Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 23 oktober 2006
Leestijd: 2 minuten

iPod viert 5e verjaardag

Vijf jaar geleden, op 23 oktober 2001, zag op een frisse dinsdagochtend in een klein zaaltje op Infinite Loop Nr.1 in Cupertino, California een klein wit doosje het levenslicht. “We love music, and it’s always good to do something you love” zei z’n geestelijk vader bij de onthulling. En met die woorden werd een revolutie ontketend die niemand had kunnen voorspellen: De iPod werd geboren.

De eerste reacties waren niet bepaald positief. Niemand zou $400 willen uitgeven aan zo’n gadget. 5 GB opslag zou veel te veel zijn en wie gaat er nou al z’n muziek beheren op de computer? Tot dan toe niet veel mensen. Er bestonden al MP3-spelers sinds 1997, maar de lompe apparaten met geringe opslagcapaciteit, slechte batterijen en ondoorgrondelijke menustructuren wisten geen van allen de harten van muziekliefhebbers te stelen. Toch dook Apple in de markt van digitale muziekspelers maar pakte het anders aan dan de concurrentie. Het apparaat moest uitermate makkelijk te bedienen zijn. Daarnaast moest het toevoegen en verwijderen van nummers minstens zo eenvoudig gemaakt worden. Daarvoor werd iTunes ontwikkeld. Voor het eerst was het makkelijk om op een computer muziek te beheren én die muziek mee te nemen voor onderweg.

De iPod maakte toch een stroeve start door. Maar binnen een jaar werd duidelijk dat dit een blijvertje zou worden. Steeds meer mensen liepen met de herkenbare witte oordopjes over straat. Beroemdheden gingen het kleinood gebruiken en in tijdschriften, kranten en TV-programma’s eiste de iPod steeds meer aandacht op: een hype was geboren. Een jaar na introductie wist iedereen wat een iPod was. Apple bracht in moordend tempo nieuwe modellen uit en er werd een ware iPod accessoire-industrie op gang gebracht. Vanaf dat moment was de iPod dominantie onomkeerbaar. Apple werd en bleef marktleider op het gebied van digitale muziekspelers en online muziekverkopen. Velen proberen en probeerde om hier een eind aan te maken, maar tot nu toe zonder noemenswaardig succes.

Een compleet geschiedenisoverzicht van de iPod en het opgetrokken universum eromheen zal morgen te horen zijn in een speciale aflevering van One More Thing, die geheel in het teken van de iPod zal staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.