Cisco klaagt alsnog Apple aan

40 reacties

Ondanks dat het zo leek dat Apple en Cisco (Linksys) een deal hadden gemaakt, maakt vandaag Cisco bekend dat ze Apple hebben aangeklaagd over het gebruik van de naam iPhone. Deze naam is in Amerika een handelsmerk van Cisco.

Cisco:
“Cisco entered into negotiations with Apple in good faith after Apple repeatedly asked permission to use Cisco’s iPhone name,” said Mark Chandler, senior vice president and general counsel, Cisco. “There is no doubt that Apple’s new phone is very exciting, but they should not be using our trademark without our permission.

Update
Cisco heeft in een blog meer uitleg gegeven waarom ze Apple aangeklaagd hebben en wat de voorwaarden van de deal waren.

Reacties

40 reacties
 • Profielfoto
  iBert

  Lijkt me een moeilijke zaak. Mocht het zijn dat het patent van Cisco (dat ze hebben geërfd uit een overname) vrij recent was had het veel makkelijker geweest, maar het patent gaat al terug tot 1996, toen er nog geen sprake was van iProducten van Apple.

  De makkelijkste uitweg zal wellicht zijn dat het product uiteindelijk Apple Phone zal gaan heten, net zoals iTV Apple TV is geworden. Wel vervelend wanneer je net gisteren en vandaag de aandacht had van de hele technologiewereld, en je de naam iPhone gelanceerd hebt…

 • Profielfoto
  Lucas

  Gokje van apple? Blijkbaar was de hoop aanwezig dat als de naam zo groots werd gelanceerd, Cisco wel mee zou spelen?

 • Profielfoto
  Jordan_D

  Apple heeft tijdens de keynote wel de naam gebruikt maar als je goed op hun website leest staat er voor de naam “iPhone” het logo. Dus pronounced “Apple iPhone”. En volgens mij is dat een mooie workaround. En wees eerlijk wie denkt bij de naam iPhone aan een ander product dan een mobieltje van Apple?

  En kan iedereen stoppen met zeuren over de 8GB limit. Ze gaan toch niet hun grootste en sterkste pijler verzwakken. De iPod bezit het leeuwendeel
  van de MP3 market. Een Apple iPhone met een gelijk of groter geheugen zou die share aanvreten en kannibalisme is zelfs met dit soort dingen niet goed. Cheers, JD

 • Profielfoto
  n8n

  Je kan het ook zien als nog meer gratis aandacht voor de *Phone van Apple, De naam is al flink bekend maar ze hebben nog een (half) jaar om daar van af te komen. Aan de andere kant denk ik gewoon dat Cisco geld ruikt. Volgens mij als ze het Apple Phone zouden noemen en je vraagt ergens naar een iPhone ze alsnog met dit apparaat aan de proppen komen. Lijkt me geen onoverkomelijk probleem voor Apple

  @ Jordan D: Een ‘iPhone’ met 30 of meer Gb’s zal altijd duurder uitkomen dan een iPod met een vergelijkbare capaciteit, dus er zullen genoeg mensen zijn die alsnog een iPod kopen naast hun GSM. En anders zal het Apple waarschijnlijk weinig uitmaken of je een ‘iPhone’ of iPod koopt.

 • Profielfoto
  huinkroese

  MacMobile.

 • Profielfoto
  thomdebom

  Ik weet trouwens geen enkele andere telefoon die 8 GB aan geheugen heeft. Dus wat dat betreft is 8 GB gewoon heel mooi…

 • Profielfoto
  djdnl

  Altijd leuk die commotie om een nieuw product. Ik gebruik mijn huidige telefoon altijd met mijn osx, dus als die iphone niet uitzonderlijk duur is neem ik hem wel met een abb. Hopelijk wordt hij niet ‘te’ populair, dan voorzie ik de prijs ook ‘te’gaat worden.

