MacMinds.net: voor pro’s en prosumers

116 reacties

Na MacFreak, MacOSX.nl, MacNed en MacWereld komt er, naar het zich laat aanzien, een nieuw initiatief in Apple minnend Nederland. De nieuwe telg krijgt de naam ‘MacMinds’, met als ondertitel ‘great minds think different’. Drijvende krachten achter MacMinds zijn onder andere de MacOSX.nl-leden HSL, unSOUND, Jenneke, Apollo en Marloez.

Op de website zullen naast het forum artikelen te vinden zijn. MacMinds gaat zich voornamelijk richten op (semi-) professionele gebruikers, zo liet een woordvoerder aan MacWereld.nl weten.

De uitgelekte screenshots (op verzoek offline gehaald) laten een frisogende website zien met een forum gebaseerd op PunBB. Wanneer de website online gaat, is onbekend maar het streven is 15 september.

Reacties

116 reacties
 • Profielfoto
  Brims

  Zoals ik al op het Macwereld forum zei!

  Ik vind het belachelijk!

  lang geleden kwam ik op een linux forum waar ik de deksel op mijn neus kreeg want ik kreeg geen hulp. Nee ik werd afgesnouwd ik moest eerst maar eens wat boeken gaan lezen. Ook op een PC forum niet anders. Maar bij een Mac forum was dat anders want ik vond Mac gebruikers altijd open! Ze vonden het heerlijk om hun kennis te delen wat betreft hun grote liefde. Je kreeg het gevoel dat je er bij mocht horen. Ik ervaarde Mac gebruikers als slimme en aardige mensen de kleurijke club niet die grijze PC.
  Maar nu de Mac gebruikers steeds meer broeders en zusters erbij krijgen moeten we ons opeens weer anders gaan onderscheiden.
  Wat als de helewereld starks een Mac heeft gaan dan de Macers van het eerste uur over naar Beos om weer apart te zijn?
  Ik ben die hokje gedoe niet gewend van Macusers

  Wat heeft het voor zin om overal maar forums te stichten. Wat mw heeft gedaan door van iedereen een moderator te maken is een prima systeem. Als ik eens zwak uit de hoek kom word dat prima en eerlijk afgestraft!

  Zo dat ben ik kwijt!

 • Profielfoto
  unSOUND

  Het is eigenlijk heel simpel… Met de komst van de vele duizenden switchers komen veel pro’s moeilijker aan de bak. We hebben hier gezien hoe de “iPod-jeugd” vele Pro’s heeft doen vertrekken, omdat topics vol worden gespamd of worden ondergesneeuwd. Met de komst van een Pro-users forum verklein je die kans, en hebben ook de Pro-users een plek om elkaar te helpen met Pro-problemen…

 • Profielfoto
  Wildmac

  Inderdaad, unSound.

  Soms is het wat vervelend als je gewoon wat pro vragen hebt, en dan inderdaad, goed bedoelde, daar niet van, iPod jeugd antwoorden geven die kant nog wal raken… Helemaal mee een!:D

 • Profielfoto
  Marresc

  Magenta? :p

 • Profielfoto
  Pasav

  We zullen zien …
  Niet geschoten is altijd mis ….

 • Profielfoto
  dapokeroner

  Zo Meneer “unSOUND”

  “Met de komst van een Pro-users forum verklein je die kans, en hebben ook de Pro-users een plek om elkaar te helpen met Pro-problemen…”

  Daar sluit ik me helemaal bij aan. Dus laat dat forum maar snel openen.

 • Profielfoto
  Peach

  onder het mom van: het ‘elitaire’ valt een beetje weg bij Mac, dus creëren we snel gauw een eigen elite.

 • Profielfoto
  Erik Joling

  Ik gebruik mijn Mac ook beroepshalve, maar met zoveel Pro en een ondertitel als ‘great minds think different’ voel ik me wel heel onwelkom daar. Hopelijk valt het mee.

 • Profielfoto
  sabine

  Laten we hopen dat ook dat forum niet last gaat krijgen van onnodige vervuiling zoals hier de laatste tijd mij nogal stoort. Teveel onbenullig en dingen die gewoon niet meer mac-gerelateerd zijn. Vragen waar ik met een beetje google ook gewoon antwoord op kan vinden.

  Ik hoop dat de oprichters (welke hier mij aan vele oplossingen, soms stilzwijgend, hebben geholpen) bovenstaand (en het bericht zelf) kunnen realiseren. Onderscheid u zelf (zoals men voorheen deed met de aanschaf van een Mac).

 • Profielfoto
  ram0n

  en wanneer is men PRO ?
  :sealed:

 • Profielfoto
  Anoniem

  @ram0n

  Zeker wanneer je een PowerMac, PowerBook, Mac Pro, MacBook Pro beschikt. Anders niet.:P

 • Profielfoto
  unSOUND

  Als je iets voor je beroep uitoefent ben je een Pro.

  En je hebt de gevorderde amateurs, de Prosumers. Dat zijn dus mensen die eigenlijk bijna op hetzelfde niveau zitten, maar dan niet voor hun werk… We hebben het dus vooral over vragen die verder gaan dan “hoe snij ik een foto bij”

 • Anoniem

  Haha, nou die karyogram zit er in iedergeval leuk uit. Zijn jullie op die site moderators zoals jullie dat hier ook waren? Nou veel succes dan maar.

