Apple op vingers getikt door Greenpeace

41 reacties

Onlangs heeft Greenpeace een onderzoek onder 13 grote elektronica-producenten gedaan. Hierin kwam Apple op nummer 10 gevolgd door respectievelijk Acer, Motorola & Lenovo, met slechts een 2.7. De criteria van de test waren het verwijderen van schadelijke stoffen uit producten en het recyclen van producten die worden weggegooid.
Greenpeace zegt teleurgesteld te zijn dat Apple zo laag scoort. “Als wereldleiders in design en marketing, zouden ze dat ook in milieu innovatie moeten zijn”.

Apple scoorde het laagst op verwijdering van gebromeerde vlamvertragers (BVR) en Polyvinylchloride (PVC). Een ander minpunt was vrijwillige terugname van producten.

Een tijdje geleden kwam Apple ook in het nieuws omdat het bedrijf verschillende producten van de Europese markt moest terugtrekken. Dit was naar aanleiding van een Europese richtlijn die stelt dat producten met gevaarlijke materialen, zoals onder andere lood, kwik en cadmium, niet verkocht mogen worden.

Als men echter verder kijkt naar het rapport ziet men dat Apple op een paar punten is veroordeeld omdat er onvoldoende informatie beschikbaar is. “Although Apple commits to eliminating PVC, there is no timeline for complete phase out.” Feit blijft dat er schadelijke stoffen zitten in de producten en dat er veel ruimte is voor verbetering.

Op de site van Apple zelf is te vinden welke materialen niet in hun producten voorkomen.

Op het forum is ook een discussie

Reacties

41 reacties
 • Profielfoto
  japser909

  is gewoon onzin dat milieu :p we blijven toch ook in onze juppe autoos rijden ? nou dan ;)

 • Profielfoto
  Steff

  Ik ben benieuwd naar de reactie van unSOUND. ;)

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Als het aan Greenpeace ligt verdwijnen alle fabrieken, vliegen er geen vlietuigen en vegen we onze kont af met één velletje WC-papier.

  Ik moet niets hebben van Greenpeace.

  Beetje offtopic:
  Van FNV en consumentenbond wil ik ook níéts weten. Hele onredelijke lui zijn dat.

 • Profielfoto
  mac osx rules

  A,ja greenpeace dacht natuurlijk aan echte Groene apple’s (ze zijn engels he)

  Ze kregen rode apple’s, dus was dat minder van het design.

  (Bovendien hadden ze de apple’s te vroeg geplukt, dus waaren ze zuur :sealed:

 • Profielfoto
  Elstar

  Ik ben wèl groengezind (en ik rij dan wel geen auto, maar ik gebruik best wel meer dan één velletje).

  Bij dit soort testen scoren de bedrijven die weinig informatie verstrekken altijd bijzonder laag. Laag scoren betekent niet direct dat het bedrijf ook echt milieu-onvriendelijk is.

  En Greenpeace is van oorsprong Canadees/Amerikaans.

 • Profielfoto
  maxunamax

  grappig… we omringen onszelf met apparaten die én niet echt goed scoren op het gebied van milieu… én ook al ff bekend, dat de werkomstandigheden waar onze ‘precious’ ipod onder gemaakt wordt ook al een beetje heftig zijn, zeg maar…

  geen haan die daar naar kraait… sterker nog… FUCK THAT SHIT…

  dat moet wel zo’n beetje het sterkste argument zijn welke ik recent tegen ben gekomen… godallemachtig zeg… :angry:

 • Profielfoto
  LEXY

  Ja hoor ze komen weer aan onze heilige Apple en iedereen gaat over de rooie!:(
  Tuurlijk is zo’n lijstje een beetje flauw, maar elk bedrijf wat milieuvriendelijker zou kunnen produceren moet dat ook doen. Helemaal Apple! Veganist Jobs zou zich hier toch wat van kunnen aantrekken, nadat ie eerst een oplossing heeft gevonden voor de zichzelf uitschakelende MacBooks… :angry:

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Een betere wereld begint bij jezelf….

  Sorry maar ik vind sommige reacties hier ronduit dom, hypocriet en stuitend. Maar goed, iedereen heeft recht op meningsuiting, ook als het dom geblaat is ;).

  Ik hoop toch dat we onze kinderen een schonere en betere wereld kunnen nalaten. En alle kleine beetjes helpen. Dientengevolge stelt het me, zeker van Apple (!!!) teleur dat ze zo slecht scoren. Ok, het zou kunnen dat dit -gedeeltelijk- komt door het niet verstrekken van info, maar ook dat is op zich al een minpunt.

