Apple: unlocken iPhone kan tot onherstelbare schade leiden

30 reacties

En opeens deed hij het niet meer: je gloednieuwe iPhone, die je ondanks de waarschuwende woorden van je oude moedertje voor veel te veel geld via dubieuze kanalen uit de States had laten komen.

Apple laat vandaag in een verklaring weten dat het gebruik van één van de unlocking pakketjes waar je op het Internet tegenwoordig virtueel over struikelt, bij een volgende software update waarschijnlijk ten gevolge heeft dat je iPhone ‘permanent onbruikbaar’ wordt.

‘Gebruikers die ongeauthoriseerde veranderingen aanbrengen in de software op hun iPhone, overtreden hun gebruikersovereenkomst en maken hun garantie ongeldig’, aldus Apple. ‘Een permanent onbruikbare iPhone door het gebruik van unlocking software wordt niet gedekt.’

Bluf? Grootspraak? Bij voorbaat indekken? De tijd zal het leren.

De heren van One More Thing waren ten tijde van het plaatsen van dit artikel niet bereikbaar voor commentaar. Bellen naar het mobiele nummer resulteerde slechts in een ijselijke pieptoon.

Update 25/09: Inmiddels heeft Phil Schiller namens Apple laten weten dat het bedrijf echt niet met opzet je iPhone in een baksteen zal veranderen, maar dat sommige unlocking pakketjes nu eenmaal schade toebrengen aan de software op het toestel – en dat Apple daarvoor eenvoudigweg niet verantwoordelijk gehouden kan worden. Ook is de eerste relocking-software al verschenen, waarmee je je iPhone softwarematig weer in fabrieksnieuwe toestand kunt terugbrengen. Kat 1; muis 2.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Maar er was één klein OMT’ertje die dapper weerstand bood tegen de verleiding van de iPhone…

 • Profielfoto
  Maced.2

  ja zou ik zeggen als ik Apple was:)

  maar de heren van het unlocking zullen daar wel weer wat op vinden …..

 • Profielfoto
  greatpetie83

  het lijkt mij dat mensen die het voor elkaar krijgen hun iphone te unlocken niet zo dom zijn om daarna nog updates te installeren… ???

 • Profielfoto
  aaldriks

  je zou maar wat graag de itms op je iphone willen… slim bekeken van apple

 • Profielfoto
  Marieke van Osch

  Geduld is een schone zaak :D

 • Profielfoto
  Jpunt

  … en terecht!

 • Profielfoto
  appleimacg5

  wat een bullsh.t…. Gewoon even wachten voor de zekerheid als er een update komt. Dan komt er zeer snel info of je kan updaten zonder problemen of niet. Storm in glas water lijkt me.

 • Profielfoto
  protoss

  Apple moet dat ding gewoon simlock vrij verkopen.

  Steve Jobs en co verzieken de naam van Apple op deze manier.

 • Profielfoto
  djenss

  Is het niet zo dat je hem ten alle tijden naar de fabrieks instellingen kan resetten? Wat onzichtbaar is voor Apple?

 • Profielfoto
  MJG

  De restore schijnt de unlock niet te herstellen. Het is een andere deer van de software.

 • Profielfoto
  djenss

  Met dit als wetenschap, wat is dan de ‘veiligste’ unlock methode waarbij je zonder schade weer kan RElocken?

 • Profielfoto
  Nihilist

  Restore lijkt wel te kunnen: http://www.tuaw.com/2007/09/24/how-to-relock-your-iphone-before-the-firmware-update/

  How to relock your iPhone before the firmware update

 • Profielfoto
  Marius1976

  >resulteerde in een ijselijke pieptoon

  Zeker gehackte iPhone?

 • Profielfoto
  eerdepeer

  Ik heb nog nergens gelezen dat een ge-unlockte iPhone het niet meer deed. Zouden ze bij de volgende update de iPhone dan gewoon “bannen” en deze met de update inactief gaan maken?

 • Profielfoto
  Turbanus

  Apple zou het idd gewoon vrij moeten verkopen. Maar ik denk dat dat niet kan, omdat dan de aantallen gewoon onbeheersbaar zijn. En het is maar goed dat de neveneffecten van het ulocken problemen geven. Het zou toch onwenselijk zijn als er een florerend handeltje gaat ontstaan in gestolen iPhones, omdat die toch gemakkelijk toor anderen te gebruiken is. Handeltje vanuit de VS naar EU wel te verstaan.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Denk dat er wel en update zal komen die ervoor gaat zorgen dat de iPhone tijdelijk onbruikbaar word. Echter zal het dan 2 a 3 dagen duren voordat de update weer ongedaan word. Blijft toch en kat en muis spelletje. En als je het echt safe wilt spelen zorg je er gewoon voor dat je je unlockte iPhone niet aan iTunes hangt.

 • Profielfoto
  Erik Joling

  1. Het is wonderlijk hoe enthousiast en zonder voorbehoud macosx.nl het unlocken promoot, terwijl er altijd zeer streng wordt gemodereerd op tips en vragen over serials;
  2. Het is vermakelijk in welke bochten fabrikanten zich wringen om hun klanten te binden. Zelfs mijn slagroomspuit verliest zijn garantie als ik lachgascapsules van een andere fabriek gebruik.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Vind dat apple niet echt goed bezig is om zulke uitspraken te doen. Ik citeer:

  Phones to become “permanently inoperable.”