  BTW. http://www.yooph.nl gaat morgen van start…

 • Profielfoto
  MacBeer

  wat is een karyogram?

 • Profielfoto
  Freek.

  Hoi hoi, me = a Pro kwa feauteau!:D

  Zoiets dus ram0n. Hulde hulde voor dit initiatief!

 • Profielfoto
  mac osx rules

  MacBeer: jij hebt zeker een proefwerkje morgen? :p

 • Profielfoto
  Almerrrrr

  Ik meld me zeker aan mooi idee

 • Profielfoto
  iDuck

  Dus ik zat in de roos met mijn vermoeden dat het magenta gebeuren met een nieuwe site in aanbouw heeft te maken?… Of heeft dat er niks mee te doen?
  Zie onderwerp “Magenta?????” in de lounge.

 • Profielfoto
  benj1989

  het probleem is dat als er meerdere forums zijn, vele users op meerdere forus gaan zitten om ze goed mogelijk geholpen te kunnen worden :(

 • Profielfoto
  Marresc

  Nee. ;)

 • Profielfoto
  J-roen

  Ik zat al een tijdje m’n hoofd te breken over wat in hemelsnaam een Friso-gende website was…….

  Opeens viel het kwartje.

 • Profielfoto
  chatsmit

  Aardig initiatief en opzich wel gewenst. Maar wel erg jammer dat de prof doelgroep niet gewoon allemaal hier geholpen kunnen worden. De reden is dus als ik het goed begrijp, dat veel semi/wannabe-profs hier niet goed geholpen kunnen worden omdat veel luitjes het forum kapot spammen/onnodige antwoorden geven en veel profs zelfs daarom vertrekken. Jammer dat je dat niet in het huidige macosx kunt oplossen, bijvoorbeeld d.m.v. een apart Prof channel op Macosx?

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Wow… ik ben benieuwd!!!

 • Profielfoto
  mekker

  joepi ik ben een pro ik mag meedoen, ga snel m’n altavar door een rolze(sorry magenta, ben nu eenmaal een pro) PS filter halen:D

 • Profielfoto
  macpro

  Ik ben al jaren een pro. :p

 • Profielfoto
  MacBeer

  Mekker… pro’s kunnen ook goed spellen :p

 • Profielfoto
  chatsmit

  trouwens leuk bedacht met die chromosomen kaart:-) Ik ben ook erg benieuwd wat het gaat worden. Komt er ook een samenwerking met macosx?

 • Profielfoto
  mekker

  hoeso houw je nie van rolze:D

 • Profielfoto
  Ddg

  Kan ik veel van leren:) !! Gaan jullie daar ook Modden?

 • Profielfoto
  Erik Joling

  “De uitgelekte screenshots (op verzoek offline gehaald)” Dus de great minds bepalen hier welke screenshots vertoond worden?

 • Profielfoto
  Erikaatje

  ben het eens met chatsmit!

  maarr.. ik vraag me af hoe lang het gaat duren voordat dat forum ook weer ‘vervuild’ raakt!
  En hoe willen jullie gaan testen wie de pro’s zijn?
  En betekent dat dat jullie niet iedereen member laten worden?

  ik ben wel benieuwd wat het gaat worden!

  Succes:)

 • Profielfoto
  sally

  Volgens mij heeft het de toekomst om op 3 forums ongeveer hetzelfde te posten:

  Op een prosumer-forum heb je het niet meer over iTunes, iPod, iMovie, iDvd, Garageband. Al die dingen die toch erg Apple zijn. 
  Wel over beeldbewerking, video, audio.. voor profs. 
  De vraag is of je dan eigenlijk nog wel een Apple-forum wilt zijn.. of eerder een soort nederlandse creative cow (ook pc)  
   
  Het ligt misschien meer in de lijn dat deze mensen een verbeterde MacOSX.nl willen met een drempel en daar een formule voor zoeken die iets toevoegt. 
  Jammer dan, dat ze bij MacWereld de mogeljkheden niet zien. Dat is ook al deels een gevolg van tekortkomingen bij MacOSX.nl, denk ik.. 
  En zo versnippert het clubje steeds verder. 
   

 • Profielfoto
  J-roen

  Ik vraag me af hoe de Podcast gaat heten?

 • Profielfoto
  Ddg

  Onsound!:p

 • Profielfoto
  Skip

  Nu na vier jaar voel ik me nog steeds een switcher. Ik ken mijn Mac nog niet half zo goed mbt wat er allemaal mee mogelijk is … Dat de Pro’s deze weg kiezen kan ik me goed indenken maar het zou zoveel mooier zijn als er een combi zou kunnen zijn waarin de Pro’s hun Mac kennis op een zodanige manier met starters kunnen delen zodat mensen zoals ik nog wijzer worden en meer plezier beleven aan hun Mac dan ze nu al doen. Met alle respect voor MacOSX maar ik zie hier soms door de bomen ook het bos niet meer en hoop wel dat MacMinds toegankelijk wordt voor lezers om evt. kennis te kunnen vergaren … of sla ik nu een aantal planken helemaal mis?

 • Profielfoto
  Maced.2

  Nou…we kunnen beter met ze alle Macosx.nl weer op de rit zetten ipv een eigen forum tegaan maken ??? Beetje jammer dat de heren/dame,s. voor zichzelf gaan beginnen.Maar goed ik blijf het van een afstand volgen….

