‘iPods On a Plane’: Apple en airlines werken aan iPod integratie

38 reacties

Apple maakt vandaag bekend dat het bedrijf samen met Air France, Continental, Delta, Emirates, KLM en United werkt aan het tot stand brengen van een naadloze integratie tussen de iPod en de video- en audiosystemen aan boord van de vliegtuigen van deze maatschappijen. De zes vliegmaatschappijen zullen hun passagiers de mogelijkheid bieden hun iPod aan te sluiten op de vliegtuigstoel, zodat de iPod tijdens de vlucht wordt opgeladen en videomateriaal van de iPod op het scherm achter op de vliegtuigstoel kan worden bekeken.

“De iPod is de best denkbare reisgezel. Dankzij dit nieuwe project kunnen reizigers hun iPod nu tijdens de vlucht opladen en films en televisieprogramma’s die op de iPod zijn opgeslagen, bekijken op het scherm achter op de vliegtuigstoel”, aldus Greg Joswiak, vice president voor Worldwide iPod Product Marketing bij Apple. “We zijn verheugd dat we met Air France, Continental, Delta, Emirates, KLM en United kunnen samenwerken om gebruikers van de iPod een nog aangenamere vlucht te bezorgen.”

De iPod-vliegtuigvoorziening zal vanaf medio 2007 beschikbaar zijn voor passagiers van Air France, Continental, Delta, Emirates, KLM en United. Bovendien werkt Apple samen met Panasonic Avionics Corporation aan een project om deze mogelijkheid ook aan te bieden aan passagiers van andere toonaangevende vliegmaatschappijen.
Het aanbod van iPod-accessoires en -oplossingen blijft gestaag groeien. Er zijn nu al meer dan 3000 accessoires voor de iPod beschikbaar, van modieuze hoesjes tot luidsprekersystemen. Bovendien is meer dan 70 percent van de automodellen die in 2007 voor de Amerikaanse markt worden geproduceerd, uitgerust met speciale voorzieningen voor aansluiting van de iPod.

iPod en iTunes spelen een toonaangevende rol in de digitale-muziekrevolutie en bieden de beste oplossing om onderweg, thuis, in de auto en nu ook in het vliegtuig naar muziek te luisteren. De iPod is met een verkoop van bijna 70 miljoen stuks ’s werelds populairste digitale-muziekspeler en draagbare videospeler. De iTunes Store is met meer dan 1,5 miljard verkochte en gedownloade nummers wereldwijd de meest succesvolle internetmuziekwinkel. De iTunes Store (www.itunes.com) biedt meer dan 3,5 miljoen nummers, 65.000 podcasts, 20.000 gesproken boeken, 5000 muziekvideo’s, 250 televisieprogramma’s en meer dan 100 films van Walt Disney Pictures, Pixar, Touchstone Pictures en Miramax Films.
Bron: Apple Nederland Persbericht

Update:
Op Nu.nl staat te lezen dat KLM verrast is over dit bericht. Volgens een woordvoerder zijn er verkennende gesprekken met Apple gevoerd, maar zijn er geen daadwerkelijke afspraken gemaakt. Volgens KLM heeft het project nu minder kans van slagen. Ook partner AirFrance zegt van niets te weten. Bij Apple was niemand bereikbaar voor commentaar.
Bron:Nu.nl

Reacties

38 reacties
 • Profielfoto
  @iMen

  Fantastisch, jammer dat ik bijna nooit met het vliegtuig op vakantie ga:P

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  i tunes en ipod are here to stay

  het moet gek lopen wil de zune over gaan nemen

 • Profielfoto
  petermac

  Het begint wel wat overdreven te worden allemaal…
  Dat ze maar oppassen met een proces rond monopolievorming.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Geweldig. Jammer dat we straks de iPod niet meer mogen meenemen – wegens potentieel terroristisch gevaar – in het vliegtuig. Maar dat is maar een detail natuurlijk

 • Profielfoto
  aerosoul

  dat terrorisme gelul word vanzelf wel weer minder.. ik vind dit echt ’n heel goed initiatief! Al vind ik wel dat dit ook voor andere mp3 spelers moet werken (ik ben zelf evengoed een trouwen ipod gebruiker hoor..)

