OS X op je pc?

46 reacties

Het is inmiddels al een tijdje zo dat we op een aantal manieren Windows op onze Macs kunnen draaien. Vooral met de Intel procesoren is hier veel vraag naar gekomen omdat het nu een stuk sneller kan dan “vroeger” met VirtualPC. Met de programma’s van Parallels en binnenkort ook VMware is het mogelijk om binnenin OS X een ander besturingssysteem te draaien zonder opnieuw op te starten.

Nu zou je zeggen dat het ook andersom mogelijk zou moeten zijn, dus OS X draaien onder Windows met een programma als Parallels Desktop. Echter werd dit door de ontwikkelaars van die programma’s niet aan meegewerkt omdat, van Apple, OS X in principe alleen op een Mac gebruikt mag worden. Nu worden de twee bedrijven die deze virtualisatie programma’s ontwikkelen geqoute in een artikel van CNNmoney, met een veranderde visie op het geheel. Lees verder om deze te lezen.

VMware’s CEO Diane Greene told me last week that her company’s existing x86 desktop product is already being used by some to run Mac OS on computers from Dell, Hewlett-Packard and others, though this is not intentional on VMware’s part.

SWsoft’s Beloussov says that this spring, Parallels will upgrade its software further, in a way that by coincidence will make it easier to run Mac OS on a non-Apple computer. He also insists that is not deliberate, but just a consequence of the nature of the technology, especially now that Intel builds virtualization technology into its chips.

Reacties

46 reacties
 • Profielfoto
  Bor

  Ik hoop maar dat dit een hele grote flop wordt…

 • Profielfoto
  vogel

  Het plaatje klopt niet echt bij de titel…

 • Profielfoto
  Appletaart

  Geweldig toch ?

  Vreemd dat de meeste apple gebruikers er zo op tegen zijn, wat is er nu beter dan een groter marktaandeel voor je favo OS ?

  Ik denk dat Apple binnenkort wel gaat toegeven en osx gewoon open en bloot gaat verkopen. Dit ivm Vista.

 • Profielfoto
  huinkroese
 • Profielfoto
  Nikita

  Als ze OSX ‘los’ gaan verkopen, daalt de verkoop van de hardware. En laat dat nou net de melkkoe zijn en niet OSX (afgezien van de iPods dan). Dus echt niet dat OSX voor de PC verkocht gaat worden door Apple.
  Kijk, dat het in een emulatieprogramma draait, verbaasd me niks en is verder ook niet erg. Het draait tenslotte niet direct op de echte hardware, en er waren allang programma’s zoals PearPC om maar ’s wat te noemen.

 • Profielfoto
  Djmichel

  Ik kan me herinneren dat er altijd geroepen werd dat OSX juist zo stabiel was omdat de Mac niet uit honderd en 1 verschillende spullen op gebouwd is maar door apple zelf is samengesteld (natuurlijk verschillende fabrikanten) en OSX speciaal voor de mac ontwikkeld is. Een pc zou instabieler zijn omdat de verschillende hardware onderling voor conflicten zou zorgen.
  Als je dus OSX op een pc zou gaan draaien zou het dus ook zo instabiel kunnen worden…of hoe zit dat?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De stabiliteit van OSX hangt behoorlijk nauw samen met de combinatie hardware/software van één en dezelfde fabrikant.

  Zou Apple dit loskoppelen, dan krijg je net zo’n brak breipakketje als XP of Vista op een PC.

  Prima hoor dat iemand met een PC OSX zou gaan draaien. Ze doen maar lekker. Maar ik denk niet dat Apple dit open en bloot gaat ondersteunen.

  Overigens wordt OSX natuurlijk allang gewoon los verkocht, dus dat is het probleem niet.

 • Profielfoto
  JDVM

  Lijkt me echt een prima idee, natuurlijk vind Apple het niet goed, maar misschien dat ze op den duur zelfs toch meer MacOsXpakketjes zouden gaan verkopen.

  ’t is trouwens gequote, niet geqoute;)

 • Profielfoto
  Anillusion

  Aanvullend op KarelWillem
  De stabiliteit van OSX hangt behoorlijk nauw samen met de combinatie hardware/software van één en dezelfde fabrikant.

  Ik ben vorig jaar na 20 jaar DOS en Windows overstapt JUIST omdat ik de stabiliteits-problemen van Windows gewoon spuug zat was. Dan was het weer de videokaart, dan weer de geluidskaart, dan had ik weer net het verkeerde moederbord gekocht.

