iLife ’08

31 reacties

iLife ’08 brengt ons waar we al een half jaar op wachten. Nu is echter duidelijk waarom we nog even moesten wachten. De iPhone lijkt ook hier mede oorzaak van de vertraging. iLife heeft geen echt nieuwe programma’s, maar is wel meer naar .Mac toegegroeid. Slim zeg, van die jongens in Cupertino

iPhoto
Wanneer je namelijk naast iLife ook .Mac hebt, kun je foto’s die je met je iPhone maakt meteen uploaden naar .Mac en via .Mac naar je iPhoto. Dit geeft een hele nieuwe dimensie aan Mobloggen (foto loggen met behulp van je mobiele telefoon). De .Mac Web Gallery lijkt iPhoto op het internet. het live schalen van previews, transities en zelfs het downloaden van de originele foto’s. Wanneer je toestemming geeft, kunnen ook anderen foto’s toevoegen aan je Web Gallery en daarmee aan jouw iPhoto library. Ook abonneren op een Web Gallery is mogelijk, waarmee het lijkt of Photocasting van iPhoto ’06 opgaat in Web Gallery.

In iPhoto ’08 nemen we ook afscheid van filmrollen. In plaats hiervan komen Events. iPhoto kan op basis van nabijheid in datum en tijd automatisch bepalen welke foto’s waarschijnlijk bij elkaar horen. Deze foto’s worden bij één event geplaatst. Handig, omdat je in de oude iPhoto zelf filmrollen moest opbreken in meerdere stukken.

iMovie
Ook iMovie is georganiseerd rondom Events. In plaats van dat je moet uitgaan van één plaatje zie je nu een soort stripverhaal van frames, waarmee je makkelijker kan bepalen dat je de juiste scene te pakken hebt. Ook de transities tussen scenes kunnen nu real-time en je kunt eenvoudig versnelt heen en weer spoelen door je beelden (skimmen).

Ben je blij met het eindproduct? Dan ik één klik genoeg om de film de exporteren naar en publiceren op YouTube. Uiteraard kun je ook exporteren naar iPod, iPhone of .Mac Web Gallery.

Garageband
Ben je echt niet muzikaal, dan is Garageband ’08 echt iets voor jou! Sleep je favoriete instrumenten op het toneel, laat je begeleiden en speel de sterren van de hemel. Voor de musici onder ons biedt Garageband gelukkig ook nog handige hulpjes als Multi-take recording, Arrangementen en een Visuele Equalizer. Ook een nieuwe Voices Jam Pack met 1.500 stemmige loops van solisten en koren is apart te koop.

iWeb
iWeb is weer een beetje meer volwassen. Mooi waren iWeb sites al, maar flexibel en open niet echt. Is iWeb ’08 dat wel? Webwidgets zijn stukjes code die eenvoudig in je eigen site te plakken zijn waarmee je bijvoorbeeld Google Maps, het weerbericht of de laatste nieuwtjes van nu.nl op je eigen website integreert. My Album maakt het mogelijk om eenvoudig een inhoudsopgave voor meerdere fotopagina’s te plaatsen. Uiteraard linkt iWeb ook elegant met de .Mac Web Gallery. Ook kunnen kijkers nu reageren op foto’s, waarmee iWeb weer een beetje meer Web 2.0 is geworden.

iDVD
iDVD bevat naast nieuwe geanimeerde thema’s een uitgebreider aanpasbaar menu, meer encoding mogelijkheden betere slideshows, voor op DVD gebrande foto’s. Oh ja, iDVD is ook een stukje sneller.

Dit bericht bevat niet de volledige specs van iLife. Kijk hiervoor op de iLife site van Apple.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  Hugoengels

  Wie kan mij helpen aan de specificaties van iLife ’08

  Ik heb een Powermac G4 500Mhz :O

 • Profielfoto
  cids

  Bij deze…

  System Requirements

  • Mac computer with an Intel, PowerPC G5, or PowerPC G4 processor; iMovie requires a Mac with an Intel processor, a Power Mac G5 (dual 2.0GHz or faster), or an iMac G5 (1.9GHz or faster; iDVD requires a 733MHz or faster processor.

 • Profielfoto
  Mr Evil

  Numbers ziet er veel belovend uit. Nu gebruik ik Neooffice misschien kan numbers dit programma vervangen.

 • Profielfoto
  ATT

  @Mr Evil: Waar zie jij numbers…?

