Een iPhone in Nederland: alles wat je moet weten…

88 reacties

Toen op 29 juni van dit jaar met de verkoop van de iPhone gestart werd in de Verenigde Staten brandde er maar één vraag op de lippen van de Nederlandse en Belgische Apple/iPod fans: wanneer krijgen wij de iPhone?! Nu, bijna drie maanden later, is daar nog geen antwoord op. De iPhone zal binnenkort in Europa te koop zijn, maar voorlopig nog niet in de Benelux.

Moeten we dan echt nog maanden (of volgens sommige doemdenkers misschien wel een jaar) wachten? Gelukkig niet, want sinds kort kan iedereen met een kennis in de VS of met vakantieplannen in die richting zelf een iPhone kopen die functioneert in Europa. Dit vergt echter wel het één en ander aan knutselwerk.

MacOSX.nl verzamelde alle informatie die je nodig hebt om van een Amerikaanse iPhone jóuw iPhone te maken. Hierbij moet je niet alleen denken aan de verschillende hacks die nodig zijn om de iPhone te unlocken, maar ook informatie over hoe je de iPhone op Nederlandse EDGE netwerken kan krijgen en hoe je de Engelstalige autocorrect functie van het toetsenbord uit kan zetten. Een must voor elke Nederlandstalige iPhone bezitter (of wanna-be)!

Vooraf eerst een aantal opmerkingen: dit artikel zal alle stappen opsommen die genomen moeten worden om een iPhone te laten functioneren in Europa. De daadwerkelijke werkwijze van de verschillende hacks wordt niet beschreven. Wel zal verwezen worden naar tutorials die hierbij kunnen helpen. Het is nog steeds onduidelijk in hoeverre het toegestaan is om de hacks uit te voeren. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat het verboden is de iPhone te hacken. Dit is sowieso toegestaan in de Verenigde Staten. Ben je er wel van bewust dat er veel onduidelijkheid is rond legaliteit van het hacken van de iPhone en dat je alles dus op eigen risico zal moeten uitvoeren.

Wees ook voorzichtig met software of firumware updates voor de iPhone. Er zal binnenkort zo’n update worden uitgebracht voor de iPhone. Deze zal onder andere de iTunes WiFi Music Store, video output en een o.a. Nederlands menu en toetsenbord toevoegen. Een Nederlands woordenboek voor de autocorrectfunctie van het toetsenbord zal echter niet worden toegevoegd. Het blijft dus ook na de update secuur typen in het Nederlands. Je moet je realiseren dat Apple in staat is om uitgevoerde hacks ongedaan te maken met een iPhone software of firmware update. Apple heeft zelfs gewaarschuwd voor onbruikbare iPhones na een software update. Wacht daarom met het installeren van updates tot duidelijk is of ze je werkende iPhone weer werkloos kunnen maken en realiseer je dat er een kans bestaat dat je in principe genoegen moet kunnen nemen met de huidige software op je iPhone.

1: aanschaf
Er zijn drie manieren om zelf aan een nieuwe iPhone te komen (vraag- en aanbodsites als eBay en Marktplaats.nl niet meegerekend):

 • Mocht je plannen hebben om af te reizen naar de VS dan is het eenvoudig om daar zelf een iPhone aan te schaffen. Ondanks dat het apparaat standaard alleen functioneert in combinatie met een speciaal abonnement van AT&T, kan je een iPhone kopen zonder zo’n abonnement af te sluiten. Voor $399,- + VAT (BTW bedrag, afhankelijk van de staat waar je de iPhone koopt ongeveer 8%) koop je een iPhone bij een Apple Store of een AT&T winkel.
 • Omdat het zo eenvoudig is om een iPhone te kopen zonder het AT&T abonnement zou je natuurlijk ook iemand anders in de VS kunnen vragen om een iPhone naar je op te sturen. The United States Postal Service (denk de Amerikaanse TNT) kan dergelijke pakketjes binnen 3 dagen in Nederland krijgen voor ongeveer €30,-.

Voor beide opties is het wel belangrijk om je het volgende te realiseren: aangezien de iPhone duurder is dan het maximum bedrag van €175,- dat Europa mag worden ingevoerd zonder belastingheffing zal je de iPhone moeten aangeven zodra je langs de Douane komt en er belasting voor moeten afdragen. Het mag voor zich spreken dat het niet moeilijk is om deze verplichte aangifte te omzeilen, maar daar zal in dit artikel verder niet over worden uitgeweid.

2: activeren
Een nieuw gekochte iPhone zal pas functioneren als deze geactiveerd is. Tot die tijd kan geen enkele functie gebruikt worden, dus niet alleen de telefoon maar ook bijvoorbeeld iPod en internet werken niet. Tijdens de activeringsprocedure, die vanzelf wordt geïnitieerd als de iPhone voor het eerst aan een Mac of PC met iTunes 7,4 (of hoger) wordt gekoppeld, wordt gevraagd de iPhone een naam te geven en er een AT&T abonnement te kiezen. Om dit proces te omzeilen moet een eerste hack worden uitgevoerd. Hiervoor is het programmaatje INdependence geschreven. Dit programma kan eenvoudig het activeringsproces omzeilen. De werkwijze van INdependence spreekt voor zich. Toch is het verstandig de meegeleverde ‘readme’ te lezen. Hierin wordt eenvoudig uitgelegd hoe de activatiehack moet worden uitgevoerd. Overigens is het belangrijk om INdependence te bewaren na het uitvoeren van de activateringshack. De volgende hack wordt namelijk ook uitgevoerd met dit programma.
Na het uitvoeren van de activeringshack is het mogelijk om de iPhone vrijwel volledig te gebruiken. De iPod en alle functies die gebruik maken van internet (zoals Safari, e-mail en YouTube) zullen werken al heb je voor deze laatsten wel een WiFi internet verbinding nodig. Je kan de iPhone syncen als een normale iPod via iTunes. Dit is ook de plek waar je updates binnen haalt voor de iPhone. Pas hierbij wel op: software en firmware updates kunnen de uitgevoerde hacks ongedaan maken. Zoek daarom eerst online naar ervaringen van anderen voor je je iPhone update.

