Amazon opent DRM-vrije MP3-winkel

31 reacties

De iTunes Store kan de digitale borst natmaken, nu Amazon haar eerste schreden op het glibberige pad van het downloaden van muziek heeft gezet met het openstellen van een winkel voor MP3-bestanden.

Via de bekende Amazon-interface kun je naar hartelust zoeken naar artiesten, nummers en albums. Eenmaal geslaagd, kun je met je bestaande (of een nieuw aan te maken) Amazon-account de gekozen muziek downloaden. Dit gebeurt via een kleine download-applicatie, die beschikbaar is voor Windows en – jawel! – MacOSX 10.4. In tegenstelling tot bijvoorbeeld iTunes, wordt je Nederlandse creditcard in de Amerikaanse winkel gewoon geaccepteerd.*

De muziek wordt keurig opgeslagen in een ‘Amazon MP3’ map in je Music folder in MP3-formaat op 256Kbit, keurig voorzien van tracknames en artwork. Even iTunes binnenslepen en klaar is Clara. Eerste luistertesten lijken erop te wijzen dat de nummers kwalitatief net iets meer te bieden hebben dan het standaard 128Kbit AAC-formaat uit de iTunes Store.

Uniek aan de Amazon-dienst is dat deze geheel vrij is van Digital Rights Management of andere beperkende maatregelen: de door jou aangeschafte muziek kun je afspelen op zoveel computers of draagbare muziekspelers als je maar wilt. De recente vrijerij tussen Apple en EMI niettegenstaande, is dit de eerste digitale muziekwinkel met muziek van de grote labels die volledig DRM-vrij is.

De prijzen van courante albums zweven zo rond de 10 dollar, terwijl losse nummers rond de 99 dollarcent van de hand gaan. Een voor Europeanen wel heel aantrekkelijke tariefstelling: het als voorbeeld aangeschafte (recentelijk verschenen) album kost volgens de OSX Calculator slechts 6 euro en 37 cent. Zelden was legaal zo aantrekkelijk.

Formeel is de MP3-winkel nog in beta-stadium en de muziekcollectie is nog wat aan de magere kant, maar al met al lijkt er voor Apple alle reden om de ontwikkelingen bij Amazon met Argusogen te bekijken.

* Er blijkt wel een Amerikaans factuuradres noodzakelijk te zijn. Hoewel het op zich niet zo lastig is om een willekeurig Amerikaans adres op te geven, stelt dat natuurlijk wel de nodige twijfels aan de legaliteit van de transactie.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  En waarom kan Amazon nu wel probleemloos DRM-vrij èn over de grenzen verkopen en Apple niet?

  Er zijn zelfs albums in de ramsk voor minder dan 1.80 dollar!

 • Profielfoto
  ivan92

  hoe gaat dat met het omrekenen naar euro?

 • Profielfoto
  Thom Holwerda

  Ik krijg van andere mensen juist weer het bericht dat het niet werkt als het rekeningadres niet in de VS is – m.a.w., je moet liegen over dat adres wil je muziek kunnen kopen aldaar als je buiten de VS woont…

  http://www.kryogenix.org/days/2007/09/25/drm-free-mp3-downloads-from-amazon#comment-99617

 • Profielfoto
  Ray Longshot

  Thom heeft gelijk – het artikel is bijgewerkt. (Aan mijn Amazon account bleek nog een Amerikaans factuuradres gekoppeld – al een tijdje niets besteld daar… ;-)).

 • Profielfoto
  ard

  Lijkt me een goede ontwikkeling dit. Nu kan Apple echt laten zien dat ze het beste met de Apple-klant oor hebben. Als Amazon dit kan (is het trouwens gelijke kwaliteit qua geluid?) dan kan SJ onmogelijk vol houden dat Apple echt niet kan zakken met de prijs.

 • Profielfoto
  RPGboy

  concurrentie is nooit verkeerd toch?!

