Peach
Peach Nieuws 29 augustus 2006

Column: Euroma(c), de blauwe vlag met twaalf gele… appels

Hoeveel Benelux Mac-gebruikers zijn er momenteel? Geen flauw idee, officiële cijfers bestaan er niet, dus doen we ’t met schattingen. Wat is hun marktaandeel? Opnieuw geen flauw idee, dus wagen we een gok. Vandaag zijn we vrijgevig en daarom deze stelling: acht procent van de computergebruikers in de lagelanden ‘Mact’.

Laten we die acht procent eens vertalen, voor de wiskundeanalfabeten onder ons. Acht procent is een minderheid. “Ja ‘so what’!?”, denk je dan. Wel, minderheden hebben opmerkelijke eigenschappen. Zo klitten ze zeer gemakkelijk samen, ongeacht talenten of herkomst. Wie ‘Mact’, –u merkt het al, ‘Mact’ wordt het stopwoord van ’t artikel- hoort er gewoon bij. Heeft u vragen of problemen? Geen nood, wees welkom en vertel jouw verhaal. Dat principe was de voorbije jaren trouwens erg makkelijk toe te passen bij Apple. De computertjes kostten wat meer en je moest dus al iets kapitaalkrachtiger zijn. De gebruikers hadden allemaal ongeveer dezelfde eigenschappen: alternatief, links en welgesteld.

Helaas, pindakaas. Prijzen daalden, de groep gebruikers groeide en de ‘gewone man’ leerde ook Apple kennen. MacOSX.nl dijkte aan qua ledenaantal. Serieus aan. Plots werd duidelijk wat al zo lang onder de oppervlakte borrelde. Een gemeenschap gebaseerd op het ‘Apple-gebruik’ is nét zo gewoon als de ‘échte’ wereld. Er zijn ook conflicten, meningsverschillen (over hoe het schip best vaart) en ergernissen. Het ‘Apple-gevoel’, samenhorigheid gebaseerd op een product, begon af te takelen.

MacMinds is, vrijwel per ongeluk, deze week ontdekt. Yooph! ziet ergens deze week het daglicht (of evenwel nooit). MacMinds en MacWereld zijn ontstaan uit en naast (de grote, kale, koele) MacOSX.nl. En op Belgische bodem heb je ook nog eens IM.be. Zes grote communities, gefixeerd op een product dat gebruikt wordt door acht luttele procenten. Doe me eens een plezier. Open de zes websites en lees hun laatste nieuws. Merk je een verschil? Elke nieuwe groep brengt gewoon ‘meer van hetzelfde’.

Hebben ze dan geen enkele meerwaarde? Jawel, op korte termijn wel. Ik geloof in een project zoals MacMinds –al is het niet direct mijn dada-, maar op lange termijn wordt de aftakeling dé doodsteek voor de Apple-gemeenschap.

In kleinere samenlevingen is de druk op het individu groter (je bent nu eenmaal met minder). Iedereen kent iedereen. Daardoor gedraag je je anders. Vergis je niet, er is verder vrijwel geen verschil tussen alle communities. Laat een MacWereld 20.000 leden hebben en het zal er ook rommelen. Onder het filmlaagje schijn, dat op de kleinere fora heerst, ligt namelijk dezelfde waarheid: we zijn allemaal doodgewoon. En dat is goed zo. Egalité, fraternité en een Aqua-achtergrond!

Reageer op artikel:
Column: Euroma(c), de blauwe vlag met twaalf gele… appels
Sluiten