3. jail breaking
Nu de iPhone werkt als iPod en internet communicator is het tijd om de derde en misschien wel belangrijkste functionaliteit werkend te krijgen: de mobiele telefoon. Hiervoor moet er software op de iPhone worden gezet. Dit kan echter niet zomaar. Hier moet eerst (je raadt het al) een ándere hack voor worden uitgevoerd: de zogenaamde ‘jailbreak’. Deze hack stelt je in staat om als het ware in te breken in de iPhone en er bestanden of programma’s op te plaatsen. De jailbreak is niet alleen noodzakelijk voor de SIMlock hack, het stelt je ook in staat om een scala aan speciaal voor de iPhone geschreven programma’s te installeren, zoals spelletjes en chat clients. Hierover later meer.
Om je iPhone te ‘jailbreaken’ heb je opnieuw INdependence nodig. Naast de activatie kan dit programma ook het jailbreaken van je iPhone voor elkaar krijgen. Onder het tweede tabje in INdependence kan deze jailbreak uitgevoerd worden. Lees ook voor deze stap de ‘readme’ goed door. overigens kan voor het jailbreaken van je iPhone ook gekozen worden voor het programma iFuntastic.
Nu je iPhone bevrijd is van het Apple software regime kan je een keur aan iPhone programma’s installeren. Een aanrader is om AppTapp te installeren. Dit is een programma dat zelf weer het programmaatje Installer.app op je iPhone kan installeren. Dit is een installer die via WiFi de meest populaire third party applicaties op je iPhone kan installeren. Vooral de tweak ‘Kb’ is een must voor de Nederlandstalige iPhone gebruiker. Deze tweak creëert een extra optie in het Keyboard settings menu waarmee de Engelstalige autocorrectfunctie van het toetsenbord uitgezet kan worden. Overigens is er inmiddels ook een Nederlandse woordenlijst beschikbaar voor de iPhone. Meer informatie daarover vind je hier.

4. SIM unlocking
Nu we toegang hebben tot de iPhone zijn we nog maar één stap verwijderd van een volledig open iPhone: de SIM lock die je verbiedt om andere simkaarten dan de speciale iPhone AT&T sims te gebruiken moet nog verwijderd worden. Gelukkig kan ook dit inmiddels volledig softwarematig gebeuren. Het is zelfs kinderlijk eenvoudig met anySIM. Dit programma, geschreven door de mensen achter het iPhone Dev Team (de groep hackers die vanaf het prille begin van de iPhone gekte op zoek gingen naar een ‘total unlock’). Met INdependence of iFuntastic plaats je dit programma in de Applicatiemap op je iPhone. Je herstart de iPhone en het programma zal verschijnen op het ‘Springboard’ (het hoofdscherm van de iPhone met de icoontjes van de verschillende Applicaties). Je start het programma, volgt de aanwijzingen op en zo’n 4 minuten later is je iPhone simlockvrij. Overigens blijkt de anySIM methode niet bij iedereen te werken. Gelukkig is er een alternatief dat meer stappen vergt maar wel een grotere kans van slagen heeft. Met één van beide methodes

5. EDGE
De iPhone maakt voor internet-toegang gebruik van het EDGE netwerk als er geen WiFi verbinding beschikbaar is. EDGE is een voorganger van de snellere UMTS of HSDPA verbindingen en is beperkt qua snelheid. Voordeel is dat een EDGE verbinding via meerdere GPRS verbindingen wordt opgebouwd en aangezien GPRS vanuit elke GSM mast wordt uitgestuurd betekent dit dat EDGE een landelijke dekking heeft. In Nederland wordt EDGE in ieder geval nog door KPN, Vodafone en T-mobile aangeboden voor data verkeer (informeer bij je eigen telefoonaanbieder of ze ook EDGE aanbieden). Omdat vrijwel alle Blackberries tot nu toe gebruik maken van EDGE en het via bestaande GSM masten loopt zal deze dienst de komende jaren ook nog blijven bestaan.
Om je iPhone op het EDGE netwerk van KPN, Vodafone of T-Mobile te krijgen moet je het volgende instellen: onder ‘Settings’ op het springboard kies je voor General > Network > EDGE. Vervolgens:

 • voor KPN: vul ‘internet’ in achter APN en laat de Username en Password leeg.
 • voor Vodafone: vul ‘live.vodafone.com’ in achter APN, Username: ‘vodafone’, Password: ‘vodafone’.
 • voor T-Mobile (Web ’n Walk): vul ‘internet’ in achter APN, Username: ‘tmobile’, Password: ‘tmobile’

6. Voicemail
Standaard werkt de iPhone met Visual Voicemail. In tegenstelling tot het bellen van een nummer komt je voicemail hierbij als audiobestanden binnen en kan je zelf de volgorde bepalen waarin je de voicemail afluistert. Helaas is dit een dienst die alleen bij iPhone abonnementen wordt geleverd. Er bestaat geen hack die het mogelijk maakt om Visual Voicemail bij je eigen telefoonaanbieder te krijgen. Om toch de voicemailknop op de iPhone te kunnen gebruiken moet je de volgende handeling uitvoeren:

 • druk op het telefoonicoontje in het springboard (links onderin)
 • kies voor de cijfertoetsenbord (onderin de vierde knop van links)
 • type de volgende code in: *5005*86*het nummer van je voicemail#
 • druk op ‘call’

Na 1 à 2 seconden is de code uitgevoerd. Je belt nu direct naar je voicemail als je op de Voicemailknop rechtsonderin drukt.

resultaat
Na het uitvoeren van de verschillende hacks kan je elk soort simkaart gebruiken van elke operator. Daarnaast moeten alle functies van de iPhone (buiten Visual Voicemail) werken. Het maken van conference calls zal niet op elke gehackte iPhone werken. Deze functie moet worden ondersteend door je telefoonaanbieder. In Nederland biedt bijvoorbeeld T-Mobile de dienst wel aan, maar Vodafone niet.