 • Profielfoto
  onno

  Jammer dat mijn Ipod in England in beslag is genomen door de beveiliging samen met mijn handbagage en nog steeds zoek.
  (Mocht toenniks meenemen in het vliegtuig met baterijen red.)

 • Profielfoto
  @iMen

  waarom ook voor anderen mp3 spelers? dan zou er weinig gebruik van worden gemaakt, 80% heeft een iPod, dan snap dat je het alleen voor de iPod doet.

 • Profielfoto
  druppelstop

  Apple weet de functionaliteit van de iPod te vergroten zonder dat ze ook maar iets aan de iPod zelf veranderen.

 • Profielfoto
  aerosoul

  Omdat dit hetzelfde is als waarom zou je programma’s maken voor de mac?! 90% van de mensen heeft toch windows..

 • Profielfoto
  Bram van Dam

  Muhahaha Ipod Maakt een vliegende start met hun race tegen de zune:p

 • Profielfoto
  Arwins667G4

  Een upload/afspeelfunctie vanaf de iPod in het vliegtuig zie ik niet op korte termijn geintegreerd worden in het onboard entertainment system. Alle autoriteiten moeten de nieuwe voorzieningen certificeren voor het betreffende vliegtuigtype en maatschappij. Dit is zeeeeer kostbaar.
  Deze systemen zijn zeer complex en je moet er niet aan denken als maatschappij dat het systeem te hacken valt.
  Daarnaast zal het waarschijnlijk niet in de economy class beschikbaar zijn. Ik moet het nog zien in hoeverre dit verhaal werkelijkheid zal worden.

 • Profielfoto
  svreeburg

  Coming Zune in a plane near you.:D
  Ik denk dat Micro$oft erg blij is met dit plan.
  Volgens mij wordt het steeds lastiger om tegen de iPod te concureren.

 • Profielfoto
  XyonN

  @ petermac: hoezo, monopolievorming? De concurrentie blijft in dit geval achter. Ze dwingen je nergens toe.

  Neem de oude Windows versies nou, die dwongen je software te installeren zoals media player, omdat het helemaal in je systeem geïntegreerd zat.

  Je mac doet het ook zonder iTunes;) (genoeg apps voor te vinden iig)

 • Profielfoto
  Double_UK

  Maar de KLM weet van niks.

  (bron: NU.NL)
  “KLM reageerde echter verbaasd op de mededeling van Apple. “Het klopt dat er verkennende gesprekken zijn geweest maar de kans dat het niet doorgaat is nu veel groter dan dat het wel doorgaat”, zei een woordvoerder van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Air France, het moederbedrijf van KLM, zou ook van niets weten. Bij Apple was niemand bereikbaar.”

 • Profielfoto
  Steff

  Dit is echt een heel heel goed moment hiervoor! Een keiharde dreun richting de concurrentie. Dus zeker niet alleen Microsoft’s Zune maar allemaal.

 • Profielfoto
  Petje

  Straks gaan vliegmaatschappijen nog aanbiedingen maken waarbij er gratis mp3’s in het vliegtuig worden ter download worden aangeboden.
  Zo van….. vlieg met KLM en krijg 50 mp3’s gratis in het vliegtuig.
  Of nog een stap verder….je boardingpas wordt geupload op je ipod, waarmee je toegang krijgt bij de gate. Of netwerkspelletjes spelen met andere mensen in het vliegtuig.

 • Profielfoto
  Eastmaster

  ik vlieg liever goedkoop…. grootste gedeelte van de tijd in het vliegtuig breng ik toch slapen of werkend door..

  Heb nooit veel mee gekregen van de entertainment in de vliegtuigen sinds ik vaker vlieg..

