Zorgt Plasterk voor Macs in het onderwijs?

27 reacties

In de Volkskrantblog is te lezen dat de nieuwe minister van onderwijs Plasterk een Applefan is. Hij heeft een verzoek ingediend om zijn eigen Apple mee te nemen naar de grote toren in Den Haag.

Nu hopen wij uiteraard dat hij ook het onderwijsveld gaat bewerken en er straks in het onderwijs ook meer van die mooie computers te vinden zijn. Het zou wel voordelen hebben: meer creatieve mogelijkheden, meer audio en video in de les, minder klagende leraren over uitval van computers en misschien zelfs gemotiveerdere leerlingen?

Stel je nu voor dat minister Plasterk het onderwijs aan de Mac wil krijgen, wat moeten het ministerie dan volgens jou doen om de leraren over te halen?


MacStudent.net
Wie meer wil met zijn Mac in het onderwijs, moet zeker naar de website MacStudent gaan. Hier vind je in de wiki how to’s voor instellingen van veel Universiteiten en Hogescholen in Nederland, nuttige tips en software en nog veel meer.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  1973

  Kijk dat vind ik nog eens positief nieuws. Hoeze de politiek is saai en grijs? :D

 • Profielfoto
  Walkingfingers

  Gewoon de onderwijsbeslissers het eindresultaat voorleggen (stabiliteit, beheersbaarheid, uitvalfrequentie, onderhoud, licenties, etc.)
  bij een beetje leraar valt het kwartje meteen op de goede plek.

 • Profielfoto
  Nihilist

  Niets bijzonder; ik neem ook mijn MBP mee naar de Uva. Wetenschappers zijn gewoon ubercool!

 • Profielfoto
  WaZoo

  Euh…wat dacht je van virusgevoeligheid?
  EN maar eens (wederom) uitleggen dat een Mac en dan vooral in het onderwijs, goed te betalen is!

 • Profielfoto
  Donnie Darko

  yeah, meer apple’s!
  Gewoon schandalig hier op school, 100+ windows pc’s en maar 1 iMac bolletje. :angry:

 • Profielfoto
  KeKo

  Hoezo zou Plasterk invloed hebben op de keuze van universiteiten en hogescholen?
  Hij was gelieerd aan mijn (ex)faculteit, daar stonden geen macs (op sommige labs na)

 • Profielfoto
  WaZoo

  Tsja, hij is nu minister, andere koek;)

 • Profielfoto
  Aardbeihoofd

  Mac’s zijn goedkoper dan pc’s: 1. licenties én 2. onderhoudstijd. Het is heel eenvoudig.

 • Profielfoto
  wimbo

  Voor de prijs van een retail Windows Vista Ultimate software pakketje heb je ook een mac mini (ongeveer)….. nuf said

 • Profielfoto
  error

  Ik voorzie kamervragen van de PVV en een motie van afkeuring.

 • Profielfoto
  iApple

  Leerkrachten willen wel maar de nederlandstalige software ontbreekt vaak nog!

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Misschien kunnen we een petitie opstarten?

 • Profielfoto
  MicMac

  met plasterk in het kabinet krijgt de politiek weer kleur en humor!
  en laten we hopen dat hij de windows monarch weet te door breken!

 • Profielfoto
  karf

  HULDE HULDE HULDE VOOR PLASTERK!

  Richard Brouwer op maandag 26 februari 2007 21:12
  Kijk dat vind ik nog eens positief nieuws. Hoeze de politiek is saai en grijs?

  cool en wit:D

 • Profielfoto
  nijntje

  maar ik verwacht toch echt niet dat een minister zo maar zijn eigen voorkeur door mag drukken. Trouwens, met al die Windows apps die je op school krijgt zal het nog moeilijk worden.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  en dan zijn er ook nog die leraren die automatisering in hun portefeuille hebben omdat ze als eerste thuis een WindowsPC hadden (en die daarmee tot de expert van school zijn gebombardeerd). Denk je dat die zomaar omgaan (goede argumenten of niet)? Leraren zijn eigenwijs, dat is een eis voor zo’n baan, en MS-automatiseerders zo mogelijk nog meer.

  Kortom: ik moet het eerst nog zien dat het wat uitmaakt… Ik hoop het wel natuurlijk!

 • Profielfoto
  1973

  Het is maar goed dat het in dit land zo is, dat een minister er niet zomaar wat door kan drukken. Prettig dat Apple zo positief in het nieuws komt, maar het zou gek zijn als we nu allemaal massaal zouden overstappen naar Apple. Nou is dit een onschuldige wens, maar je moet er toch niet aandenken als een minister andere zaken zou voorstellen.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Tja, iedereen een laptop geven is natuurlijk 100x beter dan elke keer met zware boekentassen rondlopen ;) gaat de overheid wat kosten, denk niet dat ze dat leuk vinden daar in Den Haag.