Alle hierboven genoemde handelingen moeten binnen één à twee uur uit te voeren zijn. Je hoeft geen expert te zijn om dit te doen, zolang je de genoemde ‘readme’s’ en tutorials nauwkeurig volgt. Dit artikel is een ‘ongoing project’ dus aanvullende informatie uit eigen ervaring is welkom.
Unlock’ze!

links
iPhone Dev Team
‘Hackintosh’ (forum over de iPhone)
iPhone Alley (site met iPhone nieuws en tips/tricks)
modmyiphone.com (alles over het hacken en modden van je iPhone)

Reacties

88 reacties
 • Profielfoto
  DarthSeptember

  nice, maar zijn dit niet allemaal illegale praktijken?

 • Profielfoto
  Lucas

  Helder verhaal, toch ga ik maar braaf wachten denk ik.
  Het lijkt me erg vervelend om bij elke update te moeten googlen hoe dat af zal lopen. De iPhone is dan maar een enorme oefening in geduld:D

 • Profielfoto
  Doulos

  Inderdaad merkwaardig dat er een cursus iPhone hacken wordt aangeboden. Torrents worden verwezen naar de illegale hoek maar dit is blijkbaar legaal. Erg dubieus.

 • Profielfoto
  error

  Wel grappig dat bijna alle serieuze Mac-sites geen enkel probleem hebben met het publiceren van tips en trucks om dit kleine stukje Apple hardware te kraken… terwijl bijvoorbeeld instucties om de Mac OS X dvd die bij een specifieke Mac zit geschikt te maken voor alle Macs wel een bezwaar is, of tips voor het rippen van een commerciele dvd, of hoe je een CS3 Trial langer dan 30 dagen kunt gebruiken.

  Apple krijgt een deel van de inkomsten die AT&T en O2 genereren via iPhone klanten… dus het kraken is een vorm van ‘stelen’, ook van Apple. Toch?

  Niet dat ik er een probleem mee heb, dat kraken van de iPhone, maar het is wel opvallend hoe de hele Mac community massaal door de vingers aan het kijken is zodra het over de iPhone gaat.

 • Profielfoto
  Robert de Groot

  Kun je straks niet beter zelf een iPhone uit de UK bestellen? Weliswaar niet goedkoper, maar wel zonder douane binnen de EU verzenden en dichter bij huis.

 • Profielfoto
  Maced.2

  @ error

  inderdaad je heb helemaal gelijk
  en ik heb het helemaal gehad met dat gezever over die iPhone :angry:

 • Profielfoto
  midas

  HAHAHA Zo heilig als deze site altijd is en dan dit op de voorpagina. HAHAHA
  Daar gaat nog een hoop gezeur over komen. Schijnheilig noemen we dit!!!

 • Profielfoto
  Nihilist

  Maar dus: wie gaat er binnenkort nar , of wie kent er iemand in de VS..? Ik wil zo’n ding ook eigenlijk wel hebben, maar kom voorlopig niet aan de andere kant van de oceaan.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Het verhaal klopt op één punt niet: je maakt gebruik van GPRS, niet van EDGE. EDGE is een opgevoerde vorm van GPRS. KPN, noch Vodafone biedt Edge aan.

  Met GPRS kun je ongeveer 64 kb/s downloaden, met EDGE tot 384 kb/s.

  Ik vermoed dat de iPhone de ‘E’ op het scherm laat zien zodra er GPRS-signaal is. En dat is inderdaad overal.

  Nog een waarschuwing. Voor zover mij bekend gaan de GSM-900 netwerk van KPN en Vodafone in 2009 down. Dan eindigen hun licenties. Beide zijn dan 3G-only operators. In 2011 volgen de GSM-1800 netwerken van Telfort (nu KPN), Orange en T-Mobile.
  KPN abo’s kunnen vanaf 2009 wellicht nog twee jaar gebruik maken van het oude Telfort netwerk, maar voor Vodafonisten is het dan over en uit.

  Ik zal dit vandaag eens precies navragen bij het Agentschap Telecom.

 • Profielfoto
  Lustigson

  @ error
  > Apple krijgt een deel van de inkomsten die
  > AT&T en O2 genereren via iPhone klanten…
  > dus het kraken is een vorm van ‘stelen’,
  > ook van Apple. Toch?
  Juist, dat! Erg vreemd dat hier zo losjes over gedaan wordt, terwijl het vast niet honderd procent legaal is.

 • Profielfoto
  sally

  Waarschijnlijk vindt iedereen het acceptabel omdat je met een ding dat je eigendom is, wilt kunnen doen wat je goed dunkt. In hoeverre dat juridisch juist is zou ik niet weten.
  En natuurlijk kan Apple hierdoor meer iPhones verkopen. Dus…..

 • Profielfoto
  haage

  Hebben jullie er al aan gedacht dat Apple misschien wel van haar klanten steelt? Het betreft hier wel een gedwongen nering en dat vind ik dubieus. Dat Apple verdient aan de telefoonkosten is eigenlijk schandalig en kan alleen in stand worden gehouden door een soort kartel tussen Apple en de providers. Zo is de Iphone geen product maar een melkkoe. Waarom maken ze het product niet wat duurder. We hebben gezien dat de Iphone ook wordt verkocht voor een prijs van $ 599. Zijn ze van dat gehack af en verkopen ze meer toestellen. Er zit dus een filosofie achter waarbij we het antwoord op al onze vragen in de toekomst zulen vinden
  Iedereen mag zijn geld verdienen maar als je dat doet door samenspanning, truucs en marktmanipulatie dan heb ik er zo mijn twijfels over.

 • Profielfoto
  danielpunt

  Hm, het word wel aantrekkelijk, en mij ouders gaan zaterdag naar Amerika:D
  Maar eigenlijk ben ik er al uit, het word een iPod Touch.

 • Profielfoto
  JanWillem

  Ik vind t niet illegaal. Dit is namelijk de enige manier om de iPhone in Nederland te gebruiken. Pas als ie ook hier te koop is, wordt het illegaal. En lees daarnaast ook maar eens het verhaal over hoe Steve zelf in 1975 kastjes aanbood om gratis te kunnen bellen…
  http://9to5mac.com/steve-jobs-hacks-phones-234556455

 • Profielfoto
  Mr Van

  “Daniel punt” je hebt gelijk, eerst maar eens die ipod touch en gewoon bellen met je normale telefoon. later wellicht na een paar updates een iphone (die dan waarschijnlijk in alle kleuren wordt uitgebracht) en wellicht met meerdere functies…Moet nog maar blijken hoe lang deze batterij meegaat (is deze verwijderbaar voor evt vervanging ?) en ben benieuwd of mensen al ervaring hebben met Krassen door dragen in broekzak etc..