  Apple biedt voor mij stabiliteit die geen enkele fabrikant mij daarvoor kon bieden. Ik gebruik computers zeer intensief en mijn vader merkte laatst op dat 2006 het eerste jaar was dat hij mij niet heeft gehoord over vastlopers of andere problemen.

  Niet dat mijn macs niet vastlopen hoor, maar 1x per kwartaal in tegenstelling tot eens per dag vind ik nog al een verschil. En natuurlijk zal dit heus wel op een goed getweakte windowsbak voor elkaar kunnen worden gekregen (hoop ik voor die gebruiker), maar ik heb geen zin meer om me druk te moeten maken over mijn systeem. Ik heb werk te doen.

 • Profielfoto
  darh

  @Vogel, klopt die moest ik nog maken maar ik had even niet meer tijd toen ik het artikeltje poste. Heb het nu even veranderd et een mooie Dell ;)

 • Profielfoto
  Maced.2

  Troep…..dat is het :sealed: en ik hoop dat apple hier een stokie voor steekt
  Osx hoort op een Mac thuis en niet op een ordie Pc Bak

 • Profielfoto
  mac osx rules

  Vind ik ook, heb je een goed ge desinged OS, doe je het in een prullenbak.. :(

 • Profielfoto
  Appletaart

  Zo voorspelbaar die reacties ;)

  Oei oei we hebben een apple, wij zijn speciaal.
  Oei oei we hebben een apple, onze hardware is beter
  Oei oei OSX op een pc, dan kan niet hoor.

  – Jullie zijn niet speciaal, je hebt alleen meer betaald voor een pc in een mooi kastje.
  – Jullie hardware is niet beter, tis gewoon de standaard intel/seagate/ati zaken die ook in een niet-apple zitten.
  – Osx kan al tijden op een pc als je dat perse wil

  Kom toch eens van die hoge toren af, het is maar een consumenten productje.

 • Profielfoto
  Kaspers

  “Lees verder om deze te lezen.”

  mm zou dit niet anders geforumuleerd kunnen worden ?
  staat wat professioneler..

 • Profielfoto
  Maced.2

  @ appletaart
  zo voorspelbaar de tegen reacties:p

  zo denk ik er over, en wat jij vind moet je dan maar denken

 • Profielfoto
  ottovds

  als apple dat zou toelaten, zal dat het begin van de nederwaardse spiraal betekenen. Met het OS verdienen ze niet zoveel. Het is vooral met de hardware dat ze dat doen. Aangezien de hardware op macs nu vrij overzienbaar is, kan apple nog gemakkelijk maken dat alles netjes werk, zonder allemaal drivers te moeten installeren.
  Ooit heeft apple ook 3th party toegelaten, dat is toen op een sisser afgelopen omdat ze concureerden met de macs. Ik denk/hoop dat ze nu niet weer zo’n fout zullen maken.

 • Profielfoto
  janster

  Als het mogelijk is ga ik zekers parallels kopen en dan window en macos x op mijn pc zetten. Apple is nog steeds aardig duur, maar dat komt omdat Apple al gauw 40% winst maakt op hun computers. Ook haalt de tijd apple zo te zien in. Huidige computers zijn snel genoeg om probleemloos en snel een andere os te draaien in hun systeem. Als parallels en vmware het mogelijk maken om bijvoorbeeld Leopard op een gewone pc te draaien, zal de druk op Apple toenemen. Hoe het legaal zit moet de tijd maar uitmaken, maar Apple moet met dit scenario wel degelijk rekening mee houden. Waarschijnlijk gaat Apple inz ee met 1 of 2 fabrikanten en onder speciale voorwaarden. Dell heeft al grote interesse getoond. Het zal in ieder geval een leuke zomer worden…

 • Profielfoto
  darh

  Ik lees net op macrumors.com, waar ze een post uit hun eigen forum citeren, dat het zo is dat Parallels het in principe doet zodat je op je Mac meerdere versies van OS X kan draaien. (dit vooral voor de de servers denk ik?). Maar hierdoor zou het ook onder Windows (en Linux ed.) makkelijker worden om OS X te emuleren. Dit komt dan doordat een EFI feautere toegevoegd word. Dit is een soort BIOS die Apple gebruikt. (Windows gebruikt BIOS en daarom is dit nu alleen in de virtualisatie software toegevoegd)

  O, ik zet het trouwens hier neer en niet als update omdat ik niet weet hoe betrouwbaar deze informatie is;)

  Weet iemand dit trouwens, ik dacht dat op de Intel Macs een chip zat die aanwezig moet zijn om OSX te draaien. Dit is natuurlijk al heel lang gekraakt zodat je OSX op je pc kan draaien (illegaal) maar hoe gaan ze dat dan doen met de virtualisatie programma’s? Iemand een idee? ze kunnen moeilijk de gekraakte versie gebruiken..

