I love my Mac, I just wish it came in green

Door: Sachin - 58 reacties

Met bovenstaande spreuk is Greenpeace een actie gestart tegen gevaarlijke stoffen in Apple producten. Om de actie kracht bij te zetten en de nodige belangstelling te wekken heeft Greenpeace een website opgezet in Apple stijl.

Volgens Greenpeace scoort Apple erg laag in een vergelijkend onderzoek naar toxische stoffen. Daarom vraagt de internationale milieuorganisatie dat Apple fans groenere producten zouden vragen aan Apple. Via een invulformulier kan iedereen een petitie invullen.

Reacties

58 reacties
 • Profielfoto
  AdriaanB

  mooie site!!

 • Profielfoto
  figini

  Groot gelijk.
  Als Steve slim is kan die hier weer een hoop publiciteit uit halen.
  Maak een Airport Extreme die geen giftige stoffen bevat en die 802.11n ondersteund.
  Dan ben je een van de eerste met 802.11n en kun je Greenpeace in je armen sluiten.
  Lijkt me toch niet zo moeilijk voor een bedrijf als Apple.
  Knappe site trouwens.

 • Profielfoto
  AppleFlap

  In ieder geval een mooie site, en ja, maar tekenen dan?

 • Profielfoto
  Petje

  Leuke site,, maar ik vindt dat Greenpeace over veel dingen al snel iets te zeiken heeft. Globaal gezien ben ik het wel eens met de gedachte over een schonere wereld,, maar Greenpeace overdrijft toch echt zo af en toe. GP wil het liefst een accu die gemaakt is van water dat na gebruik opgedronken kan worden, en deze stelling wordt in veel dingen doorgevoerd. Wel bijv. met bootjes die viese stinkende benzine gebruiken, protesteren, maar intussen tegen uitstoot zijn die het broeikas effect veroorzaakt. Het zou pas echt goed zijn als ze zelf ook waterstof auto”s en schepen op zonne–energie gaan gebruiken.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Waarom zo’n aanval op Apple?
  Er zijn wel ergere bedrijven te noemen!

  Is de Mac van een van deze emotionele lui kapot gegaan?

  Ik heb een hekel aan Greenpeace omdat ze direct een hele vijandige houding aannemen, ze zijn onrealistisch en verwaand.

 • Profielfoto
  CalmCruiser

  Slechte actie van een zure organisatie! puur meeliften op de populariteit van Apple om zelf naam te maken, BAH :angry:

  Oja en dan ook nog een paar derde wereld kinderen misbruiken voor een fotoshoot. Yuk

 • Profielfoto
  Viva

  Ben ooit eens lid geweest van die bende. Op het moment dat ik erachter kwam dat ze de cijfertjes en zaken net zo grof manipuleren (zoniet met nog meer fantasie) als de bedrijven waar ze tegen in opstand kwamen was ik snel genezen.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  En over wat voor giftige stoffen spreken we dan wel? Ik kan het me namelijk niet voorstellen dat Apple zĆ³ milieuonvriendelijk is.

  Maarja aan de andere kant hoef je Greenpeace ook niet serieus te nemen.

 • Profielfoto
  els

  Uitstekende actie. Ik doe gewoon mee. Greenpeace heeft in het verleden wel overdreven, maar ook geleerd dat dat contraproductief werkt en ze hebben dat veranderd. Ik neem ze nu ook weer serieus.

  Apple is gewoon een bedrijf dat zich aan standaarden moet houden op het gebied van eerlijke werkomstandigheden en goede zorg voor het mileu.

 • Profielfoto
  thijs_ganger

  Lijkt me een prima actie.

  Zijn er bedrijven die erger zijn dan Apple? Tuurlijk.

  Maar dat ontslaat Apple niet van zijn verplichting schoon te werken. En Apple lijkt me bij uitstek een bedrijf dat met een eerlijk image in de markt wil staan – dus deze aanval heeft een betere kans van slagen dan wanneer ze Bayer of Unilever zouden aanvallen.

  Maar uiteindelijk heeft een onderneming slechts het doel geld te maken voor zijn aandeelhouders. Dus ze zullen recht praten wat krom is en alleen schoon gaan produceren als dat (direct of via een omweg) geld oplevert.

