Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 19 maart 2007
Leestijd: 3 minuten

CleanApp verwijdert programma’s volledig

Een van de geneugten van Windows is toch wel de de-installeerfunctie in het configuratiescherm. Aldus de switcher. De Mac-gebruiker zal vervolgens zeggen dat je dit op een Mac helemaal niet nodig hebt aangezien je een programma gewoon in de prullenbak moet slepen om het te verwijderen.

Dat klopt natuurlijk. Toch is deze gedachte van de Mac-gebruiker in veel gevallen niet helemaal waterdicht. Vaak gaan programma’s namelijk vergezeld van voorkeurbestanden, tijdelijke bestanden, logbestanden, etc. Deze blijven netjes op hun plek ergens op je harde schijf staan nadat je een programma verwijdert.

CleanApp is daarom dé oplossing. Dit programma de-installeert programma’s inclusief alle aan dat programma gerelateerde bestanden. Op deze manier ben je er zeker van dat er geen resten overblijven.

CleanApp kost 10 dollar.


Er zijn meerdere programma’s die ongeveer lijken te doen als CleanApp. Forumlid JeePee legt uit dat er toch verschillen bestaan tussen deze de-installeerprogramma’s.

“Je kunt CleanApp niet vergelijken met AppZapper, uApp e.d., aangezien deze laatste programma’s ongeveer werken zoals Spotlight. Zij zullen niet snel een bestand aanwijzen dat niets van de programmanaam of van de naam van de fabrikant in zich hebben. Zij houden niet op de achtergrond in de gaten welke bestanden/mappen er door welk programma op welke plek wordt neergezet en dat is nu juist wat CleanApp wel doet.

CleanApp is niet alleen een stuk uitgebreider dan AppZapper, maar wordt ook veel intensiever doorontwikkeld. Het lijkt alsof de ontwikkeling van AppZapper al vele maanden stilstaat. Daarbij komt dat CleanApp, zodra je de Registratie-service installeert en opnieuw opstart, vanaf dat moment alles op je Mac in de gaten houdt.
Vanaf dat moment kun je ieder programma dat je installeert (zolang het maar de eerste keer is dat je dat programma installeert) weer volledig kan verwijderen. Op die manier kun je zelfs de demo-periode van een programma weer terugdraaien. Het programma zal, nadat je het met CleanApp hebt verwijderd en wanneer je het daarna weer installeert, denken dat het nooit eerder op je Mac heeft gestaan. Probeer dat maar eens met AppZapper e.d.

Zoals ik al schreef kan het alleen maar als het programma nog niet eerder op je Mac geïnstalleerd is geweest, anders staan er mogelijk al bestanden op en kan CleanApp die niet of nauwelijks koppelen aan het betreffende programma.

De enige programma’s die iets soortgelijks doen, zijn Uninstaller (alleen ingewikkelder) en Yank (werkt niet altijd goed, is mijn ervaring).

DesInstaller is prima voor .PKG-bestanden, maar verder niet en Spotlight moet het hebben van namen die overeenkomen, anders wordt het niets. In het verleden hebben we gezien hoe goed (lees= slecht) dit werkte met Norton die overal en nergens bestanden neergooide en die nooit meer allemaal kon vinden. Zo gooien sommige programma’s onzichtbare bestanden met vreemde namen op vreemde plekken neer, zodat die programma’s een volgende keer kunnen zien of ze al eerder waren geïnstalleerd. Denk aan mijn Demo-verhaal boven.

Nee, CleanApp is een geweldig programma. Zoals aan ieder programma kan er nog geschaafd worden: ik ben in het verleden tegen dingen aangelopen die niet werkten, maar door er met de ontwikkelaar in te duiken, is dat helemaal opgelost.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.