 • Profielfoto
  Macfan1965

  Succes dame en heren,

  Kom daar als ProSumer me zeker weer melden !!!

 • Profielfoto
  michi_rishi

  Ah…. nu wordt er meer duidelijk.
  Maar wel handig: voor de serieuze zaken ga je straks naar MacMinds en voor de Lounge naar Macosx.nl

 • Profielfoto
  JobKuipers

  Het lijkt mij een goed initiatief. Ik hoop alleen dat er een manier te verzinnen is om dat forum schoon te houden van de “iPod-jeugd” zoals een groep spammende jongeren hierboven werd genoemd.
  Heel veel succes met jullie nieuwe forum, ik ben erg benieuwd en zal zeker komen kijken als jullie online zijn!!

  Groet,
  Job

 • Profielfoto
  madmax

  Vanwaar de commotie? Al die meningen, tsk… Er komt gewoon nog een forum, kwestie van een linkje in je Bookmarks Bar en klaar.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  En dan geen lounge…..want zo is het allemaal begonnen.

 • Profielfoto
  Alfetta

  Een mooi initiatief Unsound, veel succes met jullie nieuwe site. De motivatie is goed te begrijpen!

 • Profielfoto
  Bor

  Dan weten we gelijk waarom jullie niet meer wilden modden op macosx.nl.

 • Profielfoto
  inberlin

  2 weten meer als een. Maar hoe hou je de ipod-kids in de ballenbak?
  Is er een screening of ballotage?
  Mooi dat 16e chromosoom met magenta sateliet!
  Veel succes i.i.g.

 • Profielfoto
  So Klear

  Als UnSound z’n verslaving daar wel in alle rust voort kan zetten vind ik het best.;)

 • Profielfoto
  mrmaarten

  Lijkt me super. Voor allerhande mac zaken zijn al genoeg goede fora. Maar speciaal voor de gevorderde kanten daar voorzie je wel een niche (die substantieel is). Zou mooi zijn als het een vergaarbak wordt over alle pro(f) kanten van video, foto, geluid en alle systemen die daarbij komen kijken! Met nieuws, artikelen en fora. Een combinatie tussen macosx, xlr8yourmac (maar dan veel beter vormgegeven), creativecow en tweakers zo je wilt…
  Ik denk dat de kids genoeg ruimte elder hebben en anders mod je ze gewoon weg, maar als ze zien dat het een ander spelletje is dan spelen ze wel anders of kijken toe.

 • Profielfoto
  So Klear

  Ik snap de meeste reacties niet helemaal. Er is niks mis met het starten van een Pro forum, maar de motieven slaan werkelijk nergens op! Tuurlijk zijn er de afgelopen tijd meer mensen bij gekomen op het forum met weinig Mac / iPod ervaring en steeds dezelfde vragen hebben, maar als dat de Pro’s onder ons zich laat tegen houden nog op het MacOSX.nl forum te verschijnen vind ik jullue ronduit zielig!

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Ik heb een beetje een dubbel gevoel: aan de ene kant vind ik het een prima initiatief: een site met diepgang, zonder vervuiling aan de andere kant heb ik de “angst” er niet meer bij te horen.
  Mag ik (amateur in fotografie en video) meedoen?
  Nu ja, we wachten in spanning af.
  Grappig dat de start gepland is op het moment dat Apple ook met nieuws komt.
  Gaan jullie beginnen vanaf nul, of wordt een deel van de kennis van de verschillende Mac-sites overgenomen?
  Vragen….vragen…..
  In elk geval succes met de plannen en de voorbereiding!

 • Profielfoto
  GoingStrong

  SUPER-INITIATIEF !!!! :D

  Dat verklaart het MAGENTA-gedrag en vooral de nieuwe AVA van Apollo!

  Ik ben voor! Tof! Cool! Vet. :)

 • Profielfoto
  marloez

  @Perfect Dark Zero

  over onze motieven heb je nog niet veel kunnen lezen, wel over de speculaties van derden. Dus om het nu meteen zielig te noemen vind ik erg ver gaan.

  De hoofdreden om MacMinds te starten is omdat er nog geen (nederlandstalig) pro-forum bestaat, zoals mrmaarten schreef: een niche dus. En de reden waarom ie mac-gericht is en niet pc-gericht is simpelweg omdat we daar nu eenmaal verstand van hebben;)

 • Profielfoto
  klaus

  Perfect Dark Zero, als de reacties van de “Pro’s” steeds teniet worden gedaan door lachwekkende reacties van mensen die het forum meer zien als tijdsverdrijf dan bron van informatie, dan kan ik mij inbeelden dat je het na x-aantal tijd wel voor bekeken houdt en de vraag onbeantwoord laat. Geduld heeft ook een grens namelijk.

  Ik las ergens hierboven dat het nu duidelijk wordt waarvoor ze gestopt zijn met modden, volgens mij trek je daar een gevaarlijke, misse conclusie. De redens hiervoor zijn genoeg aangehaald, en allicht is na verloop van tijd het idee gegroeid om een nieuw forum op te richten.