 • Profielfoto
  patricko

  stelletje snobs

 • Profielfoto
  apollo51

  Als Parallels dit gaat doen, dan kunnen ze een rechtzaak verwachten. Iedereen weet toch dat OSX alleen op Apple hardware geinstalleerd mag worden….

 • Profielfoto
  hardus

  @Kaspers:
  “Lees verder om deze te lezen.”
  is geheel taalkundig correct hoor. ‘Deze’ slaat op ‘verandere visie’ waarbij ‘verandere’ dan weer wel een tikfout bevat en ‘veranderde’ moet zijn.
  Dus.

 • Profielfoto
  willyb

  Apollo: vraag me af of dat in NL ook zo is met die dingen dat je producten niet mag koppelen.

  Ik juig het toe, voor de developer dan, zodat er nog meer apps op de mac komen.

  De eindgebruiker heeft er toch niet zoveel aan (in virtualizatie): je mist net dat stukje wat zo belangrijk is (fung-sweaj hardware/software). Al crashed mijn macbook (8x kernel panic nu in half jaar) veel en veel vaker dan mijn dell (0x in twee jaar) ooit heeft gedaan.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Als de Apple hardware zoveel beter is, mag je mij dit: http://www.the-set.com/ibook-dilemma/first-post#comment wel eens verklaren!

  Hoezo betere hardware? Nou ja, alles kan kapot gaan, uiteraard kan Apple daar niks aan doen.
  MAAR… dan gaat dat mooie kastje kapot en kan je ook nog eens fluiten naar de officiële garantieperiode van de EU (waar iedereen zich ondertussen al aan houdt, behalve… juist ja).

  Hoog tijd dat ze hun naservice even efficiënt maken als hun OS. Want voor het moment is het bagger.

 • Profielfoto
  vogel

  @darh, das een lekkere Del.
  @Appletaart, ik moet zeggen, als ik OS X op een PC van 600 euro geinstalleerd krijg, dat mijn portemonnee dat erg fijn zal vinden. Het zou zomaar die kant op kunnen gaan. Apple is inmiddels ook al niet meer Apple Computer Inc. Dat computer is al weggelaten, omdat ze toch meer de bredere elektronica ingaan, met hun eigen stijl.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Misschien, heel misschien is een van die secret features van Leopard waar Jobs het over had wel dat OSX voortaan ook op PC-hardware draait. “Welcome to the next 30 years”. Nu huivert iedere Mac-gebruiker nog bij de gedachte maar wat als dat eens waar zou zijn…?

  Een ding is zeker: de vergroting van het marktaandeel voor OSX gaat tergend langzaam. Ik vraag me af of dat ooit nog boven de 5% gaat uitkomen. 5% zou op zich al een hele prestatie zijn.

  Voor- en nadelen zijn er genoeg te bedenken. Maar mij zou het niet verbazen.

 • Profielfoto
  macses

  mss kan men in het vervolg hier gewoon een link zetten naar macrumors.com aangezien het steeds hetzelfde nieuws is maar dan 2 dagen later ???

 • Profielfoto
  darh

  @macses, gelukkig heb ik het nie van macrumors;)

 • Profielfoto
  Appletaart

  @vogel : Makkelijke manier maar met windows of linux als basis : http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Vmware_how_to

  Moeilijk maar bootbaar : http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Main_Page

  Leuk om te proberen iig.:)

 • Profielfoto
  huinkroese

  Denk dat het geen reet uitmaakt!
  99% van de computer consument heeft geen flauw idee wat een OS is, en al helemaal niet dat dat niet persé XP hoeft te zijn.
  Begrijp me niet verkeerd, Apple moet niet meteen een versie van OSX in de schappen gooien die op alle x86 machines draait, maar als Parallels OSX perfect op een PC weet te draaien is er echt geen man over boord.
  ‘Switchers’ gaan volgens mij 25% om omdat ze al een iPod hebben, 50% omdat Apple mooiere hardware maakt, en 25% omdat het OS ze aanspreekt.
  Echt niet puur voor het OS hoor, Apple is nogal een sterk merk.
  Persoonlijk zou ik niet dood gevonden willen worden op een PC, maar als Leopard ook op PC te draaien zou zijn denk ik dat daar niemand slechter van wordt, maar ga er nou maar vanuit dat mensen het OS dat standaard op de computer staat geïnstalleerd gebruiken, en niet iets anders exotisch op hun beige bak gooien.