 • Profielfoto
  Bor

  Het iTunes logo in de afbeelding heeft een groen muzieknootje! :O

 • Profielfoto
  mac osx rules

  Dan is het blijkbaar oud?, of een stomme fout?

 • Profielfoto
  Oppernurk

  Tja, heb ook maar het adres van een Hotel ingevuld waar ik ooit ben geweest.

  Was trouwens even zoeken waar download was beland (via optie boven in download program kun je de mp3 terugvinden in de finden. Blijkt in het mapje Muziek te zijn beland, wat eigenlijk wel weer logisch is.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Mooi toch. Nu profiteren we ook flink van die dollarkoers.
  Eigenlijk zou Apple al die online shops moeten integreren in iTunes en dan een bedrag per aangeschaft liedje vragen.

  Of dit slim is moet zou berekend moeten worden.

  Trouwens, het geluid is echt fenomenaal!

 • Profielfoto
  jasper050

  De eerste 3 albums zijn al gedownload. Helaas voor Apple maar mijn genre is niet echt sterk vertegenwoordigd in de nederlandse store.
  De downloads gaan alleen niet direct naar iTunes wat ik wel in de preference heb aangevinkt. Iemand daar al een oplossing voor?
  erder niks dan lof. Wachten is nu op het antwoord van Apple.

 • Profielfoto
  CalmCruiser

  Ik heb net ook even een track gedowned, 1234 van Feist voor 89$ cent. Gewoon met mijn ABN AMRO CC, NL adres opgegeven en bij de verplichte State, CA ingevuld met zip 90210 (slim he, enigste postcode die ik uit mijn hoofd ken in de US. Download was al binnen voor dat ik er erg in had. Ik heb overigens gedowned zonder het appje. Song wordt naar je desktop gesaved en vervlogens direct aan iTunes toegevoegd.

  Leuke actie van Amazon en goed voor iTunes, concurentie maakt het voor de consument uiteindelijk beter en goedkoper. :)

 • Profielfoto
  DJ

  ook opvallend dat de muziek die op het scherm van de iPod staat niet te koop is in de iTunes store…

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Is het ook geen toeval dat het gratis nummer uit het album ‘The Apples in Stereo’ komt?

 • Profielfoto
  Doulos

  Werkt prima met een zelfgekozen staat en zip code. Wat een prijzen!

 • Profielfoto
  Byron

  Goeie zaak, lijkt me kwa integratie een goede concurrent voor iTMS, en aangezien Apple nu een beetje een monopolie heeft in de legale verkoop van downloads, lijkt me dat alleen maar een positieve ontwikkeling..

 • Profielfoto
  bassmac

  Het werkt!! en met muziek die de iTunes-store niet(?) heeft…
  nb bij het zoeken naar “boozoobajou”, nummer”pflug”
  typte ik pflug in bij amazon’s mp3 zoekfunctie. erg apart soort tirools geloof ik :p :sealed: :angry:

 • Profielfoto
  wmstudio

  Hier werkt het niet. Ik krijg een melding over geographische restricties. Komt waarschijnlijk omdat ik al bekend ben met een niet Amerikaans adres.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik stond al keurig (maar liefst twee keer) met een account vermeld bij Amazon. Geen idee waarom.

  De downloads gaan bij mij niet naar iTunes, wat ik wel had ingesteld.

 • Profielfoto
  joesixpack

  Haha, werkt inderdaad prima (op basis van een Californische postcode dan). Wat die amazon app betreft: gewoon negeren, met de hand downloaden gaat ook.
  En dan komt de file op het bureaublad te staan om van daar uit aan iTunes te worden toegevoegd. Een en ander afhankelijk van je (beveiliging-) instellingen in Safari en iTunes.

  Prima kwaliteit (225+ / VBR); ik vind het een mooi alternatief voor iTunes Plus, dat veel te vaak niet beschikbaar is.