  Het huidige forum uitbouwen heeft weinig zin, al gezien hoe tergend traag het soms gaat? Het zit er niet direct in dat er upgrades of aanpassingen zullen komen om dit tegen te gaan, dus van een schone lei beginnen kan geen kwaad.

  Veel succes met jullie project!

 • Profielfoto
  PietjePuk

  Tjah, waarom zo moeilijk doen? Nu schop ik mss tegen veel schenen (ook tegen de mijne). Maar waarom gewoon de Lounge niet wegkieperen of beperken tot een aantal topics? Je kan dan later bij goede voorstellen nieuwe topics toevoegen (maar dan alleen maar mogelijk via mods). Veel van de minder serieuze gebruikers trappen het mss dan af.
  Just a thougt.

 • Profielfoto
  ram0n

  succes pro’s!!!
  ik ben helaas geen pro want ik heb een powerbook en een intel imac) dus inderdaad geen macbook pro of macpro helaas….

  ik blijf hier wel bij de liefhebbende amateurs die elkaar gewoon meehelpen of je nu pro bent of niet…
  (kijk dat is nou een pro-houding;))

 • Profielfoto
  Djmichel

  Ik wens jullie succes met jullie nieuwe site! Als pro hoop ik zeker een plekje te krijgen;)

 • Profielfoto
  MacBeer

  Ram0n…. als je de duurste, meest exclusieve hamer hebt wil dat nog niet meteen zeggen dat je een pro-timmerman bent he. ;)

 • Profielfoto
  sally

  Maar wat moet unSOUND nu doen als er geen beginners zijn om te helpen?
  Die gaat zich vervelen..
  ;)
  Ik denk dat binnen de kortste keren gewone klungels zoals ik daar welkom zijn.

 • Profielfoto
  MacMartino

  Top. Succes met alle voorbereiding, en inderdaad kan ik me voorstellen dat het handig is om een forum te hebben waar de reacties van een bepaald niveau zijn. Of het werkt zullen we moeten afwachten; ook geen ‘pro’ menschen kunnen soms een zeer goede oplossing aandragen.

  Het is niet de opzet geweest om een forum te maken, waar mensen niet mogen komen omdat ze niet goed genoeg zijn (denk ik). Het lijkt dat sommige mensen zich aangevallen voelen, omdat pro’s zich beter achten. Ik ben van mening, dat zij andere vraagstukken hebben of andere oplossingen zoeken (op een bepaald niveau). De tijd van vrijstaand maken met een lasso zijn zij voorbij :)
  En dan is het handig om daar een apart deel, of een apart forum voor te hebben. Nogmaals: succes!

 • Profielfoto
  Pandikokku

  Ik snap ook niet dat ze zich niet hebben aangesloten bij MacWereld, wat m.i. de beste NL Mac site is. Maar goed, het is wel slim om weg te gaan bij MacOSX.nl, want dat is een zinkend schip.

 • Profielfoto
  passenger

  Voor! Ik ben er wel bij als prosumer, looking forward. Alvast veel succes!

 • Profielfoto
  Conker T. Squirrel

  Perfect Dark Zero

  Je reactie is niet helemaal correct. Er zijn een heleboel mensen weg in de forums die zeer veel problemen konden oplossen of iedergeval iemand op weg konden helpen. Ze zijn weggegaan door de vervuilde forums. Geen reactie krijgen op vragen over het probleem. Verder wordt er door ‘niet ervaren users’ ook vaak complete onzin gepost. Daar schiet niemand wat mee op. Verder heeft een grote groep gebruikers schijt aan de regels en wordt enorm veel dubbel gepost. Ik kan me voorstellen dat mensen dan zo iets krijgen van…. laat maar. BV ik zie net voor de zoveelst keer de vraag “video ts folder importeren in iMovie” voorbij komen. Ik ga daar niet op in want dat is al zo vaak beantwoord.

  Ik ga zeker op die nieuwe site kijken en als het me bevalt ga ik misschien daar rond hangen. (Al hoop ik wel dat er een lounge is ;) )

 • Profielfoto
  freshface

  Leuk initiatief!
  Ik ga me er zeker aanmelden.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Leuk hoor. We gaan zeker eens kijken.
  Neemt niet weg dat ik me hier prima kan uiten en antwoord krijg op al mijn vragen. Misschien ben ik TE pro?

 • Profielfoto
  renato

  Tsja…..het lijkt mij (als buitenstaander, regelmatige lezer van het forum, pro gebruiker) een beetje een oorlogje die ik niet zie.

  Er wordt een schijnbaar nieuwe elite gecreeerd, maar de toegevoegde waarde is voor een normale gebruiker als ik niet echt duidelijk. Gewoon weer een bookmark/tabje er bij. Er zijn er eigenlijk al te veel. Een onderscheidende factor binnen een onderscheidende factor in een niche…zoiets.

  ‘Pro’s’ die zich ergeren aan ‘newbie’ vragen….so ’90’s:-) In de tijden van hacktic (pre-xs4all) hoorde je dat ook, in de Atari en Amiga forums gebeurde het…iedere niche-markt lijkt zich te willen onderscheiden, tot op het bot toe.

  Ik zal zeker (ook) de nieuwe site lezen. Succes ermee!

 • Profielfoto
  kael

  Heel veel succes ermee, ik ben al een tijd op zoek naar een forum waar de bezoekers weten waar ze over praten:)
  Het macosx.nl forum is heel gezellig hoor, maar de algemene kennis stelt niet zo veel voor.