 • Profielfoto
  Anoniem
 • Profielfoto
  stevenxs

  Apple heeft de afgelopen 2 jaar niet stil gezeten, en zoals altijd merken we pas na het uitkomen van nieuwe soft en hardware die uitermate elegant op elkaar is afgestemd dat Apple niet voor niets alles stil houdt.
  De iPhone moest uitkomen op het moment dat ie uitkwam.
  .Mac moest wachten op webgallery die weer moest samenwerken met de iPhone, de updates konden dus niet eerder.
  De nieuwe iMac kunnen nu tot 1 TB werkgeheugen bevatten dat nodig is als je kijkt naar de nieuwe iMovie en ga zo maar door.

  Ben je nog niet overtuigd van het gelijk van Steve Jobs en zijn slimme leger daar in Cupertino bekijk dan eerst de demo’s op de US site http://www.apple.com/ilife/guidedtour en http://www.apple.com/iwork/ en laat je verbazen. Je valt echt van de ene verbazing in de andere en je glimlach wordt steeds breder. En Leopard moet nog komen.

  Ik ben verkocht!!!:p

 • Profielfoto
  Mac Cloud

  iMovie niet meer voor de G4 :(

 • Profielfoto
  Byron

  Ik ben benieuwd of ik iLife nog kan gebruiken, ik heb wel de goede system reqs voor de iLife suite, behalve iMovie.. Zou ik iLife 08 kunnen draaien met iMovie ’06?!?

 • Profielfoto
  stevenxs

  De Nederlandse website is inmiddels ook up to date….checken!!!

  Het nieuwe toetsenbord ziet er draadloos net ietsje anders uit geen usb maar wel erg sexy!;)

  Systeemvereisten voor iLife ’08

  • Mac computer met een Intel PowerPC G5- of PowerPC G4-processor; voor iMovie is een Mac met een Intel-processor nodig, een Power Mac G5 (dual 2,0 GHz of sneller) of een iMac G5 (1,9 GHz of sneller); voor iDVD is een processor van 733 MHz of sneller nodig.
  • 512 MB RAM; 1 GB aanbevolen
  • Mac OS X versie 10.4.9 of hoger
  • 3 GB vrije schijfruimte
  • Dvd-speler voor de installatie
  • QuickTime 7.2 of hoger

 • Profielfoto
  stevenxs

  En het gaat maar door…. Via je .Mac mail account kun je nu mail versturen met attachments tot max 20 MB dit was voorheen 10 MB. Je idisk is nu 10 GB groot, was voorheen 1 GB, heb je onlangs 2 GB extra besteld dan wordt je opslag 20 GB en heb je 4 GB gekocht dan wordt je opslag 30 GB. Family packs hebben nu standaard 20 GB. Apple keep ‘m coming!!!

 • Profielfoto
  iz75

  ik las op de ichat gisteren iemand die zei dat sommigen voor 9,95 de update kunnen kopen…
  Ik heb nog maar net m’n iMac in huis (dus frustrerend). Wie weet voor wie dat opgaat? Waar vindt ik dat terug?
  Ik heb de iMac 2 maanden…

 • Profielfoto
  Double_UK

  Toch wel vreemd dat iMovie niet meer G4 ondersteunt. Ik zou me kunnen voorstellen dat hij je systeem checkt en dan bepaalde exotische features niet laat gebruiken maar het basic knippen en plakken zou toch altijd mogelijk moeten zijn?
  Dat kan je bij wijze van spreken nog wel op een G3. :(

  Voor de rest klinkt het wel interessant.

 • Profielfoto
  Freddy Sunder

  En eindelijk is de Belgische site ook helemaal up to date wat layout betreft.:)

 • Profielfoto
  CMD-Z

  ik heb mn MBP net 1 maand…zou mooi zijn zo’n goedkopere udate. Niemand wat van gehoord?

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  @ double UK

  Wat is het nut dan van die nieuwe iMovie te kopen als je al die nieuwe features toch niet kan draaien..

 • Profielfoto
  johvdbroek

  IK denk dat mijn systeem er geen moeite mee heeft?(lol)
  Eindelijk weer eens wat uitbreiding van iWeb was wel een beetje kaal zonder de widgets en HTML.
  Er wordt wel leuk gesleuteld aan iLife zoals iPhoto is weer helemaal gerestyld met iMovie wordt wel even wennen andere indeling!
  Heb hem gelijk besteld>

 • Profielfoto
  ex-macfreak

  Of we blij moeten zijn met de nieuwe iMovie, is toch niet zeker.

  De plug-ins die vroeger bestonden (en dikwijls nog wel wat geld kosten) werken niet meer en ook oude projecten, gemaakt in iMovie 6 worden niet meer herkent. De tijdlijn is verdwenen, evenals DVD markeringen en de themes.

