iWork ’08

7 reacties

Hè hè, zoals gehoopt en een beetje verwacht is iWork ’08 nu een feit. Het lifestyle officepakket van Apple hadden we eigenlijk verwacht tijdens de MacWorld afgelopen januari, maar door de preview van de iPhone was de media-aandacht voor 6 maanden volgeboekt. Het is nu komkommertijd en dus de ideale gelegenheid om ons blij te maken met nieuwe features en programma’s.

Zoals verwacht is iWork nu compatible met de niet zo open Open XML standaard van Microsoft Office 2007. Powerpoint, Excel en Word worden prima gelezen tot de laatste versies van Microsoft Office. Schrijven in Open XML kan waarschijnlijk nog niet.

iWork ’08 bevat een heel nieuw (en verwacht) derde programma: Numbers. De Apple-way van Excel. Een spreadsheet met de focus voor vorm en gebruiksgemak. Je kunt tabellen met berekeningen of vergelijkingen overal op de pagina plaatsen, zonder dat de kolombreedte elkaar in de weg zit. Numbers heeft 150 rekenfuncties ingebouwd, waarmee onder andere de inhoud van de tabel vanzelf wordt verwerkt in de naastgelegen pie-chart of staafdiagram.

De nieuwe versie van Keynote bevat nieuwe teksteffecten en transities en de mogelijkheid om de achtergrond van ingesleepte plaatjes te verwijderen door een alphachannel toe te voegen. Heb je last van plankenkoorts? Neem dan de spraak bij je presentatie van tevoren op en blijf lekker thuis. Keynote zorgt ervoor dat je toch een verpletterende indruk maakt. Ook iets verplaatsen op één dia tijdens een presentatie is nu mogelijk (zagen we Steve dit niet doen bij de introductie van de iPhone?)

In Pages is de formatbar boven de tekst nu context sensitief, waardoor de meest logische functies altijd ter beschikking staan. Achtergronden van plaatjes verwijderen met behulp van alphachannels is ook in Pages ’08 mogelijk en als je met meer mensen aan documenten werkt, heeft Pages nu ook een redigeer functie. Het lijkt erop dat Pages steeds meer kan wat Word al kon, maar dan makkelijk. Al hoewel? Met de ‘Automatic list formatting’ functie van Pages kan het zijn dat Apple net een stap te ver is gegaan. Hoe vaak hebben we niet gescholden omdat Word dacht het beter te weten met het weergeven van lijstjes… iWork ’08 staat inmiddels bij OMT in bestelling. Binnenkort zullen we het weten.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  VincentBaas

  kijk, met een spreadsheet wordt het al stukken aantrekkelijker. nu alleen nog even testen hoe het zit met uitwisselen met Office. En als je iets van Apple kunt kopen, waarom dan 100 euro meer betalen voor Office? :D

 • Profielfoto
  bedhead

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik, na het bekijken van de videodemo’s van numbers ’08 helemaal weg ben van het spreadsheet programma. Office is met een 2007 versie op de markt gekomen van Excel en laten we zeggen zoals het is, gemakkelijker is het er niet op geworden. Deze manier van werken lijkt mij kinderspel. Zo hoort het ook te zijn: geen uren zoeken en prutsen alvorens je gevonden hebt wat je wil doen. Zulke programma’s moeten door iedereen heel gemakkelijk te bedienen zijn zonder eerst pakken cursussen te doorworstelen. En daar is Apple, op het eerste gezicht, prima in geslaagd! Proficiat voor dit, alweer prachtige programma!
  Een tevreden Bedhead

 • Profielfoto
  RiFF

  Je kunt op http://www.apple.com/iwork/trial een versie downloaden die 30 dagen zonder serial werkt!

 • Profielfoto
  greatpetie83

  Alleen de melding dat numbers maar 150 functies heeft is niet echt bemoedigend. Excel wordt juist ook gebruikt voor de meer geavanceerde analyses (zeker op een universiteit deels) en dat is dus het voordeel van Excel. Dus niet gelijk Excel de deur uit doen, ik wil eerst wel een lijstje zien van welke functies Numbers allemaal heeft.

 • Profielfoto
  brabant

  Ziet er mooi uit, maar kijk eens naar de systeemspecs. Hier staat Works 06 en niet 08. Dom foutje lijkt mij en dan niet 1 keer, maar meerdere keren.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Even snel de trail bekeken:
  – KeyNote lijkt geweldig, volgens mij geen reden meer om nog PowerPoint te gebruiken
  – Met Numbers nog niet zoveel ervaring: ziet er op het eerste gezicht wat karig uit, zeker voor het gebruik van wetenschappelijke analyses. Maar het is wellicht ook meer gericht op de simpele thuisgebruikers
  – Pages is leuk en werkt intuïtief, maar een heel belangrijke functie heb ik nog niet kunnen vinden: het toevoegen van automatisch genummerde bijschriften voor tabellen en figuren (en het maken van verwijzingen daarnaar), voor het soepel werken met grote documenten wel onmisbaar!

 • Profielfoto
  DriesK

  @MrHammond: Ik vreesde hetzelfde wat Numbers betreft. Na het downloaden van de trial, en Numbers uitgetest te hebben, heb ik helaas voorlopig toch maar besloten om het bij Excel te houden. Ik heb een korte review van Numbers geschreven die handelt over de meer ‘wetenschappelijke’ features: http://driesknapen.net/blog/iwork-08-numbers-annoyances