 • Profielfoto
  espaan

  Succes, ben benieuwd.

 • Profielfoto
  macmickey2

  Ik ga er zeker eens kijken. Heb het hier helaas gezien maar daar ga ik verder niet meer op in. Top initiatief en ik hoop dat het een succes word, hoop dat de gebuikers zich kunnen gedragen dan gaat het vast goedkomen!!

 • Profielfoto
  botoo

  Interessante ontwikkeling:)

  Het zal in het begin wel belangrijk zijn om de topics op pro (prosumer) te houden, daarmee jaag je (helaas) mogelijk users weg, maar kan je het niveau hoog houden. Het zal wel staan of vallen met de bereidwilligheid van degenen die hun (pro) kennis willen delen, en dat is niet heel gebruikelijk als je je geld er mee moet verdienen.

  Wanneer mogen we de lancering verwachten?

 • Profielfoto
  rvamerongen

  Het onderscheiden is jammer, en werkt denk ik ook niet zo goed. Als ik me goed herrinner wilde ze ook een pro forum via Apple creeren. Werd afgeketst. Een ( 1 ) forum is goed, misschien beter onder verdeelt in Appelscripting, Cocoa, Carbon e.t.c, maar niet in niveau’s.

  De een kan een pro zijn in Cocoa Quartz, en de ander in Cocoa DO of Cocoa Tables.
  Dat zou betekenen dat iemand in meerdere forums moet gaan uitleggen wat zijn doel is en welk probleem hij heeft.

  Ik denk meer dat het de houding is van forum leden wat problemen geeft. Hier enkele houdingen die ik tegen kom:

  Personen die niet willen zoeken in documentatie.
  Personen die te gemakkelijk antwoorden met RTFM ( read the fine manual ).
  Personen die vragen stellen in topic’s die los staan van de originele topic.
  Personen die zich te snel gecorrigeerd voelen en daarom anderen afzeiken.
  Personen die niet duidelijk hun vragen formuleren en niet laten zien wat ze al reeds onderzocht hebben.
  Personen die gewoon om hun naam in een topic willen zien zomaar even reageren.

  Er zijn in dit forum zeker personen die weten waar ze het over hebben en die bereid zijn om te helpen. Echter iemand die een pro is of wilt zijn zal altijd er bij bedenken, wat is de toegevoegde waarde van zijn/haar reactie.

  In elk geval wens ik het nieuwe forum veel succes.

  RvA

 • Profielfoto
  Rik H.

  Het initiatief is mooi, maar ik ben geen pro en zal ook nooit een pro worden!
  Dus voor mij persoonlijk voegt het forum niets toe en om nu blind achter de oude garde aan te lopen, bij Macwereld zie ik dat het ook niet zo werkt. Goed forum, maar zo saaaaai en geen sfeer.
  Ik denk dat de “oude” Nederlandse Mac-gemeenschap moet inzien dat het gezellige en gemoedelijke en het ons helpt ons feestje een beetje over is, tijden veranderen en Mac/Apple ook.
  De antwoorden die ik nodig heb op mijn (switchers) vragen, kan ik nog steeds bij MacOSX.nl vinden.
  Maar als alle min of meer professionele gebruikers elkaar bij Macminds kunnen vinden, is dat allemaal alleen maar toe te juichen.
  Ik wacht het allemaal wel af, maar het is denk ik niet mijn ding…….
  Wel wens ik de initiatiefnemers erg veel succes en geluk bij hun nieuwe en moedige stap.

 • Profielfoto
  McJohn

  Mja, wanneer ben je pro hé! Een macforum mag gerust algemeen zijn hoor,..met es een lolletje en natuurlijk ook deftige discussies! Zolang alles clean en zo blijft vind ik het OK! Een forum is in de eerste plaats om bij te leren! Als je echt specifieke vragen hebt over desin, video-editing dan zijn er talloze fora te vinden hoor,..helaas niet altijd in het Nederlands,…maar dat moet je er gewoon bijnemen,…Internet is en blijft universeel!

 • Profielfoto
  Arno

  Ik ben erg benieuwd en kijk uit naar de start van dit forum. En tja, het kan elkaar alleen maar versterken toch? Ik ben voor! :D

 • Profielfoto
  Outragemac

  Ben blij met het initiatief, maar ben tegelijkertijd bang dat als de “kennis” hier verdwijnt, een aantal rubrieken hier dan ook zal leeglopen, en mensen uiteindelijk hier dan ook geen vragen meer gaan stellen.

 • Profielfoto
  napoje

  Ik vind het een goed initiatief… dus fijn GEEN ipod, ilife, bootcramp ? En hopelijk een verbod op breezahtaal. (en hopelijk ook geen offtopic lounge, want die is hier al)

 • Profielfoto
  J.C.

  Toen ik begon met lezen, had ik eerst zo van ohh, als ze dat willen moeten ze het maar doen. Maar na al die reactie te hebben gelezen heb ik meer respect gekregen voor hun idee. Eigen forum voor de proffesioneele gebuiker is een goed idee, en ik hoop dat ik na mijn school ook daar heen kan komen :p Toch zal ik de behulpzaamheid en de kennis van bijvoorbeeld unSOUND erg missen.