  Er waren heel wat negatieve reacties op het supportforum van Apple. Het draadje is daar nu zelfs gesloten. En plots staat iMovie 6 als gratis download ter beschikking…

 • Profielfoto
  error

  Wellicht wil Apple de drempel voor iMovie zo laag mogelijk houden en verwijst met gebruikes die op zoek zijn naar tijdslijnen, plug-ins, dvd-markeringen etc. door naar Final Cut Express.

  Ik heb er even mee zitten spelen, ik had sneller iets gemaakt dan ooit in vorige versies van iMovie. Wel een slimme zet om iMovie HD 6 gratis te maken (http://www.apple.com/support/downloads/imovieHD6.html). Indien de deze versie al hebt, de iLife ’08 installer zet de oude versie in de map “iMovie (previous version)”. iMovie ’08 heeft overigens wel een ‘Import iMovie HD Project’ functie.

  iPhoto ’08 is zeer de moeite waard. Ik stap nu eindelijk over naar dit programma.

 • Profielfoto
  erwinh

  Waar kan ik terugvinden welke fancy iWeb dingen alleen werken met .Mac.
  Ik heb nu iLife ’06 en bijvoorbeeld bepaalde blog dingen en slideshows werken alleen (of mooier) met .Mac.

 • Profielfoto
  strigoi

  Stel dat ik in oktober Leopard koop dan krijg je daar geen iLife bij, of wel?

 • Profielfoto
  vincentvega

  @ error
  Indien de deze versie al hebt, de iLife ’08 installer zet de oude versie in de map “iMovie (previous version)”. iMovie ’08 heeft overigens wel een ‘Import iMovie HD Project’ functie.

  Krijg je dus beide applicaties naast elkaar werkend of alleen ze 06 versie? en wat is oud: 06 of 08?

 • Profielfoto
  Pieterr

  > Stel dat ik in oktober Leopard koop dan krijg je daar geen iLife bij, of wel?

  iLife 08 krijg je bij een nieuwe Mac. Als je geen nieuwe Mac koopt (vanaf vandaag) zul je voor iLife moeten betalen.

 • Profielfoto
  error

  @ vincentvega: iMovie ’08 = iMovie 7.0.1 en is de laatste versie. Na installeren van iLife ’08 blijft de vorige versie – iMovie HD 6.0.4 – nog volledig bruikbaar.

  De 6.x import functie binnen 7.x is zeer beperkt – je kunt dus net zomaar met oudere projecten verder werken in de nieuwe versie. iMovie 7.0.1 is gewoon een compleet nieuw programma.

  Zie ook: http://www.tuaw.com/2007/08/09/buy-ilife-08-and-get-imovie-06-for-free/

 • Profielfoto
  stevenxs

  de gratis imove ’06 die nu te downloaden is kun je alleen installeren als je iMovie ’08 hebt geinstalleerd.

  Een tegemoetkoming dus voor mensen die projecten hebben gemaakt met ’06. En die deze misschien al hadden verwijderd. Steve Jobs zei al in de presentatie dat ze een programma in de iLife suite hadden vervangen voor iets nieuws. Alleen de klanten waren er niet zo blij mee evenals bedrijfjes die plugins etc maakten voor iMovie. Die plugins etc werken namelijk niet meer in ’08.

 • Profielfoto
  JBG

  Zal iLife ’08 ook gratis met leopard komen?

 • Profielfoto
  error

  Nee, iLife ’08 zit straks (natuurlijk) niet gratis bij Leopard… maar wel bij elke nieuwe Mac die je sinds afgelopen dinsdag koopt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Overigens draait iMovie gewoon – en prima – op een iMac G5 1.8.
  Ik was even bang dat dat niet ging lukken, omdat Apple de minimum-systeemeisen bij een iMac G5 1.9 legde.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  ik heb donderdag een nieuwe macbook gekocht maar ilife 08 was er nog niet bij, heb ik hier recht op? Ook al heb ik het in een apple verdeler kocht.

 • Profielfoto
  error

  Apple kan natuurlijk onmogelijk in een paar dagen in alle Mac-dozen een iLife ’08 schijfje stoppen… maar “klanten die op of na 7 augustus 2007 een in aanmerking komende nieuwe Macintosh kopen waarbij iLife ’08 niet is inbegrepen, kunnen upgraden naar iLife ’08”

  http://www.apple.com/nl/ilife/uptodate (NL)
  http://www.apple.com/benl/ilife/uptodate (BE)

  Is niet gratis, kost € 13,99

 • Profielfoto
  erikgarr

  Wie kan er goed met iWeb omgaan? Ik wil graag een paar uurtjes “bijles” voor mij geldt: zien is doen. Wie durft dat aan?