 • Profielfoto
  joffrie

  OS X mag in principe alleen op een Mac gebruikt mag worden.

  Dat is eigelijk gewoon bescherming van de eigen producten. Het zou eerlijk gezegd wel moeten mogen, want je betaald tenslotte dan toch ook voor de software. (MacOSX besturings systeem)

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  MacOS X of Windows XP interesseert niemand ook maar ene ruk. Die windows jongens geilen gewoon op onze hardware, net als wijzelf, en terecht. Dus voorzie ik geen problemen.

 • Profielfoto
  mac osx rules

  hey appletaart, koop jij nou maar een Dell..

 • Profielfoto
  ebracke

  Cool!
  OSX op een PC!
  Meer en meer mensen zullen kennismaken met de Apple-filosofie. Apple zal er geen hardware minder door verkopen, integendeel. Hoe is Microsoft zo machtig geworden? Door pcs te verkopen?! Bullshit!

 • Profielfoto
  smyth

  Heb voordat ik mijn ibook had, lange tijd gewerkt op een pc. Osx op een pc? Misschien leuk voor mensen met een “klooi maar raak met een zelf-bouw-pc-hobby?” Er zijn nu eenmaal mensen die gewoon gaan voor windows. Neem maar van mij aan dat een apple beter loopt. Probeer maar eens dezelfde dingne te doen op een 2 jaar oude pc-notebook, in vergelijk tot een ibook van 2 jaar oud. Volgens mij is de kracht van een Mac dus ook de combi hardware/software. Kreeg zelf veel te veel verstand van windows en pc-hardware door hardware-conflicten. Wie denk dat dit voor een computer de normaalste zaak van de wereld is, moet gewoon maar werken op een pc. Oh ja, naast windows zijn er toch ook verschillende linux-versies. Werkjen die echt zo goed?:D

 • Profielfoto
  Patrick Stam

  @Vogel: Een PC voor 600 euro met OS X? Dat kan! Een Mac mini, kan je, als heel graag wilt, ook nog Windows draaien.
  Mac is te gek. Laat ik daar mee beginnen. Oorzaak: goed op elkaar afgestemde hardware en software, fijne interface. Maarrrr XP draaid net zo goed op een daarvoor goed afgestemde PC. En niet zo’n zelfbouwknutselapparaat van de PC-beurs. Wel eens gehoort van een zelfbouwknutsel MAC? Veel verder als een extra HD of een beetje geheugen bijprikken komen de meesten niet. Een Videokaart veranderen doet een enkeling maar dan heel zorgvuldig na grondig onderzoek. Het feit dat een Windows bak vastloopt is altijd onze eigen schuld!
  Mijn PC en MAC en gaan alleen maar uit in het weekend. Ik test veelvuldig allerelei software op de PC en gebruik de MAC alleen maar Grafisch. De PC is een “gewone HP/Compaq” die bij ons overal in het bedrijf staan.
  Wat nou BETER? Allebij GOED! Alleen anders.

 • Profielfoto
  Aidovive

  Ik gebruik zelf OSX op een Mac en Windows XP op een PC en dat bevalt me prima zo. Twee systemen met ieder hun eigen voor- en nadelen. Alleen al het verschil in keyboard layout lijkt me niet handig, alhoewel er natuurlijk een ander keyboard aan te hangen is. Dat mensen op een PC problemen ondervinden met Windows komt omdat ze te veel ‘klooien’. Ze installeren maar raak. Je moet gewoon kiezen voor de beste tools en software en verder niet gaan zitten experimenteren. Op een Mac gebeurd dat gewoon minder of nauwelijks omdat er gewoon weg minder aanbod is, en dus blijft dat lekker stabiel.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ben ik het toch even niet eens met je laatste regeltje.
  Ik installeer alles wat ik maar tegen kom, zonder ook maar een woord te lezen in de handleiding of systeem-eisen. Een halve regel op één of ander forum is voor mij al genoeg om nieuw software uit te proberen. Is daardoor ook maar één keer mijn systeem in de war geraakt? Ehm… nee. Try that on a Windows-PC!