  Trouwens, ik voel me wel over 1 kant geschoren van de iPod jeugd, want 2 maanden met 145 posts is toch niet zo spammerig, ofwel :angry:

 • Profielfoto
  napoje

  @ Outragemac

  Klik eens op “nieuwe berichten” en je zult zien dat de helft uit geklets van de lounge bestaat. De kennis is allang vertrokken naar elders.

 • Profielfoto
  ateazz

  goed initiatief, ga me zeker aanmelden
  ben wel benieuwd hoe jullie gaan selecteren

  groeten en suc6 met de voorbereidingen

 • Profielfoto
  Freek.

  :D Hardstlopende voorpagina-artikel in dagen :D

 • Profielfoto
  Arno

  Ook het enige boeiende voorpagina-artikel :sealed:

 • Profielfoto
  June

  Ik denk dat dit een wakeup call voor MacOSX.nl moet zijn. Blijkbaar verliezen ze steeds meer gebruikers, pro of niet pro.

  In mijn ogen vraag dit voor een overall van de site en betere moderators aanschaffen;)

 • Profielfoto
  Anoniem

  Super initiatief

  Wat unSOUND daar zegt over de vloedgolf van nieuwe gebruikers klopt volledig.

  Begrijp me niet verkeerd, ik vind het geweldig dat zovelen hun weg vinden naar de Mac maar het is een feit dat de pro’s/semi-pro’s ook een eigen stekje nodig hebben om elkaar daar te helpen met specifieke problemen of onder elkaar willen babbelen over wat komen zal en hoe zij er tegen aan kijken.

  Ik zal zeker een kijkje komen nemen
  :D

 • Profielfoto
  GoingStrong

  En een server die ALTIJD snel reageert, en je geen 20 hele seconden laat wachten nadat je op Plaats Bericht hebt geklikt! Want dat is iets wat mij hier steeds weer wegjaagt.

  [edit] Dit was een reactie op een post die zojuist verwijderd is. Fijn. Maar ik reageerde op wat die gene zei over dingen die beter kunnen bij MacMinds.

 • Profielfoto
  Outragemac

  @napoje.
  Ik kijk nooit naar nieuwe berichten maar ga direct naar de voor mij relevante rubrieken.
  Dat het merendeel van de nieuwe berichten afkomstig zijn uit de Lounge is bij vrijwel ieder forum wat een off-topic gedeelte heeft het geval.
  Dat neemt niet weg dat de rest van de rubrieken wel van een normaal en informatief niveau kan zijn. zie bijv. http://www.htforum.nl. Daar is de sfeer verder ook goed, en rollen mods en bezoekers niet constant vechtend over straat. Er zijn ook maar slechts een paar mods aanwezig daar.

 • Profielfoto
  Geanonimeseerde gebruiker

  goed idee,op de vraag hoe onderscheid je de pro’s van de amateurs ? Jaarlijkse bijdrage € 100,-.
  Voor een pro die oplossingen op waarde weet te schatten een schijntje. Voor de spammers en chatters teveel om hun geliefde hobby uit te oefenen.
  Voor dat geld kun je misschien ook een site bouwen die wel de hele tijd werkt en niet meer van de helft van de tijd disfunctioneel is…

 • Profielfoto
  hansenonline

  mooi initiatief van jullie en ik hoop er ook voor mijn vragen terecht te kunnen als ik ze hier niet kan vinden. ik denk dat net zoals sally er behoefte is aan een ‘pro’ forum dat gericht is op de gebruiker en niet op het feit dat het op een apple draait. voor veel programma’s heb je een engels forum en het zou voor velen makkelijker zijn als dit ook in het nederlands zou zijn.

 • Profielfoto
  Sbojevets

  Mmm, als alle Pro’s weggaan bij MacOSX.nl…dan blijf ik mooi hangen en ga lekker ordinair op MacOSX.nl de Pro uithangen!

  :p

  Ik kijk ook al rond op Macned (niet op Macfreak moet ik zeggen) en internationale sites (TUAW.com etc.) dus ik zal ook wel vaker op jullie nieuwe forum komen kijken. Lijkt me gezellig!

  Maar het sneeuwt in NL nu wel een beetje onder met Mac-forums. Dit is wel potverdredreer*** de laatste hoor! Waar haal ik al die tijd van daan om dat allemaal te bezoeken!!!

 • Profielfoto
  Reno

  En wie gaat nu de newbies helpen? Blijkbaar vergeten UnSound en consoorten dat ze zelf ook eens begonnen zijn van ‘nul’, met veel beginnersvragen zaten en toen wellicht heel blij waren dat anderen hen op weg hielpen. Los daarvan kan ik hun keuze wel begrijpen. Ik hoop alleen dat deze mensen hun, toch wel grote, kennis blijven delen met beginnelingen (waar ik mijzelf ook nog toe reken)…

 • Profielfoto
  RuudBerg

  @Reno, misschien wel met de zoekfunctie.

 • Profielfoto
  Oppie

  Quote van Pandikokku: “Ik snap ook niet dat ze zich niet hebben aangesloten bij MacWereld, wat m.i. de beste NL Mac site is. Maar goed, het is wel slim om weg te gaan bij MacOSX.nl, want dat is een zinkend schip.”