 • Profielfoto
  bhaenraets

  Meer Apples in het onderwijs is ook echt het aller-allerbelangrijkste wat er nu moet gebeuren in het onderwijs, he? ???

 • Profielfoto
  pebro

  Onderricht verstandig, leer met Apple;)

 • Profielfoto
  Deodoman

  Natuurlijk zou het fantastisch zijn als er meer Mac’s in het onderwijs gebruikt zouden worden maar de kosten gemoeid met het omschakelen zijn domweg niet op te brengen.
  Het gaat hierbij niet om alleen de aanschafkosten van hard- en software maar ook de kosten voor het opleiden en voorlichten van de eindgebruikers (leerlingen en leraren), ITers (systeembeheerders, ontwikkelaars, managers) besluitvormers (schooldirecties en schoolbesturen).
  Ik vermoed dat de meesten van slimme Mac-autodidacten zijn die het fijn vinden om zelf dingen uit te vogelen en af en toe eens meewaardig te gniffelen om “die domme windowsgebruikers” (Ik behoor in ieder geval tot die categorie).
  Voor iemand die thuis lekker achter zijn Mac zit vind ik dat acceptabele houding. Zodra het echter gaat om die inzet van IT binnen organisaties hebben wij helaas te maken hele andere zakelijke (=financiele) overwegingen.
  Als je de afgelopen tijd het onderwijs-nieuws een beetje gevolgd hebt dan zal er ongetwijfeld zijn blijven hangen dat het onderwijs worstelt met veel belangrijker zaken dan de vraag “Wat is het beste computerplatform voor ons”. Het oplossen van al die andere ,belangrijkere, problemen vergt geld! Heel veel geld!
  Tot de tijd dat er wel geld is voor zo’n revolutie denk ik dat wij het beste die revolutie kunnen voorbereiden door zoveel mogelijk (ontevreden) windowsgebruikers 1 op 1 kunnen laten ervaren dat een Mac supereur is aan een Windows-pc.
  Want vergeet niet dat de meeste mensen in het onderwijs thuis ook een pc hebben staan. Denk je dat die mensen op hun werk met een ander systeem willen werken dan dat zij thuis hebben staan?

 • Profielfoto
  Marieke van Osch

  @Deodoman

  Ik ben het met je eens dat het onderwijs op dit moment belangrijker vragen aan het hoofd heeft dan de keuze van een besturingssysteem. Wel denk ik dat je de innovatieve vragen over hoe je onderwijs geeft kunt koppelen aan een besturingssysteem.

  Maakt een Mac innovatiever en creatiever onderwijs bijvoorbeeld mogelijk? En zo ja, waarom kan dat dan beter met een Mac in vergelijking met een pc?

 • Profielfoto
  joostovermars

  Ja een Mac maakt creatiever onderwijs mogelijk. leerlingen kunnen in 10 minuten met ilife overweg zodat de aandacht kan gaan naar het maken van documentaires, componeren van filmmuziek, raps en songs, het maken van podcasts en websites. Begin bij de kunstvakken!

  Wij hebben op school sinds 3 maanden zo’n kar met 10 macbooks (en we hadden al 3 emacs) en het loopt als een trein. Ze worden gebruikt bij muziek, CKV en Audio-visueel en leerlingen zijn niet weg te slaan en komen elk tussenuur terug.

  Interessant zijn de reacties van al die nerd-jongetjes die thuis al werken met Movie Maker, Acid Pro etc.: “Hé, dit werkt tenminste!”

  en het is wel degelijk een issue, want met Mac/ilife gaat het primair om de inhoud (van wat er geleerd moet worden) in plaats van om “hoe leer ik deze (windows) software”.

  en zet er dan ook maar Parallels op voor de Franse woorden oefeningetjes in Windows. Maar het is vele malen zinvoller of ze een Franse podcast te laten maken over Parijs bijvoorbeeld.

 • Profielfoto
  SUPERJORN

  Apple computers zijn nog niet goed ontworpen voor het onderwijs. Daarmee bedoel ik vooral OS X mee. ???

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Iedereen een Mac geven is goedkoper op langere termijn.
  Maar Plasterk denkt niet op de langere termijn. Hij is links.

 • Profielfoto
  frombreda

  Het is Minister Plasterk gelukt om zijn Apple mee te nemen naar z’n kantoor, zie NOS Journaal 20:00 op 2 dec 2008.