S530 van Logitech aan de ‘hand’ gevoeld

49 reacties

Dat Logitech pc-toebehoren maakt, is al langer bekend. Vooral hun muizen en toetsenborden worden geapprecieerd bij gebruikers. Logitech maakt ook Mac-toebehoren en onlangs brachten ze een muis en keyboardsetje uit speciaal voor Apple, de S530. Is dit nu de Mighty Mouse (en keyboard) killer?

Eerste indruk
Wie de verpakking openscheurt, zal direct twee zaken opmerken: witte kleur en draadloze toestellen. De review hier afsluiten, zou u en mij een pak moeite besparen, maar laten we het setje toch eens van naderbij bekijken. De lasermuis telt 7 (!) knoppen en een scrollbal (horizontaal scrollen en verticaal tikken). In vergelijking: de ‘stoere’ Mighty muis van Apple telt ‘maar’ 3 knoppen. Welke knoppen vind je dan nog op de Logitech? Geluidsregelaars (3 stuks) en ‘volgende-vorige’ (2 stuks). Het beestje ligt erg goed in de hand, maar wie linkshandig wilt ‘muizen’ zal toch een ander toestel moeten zoeken. Ondergetekende is wél rechtshandig en na een jaartje Mighty Mouse’en, kan ik besluiten dat de Logitech beter ligt. Je hand rust echt op de muis.

Tikt lekker weg
Wat biedt het toetsenbord de gebruiker? Wel, je krijgt een ‘voltallige’ layout en 15 extra functietoetsen. Zo kan je ook direct iTunes (next – previous – pause – play) regelen, iPhoto en Mail openen of Spotlight gebruiken. Uiteraard zijn dit slechts standaardinstellingen en kan je de toetsen in je configuratiescherm verder aanpassen. De toetsen voelen zowat aan als het iBook-keyboard: niet al te harde toetsen dus. Over smaakt valt te twisten, maar toch mag het toetsenbord gezien worden –oordeel gerust zelf. De plaats om je polsen op te rusten, lijkt misschien wat klein, maar oogt mooi én is praktisch. Het toetsenbord kan subtiel verhoogd worden en beide standen is het fijn om te typen. Persoonlijke voorkeur zal wel bepalen hoe je werkt.

Slotstuk
Over de nadelen kunnen we kort zijn: zowel muis en keyboard voelen nogal plastiekerig aan. Jammer, want verder werkt de S530 super. Zowel muis als klavier bevatten bvb. een LED. Die verspringt van groen naar rood wanneer je nog 10 dagen batterijplezier over hebt. Het setje werkt niet met Bluetooth, maar met een USB-receiver (met bijgeleverd dock voor de receiver –stijl, weet je). Mac herkent automatisch muis en toetsenbord, maar voor de extra functietoetsen moet je toch de installatie-cd in je computer schuiven. Natuurlijk: de Mighty mouse + Apple keyboard klaren de klus ook, maar voor wie graag extra comfort heeft en niet persé alles van Apple wilt verslinden, is de S530 een goede keuze. De prijs valt goed mee: de set kost 89 euro mét batterijen.

Reacties

49 reacties
 • Anoniem

  ??? Hij ziet er spug lelijk en ingewikkeld uit naar mijn mening. Beiden zien er net zo lomp uit als any other PC keyboard en mouse. Ik zou zo’n ding niet op mijn bureau willen hebben. Hij straalt niks van Apple uit…

  :D Maar goed… misschien zijn al die knopjes enzo wel handig voor de mensen die ze echt nodig hebben (pro-users) en niet zulke simpele home-user like me…

 • Profielfoto
  jumper

  Dit ziet er inderdaad een leuke set uit. Alleen jammer dat hij niet via Bluetooth werkt.

 • Profielfoto
  Aardbei

  Toetsenbord: YUG! = tuftuftuf lelijk! Je ziet ook op het plaatje dat het totaal niet bij Apple wit past

  Muis: Sja… YUG you too.

 • Profielfoto
  bassbug

  Ergonomisch vormgegeven muizen = kramp

 • Profielfoto
  Jor1

  Je hand moet niet op een muis leunen. Dan krijg je RSI!

  tevens: LLIJK!

  ik ben linkshandig, en pro user, en ik heb niet meer dan twee knoppen en een scrollballetje nodig. nix voor mij dus.