 • Profielfoto
  Nihilist

  @ Daniel Punt

  Kunnen je ouwelui er geen voor mij mee nemen..? pm of mail me maar!:D

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @ Marc Enschede: je klinkt als een expert, toch twijfel ik aan je verhaal aangezien KPN en Vodafone beiden Blackberries aanbieden en dus wel EDGE moeten hebben. Daarnaast wordt EDGE niet zichtbaar als optie in het settingsmenu als je gebruik maakt van een netwerk dat het niet ondersteundt (en zowel bij sims van Vodafone als KPN zie je die optie wel). Tot slot is de snelheid duidelijk hoger dan die van GPRS. Mijn idee is dan ook dat beiden weldegelijk EDGE hebben maar dit niet adverteren omdat het voor een beperkte markt wordt ingezet.
  @ de legaal/illegaal critici: als je goed gelezen hebt weet je dat het nog niet duidelijk is of het hacken van je iPhone illegaal is. De eerste stappen zijn sowieso toegestaan, voor het unlocken van de SIM gelden verschillende onduidelijke regels in verschillende landen.

 • Profielfoto
  Lustigson

  @ haage
  > Hebben jullie er al aan gedacht dat Apple
  > misschien wel van haar klanten steelt?
  Dus als iemand van jou steelt, mag je terugstelen? Dat hou je natuurlijk nooit vol in een rechtzaal. Bovendien is het immoreel.

  Dus.;)

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Alle informatie valt te vinden op het internet. Het is alleen goed geïndexeerd. Ik vind ’t wel handig én fijn, zeker voor de early adopters en gadget freaks.

 • Profielfoto
  ottovds

  ik heb gelezen (engadget) dat de iphone in de UK meer ondersteuningen zal bieden voor allerlei europese keyboard-layouts. Ook zou er dan al multilanguage support hebben. Ik hoop dat deze verder zal rijken als UK English…

 • Profielfoto
  error

  Ja hallo Adriaan, er is wel meer ‘ongeïndexeerde’ informatie te vinden op het internet die voor early Apple adopters handig kan zijn.

  Ook al lijkt Apple met hun iPhone en nieuwe serie iPods zich steeds een beetje meer te gedragen als Microsoft… dan nog blijft het kraken van de iPhone niet legaal. De huidige aanbieders (AT&T/O2) hebben waarschijnlijk hard moeten vechten om abonnementen voor het ding van Apple te mogen verkopen.

  Maar goed… de iPhone gekte staat alles toe.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Wij hadden in onze winkel (apple reseller) een klant met een defecte iPhone. Wij bellen met Apple, antwoord: er is nog geen procedure voor garantie afhandeling in Europa, dus als de klant ‘m wil laten maken, zal ie naar de VS moeten….

 • Profielfoto
  Anoniem

  De Kb Tweak is toch wel verrekte handig .. geen auto-correctie meer!:D

 • Profielfoto
  swoon

  iPhone vanaf 9 november in Duitsland. Stop maar met hacken;)
  http://www.t-mobile.de/iphone/

 • Profielfoto
  Anoniem

  Waarom stoppen met hacken? We praten hier over exact hetzelfde toestel!?

 • Profielfoto
  swoon

  @diotav
  Was meer als geintje bedoeld en met het idee dat het nu niet lang meer kan duren voordat Nederland aan de beurt is.

 • Profielfoto
  BUXEY

  via T-mobile’s web’n-walk abonnement (9.50 p/m) heb je ook EDGE, en de snelheid valt me heel erg mee! t-mobile geeft je namelijk de optie om plaatjes op webpagina’s te comprimeren, waardoor het zaakje een stuk sneller laadt!

  settings > general > network > edge >

  APN : internet
  usr: tmobile
  pass: tmobile

  en gaan!

  Groets, Geert

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Dank je Geert! Je info is toegevoegd.

 • Profielfoto
  figini

  Even een vraagje over de firmware.
  Zoals bekend heb je voor de unlock firmware 1.0.2 nodig. Firmware 1.1.1 staat er aan te komen en het is aannemelijk dat die versie de unlock blokkeert. Maar als ik nu een iPhone laat overvliegen welke Firmware krijg ik dan? Is dat niet gewoon 1.0.1 ipv 1.0.2 dus als straks 1.1.1 uit is en ik krijg mijn iPhone met 1.0.1 binnen hoe kom ik dan op 1.0.2? iTunes zal aanbieden om 1.1.1 te installeren en niet 1.0.2.
  Wie heeft recent een iPhone uit Amerika laten komen en welke frmware zat daar op?

 • Profielfoto
  Walnuts

  Ok, ik zit nu in de states….. Doen of Niet Doen?
  That’s my question;-)

  Wally

 • Profielfoto
  Chester2

  doen, het wordt in duitsland en engeland stukken duurder.
  Daarbij, wie weet of de unlock van die toestellen ook (nog) zo simpel werkt.
  Veel plezier

 • Profielfoto
  Walkingfingers

  Geef mij maar een echte Hollandse versie. Geen gezanik met garantie, updates, instellingen etc.
  Tot die tijd lekker verder bellen met m’n huidige gsemmmetje.
  Dat halve jaartje kan er echt wel bij.:)

 • Profielfoto
  disruption

  Mijn meter komt binnen 3 weken op bezoek voor een trouw vanuit Houston, Texas. Ben ook aan het twijelen.. Doen of niet doen? Ik twijfel omdat ik langs de ene kant liever eerst hands-on wil testen in een apple store… Bij ons hier in BE , switchshops.be staat vermeld maart 2008, dat is nog een tijdje wachten.

  Als Apple de optie geeft om iPhones te verkopen los van AT&T, nodigen ze dan niet uit voor dat “illegale” ge-unlock?

