darh
darh Nieuws 24 januari 2007

State of the Union: Core Animation

Deel 1 van onze Mac OS X State of the Union artikelen.

Tijdens de Keynote op WWDC werd deze nieuwe technologie ook al getoond. Kort gezegd maakt Core Animation het ontwikkelaars, inclusief Apple zelf, een stuk makkelijker om ingewikkelde animaties in hun programma’s toe te voegen. Hierbij kunnen layers gebruikt worden, zodat je per layer aparte effecten kan toevoegen. Ook houdt het systeem bij wat je, als gebruiker, doet tijdens een effect. Klik je bijvoorbeeld ergens op waardoor een menutje wegschuift maar bedenk je je voor dat ‘ie uit beeld is dan schuift het menutje van af dat punt gewoon weer terug.

Klik op Lees verder voor de rest van het artikel.

Tijdens de Keynote en op de website van Apple (en hieronder) is een filmpje te zien met album art uit iTunes waarmee een stad gebouwd wordt. (ik raad je aan om die even te bekijken om dit verhaal verder te volgen) Die versie is eigenlijk gewoon een “simpel filmpje”, echter in de State of Union (SU) blijkt dat dit een behoorlijk geavanceerd programma is. Wat volgens Apple dus niet moeilijk is om te schrijven door de hulp van Core Animation (CA).

Wat is er dan bijzonder aan dat programma? Nou, het is niet zomaar een filmpje je kan namelijk alle bewegingen beïnvloeden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om op elk moment de camera te “verschuiven”, oftewel het punt waarvan je als gebruiker kijkt. Dit verschuiven kan helemaal in 3D. Ook is het mogelijk om een menu op te roepen die als het ware in 3D in de voorgrond komt. Het zijn vijf rechthoeken boven elkaar als een soort tabel, ook deze kan je doormiddel van je muis alle kanten op draaien. In dit menu komt er als je door klikt een volgend schermpje “aangevlogen” waarin de volgende opties weer staan.

Nu vraag je je af is dit nou zo bijzonder? En wat hebben we eraan? Allereerst is het bijzonder dat je als gebruiker het programma zo veel kunt beinvloeden, en dat helemaal in 3D. De interface kan bijvoorbeeld heel goed in een toekomstige versie van FrontRow gebruikt worden.

Naast het bovengenoemde programma word ook iets anders gedemonstreerd, en hier wordt het interessant. Er wordt namelijk een simpel foto management programma getoond. Het interessante hier aan is dat wanneer er bijvoorbeeld op een andere manier gesorteerd wordt, niet op naam maar op datum, dat alle foto’s naar hun nieuw plek “toe zweven”, in tegenstelling van nu, dat alles gewoon verspringt. Dit is moeilijk in woorden uit te leggen maar het ziet er erg gelikt uit. Naast het sorteren wordt er ook laten zien dat je filters kan toepassen waardoor er minder foto’s in het scherm overblijven. Nu blijven deze niet klein maar vullen automatisch, met een zeer vloeiende beweging, het hele schermpje.

Om dit te vertalen naar de eindgebruiker: iPhoto en de Finder. Al lang wachten veel mensen op een vernieuwde Finder. Het programma wat hier getoond wordt kan erg goed dienen als een nieuwe basis voor een Finder, in een nieuwe programma taal geschreven waardoor het future-proof is en het ziet erg mooi uit, althans de opties zijn enorm. En natuurlijk omdat ze een foto programma als voorbeeld gebruiken kan dit wel eens de rede zijn waarom we nog geen iPhoto 2007 gezien hebben.

Helaas kunnen we geen screenshots toevoegen om het verhaal duidelijker te maken in verband met copyright e.d.

Reageer op artikel:
State of the Union: Core Animation
Sluiten