 • Profielfoto
  Kasper

  Je hebt kans dat als je een amerikaans factuur adres invult je opgepakt word voor fraude. Als het goed is checkt amazon namelijk bij mastercard, visa of American Express bijvoorbeeld met welk adres je daar in hun systeem staat, als dat afwijkt gaat in ieder geval bij ons meteen de fraude bel rinkelen.

 • Profielfoto
  Doulos

  @Kasper: dat is onzin. De betaalgegevens staan namelijk wel gewoon op het Nederlandse adres. Met fraude heeft het dus niets te maken. Het product wordt legaal gekocht én betaalt. Dat Amazon in haar administratie kiest voor Amerikaanse adressen is iets anders.

 • Profielfoto
  Kasper

  @Doulos: Ik weet niet hoe het bij Mastercard en Visa zit, bij ons is het in iedergeval zo dat alles overeen dient te komen.
  Bij betalingen op het internet is het billing adress en bij pakketjes natuurlijk het shipping adress een van de controle dingen die we gebruiken, vandaar dat dat echt moet kloppen met wat wij hier hebben staan. Het is wel mogelijk om bijvoorbeeld een alternatief adres toe te voegen natuurlijk.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Registratie en gegevens van de creditcard staan gewoon op de juiste naam en het juiste adres in het juiste land.

  Als je bij een creditcard-betaling (via de secure-server van Visa bijvoorbeeld) verkeerde gegevens invoert, wordt de hele betaling niet eens geaccepteerd.

  De adresgegevens van Amazon hebben in dit geval echter helemaal niets met de creditcard-gegevens te maken.

 • Profielfoto
  senzor

  “De recente vrijerij tussen Apple en EMI niettegenstaande, is dit de eerste digitale muziekwinkel die volledig DRM-vrij is.”
  Dit klopt dus niet. Er zijn allang meerdere downloadwinkels op internet die geen drm toepassen. Deze winkels zijn gespecialiseerd in “independent usic”. Het zijn de grote platenmaatschappijen die alles hebben lopen verzieken met hun drm-eisen. Gelukkig lijkt hier nu een einde aan te komen.
  Tips: amiestraat.com , emusic.com (de grootste independent downloadsite).

 • Profielfoto
  KR1275

  M.i. de eerste serieuze tegenhanger van iTunes, waarvan ik zelfs verwacht dat die het beter gaat doen dan iTunes. Amazon is als internetwinkel ook al succesvol. Ik heb altijd een goed gevoel bij dat bedrijf en mijn ervaringen ermee zijn zeer positief. Ooit een dvd terug gezonden, die niet aankwam. Werd desondanks gewoon vergoed. Mooi!

 • Profielfoto
  TonyJ

  Als ze maar opschieten met een Nederlandse store want vind het toch risicovol om een Amerikaans adres in te vullen

 • Profielfoto
  bhaenraets

  @TonyJ: de tip van CalmCruiser hierboven werkt prima. Gewoon je eigen adres opgeven, alleen de postcode zet je op 90210 en de staat op CA. Geen centje pijn! (Thanks voor de tip, CalmCruiser.)

 • Profielfoto
  syledy

  nog meer mensen er al weer uitgegooid met deze mededeling? zelfde gedaan als tonyJ qua adres.

  We are sorry…

  We could not process your order because of geographical restrictions on the product which you were attempting to purchase. Please refer to the terms of use for this product to determine the geographical restrictions.

 • Profielfoto
  2BFrank

  En in de Amazon MP3 Music Service: Terms of Use staat dan weer:

  “As required by our Digital Content providers, Digital Content will, unless otherwise designated, be available only to customers located in the United States.”

 • Profielfoto
  pieterdepiter

  Helaas werkt een fake address niet meer. Blijkbaar herkennen ze de NL creditcard! En het Hilton New York
  1335 Avenue of the Americas, New York, New York, United States 10019 is zo algemeen adres.
  ???