CleanApp verwijdert programma’s volledig

32 reacties

Een van de geneugten van Windows is toch wel de de-installeerfunctie in het configuratiescherm. Aldus de switcher. De Mac-gebruiker zal vervolgens zeggen dat je dit op een Mac helemaal niet nodig hebt aangezien je een programma gewoon in de prullenbak moet slepen om het te verwijderen.

Dat klopt natuurlijk. Toch is deze gedachte van de Mac-gebruiker in veel gevallen niet helemaal waterdicht. Vaak gaan programma’s namelijk vergezeld van voorkeurbestanden, tijdelijke bestanden, logbestanden, etc. Deze blijven netjes op hun plek ergens op je harde schijf staan nadat je een programma verwijdert.

CleanApp is daarom dé oplossing. Dit programma de-installeert programma’s inclusief alle aan dat programma gerelateerde bestanden. Op deze manier ben je er zeker van dat er geen resten overblijven.

CleanApp kost 10 dollar.


Er zijn meerdere programma’s die ongeveer lijken te doen als CleanApp. Forumlid JeePee legt uit dat er toch verschillen bestaan tussen deze de-installeerprogramma’s.

“Je kunt CleanApp niet vergelijken met AppZapper, uApp e.d., aangezien deze laatste programma’s ongeveer werken zoals Spotlight. Zij zullen niet snel een bestand aanwijzen dat niets van de programmanaam of van de naam van de fabrikant in zich hebben. Zij houden niet op de achtergrond in de gaten welke bestanden/mappen er door welk programma op welke plek wordt neergezet en dat is nu juist wat CleanApp wel doet.

CleanApp is niet alleen een stuk uitgebreider dan AppZapper, maar wordt ook veel intensiever doorontwikkeld. Het lijkt alsof de ontwikkeling van AppZapper al vele maanden stilstaat. Daarbij komt dat CleanApp, zodra je de Registratie-service installeert en opnieuw opstart, vanaf dat moment alles op je Mac in de gaten houdt.
Vanaf dat moment kun je ieder programma dat je installeert (zolang het maar de eerste keer is dat je dat programma installeert) weer volledig kan verwijderen. Op die manier kun je zelfs de demo-periode van een programma weer terugdraaien. Het programma zal, nadat je het met CleanApp hebt verwijderd en wanneer je het daarna weer installeert, denken dat het nooit eerder op je Mac heeft gestaan. Probeer dat maar eens met AppZapper e.d.

Zoals ik al schreef kan het alleen maar als het programma nog niet eerder op je Mac geïnstalleerd is geweest, anders staan er mogelijk al bestanden op en kan CleanApp die niet of nauwelijks koppelen aan het betreffende programma.

De enige programma’s die iets soortgelijks doen, zijn Uninstaller (alleen ingewikkelder) en Yank (werkt niet altijd goed, is mijn ervaring).

DesInstaller is prima voor .PKG-bestanden, maar verder niet en Spotlight moet het hebben van namen die overeenkomen, anders wordt het niets. In het verleden hebben we gezien hoe goed (lees= slecht) dit werkte met Norton die overal en nergens bestanden neergooide en die nooit meer allemaal kon vinden. Zo gooien sommige programma’s onzichtbare bestanden met vreemde namen op vreemde plekken neer, zodat die programma’s een volgende keer kunnen zien of ze al eerder waren geïnstalleerd. Denk aan mijn Demo-verhaal boven.

Nee, CleanApp is een geweldig programma. Zoals aan ieder programma kan er nog geschaafd worden: ik ben in het verleden tegen dingen aangelopen die niet werkten, maar door er met de ontwikkelaar in te duiken, is dat helemaal opgelost.”

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  MJG

  Ik heb nu AppZapper, wat is er anders / beter aan dit programma?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik wilde het net hetzelfde gaan typen.
  AppZapper doet al geruime tijd hetzelfde.

 • Profielfoto
  straightedge

  Inderdaad, ik dacht dus ook precies hetzelfde.
  Great minds think alike zullen we maar zeggen.
  Zit er enig verschil in?

