Ray Longshot
Ray Longshot Nieuws 25 september 2007

Amazon opent DRM-vrije MP3-winkel

De iTunes Store kan de digitale borst natmaken, nu Amazon haar eerste schreden op het glibberige pad van het downloaden van muziek heeft gezet met het openstellen van een winkel voor MP3-bestanden.

Via de bekende Amazon-interface kun je naar hartelust zoeken naar artiesten, nummers en albums. Eenmaal geslaagd, kun je met je bestaande (of een nieuw aan te maken) Amazon-account de gekozen muziek downloaden. Dit gebeurt via een kleine download-applicatie, die beschikbaar is voor Windows en – jawel! – MacOSX 10.4. In tegenstelling tot bijvoorbeeld iTunes, wordt je Nederlandse creditcard in de Amerikaanse winkel gewoon geaccepteerd.*

De muziek wordt keurig opgeslagen in een ‘Amazon MP3’ map in je Music folder in MP3-formaat op 256Kbit, keurig voorzien van tracknames en artwork. Even iTunes binnenslepen en klaar is Clara. Eerste luistertesten lijken erop te wijzen dat de nummers kwalitatief net iets meer te bieden hebben dan het standaard 128Kbit AAC-formaat uit de iTunes Store.

Uniek aan de Amazon-dienst is dat deze geheel vrij is van Digital Rights Management of andere beperkende maatregelen: de door jou aangeschafte muziek kun je afspelen op zoveel computers of draagbare muziekspelers als je maar wilt. De recente vrijerij tussen Apple en EMI niettegenstaande, is dit de eerste digitale muziekwinkel met muziek van de grote labels die volledig DRM-vrij is.

De prijzen van courante albums zweven zo rond de 10 dollar, terwijl losse nummers rond de 99 dollarcent van de hand gaan. Een voor Europeanen wel heel aantrekkelijke tariefstelling: het als voorbeeld aangeschafte (recentelijk verschenen) album kost volgens de OSX Calculator slechts 6 euro en 37 cent. Zelden was legaal zo aantrekkelijk.

Formeel is de MP3-winkel nog in beta-stadium en de muziekcollectie is nog wat aan de magere kant, maar al met al lijkt er voor Apple alle reden om de ontwikkelingen bij Amazon met Argusogen te bekijken.

* Er blijkt wel een Amerikaans factuuradres noodzakelijk te zijn. Hoewel het op zich niet zo lastig is om een willekeurig Amerikaans adres op te geven, stelt dat natuurlijk wel de nodige twijfels aan de legaliteit van de transactie.

Reageer op artikel:
Amazon opent DRM-vrije MP3-winkel
Sluiten