Geef del.icio.us een Mac behandeling

Door: Castor - 10 reacties

Het online bewaren van bookmarks is een populaire bezigheid onder internetgebruikers en het door Yahoo ingelijfde Del.icio.us is met 1,5 miljoen gebruikers een van de meest populaire aanbieders van een dergelijke service. Als lean & mean webapplicatie is het door tagging gedomineerde Del.icio.us zeer imposant. Maar als Mac gebruiker zou je wellicht wat meer integratie met OSX en ook wat meer eyecandy kunnen verwachten. Ik wil hier twee kleine tools in de spotlight zetten die mijn Del.icio.us bookmarking op de Mac flink verrijkt hebben: Pukka en Socialist.

Pukka is een programma dat aanhaakt op Del.icio.us om nieuwe URLs te bookmarken. Het biedt je een handig klein invoerscherm, dat automatisch de tags die je al hebt gebruikt van de Del.icio.us site af plukt. Echt onmisbaar is de integratie met je browser en RSS readers Netnewswire en Newsfire. Deze bieden respectievelijk bookmarklets die Pukka zelf kan installeren en/of ingebakken ondersteuning voor het programmaatje. Kom je een site tegen die het bewaren waard is? Selecteer wat tekst die als omschrijving kan dienen en roep Pukka op vanuit de browser of feedreader. De tekstselectie wordt overgenomen als omschrijving, je voert een commentaar in en wat tags en Pukka voegt met het geluid van een klapzoen de bookmark aan je selectie toe. (Klapzoen kun je uitzetten…)

Socialist voorziet in een andere behoefte, het terugvinden van bookmarks en het browsen in die van anderen. Socialist biedt je zoekmogelijkheden voor Del.icio.us in een modern Mac jasje op je desktop. Het programma logt in op je account, haalt naast jouw bookmarks de Hot list van Del.icio.us en de headlines van Digg binnen zodat je de laatste hypes (hysterie?) kunt bijhouden. Verder kun je op basis van door jou toegekende tags zoeken, smart groepen aanmaken voor geselecteerde tags én je abonneren opde bookmarkfeed van andere Del.icio.us gebruikers zodat je niets meer hoeft te missen.

Beide zijn interessant, maar Pukka is schappelijk geprijsd op 5 dollar. Helaas is Socialist wat aan de prijs met zijn 18 dollar. Daardoor is de laatste misschien vooral geschikt voor de hardcore bookmarkverslaafde.

Update: Koen verwijst terecht naar een alternatief: Cocoalicious, een gratis desktop client voor het bekijken van je Del.icio.us bookmarks

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  koen

  Er is ook nog Cocoalicious. Het is al een tijdje niet meer vernieuwd, maar wel gratis. ;)

 • Profielfoto
  Castor

  Die had er wel even bij gemoeten idd – barebones programma, maar gratis en doet wat-ie moet.

 • Profielfoto
  lensco

  Ik heb nooit nood gehad aan deze programmaatjes, posten gaat perfect via de bookmarklets van del.icio.us zelf. Wel onmisbaar voor mij is het simpele Delicious2Safari om alles in Safari te integreren: http://tuxtina.de/software/

 • Profielfoto
  Dega

  Of anders http://ma.gnolia.com
  Met ingebouwde eyecandy;)

 • Profielfoto
  Peach

  Del.icio.us is iets dat je écht moet onderhouden. Wat willekeurige tags aan een leuke site geven, is handig voor een week. Langer werkt dat principe niet. ’t Zelfde geldt eigenlijk voor alle Web 2.0-diensten: zowat alle ‘ok’ foto’s online gooien op Flickr, geeft je geen populariteit. En daarvoor doen we ’t toch?

 • Profielfoto
  aperitivo

  online bewaren van bookmarks? Dat kan gewoon met ons eigen .mac – perfecte osx integratie

 • Profielfoto
  thejazz

  Geef mij maar Yojimbo!
  Daar kan je het ook allemaal mee. Zelfs archiveren van sites. Dus hij download het dan in Yojimbo. Dan kan je het later nog es terug kijken precies hoe je het toen zag!
  Yojimbo is van BareBones.com

 • Profielfoto
  Castor

  @Dega: Magnolia is zeker zo goed en mooier, maar heeft minder marktpenetratie en dat is voor het ‘social’ bookmarking aspect voorlopig een minpuntje.

  @Peach: juist om de tags consequent te houden (noodzakelijk idd) vind ik Pukka zo handig omdat het je tags met typeforward aanvult uit je eerdere del.icio.us postings.

  @thejazz: Yojimbo = super. Persoonlijk wil ik het niet volplempen met een bookmark archief, maar gebruik het wel voor accounts, facturen, zakelijke notities etc. en de bookmarkfunctie voor follow ups. Als ik iets zie dat ik op korte termijn wil lezen/verwerken; “move to trash after opening” is een slimme optie. Gelukkig biedt Yojimbo ruimte voor diverse invalshoeken. :)

 • Profielfoto
  macsterdam

  Een andere aanrader is WebNoteHappy. Een beetje vergelijkbaar met Socialist maar makkelijker en uitgebreider imho.

 • Profielfoto
  barto7

  Ik snap eigenlijk helemaal niet wat ik nu precies aan het online bewaren van bookmarks heb? Ik gebruik .mac (niet in eerste instantie voor mijn bookmarks, maar wel handig dat allebei mijn computers dezelfde bookmarks kennen). Wat is nou het grote voordeel van del.icio.us?