  (Overigens heb ik mijn Greenpeace lidmaatschap opgezegd toen ze zo hysterisch deden over gemanipuleerde gewassen – maar dat terzijde)

 • Profielfoto
  sally

  En zo is dat. (els)

 • Profielfoto
  ozzie X

  lekkere reacties weer (van sommigen)
  Zouden we zonder GP weten dat er schepen vol giftig afval (vanuit Nederland) de wereld worden rondgestuurd om ergens te worden gedumpt of voor veel ellende te zorgen? GP trekt steeds weer aan de bel om zaken aan de kaak te stellen en met succes. Je kunt je ogen lekker sluiten, maar als het om giftige stoffen gaat dan kan dat maar beter voor iedereen duidelijk zijn. Voor Apple kan dit een extra stimulans zijn om nu eens werk te maken van een echt milieubeleid. En zeg nou zelf, is dit werkelijk een schadelijke actie. Ik zie geen vastgeketende mensen of dichtgeplakte panden. Nee een fraaie onschuldige website. Poeh wat een misselijke actie zeg!

 • Profielfoto
  Brak Mak Morn

  Sinds de Brent Spar geloof ik die gasten niet meer. Gaf er vroeger toch behoorlijk veel geld aan. Die manipulatieve en geĆ«nsceneerde foto’s van die kindertjes maken mij al duidelijk hoe de vlag erbij hangt. Kan best waar zijn dat Apple slecht scoort op milieugebied maar dan zou ik het wel van een ander willen horen dan deze organisatie.

 • Profielfoto
  Viva

  Aanvulling op vorige post: het betrof gerommel met cijfertjes met als enig doel de pers te halen. Dat moet je nu juist als dergelijke organisatie niet doen. Doe je huiswerk en kom in opstand met valide argumenten.

  Het zal me benieuwen of deze ‘bevindingen’ kloppen. We horen er vast nog meer van want over aandacht hebben ze niet te klagen.

 • Profielfoto
  EL Mystica

  Greenpies heeft het wel erg goedkoop afgehandeld …

  http://daringfireball.net/linked/2006/september#tue-26-recycles

 • Profielfoto
  Djmichel

  Ik moet idd zeggen dat het allemaal makkelijk is om Apple zoiets in de schoenen te schuiven. Maar ze kraken Apple niet af en ze houden het wel netjes. Ze richten zich ook op de Apple fans. Ze zeggen dan ook ‘we houden allemaal van onze appletjes, zou het niet fijn zijn als ze net iets milieu vriendelijker waren?’
  Nou vind ik die foto’s van die straat kinderen ook weer een beetje overtrokken. En ik mis de link naar de apple store;)

 • Profielfoto
  Viva

  Als ik het rapport van GP goed begrijp baseren ze zich op de informatie van de Apple website en krijgt Apple vooral een onvoldoende omdat ze te weinig informatie vrijgeven (‘no timeline’, ‘not publicly available’ )

  ā€“> zoek dat dan uit GP, en kom niet met een rapport en campagne waarvan Jan Doorsnee alleen zal denken dat Apple slecht omgaat met het milieu.

  Het verwijt van GP aan Apple kan dus ook zijn: Apple’s marketingcampagne is slecht …

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Ik dacht dat ik de enige was die zich altijd genaaid voelt door GP, dat zijn er dus meer. Op zich goed werk van die jongens maar de noodzakelijke integriteitis altijd ver te zoeken. Treurig dat half Nederland met een tientje per jaar alle schuld afkoopt voor het verpesten van het milieu.

 • Profielfoto
  RebelKet

  Tjongejonge, komen we aan de boys’ toys? De reacties lijken een beetje op die van fundi’s als hun voorganger wordt bekritiseerd.