 • Profielfoto
  eliasheuninck

  Het is niet zo elegant als de apple dingen die we gewoon zijn, maar het kost niet gruwelijk veel en er hangen veel knoppen aan. Dat kan handig zijn, vb voor 3D apps… Ik kom af en toe wel een knop of een toets te kort.
  Wel dom dat je voor dat draadloze aspect een usb poort kwijt bent.
  Waarom zouden ze zoiets niet met buetooth gedaan hebben? Daar is het toch voor?

 • Profielfoto
  Hugoengels

  Bah wat lelijk maar misschien wel kwalitatief beter en prijsbewuster…. :angry:

 • Profielfoto
  EL Mystica

  Logitech Muizen zijn echt wel ergonomisch qua vormgeving. Voor veel zaken gebruik ik liever mijn MX1000 dan mijn WMM.

  De meeste functieknoppen vind ik wel goed. De geluidsknoppen vind ik overdreven. Ik gebruik de knoppen voor functies die mijn workflow bevorderen (vorige/volgende, undo/redo) en niet voor de fun van mijn muziek. Op een Applekeyboard mogen die knoppen dan weer wel staan.

  Vroeger had ik ook zo’n grote plak van Logitech als keyboard (je weet wel, met dat draaiwieletje in het midden voor volume) met een vijftiental extra buttons. Na ruim een jaar mac’en mis ik er geen eentje van. Integendeel, ik gebruikte ze vroeger al amper.

  Goh, geen Bluetooth. Nou, persoonlijk vind ik dat dus niet erg, omdat ik amper een voordeel zie. Bovendien is zo’n dock als lader wel erg handig. Logitech zijn lasermuizen zijn nogal energieverbruikers. Al maak ik uit de review niet op of het een lasermuis is?

 • Profielfoto
  EL Mystica

  @ eliasheuninck: het dock hangt aan een USB-poort om de boel op te laden, denk ik. Al heeft mijn muisdock wel een aparte stroomdraad.

  Logitech is nooit dol geweest op bluetooth, geen idee waarom eigenlijk.

 • Profielfoto
  Viva

  foutje: MM 4 knoppen (links, rechts, zijkant en clitje)

  Ik heb er ook drie, rechtsklikken nergens voor nodig en dan vervalt het op verschillende manieren kunnen klikken;-)

 • Profielfoto
  Xigh

  Ik hou niet van draadloze muizen en toetsenborden.

 • Profielfoto
  mac osx rules

  speciaal voor Peach, ROFL! (soort van ‘lol’ ) ;) Maar ik moet wel zeggen dat het handig is als je bijvoorbeeld iTunes niet in je menu-balk hebt staan, hoef je alleen maar op je toetsen bord te klikken toch?
  En jongens, geef toe, als je een bepaalde greep hebt en al die apple muisen (allemaal smal-klein) helemaal zat bent, is dit toch idiaal? :)

  Kunnen wij er wat aan doen dat we ‘Jonathan Ive’ hebben, en hij gewoon goed kan designen…

 • Profielfoto
  bd

  zier er leuk uit , hopen dat ze een zwarte pro versie van maken die beter uitziet, maar jah mijn standaard toestenbord is ook wel lekker tot nu toe

 • Profielfoto
  JWB

  We hebben weer een ‘killer’! :angry:

 • Profielfoto
  mac osx rules

  -_- erg joh

 • Profielfoto
  barts

  Ik gebruik ‘m al een paar maanden en ben blij dat ik weer een paar draden minder op m’n buro heb. De muis heeft een aantal kn oppen die ik niet gebruik, maar het is wel de eerste in jaren waar ik GEEN last van m’n hand van krijg. Batterij gaat lekker lang mee, nu al een maand of vier, zowel toetsenbord als muis. Design past zowel bj mijn PB als bij m’n vriendins iBook. Zeer tevreden gebruiker dus!

 • Profielfoto
  appelonia

  Sinds ik dit setje heb gekocht en dat debiele apple keyboard en die nog debielere mighty-mouse in in de vuilnisbak heb gegooid, beleef ik eindelijk een beetje plezier aan mijn iMac G5. Ik kan zowaar een e-mailtje typen zonder ernstig vloeken en na een uurtje muisgebruik heb ik niet meer het gevoel dat mijn hand in een bankschroef heeft gezeten.

  Geniaal ook, zo’n mighty mouse. Na twee maanden is het muis-balletje vies en openmaken om te reinigen is –kraak –. Vastmaken doe je dan weer met superglue. Hoe je dat de volgende keer weer open moet krijgen doet niet ter zake want tegen die tijd is dat ding al lang in de trash-can verdwenen. En dat alles voor een lousy 50 euro!