 • Profielfoto
  computer space

  Terecht! Helemaal uitkleden die gasten in Cupertino. Zweten zal Steve in zijn nek. Zijn we misschien eindelijk van die coltrui verlost.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Er zijn volgens mij nokia’s die dat ook hebben, maar zoals ik eerder ook al schreef: ze gaan hun marktaandeel in de iPods niet zelf beconcurreren en ik verwacht dat er over een half jaar of zo een “gewone” iPod met wide-screen en touchscreen komt, zodat je WEL met je video’s volop van het grotere scherm kunt genieten. Je moet de telefoon niet kopen als iPod, maar als telefoon met een hoop handige en geavanceerde mogelijkheden. Apple moest dit wel doen om anderen de wind uit de zeilen te nemen. En wat de naam betreft? Ook al zou Cisco dat winnen en de naam niet afgekocht (kunnen) worden, dan is intussen de Apple(i)Phone al wereldwijd bekend

 • Profielfoto
  kleine vis

  Apple zal, van te voren, wel heel goed hebben nagedacht over de risico’s. Blijkbaar vonden ze het toch de moeite waard om toch iPhone te gebruiken.

  Ik kan me niet voorstellen dat, als je meer dan 200 pattenten op een telefoon hebt, en een apparaat ontwikkeld waar je heel veel van verwacht dat je hiermee op je b*k wilt gaan.

 • Profielfoto
  Uxmal

  Ik ben geen intellectueel eigedomspecialist, maar wel advocaat en mijn redenatie zou als volgt zijn. Op de toevoeging i voor de programma’s heeft Apple een algemeen bekend bestendig gebruikelijk ideerecht (?) De i als toevoeging voor hardwhare valt daar mogelijk niet onder. Maar de i voor een door Apple uitgegeven soft of hardwhareproduct valt binnen het ideerecht van Apple (wat ruim geredeneerd, maar de naam iPhone past binnen de verkeersopvatting toch meer bij Apple dan bij Cisco toch?). Eigelijk treedt Cisco dat met voeten door een product iPhone te noemen. Maar goed, de i is niet geheel exclusief, omdat de i ook staat voor bijvoorbeeld internet (denk maar aan I-learning, I-commerce etc.) meen ik. Mogelijk zou je kunnen zeggen dat iedere telefoon die via internet werk een iPhone is (als de i voor internet staat). Door de phone Apple iPhone te noemen klopt mijn redenatie eigenlijk precies. De ander moet dus Cisco iPhone heten en niet louter iPhone. Dat zou naar mijn idee namenlijk oneigenlijk gebruik zijn van het ideerecht van Apple. Als de iPhone geregistreerd staat vind ik die registratie verkeerd beoordeeld. Ik krijg meestal wel gelijk in zaken die ik doe. Maar goed, laten we deze zaak maar aan de i-specialisten over laten. ;)

 • Profielfoto
  ebracke

  Nog over de prijs…
  Apple heeft er bij de deelnemende providers de nadruk op gelegd dat er geen prijsverlagingen gegeven worden in combinatie met abonnementen. De prijs van de iPhone MOET overal dezelfde zijn. Een beetje zoals we nu zien met de meeste Apple producten. Je moet natuurlijk zien dat je iets exclusief in je handen hebt. Het is ook niet de bedoeling dat vanaf het eerste jaar IEDEREEN met een iPhone rondloopt. Dan is ook het woaw-effect weg. Ik denk dat het een beetje wordt zoals met de iPod 5 jaar geleden. Heel duur in het begin, dan de prijs wat laten zakken, misschien een iPhone Mini binnen enkele jaren en zo opnieuw de hele markt veroveren. Wedden?
  Maar ik wil er deze keer toch bij zijn als één van de eersten;-)

 • Profielfoto
  Mr Van

  Apple moet Cisco aanklagen !!, hoe durft cisco zo’n lelijk , inferieur nep-apparaat een Iphone te noemen (dit zorgt ervoor dat mensen denken dat dit een apple phone is vanwege de I-combinatie) dit zorgt ervoor dat Apple’s imago zou kunnen worden aangevreten. Cisco ruikt publiciteit en geld

 • Profielfoto
  GodzillaPresley

  @Uxmal: HP verkoopt sinds jaar en dag al de iPaq.