 • Profielfoto
  Anoniem

  Kan ik gewoon een restore uitvoeren nadat de iPhone geunlock is? Of moet dan alles weer opnieuw? Ik houd er namelijk niet zo van om al die installer erop te hebben;)

 • Profielfoto
  MacMike1970

  Kopen als je kan, niets aantrekken van iedereen die negatief doet. Het is het mooiste gadget wat ik ooit heb gehad en het werkt perfect. Ok even wennen aan alle features en het keyboard, maar dan heb je ook wel wat. En dat gezeur over edge…. Zit zelf in Amsterdam en er is overal wifi om me heen, en dat werkt dus echt supersnel. Dus nogmaals, ben je in de USA kopen!

 • Profielfoto
  Fuji

  hoe zit het eigenlijk met syncronisatie van ical en adresboek? lukt dat allemaal perfect?

 • Profielfoto
  MacMike1970

  Ook dat lukt perfect

 • Profielfoto
  Anoniem

  Nog een handige tip.. voicemail (button) activeren!

  1. Click on the phone button in your iPhone.
  2. Click on the keypad tab.
  3. Tap the following code:

  *5005*86*xxx#
  • The xxx is the voice mail, in our example it will read: *5005*86*177#

  4. Tap call.
  5. After a second, the code will have been set.
  6. Tap now on the voicemail button and it will automatically call your usual voicemail service.

 • Profielfoto
  SCCB

  Onvoorstelbaar,
  Als je op dit forum aangeeft hoe je je software, van OSX tot CS3, illegaal kunt downloaden, als je aangeeft hoe je OSX op niet_apple apparatuur installeert gaan alle poorten van de hel open en wordt je er in gestoten.
  Nu moeten de kinderen op een speeltje wachten, het duurt te lang en dan mag het opeens wel en worden de instructies hier op de voorpagina verspreid.
  Schijnheiliger kan haast niet en ik zal dan ook niet nalaten om dit te verkondigen. :(

 • Profielfoto
  Selected

  SCCB….wat een gezeik zeg..doe het gewoon NIET..!!!!!!..pffffffffff..get a life, get a iPhone..!!!..:)

 • Profielfoto
  computer space

  Ik denk de hele tijd dat ik per ongeluk op macminds ben ingelogd. Smerige T-mobile roze! :p

 • Profielfoto
  osxy

  @ Marc,

  Deze info in onjuist, KPN en Vodafone hebben beide hun licentie verlengt tot 2013.
  http://www.telecomwereld.nl/n0001829.htm

 • Profielfoto
  Miki99Ronaldo

  Zal het mogelijk zijn om de Iphone die in Duitsland verkocht word hier de taalkeuze nederlands/frans te kiezen?

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @ diotav: dank voor je aanvullende informatie. Ik heb een voicemail item toegevoegd.
  @ SCCB: nogmaals, deze hacks zijn niet illegaal. Lees je zelf voortaan een beetje in voor je dingen ‘onvoorstelbaar’ en ‘schijnheilig’ noemt.

 • Profielfoto
  SCCB

  @ Koen

  En waar baseer je dat dan wel niet op?

 • Profielfoto
  iAgree

  @osxy , in dat artikel staat dat ze het Mogen verlengen en niet dat ze het verlengd hebben.

 • Profielfoto
  joris_h

  Weet iemand hoe het zit met bijv. gmail. Stel dat je een mailtje krijgt op je pop3 account en je iphone haalt hem binnen, kun je hem dan ook nog via mail downloaden? of moet je dan naar je pagina van gmail om het als ongelezen te markeren en het alsnog via mail.app binnen te halen?

 • Profielfoto
  zero200

  weet iemand hoe je de Douane moet omzeilen als je het terug brengt vanuit de VS?
  en hoeveel moet je extra bij betalen als je het aangeeft bij de Douane?

 • Profielfoto
  Chester2

  leuke discussie :p

 • Profielfoto
  SCCB

  @ zero200:
  vraag 1 is illegaal en mag niet worden beantwoord,
  vraag 2 kun je opzoeken op de site van de belastingdienst.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  @Koen:

  Ik heb effe wat nagezocht. GSM900 is verlengd tot 2013. Zie http://www.minez.nl/content.jsp?objectid=149807&rid=151180.

  En wat Edge betreft. Ik ben al een aantal jaren uit die business. Het zou kunnen dat het beperkt aan staat, maar dat ze er niet mee adverteren.

  Maar dan lijkt het me een hele rare business case. Want om het netwerk te upgraden van GPRS naar EDGE is een redelijke investering nodig. Dan moeten er wel klanten zijn die ervoor willen betalen. Omgekeerd, als ze de investering gedaan hebben, waarom proberen ze het dan niet breder uit te buiten? En dan zouden zowel KPN als Vodafone dit doen.

  Mij ontbreekt de ratio daar achter. Vandaar dat ik toch blijf denken dat je een multi-slot GPRS verbinding hebt en dat de iPhone dan een ‘E’ roept.

 • Profielfoto
  majorB

  @ SCCB;

  tweemaal correcte stellingname, hou vol in deze verzameling kleuters..:p

 • Profielfoto
  majorB

  Geweldig om te zien hoe de op de eerste pagina zo’n 8 gelijkgestemde zielen zich afvragen hoe het mogelijk is dat nu allerhande illegale activiteiten door de vingers worden gezien en zelfs maar gepromoot.

  Normaal zwaaien de mods met slotjes, nu zijn ze waarschijnlijk zelf aan het hacken.

  Het blijft dus inderdaad schijnheilig en onvoorstelbaar…

 • Profielfoto
  JanWillem

  Slotje!
  Nee, natuurlijk niet, lekker doorgaan met hacken. Wie zijn die saaie majorB en SCCB wel niet?
  Als het je niet bevalt, ga dan naar een ander forum.
  Ga binnenkort naar de VS, m’n iPhone halen, daarna de douane omzeilen (dus gewoon doorlopen alsof ik niets heb aan te geven; verpakking in VS achterlaten; bonnetje niet meenemen maar met de post naar mezelf opsturen). Dan misschien zwartrijdend naar huis. Met m’n fiets vanaf het station alledrie de stoplichten door rood rijden. En thuis, ingelogd op het open netwerk van de buren rustig m’n nieuwe iPhone hacken.