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  In principe doen ze hetzelfde. Verschil zit hem in de prijs en in een aantal features. Bijvoorbeeld:
  – CleanApp levert ook een widget
  – CleanApp verwijdert ook screensavers, systeemvoorkeuren, widgets etc.
  – CleanApp verwijdert ook talen uit applicaties

  Er zijn overigens meer van dit soort apps. Kies wat het lekkerste werkt :).

 • Profielfoto
  Germen

  AppZapper verwijdert ook screensavers, systeemvoorkeuren en widgets:)

 • Profielfoto
  Kaspers

  Spotlight does the job.

 • Profielfoto
  gerrits2
 • Profielfoto
  Nisei

  En waarom zet Apple zelf niet eens zoiets simpels bij de hulpprogramma’s?

 • Profielfoto
  Byron

  Het is echt belachelijk dat je voor een programma als AppZapper geld moet betalen, terwijl het gewoon spotlight gebruik om je programma’s en prefs te verwijderen.. :sealed:

 • Profielfoto
  Steff

  Je bent toch niet verplicht om het te kopen terwijl je ook spotlight kunt gebruiken of een dergelijk programma? Ik ben het volledig met Nisei eens, Apple wilt het beste gebruiksgemak en dat zouden ze kunnen doen door een software uninstaller applicatie te maken wat net zoals deze hierboven alles verwijderd op de juiste manier.

  Iets voor Leopard.

 • Profielfoto
  macpro

  @Byron: het maken van een programma kost tijd. Ook een klein/eenvoudig programma zoals AppZapper. En heb je het eenmaal gemaakt, dan moet je er ook nog ondersteuning voor leveren. Dat kost ook tijd.
  Er zijn mensen die daar dus toch een vergoeding tegenover willen zien.
  Aan jou de keus om dan wel of niet gebruik te maken van dat programma.
  Maar om dat nou belachelijk te noemen.

 • Profielfoto
  Mr Macintosh
 • Profielfoto
  aToMac

  Voor ±100 euro heb je een 500GB Hardeschijf, lekker belangrijk die paar kleine bestandjes. Uninstall van Windows is lekker? Nee, die laat ook allemaal dll’s staan, omdat mss andere apps er gebruik van maken. Of hij gooit ze wel weg en de helft werkt niet meer.

  Preferences vind ik niet erg als die erop blijven staan. Als je die app toch weer installeert heb je meteen je voorkeuren weer. En voor die 100KB hoeven we het toch niet meer te doen?

 • Profielfoto
  Petje

  Ik vind die restbestanden niet zo storend, en ze nemen over het algemeen niet veel ruimte in.
  Als ik het progje weer zou installeren dan heb je gelijk je voorkeuren enz.. terug.
  Als je een progje bij windows naar de prullenbak sleept dan heb je gelijk een groot probleem bij een eventuele her-install.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Ja ik snap het probleem ook niet om deze bestanden te moeten verwijderen.

 • Profielfoto
  Nisei

  Ik denk dat het persoonlijk is. De 1 vindt het niet storend, de ander wel. Als je een groot huis hebt met 10 kamers houdt de 1 alles netjes en de ander ruimt geen troep achter zich op omdat er toch nog wel ruimte genoeg is en de spullen niet in de weg staan.

 • Profielfoto
  MacThijn

  naja het is niet alleen dat het meer opslag heeft maar ook de computer kan er op den duur vertragingen krijgen. Die heb je onbewust niet door maar spelen zeker een rol!

 • Profielfoto
  aToMac

  Computer wordt er echt niet trager door hoor. Een bestand op de hardeschijf heeft daar niks mee te maken. Het bestandssysteem van de Mac is zelfs zo geavanceerd dat het automatisch bestanden kleiner dan 20MB defragmenteert.

 • Profielfoto
  Dorkiban

  Ik vind dat Apple zeker geen uninstaller moet toevoegen, dat is het loslaten van Windows logica op een Mac. Als je van een app af wilt dan sleep je het zaakje in de prullebak, dat is Mac logica. Als er progjes overal verspreid over de HD staan, dan ligt de fout bij de programmeurs. Een unstaller zorgt er voor dat men helemaal los kan met dll’s, ini’s etc. Ik zou dan helemaal niet meer weten wat er op mijn HD staat….