  Verder sluit ik me aan bij leXy die veel korter en bondiger heeft verwoord wat ik bedoel ;). Alleen heb ik gelukkig geen last van zichzelf uitschakelende laptops. Mijn Macbook Pro doet ’t gelukkig erg goed (afkloppen!)

 • Profielfoto
  macmike

  Ach Greenpeace laten ze zich druk maken om echte milieuproblemen dan dit soort ‘onderzoekjes’ In de jaren 80 stonden ze nog ergens voor. Tegenwoordig is het meer een hobbyclub van milieuvrienden die perfect de term ‘marketing’ hanteerd.:D

 • Profielfoto
  Uxmal

  Toch ‘schijt’ ik ook wel een beetje op apple de laatste tijd. Weet niet waarom, zo’n gevoel in m’n onderbuik.. :(

 • Profielfoto
  LEXY

  dat gevoel heet aandrang…:p

 • Profielfoto
  sabine

  Beetje domme en kortzichtige reacties. Ik geef toe Greenpeace is mij soms iets te agressief maar ze zijn wel bezig waar veel consumenten (ik ook hoor) te weinig mee bezig zijn. Het klimaat o.a. Ga eens nadenken over het feit dat je kelder de afgelopen weken een keer (of wat) blank heeft gestaan. Dat komt echt niet omdat NL een regenland is. Maar omdat het klimaat verpest wordt. Leuk die zon hoor een maandje geleden maar het blijkt maar weer dat dat ook niet alles is. Maar nee men zeurt alleen maar dat het regent, ga eens bedenken waarom dat nu zo extreem is.

  Greenpeace trekt aan de bel om blijkbaar bedrijven te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheden te wijzen. Apple is niet heilig. Apple is wel een marktleider op sommige gebieden en dus ook een soort van voorbeeldfunctie. Dus die moeten zich extra bewust zijn van dit soort dingen. Bekijk het anders commercieel: als Apple zich iets aantrekt van dit soort commentaar zullen ze ook (extra) klanten in de doelgroep aantrekken.

 • Profielfoto
  a la Mac

  Meent U dat nu? Natuurlijk komt dat niet door ons (ter vergelijking: de totale uitstoot van CO2 van de mens is even groot als die van de koe). Die temperatuurverhogingen zijn gewoon natuurlijk. In de Knack stond hierover een zeer goed artikel. Asbest moet weg, dat is schadelijk voor de gezondheid, maar het interesseert mij niet of plaatselijke dassengemeenschappen gevaar lopen:

  http://www.yes-minister.com/ymseas1b.htm#YM%201.6

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ach wat sneu allemaal. Stel dat Greenpeace zich aan het hoofdkwartier van Microsoft had vastgeketend dan hadden hier nu juichende reacties gestaan en was Greenpeace een held geweest.

  Heel triest zoals mensen reageren op Greenpeace omdat nu Apple het niet zo goed blijkt te doen op hun lijstje. Allemachtig, is Apple dan heilig en boven alles verheven? Apple is gewoon een groot commercieel bedrijf dat toevallig op computergebied een hele aparte koers vaart. Dat wil nog niet zeggen dat ze alles goed doen. Of dat lijstje nou helemaal klopt intereseert me geen reet. Daar gaat het helemaal niet om. Het gaat erom dat mensen en bedrijven verantwoord bezig moeten zijn zodat de aarde een beetje leefbaar blijft. En helaas doen de meeste mensen en bedrijven dat niet uit zichzelf maar hebben ze een beetje druk nodig. O jee een lijstje, wat erg!

  De acties van Greenpeace zijn harder nodig dan ooit. Want dat is nou net het beroerde, iedereen neemt de laatste tijd maar voor lief dat we de aarde aan het verkloten zijn. De totale ongeinteresseerdheid van veel mensen is diep triest. Nee het is bepaald niet cool om voor het milieu en behoud van een gezonde wereld te strijden. Ach Greenpeace dat is zo’n suf stelletje geitenwollen sokken uit de jaren 80 die iedereen zijn pleziertjes wil afpakken. Yeah right…

 • Profielfoto
  wacon

  Amai! Zal het kort houden;

  KORT DOOR DE BOCHT DE MEESTE REACTIES. Verwacht van deze doelgroep iets genuanceerder reacties.