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @ Double_UK: bedankt voor je toevoeging. Ik heb het verhaal op nu.nl toegevoegd aan het artikel.

 • Profielfoto
  petermac

  Je windows pc doet het toch ook zonder wmp en internet explorer:) Als die toestellen ook voor andere mp3 spelers beschikbaar gemaakt worden zal er wel geen probleem zijn, maar als het enkel voor de iPod is sluit je andere toestellen gewoon uit. En volgens de Europese richtlijnen doe je dan aan concurentievervalsing. Dat is hetzelfde als alleen maar webpagina’s maken die je met IE fatsoenlijk kan lezen:)

  En het is niet zo dat 80% van de mensen een iPod heeft. Van de hardeschijf spelers is 80% een iPod, maar die kleine flashapparaatjes zijn er ook nog.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Ik denk niet dat de maatschappijen daar kosten voor uit gaan willen geven, de luchtvaart ballanceert al op een dun randje.

 • Profielfoto
  Shannon

  Eindelijk ontstaat er een vlak waar Apple in domineert.. hopen dat meerdere maatschappijen dit voorbeeld zullen volgen.. :)

 • Profielfoto
  TandMac

  @ Petje,
  Gratis niet, maar wel TAX-FREE
  ;)

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Ja, dat vind ik nu ook! En, weg met Microsoft. Tsjakkaaa!

 • Profielfoto
  MauZ

  het wordt wel steeds interessante om een iPod te kopen

 • Profielfoto
  MauZ

  interessanterrrrr

 • Profielfoto
  PowerMac

  Als ze nou eerst eens in alle toestellen video screens in de stoel voor je zetten…
  Mijn 60 GB iPod houdt het tot nu toe langer uit dan de motoren van de piloot, en dan hebben we het nog niet over slapen gehad.
  Maar het blijft een leuk gegeven dat Apple steeds weer weet te verrassen, en inderdaad zonder veel aan de hardware te veranderen.
  Kun je nagaan als de echte video iPod (fulscreen, proximity sensor etc) gaat uitkomen: schijnt dat de piloot dan niet meer mee hoeft te vliegen! :D

 • Profielfoto
  TijhofGraphics

  qoute:
  e iPod tijdens de vlucht wordt opgeladen en videomateriaal van de iPod op het scherm achter op de vliegtuigstoel kan worden bekeken.
  /qoute
  @PowerMac: Op de achterkant van DE stoel, niet de stoel van de persoon zelf natuurlijk want dan kan je niks zien. Met DE bedoelen ze de stoel de hiervooor bedoeld is, in dit geval de achterkant van de stoel van de persoon voor u.

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Leuke publiciteitsstunt van Apple, maar ze vallen wel flink door de mand. KLM en Air France weten van niets!

  Bovendien gaan met dit soort aanpassingen veel te veel investeringskosten gemoeid. Ik zie het nog niet gauw gebeuren dat luchtvaartmaatschappijen dat zomaar even doen voor Apple iPodjes. Bovendien is dit nu echt nodig? De Inflight entertainment systemen bieden nu al de keuze uit ca. 50 films muziekkanalen en spelletjes. Daar kun je zelfs op een vlucht van 12 uur zoet mee zijn!

  Ik denkt dat wireless internet en een aansluiting voor laptops prioriteit zullen krijgen.

 • Profielfoto
  i Am

  Bad timing….. en zeker als apple niet met de KLM afspraken heeft gemaakt…
  De KLM is bezig met een upgrade van het inflight entertainment systeem op de 747 en MD11 vloot. Dit is in volle gang en als de KLM eindelijk bereid is iets te investeren, zijn daar jaren overheen gegaan….. Dus even en snelle aanpassing voor de iPod kan de “frequent cryer” op z’n buik schrijven.. These are the flying blues!!
  Tenzij AirFrance vanuit Parijs een subsidie geeft, zal KLM voorlopig nog niet iPod compatible zijn…
  Helaas, maar de harde waarheid.
  ???
  BTW, op de meeste machines van de KLM kun je nog steeds niet je laptop opladen, dus waar hebben we het over…… ???