  Zeg dus nee tegen een Apple uninstaller op je HD! :D

 • Profielfoto
  June

  SpotLight en appletje+backspace en dan appletje+shift+backspace heb je het zelfde en het is gratis;)

 • Profielfoto
  thomdebom

  @Dorbikan: ik ben het hier niet mee eens. Ok, het is de “fout” van de programmeurs, maar je kunt de programmeurs moeilijk verplichten om een uninstaller te maken en dus gebeurt dit ook niet. Apple zou dit best wel op kunnen lossen (door bijv. bij te houden welk programma wat aan programma-bestandjes installeerd). Windows logica zou zijn om de programmeurs verplichten om een uninstaller te maken en er vervolgens vanuit gaan dat iedereen dat doet…

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Ik snap niet echt het probleem van een uninstaller. Feit is gewoon dat Linux, Solaris en ja… ook Windows een uninstaller kent.

  Ik moet zeggen dat ik tegenwoordig op Windows weinig problemen tegenkom met uninstallers. Vroeger was dit anders. Op Linux hang het een beetje af van de Linux distributie, maar zowel SuSE, Debian (Ubuntu) als Red Hat (Fedora) doen het aardig. Irix en Solaris doen het gewoon goed.

  Er blijft vaak heel veel troep achter op de schijf na een ‘uninstall’ middels het slepen naar de prullenbak. Veel programma’s gebruiken meer dan een voorkeurenbestand. Neem zelfs Apple Mail als voorbeeld: voorkeuren bestandje, mail-mappen ergens op de schijf zelf, etc, etc.

  Zowiezo heeft MacOS X relatief weinig systemmanagement-tools. Hoewel HFS+ (MacOS X), EXT3/ReiserFS (Linux) goed omgaan met het defragmenteren van data; zijn er talloze plekken in MacOS X waar naar verloop van tijd troep ontstaat.

  Ennuh, hoewel MacOS X op vele gebieden Windows ver vooruit is, gebruikt ook MacOS X gewoon een ‘settings-database’ die ook de nodige problemen kan veroorzaken. Zelfs lijkend op die van Windows. De boosdoener? NetInfo Database.

  Anyways, wat is er mis met een beetje meer systemmanagement middels een gecentraliseerde plek zoals bijvoorbeeld de systeemvoorkeuren binnen MacOS X? Ik verwijder programma’s nu nog door ze weg te slepen en vervolgens vanaf de CLI (Terminal) middels een lange find-opdracht de resterende ‘slack’ te verwijderen.

  Ik houd van de prompt, maar ik verwacht bij Apple net iets meer dan van Microsoft…

 • Profielfoto
  JeePee

  Je kunt CleanApp niet vergelijken met AppZapper, uApp e.d., aangezien deze laatste programma’s ongeveer werken zoals Spotlight. Zij zullen niet snel een bestand aanwijzen dat niets van de programmanaam of van de naam van de fabrikant in zich hebben. Zij houden niet op de achtergrond in de gaten welke bestanden/mappen er door welk programma op welke plek wordt neergezet en dat is nu juist wat CleanApp wel doet.

  CleanApp is niet alleen een stuk uitgebreider dan AppZapper, maar wordt ook veel intensiever doorontwikkeld. Het lijkt alsof de ontwikkeling van AppZapper al vele maanden stilstaat. Daarbij komt dat CleanApp, zodra je de Registratie-service installeert en opnieuw opstart, vanaf dat moment alles op je Mac in de gaten houdt.
  Vanaf dat moment kun je ieder programma dat je installeert (zolang het maar de eerste keer is dat je dat programma installeert) weer volledig kan verwijderen. Op die manier kun je zelfs de demo-periode van een programma weer terugdraaien.:p Het programma zal, nadat je het met CleanApp hebt verwijderd en wanneer je het daarna weer installeert, denken dat het nooit eerder op je Mac heeft gestaan.:D Probeer dat maar eens met AppZapper e.d.:D

  Zoals ik al schreef kan het alleen maar als het programma nog niet eerder op je Mac geïnstalleerd is geweest, anders staan er mogelijk al bestanden op en kan CleanApp die niet of nauwelijks koppelen aan het betreffende programma.

  De enige programma’s die iets soortgelijks doen, zijn Uninstaller (alleen ingewikkelder) en Yank (werkt niet altijd goed, is mijn ervaring).