 • Profielfoto
  dyn

  @ Koen1980: het feit dat er op je kilometerteller 240 staat betekent niet dat je auto 240 kan;)
  Dat er in de specs iets staat over EDGE betekent niet dat we hier in Nederland een EDGE netwerk hebben laat staan meerdere. Er was maar 1 EDGE netwerk en dat was die van Telfort. Dit netwerk is inmiddels onder veel protest volledig ontkoppeld waarbij er een aantal zaken zijn verkocht aan andere telco’s zoals een T-mobile.

  EDGE is niet zomaar even een opvolger van GPRS. Het behelst de nodige aanpassingen aan de apparatuur zelf wat maar 1 telco (Telfort) heeft gedaan. Het is ook totaal onlogisch dat men hier EDGE netwerken heeft gezien hoe de UMTS veiling is verlopen. Er is zo gruwelijk veel geld geïnvesteerd (lees: verspild) dat allemaal nog terug verdiend moet worden. UMTS is niet voor niets zo prijzig, vanaf het moment van de veiling tot en met nu is het geflopt en is het verliesgevend. Men dacht dat wij wel warm liepen voor dat soort spul zoals men dat ook in Japan doet maar de praktijk is hier heel anders. Zo gadget freak zijn we niet en daarom slaan dingen als i-mode en UMTS hier niet zo aan (hoewel UMTS en het snellere HSDPA wel sterk op begint te komen).

  Ik denk dat er in het artikel een misser wordt gemaakt door GPRS en EDGE door elkaar te halen. De genoemde providers hebben nog nooit iets met EDGE gedaan (of je moet KPN erbij zetten wegens het afbreken van het Telfort netwerk :)).

  Marc Enschede heeft in deze dus gelijk voor wat EDGE betreft.

 • Profielfoto
  Walnuts

  “Just did it”, om maar in de amerikaanse cultuur te blijven.
  Hij is wel erg mooi!!

  W

 • Profielfoto
  mollie319

  ik ben ook in de states, en heb er 2 gekocht
  1 8GB voor mijzelf
  1 4GB voor mijn vrouw

  allebei ge-unlocked, en werkt naar behoren.
  Hij is wel onwijs gaaf.

  We zijn voorlopig nog in the States maar in ieder geval bedankt MAC OSX.nl voor de handige tips, vooral die van het toetsenbord te ‘tweaken’

  In de Apple Store werden we erop gewezen dat deze niet buiten de U.S.A. (en in de U.S.A. alleen met AT&T werkt)
  ik zei, wedden van niet. Liet mijn iPhone zien, die momenteel als provider T-Mobile had (heb zelf KPN).
  Daar kwamen meteen 10 man aan te pas.. iedereen moest het zien, alsof het een wonder was.

  Groeten uit Florida

  Marcel

 • Profielfoto
  majorB

  Onschuldige draadjes worden door een sukkelige beheerder (koen 1980) op slot gedaan terwijl hij zelf aan deze illegale praktijken blijft meewerken

 • Profielfoto
  MacMike1970

  Ik zou wel eens willen weten van al die zielige mensen die vragen om slotjes hoeveel illegale software ze op hun computer hebben staan. En hoe vaak ze limewire gebruiken om muziek te downloaden.

 • Profielfoto
  Marius1976

  @ Sluijzer

  Het gaat slechts om dit:

  Ik denk dat feitelijk niemand (ok een enkele purist daargelaten) enige moeie heeft met deze content op het forum. Dus ook dat er niemand moeite heeft met (illegale) tips in topics.

  Waar het echter om gaat is dat het immer twijfelachtige beheer van dit forum wel in de topics op het forum sneller met slotjes komen dan hun schaduw, en in een dito tempo op ‘verwijder topic’ klikken. Terwijl ze nu zelf hiermee komen.

  Ik heb er totaal geen moeite mee (net als dus waarschijnlijk iedereen), maar wel met het tweeduidige beleid.

  OF je accepteert het allemaal. OF je accepteert het niet. (hetgeen niet mijn idee is)

  En natuurlijk kunnen we gaan discussieren of zo’n hack al of niet legaal is (koen zegt dat het mag, anderen zeggen dat het niet mag).

  Maar dat biedt ruimte. Deze ‘ruimte’ (grensgebied tussen legaal/illegaal) is er in andere onderwerpen ook, maar daar worden dus meteen slotjes uitgedeeld… (of zoals iemand zo schitterend verwoorde: dan gaan de poorten van de hel open… en word je er zelf ingeduwd ofzo).

  Dat zal moeilijk worden voor het beheer/moderators om dit oude beleid in de forum-topics te blijven handhaven, met een artikel als dit op de frontpage.

  Ik ben benieuwd
  Marius1976

 • Profielfoto
  babo

  In de inleiding wordt het volgende geschreven:

  ‘Het is nog steeds onduidelijk in hoeverre het toegestaan is om de hacks uit te voeren. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat het verboden is de iPhone te hacken. Dit is sowieso toegestaan in de Verenigde Staten. Ben je er wel van bewust dat er veel onduidelijkheid is rond legaliteit van het hacken van de iPhone en dat je alles dus op eigen risico zal moeten uitvoeren.’

  In de VS is het misschien wel toegestaan, maar wij leven in Europa. En zolang er ‘onduidelijkheid is rond de legaliteit van het hacken van een iPhone’ begrijp ik niet waarom dit niet beter wordt uitgezocht alvorens dit te plaatsen op deze site. De reacties van anderen kan ik volledig begrijpen.
  Dit komt een beetje ‘dubbel’ over.

