Merom voor de Mac

30 reacties

Enkele Mac rumors sites schrijven dat er updates onderweg zijn voor verschillende Apple computers. Dankzij de transitie naar Intel processors is het tegenwoordig heel gemakkelijk om dergelijke voorspellingen te doen.

De huidige Core Duo processor is terug te vinden in de Mac mini, iMac, MacBook Pro en MacBook en is volgens Intel toe aan een update. De Intel Core 2 Duo (codenaam Merom) zal in de komende maanden zijn weg vinden naar computers van Apple en andere PC fabrikanten.

Over de datum waarop dit gebeurt is er veel speculatie. FreeLacBlog heeft de bal aan het rollen gebracht toen de blogger een bestelling plaatste voor een groot aantal Mac mini’s. Volgens de Mac winkel zouden grote bestellingen voor Apple’s kleinste computer pas terug mogelijk zijn na Labor Day (4/11). In ons forum is er ook te lezen dat de Apple Centre’s in Nederland geen 20″ iMac’s meer op voorraad hebben en dat bestellingen via de Online Apple Store een levertijd vermelden van 2 tot 3 weken.

Behalve een speed bump van de processor zijn er geen indicaties dat er iets anders zal veranderen aan de Apple computers. Enkele enthousiastelingen hebben al bewezen dat het mogelijk is om de bestaande iMac en Mac mini uit te rusten met een Core 2 Duo processor. In de MacBook en MacBook Pro is dit onmogelijk vermits de processor vastzit op het moederbord.

Men verwacht dat de Core 2 Duo processor zal beschikbaar zijn in snelheden tussen de 1,66 en 2,33 GHz. Er wordt tussen de 2 en 4MB aan L2 Cache voorzien en de kloksnelheid van de Front Side Bus bedraagt 667MHz. Daarnaast is het belangrijk te vermelden dat de Core 2 Duo een 64-bit processor is. Naast de Core 2 Duo processor voor laptops heeft Intel ook een gelijknamige CPU voor desktop computers. De variant voor vaste computers is al te koop maar wordt niet door Apple gebruikt. Tot op heden zit er een laptop processor in de iMac en Mac mini.

Voor je een Mac koopt is het altijd interessant om de roadmaps van Intel (laptop/desktop) te bekijken en ook een bezoekje te brengen aan de Mac Buyer’s Guide van MacRumors.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Wat houd dat in? Dat we moeten wachten met het aanschaffen van nieuwe mini’s of laptops?

 • Profielfoto
  kael

  Het was mij niet bekend dat apple geen conroe (desktop variant van de merom) zal gebruiken. Waarop is deze informatie gebaseerd? Ik kan me best voorstellen dat iMac een conroe processor krijgt.

 • Profielfoto
  ottovds

  ja, als je er nu een wilt kopen, w8 dan maar even hoor

 • Profielfoto
  Mac_Freak

  Ik heb zojuist een MacBook Pro besteld, mischien dat ik hem nog even moet cancellen, en tot de Apple Expo Parijs moet wachten?

 • Profielfoto
  505

  Draait Windows XP dan nog wel, als het een 64Bit processor is?

  :p

 • Profielfoto
  Sachin

  @kael: Je interpreteerd mijn artikel verkeerd. Ik schrijf: “De variant voor vaste computers is al te koop maar wordt niet door Apple gebruikt”. Dus ik schrijf niet dat het altijd zo zal zijn. Het is inderdaad best mogelijk dat Apple in de toekomst een Core 2 Duo (Conroe) desktop processor zal gebruiken voor de iMac.

  Om geen verdere twijfel mogelijk te maken heb ik dit erbij geschreven: “Tot op heden zit er een laptop processor in de iMac en Mac mini”.

 • Profielfoto
  kael

  Aha dankje, dat verduidelijkt het. :)

  @CoreDuo: ja je kan zowel de 32 als de 64 bit versie van windows XP er prima op draaien

 • Profielfoto
  Kjelle_ve

  Labor day is op 4/9

  niet 4/11

 • Profielfoto
  cowelg

  even een rechtzetting op het artikel: labor day is niet 4/11 (4 november), maar 4/9 (4 september). labor day is altijd de eerste maandag van september. als de geruchten waar zijn, hebben we dus al over een paar weken nieuwe macs.

