Classic op Intel

15 reacties

In 2002 kondigde Steve Jobs tijdens WWDC de dood aan van Mac OS 9 (video). Met de overgang naar Intel processors leek het compleet onmogelijk om nog Classic programma’s te gebruiken op een nieuwe Mac. Wie toch nog OS 9 wil gebruiken op een Intel Mac kan dit met behulp van SheepShaver. Dit programma zorgt voor de emulatie van een PowerPC processor. Zoals alle emulators werkt het in de praktijk redelijk langzaam. SheepSaver ondersteunt Mac OS 7.5.2 tot Mac OS 9.0.4.

Wie wil kan hier een handleiding vinden. In ons forum is er een discussie over OS 9 op Intel Macs. Ons lid Macteach meldt alvast dat het mogelijk is maar dat de software traag werkt.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Rayel

  Is dit nieuws?, dit doe ik al sinds ik mijn intel mac heb. Uitkomst:D

 • Profielfoto
  Sachin

  Neen dit is geen nieuws. Dit is een interessanter dan nieuws! Het is een bevestiging door een MacOSX.nl lid dat het ook werkt;)

 • Profielfoto
  Rayel

  Ey dat had ik ook al een paar maanden terug verteld ergens op het forum. Jammer alleen dat OS9 af en toe een beetje onstabiel is. Loopt vaak vast en de quicktime en itunes skin worden niet goed weergegeven.

 • Profielfoto
  Steff

  Hee ik heb nog een oud OS8 systeem. Op een regenachtige Zondagmiddag maar eens een beetje lol beleven.
  Voor de rest denk ik niet dat veel mensen dit ooit gaan gebruiken.

 • Profielfoto
  collo

  Kunnen jullie mij vertellen waarom jullie nog Os9 gebruiken? Ik ben benieuwd naar de antwoorden.

 • Profielfoto
  Len

  Veel (vooral pro) software draait alleen nog op OS 9. Het meeste echter alleen native, dus niet in Classic of Sheepshaver.

  Ik doe vrijwel al mijn werk nog op OS 8/9…

  Sheepshaver is erg buggy, er is niet veel software die goed draait op deze emulator. Verwacht er dus niet te veel van.

 • Profielfoto
  macpro

  Ik heb goede ervaringen qua snelheid met Basilisk II en OS 8.
  Op mijn Dell draait dat sneller dan een Mac met OS 8 ooit heeft gedraaid.
  OS 9 support zit er volgens mij niet in, maar ik heb het al een tijdje niet meer gebruikt.

 • Profielfoto
  Strifer

  ik heb Classic sinds mijn overstap naar OSX vaarwel gezegd. Ik ben gelijk naar OSX 10.3 gegaan (kwam bij de nieuwe mac) en ik heb nooit meer terug willen gaan. Het enige dat ik miste was FINDERPOP. maar dat bestaat voor OSX nu ook (alhoewel ik liever folderglance gebruik). Verder ben ik het liefste helemaal mee met het systeem. Ik heb nu nog een enkel non intel programma erop staan, maar die wil ik ook allemaal kwijt. Ik mis classic geen moment en de intelmac bevalt mij prima.

 • Profielfoto
  GoingStrong

  Voor mij bestaat OS 8/9 en Classic niet meer! Ik heb het een jaartje geleden definitief VAARWEL gezegd. Lang leve OS X!

 • Profielfoto
  willyb

  Uhm… een jaar of 4 geleden stond in de computertotaal geheel uitgelegd hoe en wat.

  Kom, laten we onze mac in windows booten om daarna mac os 9 te emuleren… Joepie! :(

 • Profielfoto
  Erik Joling

  WordPerfect werkt (helaas) alleen in pre-OSX. En ik heb nog veel bestanden in WP-formaat die ik af en toe moet kunnen openen (en vanwege de opmaak niet wil converteren). Het is dus heel handig dat een zekere mate van downward compatibiliteit blijft bestaan. Eigenlijk is het schande dat Apple daar niet voor zorgt. Alsof je al je oude boeken niet meer kunt lezen als je een nieuwe leesbril koopt.

 • Profielfoto
  GoingStrong

  Tja, je kunt dat oude spul niet eindeloos blijven ondersteunen. Er is toch ook geen loodhoudende benzine meer te krijgen aan de pomp?

 • Profielfoto
  Erik Joling

  Tetramethyllood in de benzine is vervangen door tertiairbutylmethylether en die benzine kan zonder problemen in de oude motoren. Als je een enigzins vergelijkbaar voorbeeld wil noemen, neem dan de kwijkbatterijen in belichtingsmeters: mijn Rollei 35 SE is onbruikbaar geworden door het verbod op kwikbatterijen. Andere batterijen leveren niet de juiste spanning of de gelijke ontladingskarakteristiek.
  Maar waarom zou je oud spul niet eindeloos blijven ondersteunen? BMW maakt ook nog steeds onderdelen voor alle motorfietsen. In Zwitserland redden liefhebbers de oude stoomschepen van de sloop (zie http://www.vaporama.ch/index.php?page=440) en beleven honderden mensen daar dagelijks plezier aan.

 • Profielfoto
  jaapvr

  Om enkele voor mij ‘onontbeerlijke’ (erg handige) Hypercard-stacks te kunnen blijven gebruiken heb ik mijn oude eMac 1 GHZ G4 met FireWire aan m’n iMac Intel Core Duo vastgeknoopt.:D De maker van de HC-stacks probeert wel om alle handige features ervan naar Supercard over te zetten, maar dit is tot op heden nog niet rond.:( ’k Zou daarom blij zijn met een snelle(!) classic emulatie voor de Intel-Macs.:)

 • Profielfoto
  branda

  Om enkele voor mij ‘onontbeerlijke’ (erg handige) Hypercard-stacks te kunnen blijven gebruiken

  Kijk dat is (o.a.) precies de reden waarom ik Classic niet vaarwel wil zeggen.

  Helaas ben ik niet zo handig in stalleren: is het bekend of er adressen zijn waar je dat kan laten doen ?