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Hier krijg ik RSI van aan m’n ogen…

 • Profielfoto
  petermac

  @ appelonia: ik heb mijn mighty mouse nu al 9 maanden ofzo, en af en toe het balletje snel heen en weer rollen. Pijn aan mijn hand heb ik nooit, terwijl ik toch wel langer (veel langer) dan een half uur daarmee werk. Ik heb pas een Apple toetsenbord en ik vind dat dat heel relaxt typt, ik zou niet weten waarom het minder goed zou zijn dan any other keyboard. Volgens mij overdrijf je lichtjes…

  Het setje valt wel mee, maar ik ben er nu toch ook niet helemaal gek van…

 • Profielfoto
  appelonia

  Het muisballetje van een Machtige Muis, of liever gezegd de staafjes die de muisbeweging overbrengen, worden op dezelfde wijze vies als een ouderwetse muis met bal. Alleen is het balletje vele malen kleiner en wordt het voortdurend beroerd door een vieze vinger. Vervolgens is er geen fatsoenlijke manier om het zaakje te reinigen. Oftewel een slecht ontwerp, of liever gezegd een slecht geimplementeerd ontwerp. Of je zo’n platte muis fijn vindt is persoonlijk, ik was er na een flinke tijd in ieder geval niet aan gewend en de Logitech muis voelt echt als een verademing.

  Het standaard apple keyboard vind ik een hele vervelende aanslag hebben maar dat is inderdaad persoonlijk. Sinds ik met het Logitech keyboard werk is de backspace van meest gebruikte naar minst gebruikte toets gedegradeerd.

 • Profielfoto
  flax

  ze kunnen misschien ook een soort ipod maken met een stuk 25 functie- en voorkeurstoetsen:p Voor mij telt toch nog steeds ‘Less is more’

 • Profielfoto
  AppleFlap

  Mensen, zo slecht ziet ie er toch niet uit? Ik vind hem wel wat hebben, en de muis, ja, die is ook niet eens zo heel slecht. Apple’s keyboard en muis zien er misschien mooier uit, maar ik vind ze een stuk minder handig dan de meeste toetsenborden en muizen die aan PC’s hangen (vaak dus van die Logitechs). Waar ik toen ik switchte dus ook de meeste moeite mee had, was niet het systeem (dat ging heerlijk), maar het toetsenbord en de muis (vooral de muis).. waar ik inmiddels wel aan gewend ben ;).

 • Profielfoto
  Zorcky

  Wel ikzelf heb deze set van Logitech en eerlijk, van mij mag Apple ophouden met het maken van eigen toetsenborden. Van plastiek gesproken, wel sinds dat Apple op USB zit maken die echt wel plastieken rommel!

  Ik raad Apple aan deze set te verkopen als standaard bij hun systemen, en stop met die eigen rommel te maken! Het design mag wel leuk zijn van Apple toch ben ik van hun invoerapparaten niet te spreken.

  De oude beige modellen waren toch een stukken beter

 • Profielfoto
  Maced.2

  tis maar wat je mooi vind

  wat een LLIJK ding zeg :angry:

 • Profielfoto
  mac osx rules

  Zorcky, nu overdrijf je wel heel erg man :sealed:

 • Profielfoto
  joffrie

  Een toetsenbord en een muis van Apple zien er toch een beetje véél eleganter uit. Design heeft iets hé.
  Nu nog wat meer van de kwaliteit van Logitech dan maar zeker.

 • Profielfoto
  Tuffi

  HAHA wat een TROEP, de muis is lelijk! :angry: Maar het toetsenbord nóg lelijker :sealed: Tezamen met de vreselijke prefpane en een USB receiver: bagger gewoon!

 • Profielfoto
  Quack

  Volume toetsen op een muis?? wtf…

 • Profielfoto
  vanillakoyak

  Jullie zijn allemaal apple junks,en alles van een ander merk is vies!
  Je houd je zelf voor de gek op deze manier.
  Ik heb hem nu een half jaar en ben het met Zorcky eens.
  Eerst proberen en dan pas oordelen

 • Profielfoto
  RoberT

  En is ie er al in het Zwart???
  dan wil ik hem graag testen!!:p
  De zwarte MacPro’s zijn namelijk op (uitverkocht) zelfs bij MacNetic, er wil hier nogwel eens iets vallen, water en zo……over de toetsen.