  DesInstaller is prima voor .PKG-bestanden, maar verder niet en Spotlight moet het hebben van namen die overeenkomen, anders wordt het niets. In het verleden hebben we gezien hoe goed (lees= slecht) dit werkte met Norton die overal en nergens bestanden neergooide en die nooit meer allemaal kon vinden… ??? Zo gooien sommige programma’s onzichtbare bestanden met vreemde namen op vreemde plekken neer, zodat die programma’s een volgende keer kunnen zien of ze al eerder waren geïnstalleerd. Denk aan mijn Demo-verhaal boven.

  Nee, CleanApp is een geweldig programma. Zoals aan ieder programma kan er nog geschaafd worden: ik ben in het verleden tegen dingen aangelopen die niet werkten, maar door er met de ontwikkelaar in te duiken, is dat helemaal opgelost.:D

 • Profielfoto
  japser909

  “Uninstall van Windows is lekker? Nee, die laat ook allemaal dll’s staan, omdat mss andere apps er gebruik van maken. Of hij gooit ze wel weg en de helft werkt niet meer.”

  hoe kom je daar nu bij ? “dll’s” zijn soms belangrijk, alle uninstall ( non application related ) dll’s worden er netjes afgeslingerd dude.

  weer zo blauwe maandag bad stuff usert :p

 • Profielfoto
  Dorkiban

  ” hoe kom je daar nu bij ? “dll’s” zijn soms belangrijk, alle uninstall ( non application related ) dll’s worden er netjes afgeslingerd dude.

  weer zo blauwe maandag bad stuff usert ”

  Buiten het feit dat ik weinig begrijp van wat je wilt zeggen, Japser, stelt Windows mji vaak voor de vraag of ik xxx.dll of zo wil weggooien, maar dat deze misschien gebruikt wordt door andere progs. Wat moet je daar nu mee als gebruiker? Je kunt dat zelf ook niet beoordelen, en dus laat je het lekker staan. Maar als je dat doet, dan is het nut van een uninstaller tot vrijwel 0 gedaald…

 • Profielfoto
  disruption

  http://reggie.ashworth.download4.googlepages.com/AppDelete1.0.2.dmg

  Appdelete, gratis en voor nix, werkt even goed.

 • Profielfoto
  RPGboy

  ik gebruik altijd appzap, echt supermakkelijk en gratis! ze hadden dit progje niet hoeven maken, er bestaan al zoveel de-installers voor mac, en dan zijn sommige ook nog freeware :!

 • Profielfoto
  JeePee

  Sorry, maar dat is niet zo Ljay. Appdelete is inderdaad gratis, maar het valt in het niet met CleanApp. Volgens Reggie zal hij wellicht in de toekomst iets soortgelijks doen, maar eenvoudig is dat niet.:D

  En RPGboy, er is echt verschil en 10 dollar is geen geld voor een progje dat ècht werkt.:D

 • Profielfoto
  Joffry

  De grote schoonmaak is weer begonnen. De problemen komen weer ‘vanzelf’.

 • Profielfoto
  disruption

  quote (JeePee)
  Sorry, maar dat is niet zo Ljay. Appdelete is inderdaad gratis, maar het valt in het niet met CleanApp. Volgens Reggie zal hij wellicht in de toekomst iets soortgelijks doen, maar eenvoudig is dat niet.

  Ah, wist ik niet :) Zal ik eens verder moeten bekijken, excuses voor de incorrectie info iedereen.

 • Profielfoto
  JeePee

  Ach je bent niet de enige hoor.:D Het verschil is ook niet eenvoudig te zien en makers van AppZapper e.d. zullen het ook niet snel toegeven. Het gaat dan ook vaak om moeilijk te traceren bestanden òf doordat het een andere naam heeft (bijv. alleen een cijfercombinatie) òf doordat het bestand onzichtbaar is.:)

  Wat dat betreft heeft de maker van CleanApp het zichzelf niet makkelijk gemaakt en ‘de anderen’ wel. ‘De anderen’ start je op en laat je handmatig zoeken, CleanApp blijft (als je de registratie-service hebt geïnstalleerd en je Mac opnieuw hebt opgestart) op de achtergrond alles in de gaten houden. Dat is blijkbaar niet eenvoudig om te maken, anders waren er wel meer programma’s geweest die dit kunnen.:)