Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 7 augustus 2007

iWork ’08

Hè hè, zoals gehoopt en een beetje verwacht is iWork ’08 nu een feit. Het lifestyle officepakket van Apple hadden we eigenlijk verwacht tijdens de MacWorld afgelopen januari, maar door de preview van de iPhone was de media-aandacht voor 6 maanden volgeboekt. Het is nu komkommertijd en dus de ideale gelegenheid om ons blij te maken met nieuwe features en programma’s.

Zoals verwacht is iWork nu compatible met de niet zo open Open XML standaard van Microsoft Office 2007. Powerpoint, Excel en Word worden prima gelezen tot de laatste versies van Microsoft Office. Schrijven in Open XML kan waarschijnlijk nog niet.

iWork ’08 bevat een heel nieuw (en verwacht) derde programma: Numbers. De Apple-way van Excel. Een spreadsheet met de focus voor vorm en gebruiksgemak. Je kunt tabellen met berekeningen of vergelijkingen overal op de pagina plaatsen, zonder dat de kolombreedte elkaar in de weg zit. Numbers heeft 150 rekenfuncties ingebouwd, waarmee onder andere de inhoud van de tabel vanzelf wordt verwerkt in de naastgelegen pie-chart of staafdiagram.

De nieuwe versie van Keynote bevat nieuwe teksteffecten en transities en de mogelijkheid om de achtergrond van ingesleepte plaatjes te verwijderen door een alphachannel toe te voegen. Heb je last van plankenkoorts? Neem dan de spraak bij je presentatie van tevoren op en blijf lekker thuis. Keynote zorgt ervoor dat je toch een verpletterende indruk maakt. Ook iets verplaatsen op één dia tijdens een presentatie is nu mogelijk (zagen we Steve dit niet doen bij de introductie van de iPhone?)

In Pages is de formatbar boven de tekst nu context sensitief, waardoor de meest logische functies altijd ter beschikking staan. Achtergronden van plaatjes verwijderen met behulp van alphachannels is ook in Pages ’08 mogelijk en als je met meer mensen aan documenten werkt, heeft Pages nu ook een redigeer functie. Het lijkt erop dat Pages steeds meer kan wat Word al kon, maar dan makkelijk. Al hoewel? Met de ‘Automatic list formatting’ functie van Pages kan het zijn dat Apple net een stap te ver is gegaan. Hoe vaak hebben we niet gescholden omdat Word dacht het beter te weten met het weergeven van lijstjes… iWork ’08 staat inmiddels bij OMT in bestelling. Binnenkort zullen we het weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iWork ’08
Sluiten