 • Profielfoto
  l-rs

  En dan is het wachten op een Japanner die de iMac of Mac mini opensloopt en er een Core 2 Duo in steekt. Er is technisch gezien geen bezwaar, wat ik begrijp. :D

 • Profielfoto
  Anoniem

  ik zie toch geen 3 weken wachttijd in de online Apple store en wij hebben nog steeds alle Mac’s op voorraad bij S&S Apple center.
  Enkel de MacBook staat op 5 dagen wachttijd omdat Apple de vraag even niet meer aankan.

 • Profielfoto
  Anoniem

  de Vlaamse apple store that is:)

 • Profielfoto
  Pharris

  En ik heb net 2 weken geleden een iMac voor mijn ouders besteld :angry:

 • Profielfoto
  J.C.

  En XP pro is eigelijk ook gemaakt voor 64 bits ipv 32 bit

 • Profielfoto
  roberttt

  LOL xp pro is gewoon voor 32 bit gemaakt hoor. Wil je de 64 bit gebruiken dan moet je toch echt de 64 bit versie kopen. Betekent niet dat je met een 64 bit proc niet een 32 bit xp kan draaien…

  Ik wacht in ieder geval nog even bestellen van mijn macbook pro. ;)

 • Profielfoto
  N-Freak

  Ik heb mijn MacBook Pro net iets meer dan een maand, hier ben ik natuurlijk minder blij mee..

  Ik wil wel eens weten hoeveel beter ze presteren tegenover de Core Duo’s.

 • Profielfoto
  Matias Jansen

  Als je dit artikel eens leest en begrijpt, heb je waarschijnlijk ook wel door dat Apple wel een hele vage zet doet door de Core 2 Duo nu al te introduceren, de processor kan met de huidige chipsets namelijk onmogelijk tot z’n volle kracht komen: http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2808

  Kortweg gezegt: Het platform/chipset waarvoor de Core 2 Duo gemaakt is wordt pas geintroduceert in het voorjaar van 2007 en dat platform zal de Core 2 Duo pas echt op zn volle capaciteiten laten draaien. Enkele verschillen tussen het huidige Napa platform en toekomstige Santa Rosa platform zijn onder andere de FBS: 667 vs 1088, Maximaal adresbaar geheugen, etc..

  Als je het mij vraagt heeft de nieuwsposter hier er weinig kaas van gegeten en praat hij gewoon een aantal andere websites na.

 • Profielfoto
  macpro

  @Matias: Zo’n vage zet is het niet. Door de overstap naar intel heeft Apple de kans om vaker een processor upgrade door te voeren. Door nu alvast een snellere processor te plaatsen kunnen ze weer een snellere Mac leveren. Ook al komt de processor daarmee niet tot z’n volle kracht, hij zal de Mac wel sneller maken dan z’n voorganger. En straks komt er gewoon een nieuw moederbord waardoor de Mac weer sneller wordt en de processor wel op z’n volle kracht wordt gebruikt.

 • Profielfoto
  mac lover

  nou snap ik het niet meer:( welke is nou de update van de core duo? de conroe of de merom? nou ja ik snap sowieso de overstap naar intel niet:( ik blijf altijd een trouwe G3, G4 en G5 fan… niks core duo voor mij

 • Profielfoto
  Esquare

  Nog ff over die Core 2 Duo, hè? Zullen we dan eindelijk deftig kunnen gaan gamen met onze Macs? ;)

 • Profielfoto
  Thoomas

  Ik krijg over een paar dagen de twee weken geleden bestelde iMac binnen:( Lekker dan :angry:

 • Profielfoto
  SCW

  Zou iemand weten of ik nog even moet wachten met het terugbrengen naar de winkel van mijn MacBook Pro? Het terugbrengen moet sowieso al omdat de ventilator tikt tegen andere onderdelen bij het ronddraaien en het moederbord last heeft van whining.