 • Profielfoto
  DesertDog

  Ik ken de wetgeving in de overige europeese landen niet, maar als ik de nederlandse en belgische wet erop nasla, dan kan Apple niet de telefoon gaan verkopen zoals ze dat in Duitsland en Engeland gaan doen. Het koppelen van 2 verschillende producten (koppelverkoop) is op grond van de mededingingswet verboden. Dat zou betekenen dat de iPhone in Nederland/Belgie door meerdere providers ondersteund moet gaan worden. Ben bang dat dit nogal wat vertraging op de invoering in Nederland/Belgie gaat hebben

  zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Koppelverkoop

 • Profielfoto
  powerpcfan

  Vindt niemand het triest dat Apple eigenlijk een inferieur product aanbiedt op de Europese markt (in de UK wordt zelfs een verouderd netwerk uitgerold)? Apple is toch het merk van innovatie / cutting edge technology. Misschien dat er teveel is gehyped en geproduceerd (vandaar de enorme prijsdrop in de VS?). Ik denk dat ze eigenlijk net iets te vroeg op de Europese markt komen.

  Hopelijk komt Apple snel met een 3G versie (incl GPS). Ik zou daar zeker op wachten en – zelfs al zou het legaal zijn – al helemaal niet voor een gehackte versie gaan.

 • Profielfoto
  majorB

  Marius slaat de spijker op de kop, onze beheerders/moderatoren moeten eenduidig optreden.

  Stellingen als ” in de USA mag het wel” vallen helaas/gelukkig niet onder de Nederlandse regelgeving.
  Via Limewire mag je downloaden in Nederland, je mag alleen niet verspreiden.
  Een hack op een iPhone mag zgn wel, maar een hack op een PC met een AMD-processor om daar OS X op te draaien mag niet. Leg me het verschil eens uit…

 • Profielfoto
  beach

  Hallo,

  Ik heb tot stap 4 uitgevoerd. Alleen krijg ik het bestand anysim niet gekopieerd naar de Iphone. Hij vraagt om een ip adres en een wachtwoord van de iphone….

  Hoe los ik dat op ?

 • Profielfoto
  beach

  Nog een kleine vraag. Hoe haal ik de sim kaart uit de iphone..

 • Profielfoto
  beach

  En blijven de gegevens wel op je sim kaart staan ?

 • Profielfoto
  majorB

  RTFM

 • Profielfoto
  2erik

  Weet iemand hoe het zit als je de iPhone in de US koopt in verband met een social security number? Ik had vernomen dat je dat nodig had, of was dat alleen als je de AT&T wilde activeren?

 • Profielfoto
  mollie319

  @2erik

  je kunt gewoon een iphone kopen in de States.
  ik heb de mijne gewoon cash gekocht bij de Apple Store. Niemand die dat wat boeit, immers moet je hem activeren via iTunes:-)
  Waarschijnlijk als je hem koopt bij een AT&T winkel, willen ze je social security number weten, want dan willen ze hem meteen voor je activeren.

  @Lacanau
  Simcard haal je eruit dmv een paperclip. bovenop de iPhone, rechts naast je earphone aansluiting zit een klein gaatje. Daar je paperclip erin drukken en voila hij komt eruit

  ip-adres van je iPhone, moet hij dus wel met wi-fi verbonden zijn.
  je vindt het in je settings menu, wifi.
  dan de verbinding die je gebruikt, het blauwe pijltje even aanraken met je vinger. dan zie je je ip-gegevens…..
  Suc6

  overigens gebruik ikzelf deze handleiding, wat werkt. Hier heb ik mijn 2 iPhones mee ge-unlocked…
  http://modmyiphone.com/wiki/index.php/IPhone_unlock_OS_X_Part_1

  Groeten en suc6 iedereen met unlocken, het werkt echt allemaal en als een trein……

  Marcel
  ps overigens kun je ook met een gerust hart de laatste versie iTunes installeren alles werkt nog gewoon, alleen je eigen ringtones zijn of weg of verplaatst. in ieder geval werken ze niet meer.

 • Profielfoto
  Walnuts

  anySIM geeft als foutmelding cannot locate bytes to unlock

  Iemand een oplossing??

  Restore en opnieuw proberen?
  Erica Badun’s oplossing zoals aangedragen door mollie319??

  Gr W

 • Profielfoto
  mollie319

  met anysim zijn slechte resultaten te behalen, lees je overal en nergens
  probeer de handleiding eens boven jouw post Walnuts.
  geloof me, het werkt…..

  Marcel

 • Profielfoto
  majorB

  Een leuke reactie op macfreak:

  “”Op de site van Apple vind je de Licence Agreement die je aangaat als je de telefoon koopt (en het maakt dus niet uit waar je hem koopt)

  “(c) Except as and only to the extent permitted by applicable law, or by licensing terms governing use of open sourced components included with the iPhone Software, you may not copy, decompile, reverse engineer, disassemble, attempt to derive the source code of, modify, or create derivative works of the iPhone Software, iPhone Software Updates, or any part thereof. Any attempt to do so is a violation of the rights of Apple and its licensors of the iPhone Software and iPhone Software Updates. If you breach this restriction, you may be subject to prosecution and damages. By storing content on your iPhone you are making a digital copy. In some urisdictions, it is unlawful to make digital copies without prior permission from the rightholder. The iPhone Software and iPhone Software Updates may be used to reproduce materials so long ascopyrighted materials, materials in which you own the copyright, or materials you are authorized or legally permitted to reproduce.”

  Zie ook http://images.apple.com/legal/sla/docs/iphone.pdf lid 2c

  Ik zie wat dat betreft geen verschil in het hardware kraken en software kraken. “”

  Ben benieuwd naar de reacties

 • Profielfoto
  error

  Je kraakt in geval van de iPhone eigenlijk ook helemaal geen hardware maar enkel de software die op de interne schijf staat.

 • Profielfoto
  beach

  Help help help,

  Internet doet het prima maar het plaatsen van anysim.app naar de iphone lukt niet…, ik gebruik independance hij zegt dat het ip adres niet klopt.

  ik overgetypt vanaf wifi>linksys> 192.168.1.100

 • Profielfoto
  Sybren

  Apple heeft denk ik wel ingecalculeerd dat dit ging gebeuren. Ik vraag me af hoe actief ze het hacken gaan bestrijden. Steve Jobs gaf dinsdag aan dat ze met belangstelling kijken naar sommige onofficiële iPhone programma’s…

  Uiteindelijk wil Apple ook gewoon zoveel mogelijk iPhones verkopen. Als Apple het hacken heel actief gaat bestrijden, en het toestel niet meer sim-lock vrij te maken is, zal de verkoop ook dalen denk ik.