  Gr Ronald

 • Profielfoto
  computer space

  Als je ziet wat voor spul er in zo’n computer kan zitten (en 10 jaar geleden zat het er dus gegarandeerd in) ben je hier in nederland wel blij dat je ze niet hoeft te maken, en al helemaal dat je er niet bij hoeft te zijn wanneer ze m staan te smelten in een oliedrum in India om het o zo dure koper en goud er uit te halen.

 • Profielfoto
  Byron

  hihihi..

  Ik snap best dat greenpeace apple aanmerkt, ze zijn nou eenmaal marktleider wat betreft hun ipods, dus het is iets waar veel mensen van gebruik maken.. Andere merken wordt minder van gebruik gemaakt, dus is uiteindelijk ook minder schadelijk voor de natuur :D ;)

 • Profielfoto
  atelier argos

  Ben het helemaal met ozzie X eens!!!

  Wil graag dat mijn 2 kids later ook in een gezond milieu kunnen leven. Kritiek moet kunnen, ook op Apple. Werk sinds ’86 met Macs. Vind ook dat je als bedrijf je verantwoordelijkheden moet nemen voor wat je maakt.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik denk dat sommige mensen hier beter met hun reacties verhuizen naar de site http://www.applejugend.com. Kunnen ze daar lekker blind achter een vaandeltje gaan lopen.

 • Profielfoto
  Franco Bollo

  Ik ben de laatste tijd erg teleurgesteld in het ecologisch en ethisch beleid van Apple. Eerst de deals met Nike en Coca-Cola en nu dit…

  Ik begrijp gewoon niet hoe deze dingen in het plaatje passen. Apple is toch ontstaan uit de drijfveer om ‘de wereld te veranderen’ en niet uit puur winstbejag? Daar lijken deze dingen echter wel naar te neigen.

  ‘k Ben het overigens eens met ozzie X !

 • Profielfoto

  Het is ook wat met greenpeace. Ze blokkeren de havens steeds en dan gaan ze spandoeken ophangen. Ze lijken wel erg luidruchtig voor mij.

  Andere organistaties voor de natuur zoals wwf etc zijn niet luidruchtig en zo stompzinnig.

 • Profielfoto
  mr.greenish

  Oh jeej er wordt wat negatiefs gezegt over Apple… mama! :angry:
  Apple mag er wat meer aandacht aan besteden.

 • Profielfoto
  XyonN

  Greenpeace moet zijn vinger eens uit zijn reet trekken en goed inhaleren, dan ruiken ze dat ze zelf ook niet zo fris zijn, net als iedereen.

  Greenpeace…pfff… flikker op:)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Net als bij veel andere bedrijven, is het prima als Apple eens gewezen wordt op eventuele verbeteringen in het productieproces. Het helpt ook niet dat Apple niet echt heel open is over het hoe en wat.

  Zou Greenpeace zelf de meest milieuvriendelijke boten en auto’s gebruiken bij hun acties? Ach ja, die rubberbootjes met buitenboordmotoren hebben natuurlijk allemaal een katalysator of zijn elektrisch. Dat moet haast wel.

 • Profielfoto
  ottovds

  Mensen,

  Apple is geen heilige koe. Ik zou jullie kalvers kunnen noemen als ik jullie zo hoor spreken. Greenpeace heeft het hoogstwaarschijnlijk aan het goede eind. Ik vind hun manier van actievoeren bedenkelijk, maar ik steun hun gedachtengoed.

  Helaas voel ik me nu in twee gespleten, want ik steun ook grotendeels het gedachtengoed van apple. Ooit krijgt apple (en daarbij de hele wereld) het wel eens op zijnen appel, en dan kunnen we er niets meer aan doen.

  Om die reden doe ik alles met de fiets
  Om zo’n reden ben ik vegetarier
  Maar van apple krijgen ze mij nog niet met de stokken van af!:p

  ps: check even hun site: hun boten zijn zeer milieuvriendelijk. Ze varen grotendeels op biodiesel (wat eigenlijk ook niet zo’n heilig boo’n’tje is, maar enfin)

  Zonder boten was het natuurlijk nog veel beter voor het milieu geweest hoor ???

 • Profielfoto
  puccini

  Helemaal terrecht van Greenpeace, dat ze dit openbaar maken, aanpakken die boel.
  Apple is gewoon een multinational zoals Microsoft, Shell, etc. etc., ze willen maar één ding en dat is geld, veel geld verdienen.

 • Profielfoto
  Brims

  Indien er geen organisaties zoals Greenpeace waren dan woonden we nu allemaal op een vuilnisbelt. Heel goed goed dat ze Apple op de vingers tikt!

