TelePort: Stuur je muis naar een andere Mac

Door: macpro - 30 reacties

Af en toe kom je een klein hulpprogramma tegen dat het leven weer een stukje aangenamer maakt. Teleport valt in die categorie.
Dankzij Teleport wordt het mogelijk om de Mac die naast je staat te besturen met het toetsenbord en de muis van de Mac waar je achter zit.
Het lijkt daarmee op VNC of Apple Remote Desktop, maar toch is het anders, want alle activiteit zie je op het scherm van de andere Mac. Het is ook geen KVM-switch, want je gebruikt het op Macs die allemaal een eigen beeldscherm hebben.

Toch is TelePort onmisbaar als je meerdere Macs naast elkaar hebt staan. Je kunt snel en eenvoudig de bediening van je buurmac overnemen om daar bijvoorbeeld een download te starten. Of een pagina met instructies op het scherm te tonen zodat je op de hoofdmac kunt doen wat je op de buurmac leest.

Het gebruik van TelePort is eenvoudig. Je installeert het op alle Macs die je wilt gebruiken en vervolgens stel je in hoe de schermen naast elkaar staan. Maccers met meerdere beeldschermen herkennen dit meteen want in het regelpaneel Beeldschermen zit deze functionaliteit ook.
Daarna kun je een andere Mac bereiken door de muispijl die kant op te sturen. Je voelt je daarbij net David Copperfield, want na een beetje aandringen “schuift” de muispijl door naar de andere Mac.
Op de hoofdmac blijft een klein status venster staan waarin je ziet dat je een andere Mac over hebt genomen.

In de zomer van 2004 heeft maceddy TelePort al eens onder de aandacht gebracht en toen was de functionaliteit nog beperkt. Inmiddels is preview release 4 uitgekomen en is het nu ook mogelijk om met TelePort bestanden te kopiëren van de ene naar de andere Mac.
Je sleept ze gewoon naar de rand van het beeldscherm en even later staan ze bij de buurmac op het bureaublad. Inclusief het groene + icoontje om aan te geven dat je met een kopieeractie bezig bent. Laat ze los op de juiste plaats en het verzenden begint. In het status venster op de hoofdmac zie je hoever het met de kopieeractie staat.
Daarbij komen twee kleine nadelen van TelePort naar voren:
– Bij het kopiëren van grote bestanden kun je op de hoofdmac niet verder werken, totdat het bestand is aangekomen.
– Op de buurmac duurt het even voordat het ontvangen bestand ook echt ontvangen is. Ook als de hoofdmac al klaar is met verzenden.
Gelukkig speelt dit alleen bij grote bestanden. Kleine bestandjes zet je zonder vertraging over.

Tenslotte is het nu ook mogelijk om het clipboard over te nemen naar de andere Mac. Waarbij je in het regelpaneel van TelePort kunt aangeven tot hoe groot het clipboard mag zijn voordat het mee wordt genomen naar de andere kant.

TelePort valt in de categorie freeware en is dus gratis te downloaden voor iedereen.
Wie beschikt over een multi-Mac omgeving kan aan TelePort veel plezier beleven!

Download: TelePort
Forum topic: Keyboard Switch

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  SebastiaanV

  Klinkt goed!

 • Profielfoto
  darh

  Inderdaad leuk! Een alternatief is Synergy daarmee kan het zelfde:)

 • Profielfoto
  macpro

  Synergy is iets heel anders. Daarmee zie je welke nummers in iTunes spelen.

 • Profielfoto
  PietjePuk

  héé, zoiets zocht ik al lang. Wist niet dat het bestond. Thx voor de tip!

 • Profielfoto
  Mattheus

  Ik gebruik af en toe ook teleport, en een ander appje waar ik wel veel en dankbaar gebruik van maak is dropcopy! Echt een aanrader voor mensen die meerdere macs in huis hebben en regelmatig (al dan niet grote) bestanden uitwisselen. Dropcopy kun je gratis downloaden vaf hier: http://10base-t.com

 • Profielfoto
  darh

  @ MacPro, ik bedoelde het niet aanvallend ofzo hoor!;) Maar de verwarring komt doordat er 2 synergy’s zijn, die jij zegt en die ik bedoelde. (kijk hier maar eens: http://synergy2.sourceforge.net )

  Maar Teleport ziet er een stuk beter uit en heeft ook meer opties dus misschien ga ik overstappen op teleport, nadat ik nu een paar maanden synergy gebruik:)

 • Profielfoto
  Nisei

  Betekent dit dat je eigenlijk als een soort 2e monitor naar die andere Mac gaat en dus niet op je eigen scherm kan zien wat je doet? Dat lijkt me niet echt practisch want dan moeten ze dus wel vlak naast elkaar staan.

 • Profielfoto
  PietjePuk

  @Nisei: Voor wat je bedoeld zijn er programmas zoals Remote desktop.

 • Profielfoto
  Nisei

  Weet ik, daarom snap ik niet wat hier makkelijk aan is want de Macs moeten perse vlak naast elkaar staan, iets wat niet zo vaak voorkomt.

