Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 7 augustus 2007
Leestijd: 3 minuten

iLife ’08

iLife ’08 brengt ons waar we al een half jaar op wachten. Nu is echter duidelijk waarom we nog even moesten wachten. De iPhone lijkt ook hier mede oorzaak van de vertraging. iLife heeft geen echt nieuwe programma’s, maar is wel meer naar .Mac toegegroeid. Slim zeg, van die jongens in Cupertino

iPhoto
Wanneer je namelijk naast iLife ook .Mac hebt, kun je foto’s die je met je iPhone maakt meteen uploaden naar .Mac en via .Mac naar je iPhoto. Dit geeft een hele nieuwe dimensie aan Mobloggen (foto loggen met behulp van je mobiele telefoon). De .Mac Web Gallery lijkt iPhoto op het internet. het live schalen van previews, transities en zelfs het downloaden van de originele foto’s. Wanneer je toestemming geeft, kunnen ook anderen foto’s toevoegen aan je Web Gallery en daarmee aan jouw iPhoto library. Ook abonneren op een Web Gallery is mogelijk, waarmee het lijkt of Photocasting van iPhoto ’06 opgaat in Web Gallery.

In iPhoto ’08 nemen we ook afscheid van filmrollen. In plaats hiervan komen Events. iPhoto kan op basis van nabijheid in datum en tijd automatisch bepalen welke foto’s waarschijnlijk bij elkaar horen. Deze foto’s worden bij één event geplaatst. Handig, omdat je in de oude iPhoto zelf filmrollen moest opbreken in meerdere stukken.

iMovie
Ook iMovie is georganiseerd rondom Events. In plaats van dat je moet uitgaan van één plaatje zie je nu een soort stripverhaal van frames, waarmee je makkelijker kan bepalen dat je de juiste scene te pakken hebt. Ook de transities tussen scenes kunnen nu real-time en je kunt eenvoudig versnelt heen en weer spoelen door je beelden (skimmen).

Ben je blij met het eindproduct? Dan ik één klik genoeg om de film de exporteren naar en publiceren op YouTube. Uiteraard kun je ook exporteren naar iPod, iPhone of .Mac Web Gallery.

Garageband
Ben je echt niet muzikaal, dan is Garageband ’08 echt iets voor jou! Sleep je favoriete instrumenten op het toneel, laat je begeleiden en speel de sterren van de hemel. Voor de musici onder ons biedt Garageband gelukkig ook nog handige hulpjes als Multi-take recording, Arrangementen en een Visuele Equalizer. Ook een nieuwe Voices Jam Pack met 1.500 stemmige loops van solisten en koren is apart te koop.

iWeb
iWeb is weer een beetje meer volwassen. Mooi waren iWeb sites al, maar flexibel en open niet echt. Is iWeb ’08 dat wel? Webwidgets zijn stukjes code die eenvoudig in je eigen site te plakken zijn waarmee je bijvoorbeeld Google Maps, het weerbericht of de laatste nieuwtjes van nu.nl op je eigen website integreert. My Album maakt het mogelijk om eenvoudig een inhoudsopgave voor meerdere fotopagina’s te plaatsen. Uiteraard linkt iWeb ook elegant met de .Mac Web Gallery. Ook kunnen kijkers nu reageren op foto’s, waarmee iWeb weer een beetje meer Web 2.0 is geworden.

iDVD
iDVD bevat naast nieuwe geanimeerde thema’s een uitgebreider aanpasbaar menu, meer encoding mogelijkheden betere slideshows, voor op DVD gebrande foto’s. Oh ja, iDVD is ook een stukje sneller.

Dit bericht bevat niet de volledige specs van iLife. Kijk hiervoor op de iLife site van Apple.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.