 • Profielfoto
  FilX

  Haha, aan een aantal reacties te zien doet Greenpeace het erg goed. Hoe meer kapitalisten zich irriteren, hoe meer het gewone volk zijn zegje kan doen. Wat een rechtsballerig gekakel over Greenpeace zeg. Greenpeace is notabene een organisatie die het tegen het grote kapitaal van de wereld moet opnemen met betrekkelijk weinig middelen en het lukt ze ook nog. Point made lijkt mij zo. Dat grote kapitaal manipuleerd er maar op los, maar daar hoor je niemand over. “Nee, Greenpeace zijn de echte piraten met hun motorbootjes.” Kom op man, het lijkt de omgekeerde wereld wel. Als al die bedrijven ‘normale’ ‘nette’ productie zou voeren dan was Greenpeace niet nodig geweest en had het geen bestaandrrecht gehad. Bedrijven werken het zelf in de hand, dus niet zeiken als je op de vingers getikt wordt. En dat geldt ook voor Apple…

 • Profielfoto
  SanderMichelsen

  Zijn de walvissen en zeehondjes op?!?

 • Profielfoto
  michi_rishi

  Goede aktie.
  Wordt tijd dat Apple zijn verantwoording neemt!
  We moeten allemaal werken aan een beter milieu.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het wordt alleen een beetje gevaarlijk als een gerenommeerde organisatie als Greenpeace blijkbaar je hele site ongestraft mag kopiƫren en daar op kan knallen wat ze maar willen.

  Hoe moet je daar als bedrijf op een nette manier op reageren?

  Als een of andere Greenpeace-malloot in de gaten krijgt dat ik in een zeer vervuilende business werkzaam ben, gaan ze dan ook mijn website misbruiken om hun gelijk te halen?

  Ik ben het op veel fronten absoluut met ze eens, maar denk niet dat ze op deze manier met het eigendom van een bedrijf aan de haal kunnen gaan.

 • Profielfoto
  Outragemac

  Op zich heeft Greenpeace (ondanks hun soms wat dubieuze opstelling) een goed punt. Niemand zit te wachten op onnodige milieuvervuiling, zeker niet als er qua gebruikte materialen gelijk(w)aardige alternatieven zijn.
  Ze vergeten alleen dat Apples veel langer meegaan, of ze snappen het fenomeen recyclen niet: mijn ouwe G4 heeft inmiddels voor de 3e keer bij iemand een nieuwe bestemming gevonden.
  Een PC is toxic waste zodra ie de winkel verlaat;-)

 • Profielfoto
  Linkeltje

  Goed zo Greenpeace!
  Alle rotzooi de wereld uit!

  Appels zijn heerlijk maar er zitten soms rotte plekken in.

 • Profielfoto
  mac osx rules

  lol :p

 • Profielfoto
  HAK

  they’re tossed, they usually end up at the fingertips of children in China, India and other developing-world countries

  Ja, dat doen alle computer-bedrijven, niet alleen apple,.. bovendien op de site van Apple staat ook iets over het millieu en dat ze daar goed mee omspringen etc.

 • Profielfoto
  HAK

  @ outragemac helemaal mee eens, er zijn zelfs mensen die hun oude apple uit de 80’s nog gebruiken,… ;)

 • Profielfoto
  MacJampudding

  wat een onzin allemaal… natuurlijk zitten er gevaarlijke stoffen in een computer… Waarin zit er geen gevaarlijke stof ?
  Hebben die van Greenpeace zich al afgevraagd als ze met hun boot rond varen welke gevaarlijke stoffen er dan vrijkomen ?? Wellicht wel.
  Je kan misschien stoppen met ademen … ;)

  oja .. Apple meer milieuvriendelijk ?
  Vraag aan Steve of hij een groene iMac op de markt brengt ipv een witte.

  O ja … Beste groene jongens … die lederen schoenen die je nu aanhebt .. daar hebben ze een koe moeten voor slachten… :p

 • Profielfoto
  TD

  Leuk bedacht die site, en gelijk hebben ze ook wel. Er zitten nu eenmaal slechte stoffen in de mac (en ook de andere computers natuurlijk ook).
  Als het beter kan… waarom niet?

 • Profielfoto
  TD

  Leuk bedacht die site, en gelijk hebben ze ook wel. Er zitten nu eenmaal slechte stoffen in de mac (en ook de andere computers natuurlijk ook).
  Als het beter kan… waarom niet?

 • Profielfoto
  Elstar

  Waarom Apple?
  Omdat Apple momenteel de computerproducent is met de meeste media-aandacht. Dell, Compaq en zo zullen heus niet schoner en eerlijker produceren. Als je Apple weet te beĆÆnvloeden, volgt de rest vanzelf.
  En inderdaad: als Apple slim is, kunnen ze dit ombuigen in goede publiciteit.

