Castor
Castor Nieuws 15 februari 2007

Geef del.icio.us een Mac behandeling

Het online bewaren van bookmarks is een populaire bezigheid onder internetgebruikers en het door Yahoo ingelijfde Del.icio.us is met 1,5 miljoen gebruikers een van de meest populaire aanbieders van een dergelijke service. Als lean & mean webapplicatie is het door tagging gedomineerde Del.icio.us zeer imposant. Maar als Mac gebruiker zou je wellicht wat meer integratie met OSX en ook wat meer eyecandy kunnen verwachten. Ik wil hier twee kleine tools in de spotlight zetten die mijn Del.icio.us bookmarking op de Mac flink verrijkt hebben: Pukka en Socialist.

Pukka is een programma dat aanhaakt op Del.icio.us om nieuwe URLs te bookmarken. Het biedt je een handig klein invoerscherm, dat automatisch de tags die je al hebt gebruikt van de Del.icio.us site af plukt. Echt onmisbaar is de integratie met je browser en RSS readers Netnewswire en Newsfire. Deze bieden respectievelijk bookmarklets die Pukka zelf kan installeren en/of ingebakken ondersteuning voor het programmaatje. Kom je een site tegen die het bewaren waard is? Selecteer wat tekst die als omschrijving kan dienen en roep Pukka op vanuit de browser of feedreader. De tekstselectie wordt overgenomen als omschrijving, je voert een commentaar in en wat tags en Pukka voegt met het geluid van een klapzoen de bookmark aan je selectie toe. (Klapzoen kun je uitzetten…)

Socialist voorziet in een andere behoefte, het terugvinden van bookmarks en het browsen in die van anderen. Socialist biedt je zoekmogelijkheden voor Del.icio.us in een modern Mac jasje op je desktop. Het programma logt in op je account, haalt naast jouw bookmarks de Hot list van Del.icio.us en de headlines van Digg binnen zodat je de laatste hypes (hysterie?) kunt bijhouden. Verder kun je op basis van door jou toegekende tags zoeken, smart groepen aanmaken voor geselecteerde tags én je abonneren opde bookmarkfeed van andere Del.icio.us gebruikers zodat je niets meer hoeft te missen.

Beide zijn interessant, maar Pukka is schappelijk geprijsd op 5 dollar. Helaas is Socialist wat aan de prijs met zijn 18 dollar. Daardoor is de laatste misschien vooral geschikt voor de hardcore bookmarkverslaafde.

Update: Koen verwijst terecht naar een alternatief: Cocoalicious, een gratis desktop client voor het bekijken van je Del.icio.us bookmarks

Reageer op artikel:
Geef del.icio.us een Mac behandeling
Sluiten