  De iPhone wordt overigens met de dag goedkoper met die dalende dollar koers:)

 • Profielfoto
  Walnuts

  Kreeg het niet voor elkaar met anySIM, en heb het dus met de methode van mollie319 geprobeerd (zie boven) en dat werkt fantastisch;-)
  Thanx,

  W

 • Profielfoto
  Nilles01

  A buxey aka Geert,

  In Nederland maak je geen gebruik van EDGE maar GPRS. Alle providers in Nederland zijn gestopt met EDGE en laten het mobiel internetverkeer lopen via GPS/3G/HSDAP.
  Dus T-Mobile heeft in Duitsland nog wel een EDGE netwerk wat niet super traag schijnt te zijn. Dus voor mensen die in de grensstreek wonen, zoals ikzelf, hebben hier misschien voordeel van.

 • Profielfoto
  dyn

  @ Desertdog: dan ken je de Nederlandse wet dus overduidelijk niet. Wat je nu in de winkel allemaal koopt is dan volgens jou een en al koppelverkoop en dan hebben we het over meer dan 90% van de producten. Er zit vrijwel altijd iets van een prepaid gebeuren of abonnement bij; losse toestellen kun je ook kopen maar dat is echt mondjesmaat en is niet van toepassing op alle toestellen.

  In dit geval is er dus ook geen sprake van koppelverkoop omdat je een toestel aanschaft waarna je kunt wisselen van provider. Voor prepaid mag men wel enige redelijkheid verwachten waardoor je dus pas na 1 jaar gratis je unlock code krijgt. Als je hem eerder wil dan kan dat ook maar gaat het je geld kosten (veel ook want ze willen nog wel enigzins wat van hun investering terug verdienen).

  Het is niet raar dat je een product koopt die je alleen kunt gebruiken wanneer je ook een dienst afsluit (in jouw beleving zou iedere telefoon dus koppelverkoop zijn ;)), daarvan zijn er meerdere op de wereld.

  De reden waarom het bovenstaande artikel niet in Nederland gepubliceerd mag worden zit hem in een uitspraak van een rechter waarin geoordeeld is dat aanpassingen aanbrengen in de software van zo’n telefoon niet mag zonder toestemming van de partij die het auteursrecht heeft op die software (in dit geval is dat Apple). Zolang die er niet is is het dus een overtreding van de auteurswetgeving. Dat is ook de reden waarom je telefoons niet zomaar mag unlocken.

 • Profielfoto
  NoiA

  ach steve jobs heeft in zijn college tijd toch ook van die kastjes gemaakt waarmee je gratis kon bellen? zelf was ie ook niet onschuldig

 • Profielfoto
  djenss

  Jeeeha! Mijn iPhone ligt over 2 dagen op de deurmat!!!
  Ik zit nu nog bij Telfort, dus mijn vraag:

  Vodafoon heb ik met eigen ogen gezien dat EDGE werkt, maar heeft toevallig iemand ervaring met zijn geunlockte IPhone en EDGE van Telfort?

  Al vast bedankt

 • Profielfoto
  EdPOD

  Maakt het nog wat uit of je hem op een Windhoos PC of op een Mac unlockt?

  Een vriend van mij neemt hem haalt hem vanavond voor me in LA! :p

 • Profielfoto
  jantje bee

  ik ga over anderhalf een iPhone halen die vers uit de States is overgevlogen.
  hmmmm…. fijn fijnfijn
  -update- aan de hand genomen door de instructies kan ik nu bellen en syncen en de hele reut! (mijn vriendin zei: wat een lekker geschreven tekst voor het toepassen van een hack!;-)

 • Profielfoto
  Ennah

  Ik had nog 2 vraagjes ivm de iPhone.

  Heb er ondertussen 2 perfect kunnen doen werken.

  Maar :

  * ik heb een .mac account, maar het lukt me niet om een email te verzenden. ik heb ADSL via Skynet ( België ) en mijn outgoing server is relay.skynet.be , maar werkt dus niet via de iPhone

  * mijn vader z’n iPhone probeer ik aan te sluiten op zijn iMac ( nog het bolleke-model ) ; kan het dat dit niet kan doordat er geen USB 2.0 op staat. ???

  Bedankt

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  wat zijn de uitgaande mail instellingen op de iphone? of waar zou ik die kunnen vinden hij heeft alle 4 mijn mail account overgenomen van de mac met ook die smtp gegevens maar 3 van de 4 weigeren dienst als het om versturen gaat. Behalve de .mac

  ik heb vodafone

 • Profielfoto
  KarelWillem

  En zijn we er nu al uit of we nu wel of geen EDGE in Nederland hebben? ;)

  Volgens mij niet.
  Toch wordt er hier vrolijk beweerd dat je lekker kunt surfen via het EDGE-netwerk.

  Hoe zi tdat nu?

 • Profielfoto
  I.J. Newsman

  @4saus

  Als je de mailaccounts overneemt van de Mac wordt er iets niet of verkeerd overgenomen: het nummer van de poort. Zoek dat voor elk account op in de mailinstellingen op je Mac en zet dat in Settings -> Mail -> account -> Advanced: Outgoing Settings: Server Port.

  Dat bleek bij mij bij alletwee de accounts de oplossing.

 • Profielfoto
  guidovb

  Hallo

  Ik heb ook een iphone gekocht uit Amerika met AT&T. Ik heb precies deze handleiding gevolgd om hem werkend te krijgen voor vodafone. Ik heb indepence gebruikt.Via DFU de firmware erop zetten ging goed. Ik moest hem van indepence downgraden naar een vorige firmware. Daarna duurde het heel erg lang en deed mijn iphone helemaal niks meer.
  Als ik hem nu ook via usb verbind krijg ik ook een foutmelding,hiervan heb ik een schreenshot wat je hier kunt zien:
  [URL=http://img180.imageshack.us/my.php?image=picture2io1.png][IMG]http://img180.imageshack.us/img180/4213/picture2io1.th.png[/IMG][/URL]

  Weet iemand hoe ik mij Iphone weer werkend krijg?

  Groet,

  Guido van Brakel