 • Profielfoto
  darh

  @ Nisei, wel als je bijvoorbeeld een *book en een desktop hebt;)

 • Profielfoto
  Scriptkipje

  Echt heel erg leuk, precies wat ik zocht! Bedankt voor de tip.

 • Profielfoto
  steffenvm

  Bestaat er ook zoiets dat overweg kan met os 9?

 • Profielfoto
  DJ

  dit gebruik ik al heel lang…

 • Profielfoto
  wiedo

  met synergy kan je tenminste tussen meerdere soorten OSen switchen.. veel handiger.. (zoek SynergyKM), gebruik het nu iets van 2 jaar.. heeft mijn leven veranderd:)

 • Profielfoto
  macpro

  @Nisei: je moet inderdaad de (schermen van de) Macs bij elkaar hebben staan. Ik heb thuis twee iMacs naast elkaar staan en daar gebruik ik TelePort regelmatig.
  @darh: was ook niet als aanvallend opgevat. Maar ik ben wel verbaasd dat er twee Synergy’s zijn. De iTunes Synergy gebruik ik ook al geruime tijd, dus voor mij is er maar 1 Synergy. :)

 • Profielfoto
  aequitas

  Teleport heeft idd als groot nadeel dat het niet meerdere OSen ondersteund. En ziedaar ik in drie werelden leef (linux, mac en windows) is synergy voor mij echt een must.

  Ik heb zelfs de eigenaar van teleport een email gestuurd met de vraag of hij zijn programma compatible kon maken met synergy maar helaas nooit wat van terug ontvangen.

 • Profielfoto
  Bor

  Waar download ik Synergy voor OS 9? Ik kan hem niet vinden op die site.

 • Profielfoto
  sally

  Alles wat Macpro aan deze site bijdraagt is leuk of nuttig of zinvol.. , zijn hulp is altijd helder en deskundig. Hij blijft altijd buiten het gedoe en het geruzie.. Macpro moet eens een veer op de hoed.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Het zou inderdaad super zijn als dit programma ook met windows pc’s zou werken. Ideaal voor op het werk!

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  En een in zn… Daar gaat ie! Mooi werk.

 • Profielfoto
  Laagwater

  ik lees nergens iets over het feit dat je bijvoorbeeld allebei via ethernet of internet of … verbonden bent. Of is mijn snapper niet meer van deze tijd? :O

 • Profielfoto
  Laagwater

  woeiii! via internet dus! Dit is een van de meest coole aps die ik ken … thnks voor de tip :D

 • Profielfoto
  macpro

  @sally: *bloos*
  @Laagwater: ik heb geen aandacht aan het netwerk gebeuren besteed omdat het gaat over Macs die naast elkaar staan. Dan heb je het in 99,99999% van de gevallen over een lokaal netwerk. Bedraad of draadloos.
  Bij een internet verbinding tussen twee Macs acht ik de kans redelijk klein dat ze toch beiden naast elkaar staan.

 • Profielfoto
  Laagwater

  @macpro: mijn eerste vraag is hoe de macs verbonden zijn. Dat is iets Oud-Hollands nuchters denk ik. Als je dan deze Review, de website van teleport en de reacties leest, dan wordt daar vreemd genoeg door niemand iets over gezegd. Ik behoor daarnaast, volgens jou, tot de 0,00001% van de gevallen die geen lokaal netwerk heeft tussen twee naast elkaar staande Macs.

 • Profielfoto
  atelier argos

  Heb Teleport op mijn G4 1,25 dual en mijn iMac Intel 20″ gezet. Werkt geweldig!!! Overigens gebruik ik ook nog Salling Clicker met mijn Nokia N70 om het feest compleet te maken:D

 • Profielfoto
  OMT-fan

  Atelier argos,

  kun je mij de instellingen mailen, ik heb een G4 en een IntelMac, maar krijg ze maar niet “naast elkaar” in het layoutscherm

 • Profielfoto
  Quack

  Ik gebruik teleport om de mac mini, die aan mijn tv hangt, te besturen vanaf de laptop. Zo kan ik films opstarten of iTunes bedienen. Maar ik zie dat er alweer wat fijne nieuwe features in zitten die ik nog niet heb, dus ik ga ‘m vanavond even upgraden :)

 • Profielfoto
  zAo

  Zou dit kunnen i.c.m. een linux-bak?

 • Profielfoto
  Bonte

  Ik vind het prachtig, ik wil vroeg of laat ook een Mac mini aan m’n plasma hangen en dan kan ik die besturen via m’n computer die ook in de woonkamer staat. Perfect gewoon, pracht van een app!

 • Profielfoto
  Joopmicroop

  dit utilitje gebruik ik al een aantal jaar… Samen met internetdeling maakt het mijn leven van mijn server en mijn pb een stuk gemakkelijker.
  Zie wel dat je de poorten open zet in je firewall en geen peergardian draaien op de client mac!

  Het ander nadeel is natuurlijk ook altijd. Je moet altijd voor je server zitten om hem te kunnen besturen… Wil je dit anders? Gebruik VNC…