  Maar goed, ergens verdenk ik Apple ervan dat ze al lang een nieuwe naam hebben. Nu, tijdens de pre launch, noemen ze het nog de iPhone; daar zat immers iedereen op te wachten. Door de te verwachten claim van Cisco creëren ze alleen maar meer media-aandacht. En daarna nog meer als ze met het persbericht voor de nieuwe naam komen. Mocht dit het scenario blijken te zijn, dan vind ik het een mooie zet van Ome Steve:)
  Maar het blijft natuurlijk koffiedik kijken;)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het lied iTravel werd in 1982 al door de Simple Minds uitgebracht. Vooruitziende blik. Maar nu verder met de iPhone. Apple kan nooit eisen dat de prijs die de klant in combinatie met een abonnement betaald overal hetzelfde is – omdat namelijk de abonnementsprijzen verschillend zijn, vaak afhankelijk van de kwaliteit van de provider en speciale aanbiedingen.
  Basisprijs van het toestel wordt – laten we zeggen overal 1000 euro – en dan in combinatie met een 25 euro T-Mobile Abonnement moet je bijv. 550 euro bijbetalen, bij Orange met een even duur abonnement misschien 575 euro, terwijl je bij topproviders als Vodaphone en KPN misschien 599 betaalt of een abonnement moet nemen dat iets duurder is. Ik verwacht wel dat voor internetgebruik extra betaald moet worden

 • Profielfoto
  Draftsman

  Tuurlijk, Apple is ‘loaded’ dus Cisco ruikt z’n kans lekker te cashen. Zo simpel is het. Meer niet. Wat een discussie…

 • Profielfoto
  djdamen

  Zo simpel is het dus niet. Cisco is nl ook loaded en wil zijn merknaam beschermen.
  Het recht is nooit simpel en kent nooit een duidelijk antwoord.

 • Profielfoto

  Waarom krijgt apple bij iedere nieuwe product een klacht van andere bedrijven. Ik vind dat Apple wel eerst moet kijken naar namen en producten van andere bedrijven voordat er nieuwe producten op markt komen.

 • Profielfoto
  Stokky

  iPortable of iMobile iGSM :p

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Ja, alles leuk en aardig maar wat doe we met http://www.iphone.com? Die jongens gebruiken het ook. Aanklagen of juist omndje dicht?

 • Profielfoto
  RPGboy

  dit is bijna hetzelfde als wat er met de iTV is gebeurd, zouden ze de iPhone dan ook de ApplePhone gaan noemen…

 • Profielfoto
  janster

  Cisco heeft de naam iphone al in 2000 geregistreerd. Toen bestond de ipod nog niet eens. Cisco staat dan ook volledig in zijn recht. Omdat apple toevallig een paar produkten maakt met een i ervoor, kunnen ze toch niet alles waar een i voor staat claimen als hun eigen? Zoals ibroodrooster of iradio. Ik hoop dan ook dat cisco gaat winnen.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Ik vind het nogsteeds een oerlelijk ding. Ik geef Cisco groot gelijk, laat Apple hem maar iUgly noemen ofzo.

 • Profielfoto
  computer space

  Lange namen zijn ook te vermarkten, getuige Borat.
  “New Apple phone for make glorious personal network and huge profit with serious bling bling and to inspire many cloning mofos in china”

 • Profielfoto
  Berend

  In dit geval (na het lezen van het persbericht) moet ik Cisco gelijk geven.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind de suggestie van Martiniman nog de mooiste – hahahaha!! (al moet daar in de stijl van Borat dan nog bij: You buy otherwise I will be executed…!) Al zou Apple Phone ook kunnen. Dat zal mij een worst wezen…. Als hij Apple Phone zou worden genoemd over een half jaar, dan NOEMT iedereen ‘m toch al iPhone

 • Profielfoto
  Chester2

  Ik ook. Ik ben een enorme Apple fan, maar ik vind de Cisco motivatie duidelijk en plausibel, vooropgesteld dat het ook de waarheid is, natuurlijk.
  Laten we afwachten waar dit potje armpje drukken naar toegaat, ik vind het spannend!