  Ik snap het heel goed, want bij MacWereld denk ik toch heel erg aan de jaren zeventig, de (Chineese) Culturele Revolutie met z’n rode garde, die precies weten wat ‘goed’ of ‘fout’ is, en dat graag laten blijken.

  Ben benieuwd òf en hoe dit initiatief de inwoners van Mac-land in beweging gaat zetten. Ik wens ze in ieder geval veel succes!

 • Profielfoto
  error

  Prima initiatief MacMinds. De bookmark staat reeds klaar. Iets anders, hoe krijg ik die nummers op mijn I-pod nou terug op I-tunes? En waarom doet mijn I-book niks? Is deze dood?

 • Profielfoto
  foobar

  maar, wat wordt er nou verstaan onder pro(sumers)?
  zijn dat alleen de mensen die de hele dag creatief bezig zijn op hun mac?
  of zijn dat ook mensen die een mac hebben, zoals anderen een pc hebben en die wat ingewikkeldere dingen voor elkaar willen krijgen, maar niet altijd met het zelfde onderwerp en misschien ook niet ‘creatief’??
  (dan bedoel ik niet de mensen die flippen als de map Documenten uit hun navigatiekolom is verdwenen…)

 • Profielfoto
  SeaTrue

  wat als een professionele fotograaf een ipod koopt en wil weten hoe je liedjes van je ipod op je computer kan zetten?

 • Profielfoto
  foobar

  of stel dat een jongetje van 13, met apple in contact gekomen door de iPod, wil weten hoe hij in Logic zijn 45e spoor kan vertragen… ofzo…

 • Profielfoto
  mekker

  ik vind het wel gezellig op dit forum, als ik echt serieuse vragen heb stel ik ze op de applediscusions, kan me ook niet zo veel schelen dat er vragen zijn die tien keer voorbij komen, Als topics niet intressant zijn zakken ze snel genoeg weg. en wat voor de een een moeilijke vraag is voor de ander volkomen duidelijk. Ik heb wel eens het idee dat sommige langer bezig zijn te linken naar andre draadjes dan een antwoord typen zou kosten.

 • Profielfoto
  kubrick2001

  Is er wel een nieuw pro forum nodig ?

  Als logic pro gebruiker zit ik zelf veel op osxaudio, SOS en het apple support forum.

 • Profielfoto
  tulipan

  Wat misschien sowieso een verbetering voor het huidige forum kan zijn, is als degene die de originele post heeft gemaakt de niet relevante cq. foute antwoorden zelf kan verwijderen (een soort mini moderator dus).
  Ben benieuwd wat het nieuwe (Pro)forum zal brengen!

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  “Als je iets voor je beroep uitoefent ben je een Pro.” UnSound, oprichter.
  100 euro jaarlijkse bijdrage lijkt me goed als je echt de pro’s wil helpen.
  De crew van macminds is te zien op de bbq foto’s, wie herkent hier de pro’s?
  Alleen profielen met echte namen, bedrijfsnamen en functie? Prima, ben benieuwd naar de pro’s. Die zitten niet op 24/7 op site’s te struinen, Die hebben een manual. Een pro doet telkens hetzelfde kunstje en wet zich wel te redden. Ik heb er een hard hoofd in. Maar veel succes. Er kan nog best een site bij.

 • Profielfoto
  iApple

  Het probleem is de “vervuiling” van het forum door te vaak gestelde vragen en vooral de veelal niet terzake doende reacties op die vragen. Ik kan me hier wel in vinden. Kennelijk is het reageren, vaak met veel irritante spelfouten, belangrijker geworden dan de inhoud. Jammer!

 • Profielfoto
  botoo

  Wmb sla je de spijker op z’n kop iApple. Het is helemaal niet erg om newbies te helpen, maar het gaat wat te ver om steeds weer dezelfde rtfm antwoorden te moeten geven zonder dat de vrager blijk geeft van enige zelfwerkzaamheid en/of onderzoek.
  Persoonlijk vind ik het opvangen van newbies de taak van degenen die nog niet zo lang ervoor zelf die vragen gesteld hebben, zo geef je kennis door. Je leert niets als je alleen vraagt en zelf niet naar oplossingen zoekt.

 • Profielfoto
  Conker T. Squirrel

  qoute ‘Gijs Raggers”

  Prima, ben benieuwd naar de pro’s. Die zitten niet op 24/7 op site’s te struinen, Die hebben een manual. Een pro doet telkens hetzelfde kunstje en wet zich wel te redden. Ik heb er een hard hoofd in. Maar veel succes. Er kan nog best een site bij.

  Compliment?

 • Profielfoto
  sidartha

  Quote: “Gijs Raggers”

  Alleen profielen met echte namen, bedrijfsnamen en functie? Prima, ben benieuwd naar de pro’s. Die zitten niet op 24/7 op site’s te struinen, Die hebben een manual. Een pro doet telkens hetzelfde kunstje en wet zich wel te redden.

  Dit is een bijna regelrechte belediging aan al die mensen die in de loop der jaren zeer waardevolle bijdragen aan dit forum geleverd hebben. Je hebt er blijkbaar geen notie van hoeveel professionaliteit en kennis hier aan boord was.

 • Profielfoto
  Conker T. Squirrel

  @sidartha. Helemaal gelijk.