 • Profielfoto
  mulderd

  Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Het onderscheid is dan alleen nog maar te vinden in de prijs van de hardware en het design. En dat is prima. Ik betaal liever wat meer voor een mooie machine.
  Mijn zegen hebben ze.

 • Profielfoto
  Brok2000

  Ik kan me nog herrinneren dat wij op school naast de Power Macs 8500 ook een aantal IBM pc’s hadden waar ook Mac OS 8.6 geloof ik op draaide. Verschrikkelijke dingen waren dat omdat ze omde haverklap vast liepen. En ik denk dat dat nu weer zal gebeuren. (Ik hoop het tenminste)

 • Profielfoto
  remcojan

  Voor Apple is het helemaal niet interessant om OS X los te verkopen. Ze moeten dan een gigantisch service apparaat optuigen om alle mogelijke hardware configuraties te kunnen ondersteunen. Eigenlijk worden alleen Windows en Linux als zelfstandig OS gemaakt. Alle andere OS-en (OS X, Solaris, HP-UX enz. enz) zijn altijd gekoppeld aan de hardware, en dat is niet voor niets. Als je echt betrouwbare systemen moet hebben valt men altijd terug op dit soort systemen.

 • Profielfoto
  Sbojevets

  De vergelijking is altijd dat een PC met dezelfde specificaties (ja lees het goed voordat je een reactie post) duurder uit is dan een Mac!

  Ja, je kan een € 600.- euro Dell kopen (tot € 800.- zie ik nog geen Core Duo PC bij Dell) en daar OSX 10.5 op gooien…maar dat is net als Vista draaien met een Pentium 3 ben ik bang.

  Hoe dan ook, ik “stick with Mac” ;)

 • Profielfoto
  Zorcky

  Ik zou het niet weten waarom Apple niet gewoon Mac OS X beschikbaar zou stellen voor de PC. Met Apple Inc. denk ik dat we stillaan in die richting uitgaan, of we dat nu willen of niet, ik denk dat het er met de tijd toch van komt. Eerst zullen ze 10.5 op ons los laten en Apple zal nog eens bewijzen dat het meer te bieden heeft dan Vista.

  Ik durf het niet te denken maar ik geloof er wel in dat het die richting uitgaat. Mac OS X komt er voor de PC en Dell ligt daarop allang voor op de uitkijk. Je moet maar eens kijken naar die Dell, HP en Acer hardware, bijna alle componenten zijn gelijk als die in de Apple hardware. Waarom zouden die systemen dan ook minder stabiel zijn? Dat dat zo is met een zelfbouw PC ok, maar die merken, nee daar geloof ik niet in. Waarom is XPpro hier dan zo stabiel onder BootCamp? Mijn iMac is dan toch ook een doorsnee PC?

  Ik vind het soms allemaal overroepen! En dan ben ik al een jaren lange Mac gebruiker en die zal ik wel blijven ook…

 • Profielfoto
  sawtooth

  Binnen een jaar is het de gewoonste zaak van de wereld dat OSX op andere laptops/pc’s draait.

 • Profielfoto
  Maced.2

  @ sawtooth

  nou ik denk het niet…… dromen zijn bedrog

 • Profielfoto
  Jeffry

  Veel mensen die thuis volgens mij een glazen bol hebben. Ik kan er in ieder geval niet echt wakker van liggen, maar ik zou het wel mooi vinden als ik OSX op mijn Dell laptop zou kunnen draaien. En ja ik heb ze allebei ;). Een mini voor thuis en Dell voor onderweg (en dat laatste vooral vanwege het prijskaartje).

 • Profielfoto
  Phew

  Apple heeft zijn eigen graf gegraven voor zijn hardware compu lijn. Vind het nog steeds ONBEGRIJPELIJK dat er is overgestapt naar dat 13 in een dozijn Intel platform. Je kon wachten op dit soort sh$#t.

  En what’s next from Cupertino, wellicht in een andere geheime safe: Apple stopt met de hardware lijn en heeft een exclusief contract afgesloten met Dell die voor Apple in licentie witte Dell’s met daarbij het Apple logo mag gaan bouwen. This is great stuff! En daar wandelt Michael Dell stralend het podium op. Thanks Steve, het wordt vast weer verrassend in juni.