 • Profielfoto
  Geqxon

  Voor de zwart fanaten kun je alvast aan de slag met de (iets andere) Logitech S510!

 • Profielfoto
  iBob

  Wrm muizen als je met een Wacom echt alles kunt doen. Als pro user raadt ik iedereen een Wacom tablet aan.:)

  FF verder:
  Muis: afzichtelijk!!!!!
  Keyboard: bijtands nog lelijker!! :sealed:

  Just a Mac keyboard and a Wacom tablet, it just works! :p

 • Profielfoto
  mac osx rules

  @Quack: Dat is makkelijk… :O

  Ik vind die muis er best wel ‘Space’ uit zien… :p

 • Profielfoto
  Macteach

  Ik heb de set ook, maar eerlijkgezegd: mijn Pro keyboard (de laatste versie, de ‘plastic bak’) typt een stuk stiller en heeft echt een betere aanslag dan de ‘wiebelige’ en wel zeer plastic aanvoelende logitech toetsen.
  Ik was teleurgesteld over het ‘typegevoel’, maar: ik vind het ding wel mooi. Maar is nu vooral mooi in de doos want ik ben weer terug naar mijn Apple Pro toetsenbord!

 • Profielfoto
  Chasnam

  No offence, maar de reacties hier zijn overdreven, ik heb maanden gezocht en me uiteindelijk deze set gekocht, en ben er echt enorm enorm tevreden over…

 • Profielfoto
  Laiste

  Tjonge, dit setje maakt nogal wat los… ik heb hem thuis aan de macminimediacenter hangen, zodat er vanaf de bank allerhande iApps opgestart kunnen worden en af en toe mail kan worden verstuurd. Ik moet zeggen dat dat perfect werkt! Ik vind hem niet foeilelijk, en tiepen doet ie erg lekker… maar dat maakt een ‘gewoon’ apple toetsenbordje er ook niet minder om. Aan mijn iMac G5 heb ik een appletoetsenbord en een wacom hangen, en dat is, zoals hierboven al eerder genoemd, ook een prima combi. Kortom: allebei hebben ze hun voordeel en hun nadeel:)

 • Profielfoto
  Johnyw

  Ben anders wel erg tevereden van mijn vandaag ontvangen en reeds in gebruik zijde draadloze mighty mouse !!
  Ik zie dus geen enkele reden om nu nog iets anders te kopen:)

 • Profielfoto
  ottovds

  die toetsen kan je wss allemaal veranderen naar voorkeur, maar ik vind het maar een lelijke boel. Geen BT vind ik ook maar zielig. Ik wil niet zo’n bak aan mijn pb.

 • Profielfoto
  kluivers

  liever een apple junk dan zo’n foeilelijk ding op m’n bureau. Horizon vervuiling is ‘t.

  Trouwens. Altijd je handen wassen voor je aan het fruit begint! blijft het balletje plu propre. Voor de toetspuristen : het wireless keyboard van apple heeft een zachtere aanslag.

 • Profielfoto
  eliasheuninck

  Horizon vervuiling:D :D

  Ik vind dat deze discussie ook wat te maken heeft met de onproffessionele houding van apple… Ze maken daar bloedmooie dingen, maar voor de practische kant kan je soms bij iets anders terecht. Daarom is dat nog niet spuuglelijk. (realtiveren é mannen). Ik werk zelf met apple spel, eerder uit gierigheid om nog geld aan ander gerief te spenderen dan wat anders – student- maar ik erger me soms aan het ontbreken van wat practische dingen, die je helaas in de less is more trend niet terug vind. Dat zal wel komen doordat apple zich bijna volledig op de huis tuin en keukengebruiker richt. Zou het ook kunnen dat apple design er even fris blijft uitzien als er meer opties, en practische zaken aan te pas kwamen zoals te zien is bij de logitech?

 • Profielfoto
  MvdM

  Weer zo’n toetsenbord waarbij de Home, End, Page Up/Down enz. zo raar ingedeeld zitten. En waar dus een toets minder zit. Kijk maar. De delete is 2x zo groot gemaakt ten koste van de insert(pc) of help(mac) toets. Lekkere ‘voltallige’ layout. Na jaren lang toetsenborden maken besluiten ze ineens dat de insert-knop wel wegkan op die plek :( .