  Gevaarlijke uitspraken en niet echt klantbindend . Vind het sowieso raar dat Apple nog helemaal niks heeft gezegd over standaard unlockte iPhones. Zou wel een goede zet zijn volgens mij. Zijn veel mensen die alleen de telefoon willen. Desnoods vragen ze er dan wat meer voor. Het wordt toch wel verkocht

 • Profielfoto
  iJoost

  De eerste opmerking van Erik hierboven is inderdaad zeer terecht. Hoe zit dat OMT-leden? Op de eigen site is tot daar aan toe. Maar hier?! Zijn sommige varkens meer gelijk dan anderen???

 • Profielfoto
  BearPig

  Erik en iJoost: Het unlocken van een telefoon is niet illegaal, en heel wat anders dan het verspreiden van serials (inbreuk op auteursrecht).

  Als je een product eenmaal hebt gekocht ben je volledig eigenaar en dan kun je er juridisch gezien mee doen wat je wilt. Je kunt hem bijvoorbeeld ook in tweeën zagen, groen verven, of wat dan ook. Er is geen enkele wettelijk of contractueel beletsel om de iPhone te unlocken (zelfs als het anders in je aankoopcontract zou staan).

  Het enige dat de fabrikant kan doen is zeggen dat ze het product dan niet meer onderhouden en/of dat de garantie vervalt. Je houdt echter wel altijd recht op de wettelijke garantiebepalingen, als de schade niet veroorzaakt is door het unlocken.

  Het zou anders zijn bij een lease- of huurcontract (zoals bij veel mobiele telefooncontracten met “gratis” mobieltjes), maar volgens mij is daar geen sprake van bij de iPhone.

 • Profielfoto
  iJoost

  Misschien moet dat dan ook even uitgelegd worden (met bronvermelding en zo…). Al was het maar om de duidelijkheid alhier te bevorderen.;-)

  Hier dan maar:

  http://macwereld.nl/nieuws/2007/09/iphone_unlocken_is_het_legaal_deel_1

 • Profielfoto
  Sybren

  Volgens mij krijgt Apple het nog wel aan de stok met Neelie Kroes als de iPhone naar Europa komt.

  Is het in Europa niet zo dat je als consument altijd de mogelijkheid moet hebben om te kunnen kiezen tussen meerdere telecom aanbieders?

  Apple zou er mee kunnen beginnen om de iPhone kopers niet verplicht langs de aanmeld procedure van AT&T te laten sturen.

 • Profielfoto
  joories

  heeft iemand een iPhone die kapot is gegaan aan het unlocken?

 • Profielfoto
  computer space

  Volgens mij is het altijd nog een softwareverhaal. Dus dat moet te herstellen zijn. Ik heb ooit een NSLU2 vernaggeld met verkeerde firmware, maar die is ook weer fiks door m met een ouderwets DOS-programma opnieuw te flashen.
  Als Apple echt de nieuwe telefoon wil maken, moeten ze m double-sim of triple-sim maken. En dan iedere seconde met een ander netwerk syncroniseren. Kan zelfs met 1 antenne als het moet.

 • Profielfoto
  .Arne

  @Nihilist: Niemand zegt ook dat je hem niet kan terugzetten naar de fabrieksinstellingen, de vraag is of er het mogelijk is na een unlock. Persoonlijk denk ik dat het gewoon bluf is. Afschrikken is misschien wel het beste wat ze nu kunnen doen in plaats van aan een nooit-eindigend kat-en-muis spel te beginnen.

 • Profielfoto
  RuudBerg

  Mijn iPhone komt morgen, YIHAAAAAAA!!

 • Profielfoto
  jantje bee

  maar… als je de telefoon weer terugzet naar fabrieksnieuwe instelling.. hoe krijg je dan de update erop, zonder dat de iphone dus ‘geactiveerd ‘ is? ik zal geheid ergens niet aan denken of niet begrijpen… enfin, komt tijd komt raad…

 • Profielfoto
  Anoniem

  Toch wel jammer dat Apple in dit geval als de boze wolf wordt bekeken.

  Als je de firmware hacked, IS er helemaal geen “software reset”. Kijk maar naar de PowerMac G3; die had een bug waarbij je fijn een nieuw moederbord kreeg als je daar last van had. Een firmware kun je niet “even” resetten.

  Dus als je een iPhone hacked doe je dat nog altijd zelf. ’t Is niet iets wat Apple je aanraad, en het is ook niet iets waar je de verkoper/Apple/de provider op kunt aankijken. Met een softwareupdate, als Apple daar bepaalde Firmware-bugs uit wilt halen, kán het dus zo zijn dat dat je iPhone’s huidige firmware beschadigd als je die firmware al gehacked hebt.

 • Profielfoto
  iAlwin

  Dit was toch te verwachten? Veel te veel ongeduldige mensen die niet wachten kunnen tot er een fatsoenlijke versie van de iPhone op de europese markt komt.

  Wat Apple Inc. nu doet is zich niet indekken, noch bluffen. Apple Inc. kan gewoon niet aansprakelijk worden gehouden door software van derden die de iPhone onbruikbaar kan maken. Apple Inc. kan in zijn toekomstige updates gewoon geen rekening houden met verknoeide iPhones. Want updates zullen gewoon gaan mislukken…

  Je kan Microsoft toch ook niet aansprakelijk stellen voor de schade die je kan aanbrengen met software van derden op je PC (d.a. virus, etc)?

  Het is inderdaad jammer dat Apple nu als “boze wolf” wordt bekeken, zoals joram zegt…

 • Profielfoto
  protoss

  Apple kiest voor deze manier van verkoop, een domme zet want als ze de Iphone gewoon simlock vrij hadden verkocht en de wereldwijde vraag hadden beantwoord dan hadden ze meer geld kunnen verdienen.

  Nu kijk ik ook tegen Apple aan als een stelletje geldwolven.