 • Profielfoto
  iMacOtto

  KLM betekende o.a.:
  Kleine Lonen Maatschappij
  Kus Lieve Meisjes
  Misschien nu nog aan toevoegen:
  Kei Lekker Muziek
  Knallende Lucht Muziek
  Iemand nog meer inspiratie?
  ;)

 • Profielfoto
  Guido Cornet

  Ook partnet AirFrance zegt van niets te weten. Bij Apple was niemand bereikbaar voor commentaar.

  het is partner. Klein, maar storend typfoutje

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  thanx, formulefans. slordig van me.:-)

 • Profielfoto
  rApple

  @PowerMac

  beeldschermen hebben ze al in de meeste luxere maatschappijen zoals Emirates & Singapore Airlines zelfs in Economy Class (niet in KLM, hebben ze geen geld voor, ja alleen in business class en hoger maar dan betaal je ook het dubelle)

 • Profielfoto
  Maced.2

  ff een Update dan maar voor de Insiders

  CUPERTINO – Gebruikers van de muziekspeler iPod kunnen dit apparaat vanaf volgend jaar toch niet aansluiten op het entertainmentsysteem aan boord van KLM-vliegtuigen. De fabrikant van de iPod, Apple, beweerde dinsdag nog dat dit wel zou kunnen, maar liet woensdag weten dat er sprake was van een “misverstand”.

  Bron NU.nl
  http://www.nu.nl/news/887532/50/Toch_geen_iPod-aansluiting_op_KLM-vliegtuig.html

  maar gelukkig is er wel ander nieuws te melden…… http://www.forbes.com/home/feeds/afx/2006/11/14/afx3175021.html

 • Profielfoto
  PowerMac

  @ TijhofGraphics: ik begrijp dat men het heeft over de stoel van de persoon die voor je zit, opdat er in de leuning van de desbetreffende stoel een videoscherm kan worden geplaatst opdat je kunt zien wat jij kiest, en niet datgene dat de persoon voor je kiest;-) , al zouden ze dat in de Apple-stijl dan iNflight Shuffle kunnen noemen….

  @ rApple: hm, ook bij KLM hebben ze in sommige toestellen deze schermen, de ene keer wel de andere keer niet. In de 777-vliegbeesten wel.

 • Profielfoto
  i Am

  @ iMacOtto: Kip, lekker makkelijk :angry:

  geïnterresseerd in meer airline zin en onzin: http://www.airlinecrew.net/

  ;)

  @ PowerMac: Inderdaad, op de 777 en de A330 zijn er individuele schermpjes in de economy, de MD11 wordt nu in twee phases omgebouwd en krijgen ze ook. De 747 wordt nu ook ge-upgrade, echter het systeem is “te zwaar” qua gecertificeerd startgewicht, en daar komen ze voorlopig nog niet. Misschien als de markt het dicteert dat daar verandering in komt, maar dat kan nog even duren….. :sealed:
  KLM gelooft zelf een “smart follower” te zijn in plaats van een “early adopter”, ja de koninklijke is veranderd in een gezapige oude dame van 87 met een blauw spoelinkje…
  :D

 • Profielfoto
  japser909

  Het is allemaal niet waar.. ( zoveelste persoon ) ik heb zelf ff bill jobs gebeld en kreeg het bevestigt, het is een luchtballon die collega F.brinson heeft doorverteld.Sony daarintegen… heeft het wel voor elkaar met hun gadget, aldus Ako tsuniko.

 • Profielfoto
  JDVM

  @iMen op dinsdag 14 november 2006 15:13
  waarom ook voor anderen mp3 spelers? dan zou er weinig gebruik van worden gemaakt, 80% heeft een iPod, dan snap dat je het alleen voor de iPod doet.

  Jij kent duidelijk maar een klein deel van Nederland……