  Maar dezelfde kunstjes doen is voor sommige echt een manier van pro zijn of voordoen…. Er is zo’n podcast die daar last van heeft.

 • Profielfoto
  sidartha

  Ja inderdaad, nou dat je het zegt, dat ding.
  Als je er een hebt gehoord heb je ze allemaal gehoord, kunstig.

 • Profielfoto
  iAgree

  Vroeger zat hier een echte topper steve’s lovechild was zijn naam als ik het me goed herriner, ik vermoed dat hij hier weg is gegaan doordat er veel pro vragen gesteld werden door prosumers , en ik kan je zeggen ik mis mensen als deze meneer/mevrouw behoorlijk, als ik tegenwoordig op macosx.nl een beetje een pro vraag stel dan krijg ik bijna geen antwoord meer , gewoon omdat er geen mensen meer zijn die wel over de nodige kennis beschikken en ook zin en tijd hebben om mensen met pro problemen te helpen, dus ik hoop dat het er snel komt en word zeker lid van het forum, ik zal weken met een video probleem te worstelen en niemand hier op macosx.nl heeft me helaas verder kunnen helpen, dus liever vadaag dan morgen;-) .

 • Profielfoto
  Anoniem

  Psst: er is ook nog altijd news://nl.comp.sys.mac :sealed:

 • Profielfoto
  Oppie

  Jaaaa, Steve’s LC was echt een topper, en ik vraag me dan ook al jaren (nou ja, niet elke dag hoor…) af waarom hij is verdwenen, echt van de ene op de andere dag. Had niet het idee dat dat door de ‘prosumers’ is veroorzaakt. Wie weet meer?
  Misschien zien we ‘m wel juist weer op MacMinds?!:)

 • Profielfoto
  Norbertje

  Bravo! (da’s Italiaans)

 • Profielfoto
  solutions

  Wat een gelul. Een paar figuren beginnen een website. Da’s toch prima. What’s the big deal?

 • Profielfoto
  kuisekip

  indeed LEVE the pro’s !! haha

 • Profielfoto
  Sambo

  Op zich een prima initiatief en ga zeker kijken. Internet is perfect geschikt voor een zogenaamde niche dus wat dat betreft zie ik geen bezwaren. Toch heb ik als grafische pro soms een vraag op een ander gebied waar ik minder vanf weet. Dan vind ik op dit moment hier de juiste mix van bezoekers.

  Toch zal ook de Lounge zal ook daar gretig aftrek vinden, de oprichters hebben er namelijk op MacOSX een flink aandeel in. Misschien moet ik ook maar eens tijd maken om daar te kijken…

 • Profielfoto
  unSOUND

  Oppie & iAgree: Ik heb ooit gehoord dat Steve’s Lovechild is verhuisd naar Amerika, maar meer heb ik nooit gehoord… Ik mis zijn input nog steeds geregeld…

 • Profielfoto
  Eprom

  Goed initiatief. Ik hoop wel dat jullie BrEeZah taal gebruikers meteen bannen.

 • Profielfoto
  iRik

  Als het een beetje mooi vormgegeven site is zal ik ook eens een blik werpen:)

  Succes ermee!

 • Profielfoto
  Ketsjap

  Volgens mij is het een complete illusie te denken dat een nieuw forum de “newbies” gaat buitenhouden. Een Google-search naar “Mac forum” en voila: de nieuwbakken Apple-aficionado zit op je ‘pro-only’ forum.

  Mij lijkt het nuttiger om binnen MacOSX.nl een aparte sectie op te richten voor pro-vragen. Want de n00bs, die komen toch, willen of niet.

  Verder vind ik het wat decadent, dat privé-clubje-gedoe. Ik startte hier een tijd geleden ook als wat jullie denigrerend “iPod-jeugd” noemen. Ondertussen ben ik geëvolueerd tot ProSumer niveau, en daar heeft MacOSX.nl veel toe bijgedragen. Ik vond het goed zoals het was. Maak een pro-sectie, en voila.

  Ach, er zullen wel veel meer redenen achter de split zitten dan degene die ons worden verteld. De ware redenen blijven binnenskamers. Het is jammer dat de illusie van een nieuw, proper forum, jullie wegjaagt. Ik zal wel volgen, maar ik vind de beslissing onnuttig en decadent.

 • Profielfoto
  anton.m

  Ik heb het al op op Webwereld gezegd en blijf erbij: Erg benieuwt wat dit nog kan toevoegen wat je bij andere websites niet hebt. Volgens mij is het gewoon een nieuwe verpakking om een oude doos en hangplek voor voormalige Mac OSX.nl leden die zich plotseling te oud voelden op Mac OSX.nl.
  Zeg het dan en doe niet zo ingewikkeld met * website waar pro’s en…samenkomen * Doet lachwekkend en hauntain aan.

 • Profielfoto
  GoingStrong

  @ Ketsjap: Kennelijk werkt het niet lekker samen bij macosx.nl anders waren die mods toch niet opgestapt? Of heb je dat topic gemist?

  @ anton.m: Ik begrijp dat we jou niet gaan zien op MacMinds? OK prima, kan ik mee leven.

  Wat een gezever allemaal zeg. :angry:

 • Profielfoto
  Undaunted

  Als Pro-gebruiker heb je toch veel meer aan ineternationale forums die gespitst zijn op specifiek die software die je gebruikt?