 • Profielfoto
  RPGboy

  net een wedstrijdje zoals jij het zegt:p

 • Profielfoto
  jeroentje

  de Porsche 911, had ook 901 moeten heten.. tot dat een Frans merk de 0 in het midden van een 3 cijferig type aanduiding claimde (en ook won)

  Wellicht dat apple de i claimt..

 • Profielfoto
  Mendoza

  ik houd het niet voor onmogelijk dat apple de iPhone presenteert als iPhone, in de wetenschap dat die naam moet veranderen. dit heeft voordelen:
  1) je hebt meerdere keren media-aandacht
  2) met een beetje geluk blijft de naam iPhone vanaf dat moment toch hangen bij het merk apple (volgens is dit al gelukt)

 • Profielfoto
  mac osx rules

  Kan best dat de apple aanklagen.

  Dan klaag ik Cisco aan :p

 • Anoniem

  Prachtig deze actie van cisco en apple. Al zou de iphone drolinabox heten het maakt toch niks uit. Het wordt toch in de volksmond iphone genoemd. En als ik de demo’s zo moet geloven dan wordt het een vette hit. Ben nu al benieuwd naar de phones van SE, Motorola, Samsung enz…Ohja en M$.
  Jongens het gaat stormen in gsm land.:D

 • Profielfoto
  demandiebakt

  iCisco? is vast nog niet in gebruik;)

 • Profielfoto
  RiFF

  LOL @ iBroodrooster:D

  Dat wordt dan zoiets?

  http://riff.endoria.net/ibroodrooster.jpg

 • Profielfoto
  kleine vis

  iToast?

  Of krijgen we dan problemen met Roxio?

  iNderdaad, de wereld zit iNgewikkeld iN elkaar.;-)

 • Profielfoto
  MauZ

  ik denk dat het de macphone zal worden

 • Profielfoto
  Tenvox

  Was je nu echt van mening dat ze bij Apple hebben liggen tukken. Ze hebben echt wel onderzoek gedaan voor ze met deze naam op de proppen kwamen. Dit is slechts een stuiptrekking van een gefrustreerd bedrijf die duidelijk niet overweg kan met het succes van Apple. Jammer dat er van dit soort firma’s zijn. Dit kost veel geld, energie en frustratie.

  Het is toch geweldig dat bijvoorbeeld Microsoft met ‘Zune’ komt. Hiermee laat Microsoft maar weer eens merken wie het voor het vertellen heeft. Een duidelijke kopie van de iPod. Alleen al de verpakking is één en al kopie. Als ontwerper lig ik dan helemaal dubbel. Ik weet wel wie de innovatieven zijn in deze wereld. Daar verandert een look-a-like iPod niets aan veranderen. Het houdt de wereld bezig.
  Bij Apple zijn ze gewoon net even slimmer en dus aan kop.

  Tenvox

 • Profielfoto
  pascoa

  Cisco is ook een respektable bedrijf en heeft die merknaam al ruim 5 jaar. Lijkt me een beetje absurd om alles met een i voor alvast voor apple te reserveren. Gewoon een slimme marketingzet en een goede manier om fanboys van kritische consumenten te onderscheiden. :D

 • Profielfoto
  Geanonimiseerde gebruiker

  En als als Cisco verwijzen naar ‘Intellectual property’. Alsof dat voor een naam geldt!

 • Profielfoto
  ewd

  gaat geschikt worden..de eerste 50.000 phones zijn voor Cisco en er komt Cisco IP Telephonie in de phone te draaien