 • Profielfoto
  RenaultF1

  Zo lelijk is deze set nu ook niet he, het mag gezegd worden, met een apple toetsenbord valt wel te typen, maar zo een logitech is een pak aangenamer. Dat ik heb tenminste, is zowat een laptoptoetsenbord, en als je dat gewoon bent is het echt wel wennen aan een gewoon. Plastiekerig aanvoelen, denk niet dat daarbij commentaar nodig is als je het apple toetsenbord en eender welk ander toetsenbord op de markt eens goed bekijkt.

  En ja, de muis, met die eenknopsmuizen van apple totaal geen probleem, scrollwiel mis je wel, maar niet zo hard, en zo 1 knop is nog vrij aangenaam. die mightymouse daarentegen is zo lelijk als ze zijn kan, en oogt goedkoper dan aldi stuf, en voelt nog erger aan. Heb ze in een winkel eens geprobeerd, en daar zouden ze bij mij geld bovenop moeten geven.

  Anderzijds, bij logitech mogen ze echt eens iets doen aan hun kwaliteit, de toetsenborden houden er na vrij korte tijd mee op, de toetsen komen los enz, en muizen beginnen bokkensprongen naar boven te maken, daar begint mijn mx1000 voor de moment last van te krijgen, de glijschoentjes onderaan komen los en de schroeven schieten eruit.

 • Profielfoto
  eliasheuninck

  Logitech, gegarandeerd ambiance op de bureau!:D

 • Profielfoto
  suicide

  Apple’s muizen zien er wel ok uit, maar zijn b a g g e r imho.

  Heb een mooie Logitech G7, en werkt superb.

 • Profielfoto
  ProjectZero

  Foei, wat kunne mensen soms toch uit hun nek lullen!
  Ten eerste: ik heb deze set thuis en ik ben er SUPERtevreden van..
  Hij past mooi bij mn macbook pro en werkt vlekkesloos en supersnel!

  Waarom geen bluetooth? Wel, dat VREET batterijen!
  Ik vind het heus niet zo erg dat hij op usb werkt..
  En ook ja, lasermuizen verbruiken echt WEINIG batterij, ik heb een gelijkaardige logitech muis en die batterijen moet ik maar eens om de 4-5 maanden vervangen, terwijl een optische muis echt een batterijvreter is (als ik geen oplaadbare batterijen gebruik bij zulk exemplaar mag ik elke week de batterijen vervangen..)

  De extra knoppen zijn superhandig en de muis is echt ergonomisch ontworpen! Enkel voor linkshandigen lijkt mij die een doorn in het oog..
  Ook qua gaming een zeeeer goede set, de muis is erg precies..

  Stop aub met het afbreken van dingen die je nog nooit onder handen hebt gehad, is erg irritant!

  Grtz, Stijn

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Stijn / ProjectZero! Klasse en helemaal mee eens. Wilde net zoiets gaan toevoegen maar je was me voor.

  Men bekijkt hier een plaatje en besluit dan of het lelijk / mooi is. Da’s wel heel makkelijk. Probeer ‘m eens uit. Deze set is fantastisch en spotgoedkoop.

 • Profielfoto
  Byron

  Eeh zijn allerhanden functie-toetsen nou echt niet zwaar onhandig, ik heb ook eens een logitech keyboard gehad en gebruikte die onzin nooit.. itunes bestuur ik trouwens met synergy gewoon met een toetsencombi.. verder heb je al een + – volume toets en eject toets op je keyboard zitten.. etcetera, ik snap niet wat dit precies toevoegd allemaal? Ik zou persoonlijk ook niet vrolijk worden van 7 functietoetsen op een muis, lekker krampachtig denk ik?

 • Profielfoto
  Undaunted

  Wat een klachten over knopjes en design. Ik gebruik al tijden een MX510 van Logitech en het werkt fantastisch, Ik gebruik niet al de extra knopjes (die 2 voor m’n duim wel) maar het ligt heerlijk in de hand. Ik vind het fijner dat de applemuis; die dan mooier mag zijn. Waarom zou deze musi een ramp zijn?

 • Profielfoto
  Jappr

  Die extra knopjes op de muis zou ik dus echt niet kunnen missen.. Die volume knoppen zou ik instellen met een cmd-w, een cmd-q en een cmd-s. de scrollklik staat bij mij al ingsteld als cmd-n, en de zijkant knoppen heb ik ingesteld met een cmd-(pijltje-naar-links), een cmd-(pijltje-naar-rechts) en de middelste als cmd-h.
  Je moest eens weten hoe ik al die dingen mis als ik ‘gewoon’ aan het muizen ben. Vooral de cmd-h lost zoveel troep op!