  In de jaren ’80 en ’90 was MacDonalds het bedrijf waar alle pijlen op gericht waren, terwijl Burgerking, KFC en mmmMora vast niet gezonder, milieuvriendelijker of eerlijker waren.

 • Profielfoto
  AppleFlap

  @Cosmopolitan:
  Je schrijft: “Ik heb een hekel aan Greenpeace omdat ze direct een hele vijandige houding aannemen, ze zijn onrealistisch en verwaand.”

  En dat is echt onzin, ik vind het geweldig wat Greenpeace doet, en ik vind het ook goed van ze dat ze met een Apple-Style website apple-fans willen toespreken, en ik vind niet dat ze tegenover Apple een vijandige houding aan nemen, ze zeggen zelf “I Love My Mac, I Just Wish it came in green”

  Stelletje zeurpieten..

 • Profielfoto
  verbeek.h

  Laten we hopen dat Apple dit aangrijpt om inderdaad zoals GP voorstelt marktleider te worden met groene computers.
  Zodat er een volgende generatie applegebruikers onbespoten apples kan gebruiken.

 • Profielfoto
  karllaurent

  Mensen, mensen toch, laten we vooral niet sectair gaan doen.
  Apple maakt prima computers en ik ben best wel een fanaat in het gebruik ervan (mijn eerste was een Mac+ in ’84 en in dit huis komt geen pc binnen). Maar net zoals elke menselijke organisatie of business maakt dit bedrijf soms fouten. Als daar dan kritiek op komt is dat een goede zaak. Wat verkrampt gaan reageren of beginnen schieten op de boodschapper lijkt mij bedenkelijk. Wat er gebeurt als je dingen “heilig” verklaart en er dus niet meer kritisch tegenover mag staan zien we dagelijks in de wereld. Niet aan meedoen!

 • Profielfoto
  Viva

  Waarom zo zwart-wit hier? En waarom geen kritiek op GP? Dat maakt me nog geen deelgenoot van de AAPL sekte.

  GP heeft het bij mij verbruid. Daarnaast zijn er voldoende andere organisaties, GP hecht vooral aan hun marketing strategie.

  Kijk bv. eens op http://www.seashepherd.org/ … als je om de dieren in en rond de oceanen geeft. Zeer kordate optredens, geen gerommel met cijfertjes.

 • Profielfoto
  WallytheShark

  Het is echt onzin wat sommige mensen hier beweren!

  Greenpeace is niet de enige die Apple beschuldigt van giftige stoffen. De Europese commissie heeft regels opgesteld. Apple wist dat en heeft niets gedaan. Met als gevolg dat een aantal producten van Apple een paar maanden geleden niet meer in Europa verkocht mochten worden, waaronder de (oude) Isigth camera en wireless apparatuur.

  Dus mensen, niemand is heilig Greenpeace niet en Apple niet, maar wel even (zelf) nadenken voordat je begint te blaten!

 • Profielfoto
  masyna70

  Ik ben het niet altijd eens met de manier waarop Greenpeace de publiciteit zoekt, maar ze houden je wakker. Het kan geen kwaad na te denken over wat je koopt en wat je weggooit als het niet meer bevalt.
  Iedereen weet voor zichzelf wel (dat kleine stemmetje in je achterhoofd) dat we met z’n allen de boel zo vervuilen dat we er straks in verzuipen. Maar zolang het in je directe omgeving nog mooi en prachtig is en de troep ergens ver weg in een ander werelddeel ligt, denk je ‘ach het valt wel mee’.

 • Profielfoto
  Linkeltje

  Ik zie wel wat in die ‘Back to Nature MAC’. Van mij mag hij zo organisch zijn dat hij zelfs af en toe een boertje laat. Dat kan ik ‘m wel vergeven dan.;)

 • Profielfoto
  ottovds

  hopen dat apple dit volgt. Ik schaam me een beetje dat ik apple gebruik, maar aangezien windhoos een veel slechter effect heeft op mijn creatieve oog, blijf ik maar nog wat graag bij de mac.

  ps: Ik ben vegetarier, koop enkel leer 2de hands, en doe zoveel mogelijk met de fiets:p