  Wat denken jullie, zal apple het moederbord vervangen met het nieuwste model die uit is (dan de Core 2 Duo), of met het moederbord dat er nu in zit zonder whining (de Core Duo revb)?

 • Profielfoto
  Obi

  er zou ook sprake van zijn dat er een nieuwe chipset (965?)
  zou worden geintroduceerd. De nieuwe chipset zou beter gebruik kunnen maken van de mogelijkheden die de Merom biedt

 • Profielfoto
  FilX

  Ik baal er eigenlijk ook wel een beetje van want ik heb mijn iMac net anderhalve week in huis. Je zou bijna denken dat het netjes zou zijn dat als mensen die een computer kopen en er binnen een maand een upgrate komt een aanbieding krijgen ofzo… Maar dat zit er denk ik niet in…

 • Profielfoto
  iPodder

  Tsja, het is allemaal heel vervelend, maar updates blijven toch komen. Je kan nu wel mopperen over kortingen of wat dan ook, maar neem maar van mij aan, Apple geeft die toch niet.

  En groot gelijk hebben ze, anders blijven ze bezig…

 • Profielfoto
  FilX

  Oh, ik mopper niet hoor, ik geef alleen maar aan wat netjes zou zijn… Ik vind 1700 euro uitgeven en binnen een week of 2, 3 al weer achterlopen niet zo netjes… Je kiest als bedrijf voor een verkoop strategie die als vervelende nasmaak heeft dat sommige mensen net naast de pot piesen nadat ze net veel geld hebben uitgegeven… maar je hebt natuurlijk gelijk, anders blijven ze bezig… Ook als consument trouwens, want je kan wel tot weet ik wanneer wachten tot je het nieuwste van het nieuwste hebt… Maar binnen 4 weken is toch wel erg wrang…

 • Profielfoto
  strigoi

  Als je zelf het nieuws omtrent lancering van de Core 2 Duo ook maar een beetje had gevolgd en nog had kunnen wachten dan had je dat gewoon moeten doen.

  Nieuwe Intel CPU voor desktop and laptop
  +
  Apple’s en Intel partnership
  =
  Updates in een aannemelijke periode (denk ik)

  Bovendien geloof ik wel dat het lichtelijk zuur is maar je hebt toch voor de iMac gekozen omdat het die prijs waard is. Hij voldoet aan je eisen (neem ik aan) en zoals al zo vaak is gezegd updates komen altijd. Het is jammer dat het waarschijnlijk zo gebeurt, but thats life ;)

 • Profielfoto
  FilX

  Precies, ik had dan ook netjes gewacht tot 6 augustus. Daar werd met geen woord gerept over een upgrate naar de Core 2 Duo en toen was ik het wachten beu. Zoals je zegt, er zijn altijd updates en je kan wachten tot je een ons weegt. En tuurlijk, ik ben harstikke blij met mijn iMac en met de volgende update loopt die echt niet meteen hopeloos achter. Ding is wel dat Apple weinig transparant is in zijn update strategie en je als consument over geleverd bent aan rummors en aannamens. Een lastige strategie vanuit de consument gezien.

  Verder, niks meer dan lof over de producten van Apple. Ik ben een blije switcher. Vanuit mijn PC achtergrond ben ik nou eenmaal gewend inzicht te hebben in wat er komen gaat, en wanneer het komen gaat. Daarnaast zijn de keuzes in welke hardware je wilt dan bij Apple, maar dat heeft ook zijn bekende down-sides. Ik ben overgestapt en ben blij dat ik dat gedaan heb… Das al…

 • Profielfoto
  zAo

  Iemand heeft zijn iMac al omgebouwd:
  http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=221112

 • Profielfoto
  FilX

  nav bericht van zAo:

  Het wordt inderdaad door meer bronnen bevestigd dat de Core Duo in de iMac’s en Mac mini’s vervangbaar zijn met de Core 2 Duo. Dus ik zit geramd :) Nu lekker genieten van mijn prachtig nieuwe iMac en na een jaartje zelf de upgrade uitvoeren voor weinig… Komt mijn ouwe zelfbouw PC kennis toch nog goed van pas…