 • Profielfoto
  willemstraat

  Euh…

  ik kan me weinig bedrijven voor de geest halen die telkens weer laten merken hoe belangrijk ze het vinden om de verpakking ook te melden aan de consument. Hoe de verpakking weer beter is geworden -> voor het milieu. Ook dat telt mee. En daar zie ik het niemand, inclusief GP, het over hebben.
  Maar feit blijft toch dat Apple iedere keer bij de ipod bv. laat zien hoe de verpakking eruit komt te zien. En het meest geniaal is daarbij de nieuwe Ipod Nano. Heeft iemand ooit een product van die orde van grootte gezien die zo milieuvriendelijk en met minimale middelen is verpakt? Geniaal gewoon, en daar hoor je meneer (of mevrouw) Greenpeace niet over.

  Ik moet het nog zien, de eerste ‘gewone’ PC of MP3-speler (zune?…) die zo minimaal verpakt is dat er geen ruimte meer is voor grote lappen tekst en reclame voor de verkoop in de winkel. Ook dat scheelt voor het milieu, dat weten we allemaal. Waarom hoor je daar dan niks over?
  Daar kunnen veel bedrijven (waaronder GP!!) nog van leren! Zo kreeg ik ooit een ‘Welkom bij Greenpeace’-pakket thuisgestuurd. Veel tekst, veel reclame, heeeeeel veel papier, geen essentie!! Wat dat betrefd kunnen de mensen van Greenpeace nog veel leren van Apple….
  Nu jij weer…

 • Profielfoto
  ozzie X

  Daar heb je inderdaad een goed punt Willemstraat! Ik denk alleen dat deze campagne van GP meer gericht is op gifstoffen dan op het algehele afvalprobleem. Op dat terrein is Apple inderdaad koploper en dat had GP best even mogen vermelden want daar kunnen een hoop fabrikanten nog wat van leren! Als Apple nu ook nog even zorgt voor het uitbannen van de verkeerde stofjes (en windows) dan ziet de wereld er weer een stuk aangenamer uit!

 • Profielfoto
  Apple X

  Wauw! Erg mooie site zeg. Wat betreft die gevaarlijke stoffen, had ik stiekem nog helemaal geen idee van!

 • Profielfoto
  matgelakt

  Dat zou een partij heerlijk zijn… Behalve de betere machine ook nog eens de schoonste. Puik plan van greenpeace, laten we hopen dat Apple er wat in ziet.

 • Profielfoto
  WallytheShark

  willemstraat en ozzie,

  Jullie slaan de plank mis. Afval is ook een probleem, maar lang niet zo ernstig als giftige stoffen. Overigens is energiegebruik (bij de productie en bij gebruik) van apparaten het allergrootste milieuprobleem. Ivm klimaatverandering en opraken van grondstoffen.

  zie (bijvoobeeld):
  http://www.peakoil.nl
  http://www.climatecrisis.net/

  Overigens heeft de ASN bank Apple al een paar jaar geleden laten varen als zijnde een ‘verantwoorde’ belegging. Dit was omdat Apple, ooit leider op gebied van groen produceren, het enorm liet versloffen en achter ging lopen op partijen als IBM en HP die veel meer voor het milieu doen.

  Dus, greenpeace is niet de enigste die Apple op de vingers tikt. Goed dat dit gebeurt, want onze planeet is doodziek! :(

 • Profielfoto
  ozzie X

  Helemaal met je eens Wally, maar desondanks denk ik dat Apple op het gebied van efficient verpakken toch wel een behoorlijke voorsprong heeft op andere fabrikanten. De verpakking is bovendien vaak zo mooi dat je hem niet eens wil weggooien. Maar op het gebied van gifstoffen en productiewijze heb je denk ik gelijk. Hopelijk gaat daar snel iets aan verbeterd worden. En dat geldt trouwnes niet alleen voor Apple!

 • Profielfoto
  strigoi

  de iPod nano is groen

 • Profielfoto
  verbeek.h

  Overigens, als je Al Gore in je board of directors hebt zitten die met hulp van Apple software een film uitbrengt over hoe we de wereld moeten redden, dan zou ik heel hard mijn best doen om of aan te tonen dat GP ongelijk heeft of er heel hard aan trekken dat ze ongelijk krijgen. Of Gore een baan bezorgen bij Nokia.

 • Profielfoto
  wacon

  Kom aan Apple en…………..ja je hebt de poppen aan het dansen op dit forum!

  Kom aan mensen! Apple is gewoon een groot internationaal bedrijf. Net als andere bedrijven willen ze goedkoop produceren en winst maken anders uiteindelijk geen Apple’s meer in de toekomst. Groen produceren kost in vele gevallen toch meer(niet altijd)

  Greenpeace is ook niet perfect. Maar sommigen op dit forum zijn zo kort door de bocht dat een betere wereld zeker niet bij en door hun lijkt te ontstaan. Greenpeace zit er ook wel eens naast, maar kijk wat mede door hun en andere organsaties in de loop van tientallen jaren is verbeterd.

  En ja die bootjes van hun gaat benzine of diesel, wat een reacties…. Of dat er toe doet en in verhouding staat! tegenover de massale vervuiling en grootschalig gebruik van giftige stoffen waartegen ze prostesteren.

  Ieder zijn mening, dat kan en mag gelukkig. Maar net als met de reacties op de ‘gratis bedelen’ Mac mini. Weinig niveau soms.

  Gr. Ronald

 • Profielfoto
  MacJampudding

  Ok, zelfkritiek is noodzakelijk …

  Ook op Apple – volledig akkoord ..
  en dat we met z’n allen voor het milieu moeten zorg … ook heel erg waar.
  Maar we moeten realistisch blijven.

 • Profielfoto
  JBG

  wat kunnen sommige van jullie zeiken zeg..
  dat greenpeace de javascript code gejat heeft, BOEIEND. ZEIK NIET. HOMO. de complete lay-out is hetzelfde. DAT IS DE BEDOELING

  en dat greenpeace gelijk een vijandige houding aanneemt. En direct iets tegen apple heeft. Er staat letterlijk op de site dat ze dat niet hebben. De slogan zelf zegt al genoeg.. I LOVE MY MAC i just WISH it came in green.
  zijn jullie dom ofzo?

  En ik zou als ik jullie was organisaties zoals greenpeace maar koesteren. Zij zorgen ervoor dat jullie over 10 jaar nog leven, of in ieder geval jullie kinderen. En als ze daarvoor meoten liegen en/of cijfers manipuleren. Dan moet dat maar. HET IS VOOR JE EIGEN BEST WIL.

  sukkels.

 • Profielfoto
  James T. Kirk

  Nadat Greenpeace ineens politieke standpunten ging innemen, werd ik ineens heel erg “giftig” en ben toen gelijk genezen van het op zich prijzenswaardig initiatief tegen de vervuiling en vernieling van de natuur in de wereld te strijden. ???

 • Profielfoto
  MacUser

  Greenpeace heeft overduidelijk weer eens publiciteit nodig, jakkes, mag ik effe k.ts.n

 • Profielfoto
  devzero

  Greenpeace is alleen maar uit op geld en publiciteit en reclame en aandacht en op het verkopen van hun merk.

  Ze moesten een voorbeeld nemen aan Apple zelf. Die zijn namelijk uit op een betere, mooiere wereld.

  ;)

 • Profielfoto
  Ton Palmans

  Svonsk, wat is er mis met homo’s? Waarom gebruik je dat als een scheldwoord?

  Hoe komen mensen als jij eigenlijk in de Apple wereld terecht? Want vanoudsher is de Macwereld zeer tolerant. Think Different, en zo.

  Als dit de prijs is voor marktgroei met bijbehorende instroom van andere computerplatforms, laten we dan maar gauw weer teruggaan naar een laag marktaandeel.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De Mac KAN in Green!!!! Er is een bedrijf dat je iMac direct af-fabriek in elke kleur kan veranderen. Hoe ze het doen weet ik niet, maar het ziet er geweldig uit. lichtblauw, vuurrood, geel en dus ook groen. Alles kan, wat je maar wilt. Het kost wel wat – zo’n 200$ maar ziet er wel mooi uit. Ik heb ’t een keer gezien op internet.

 • Profielfoto
  rrrichie

  Apple zelf aan het woord:

  http://www.apple.com/environment/

 • Profielfoto
  renzkorrelsvenz

  Mooie site hoor!:p