 • Profielfoto
  japser909

  ze motte de M$ computers is onderzoeken :O

 • Profielfoto
  remcodb2

  MS computers? Ik wist niet dat microsoft ook computers maakte.

 • Profielfoto
  WallytheShark

  Tja,…je kan wel zeggen dat je niets van het ‘milieu’ moet hebben, het is gewoon wel zo dat we het milieu niet oneindig kunnen kapotmaken, dan maken we onszelf ook kapot.

  Maar misschien zijn de hersenen van sommige mensen hier al teveel aangetast door giftige stoffen in het milieu :O

  W.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Het kan natuurlijk ook anders, niks giftige kunststoffen: http://www.woodcontour.com/

  En als het kapot is kun je der altijd nog een vuurtje mee stoken om je soep op te koken;)

 • Profielfoto
  athens

  Ach, beter Rotzooi in de zee, dan op mijn mac…
  Die lui van Greenpeace zullen we windows aanhangers zijn.

 • Profielfoto
  l-rs

  Het soort kleinzielige reacties op een lijstje (waar veel meer bedrijven op voorkomen) geeft me een milde plaatsvervangende schaamte. ???

  Als het gewoon zo ís, dan mag je daar als bedrijf op worden aangesproken. Dan moet je er gewoon harder aan trekken, zeker voor een bedrijf dat prat gaat op schoon, fris en zonnig in de manier waarop ze zich presenteren.

 • Profielfoto
  wacon

  ???????????????!!!!!!!!!!

  XyonN op zaterdag 26 augustus 2006 12:04
  Greenpeace moet zijn vinger eens uit zijn reet trekken en goed inhaleren, dan ruiken ze dat ze zelf ook niet zo fris zijn, net als iedereen.

  Greenpeace…pfff… flikker op

  ???????????????!!!!!!!!!!

  En nog ergens zo’n opmerking; Greenpeace gebruikt zeker Windows!

  Ik schaam me nu bijna dat ik lid ben van MacOSX. Tjonge, jonge. Het is overal wel eens wat. Ik ben ook niet perfect, jullie wel?! Apple dus ook niet en Greenpeace is ook niet perfect. Of hun acties al dan niet op de juiste manier worden onderbouwd en uitgevoerd, ze doen tenminste wat. En naast wat missers hebben ze ook het nodige bereikt in de loop der jaren.

  Ronald

 • Profielfoto
  Caddy

  Je gooit je mac toch niet in de prullenbak dus is ook niet zo erg;)

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Ongelooflijk hoe sommige mensen hier reageren op dit bericht. Een groot aantal opmerkingen getuigt niet van heel veel respect en inzicht.

  Misschien nuttige informatie voor sommige domme opmerkingen schrijvers: Grote Multinationals publiceren niet alleen Jaarverslagen met de marktcijfers, maar ook een sociaal jaarverslag. Hierin wordt visie gegeven over hoe het bedrijf in de maatschappij staat. Omgang met het milieu is daarin zeer belangrijk.

  Een bedrijf is tegenwoordig niet alleen meer bezig met het maken van winst. Een bedrijf moet tegenwoordig ook sociale maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Als zij dat niet doen , dan worden ze door milieuorganisaties aangepakt. En terecht!

  :angry:

 • Profielfoto
  hansjii

  fijn dat het milieu nog enigszins leeft onder de mensen:)
  beetje jammer van het niveau bij velen:(
  je zou bijna deze site uit je bookmarks gooien, maar gelukkig staan er ook nog wat zinnige dingen tussen

 • Profielfoto
  SanderMichelsen

  … en de Brent Spar zat ook vol met olie…

 • Profielfoto
  BugsAreBadMkay

  @SanderMichelsen
  Ze hebben later ook toegegeven dat het misschien niet zo’n goede oplossing was, maar dat is een heel ander verhaal.

  Even on-topic: Maak de Apple’s duurder, en steek het geld in vriendelijkere arbeidsomstandigheden en andere materialen.

  Hopelijk zijn we dan meteen van enkele stompzinnig lompe mensen af die hier reageren op deze post.

  Probleem is dat ‘wij’ hier alles zo goedkoop mogelijk willen hebben, en de bedrijven zoals in dit geval Apple zoveel mogelijk knaken willen verdienen. Van twee kanten wordt er dus niks aan gedaan.

 • Profielfoto
  espaan

  Zodeju :O wat een stompzinnige reacties. Had gehoopt dat Mac gebruikers iets meer nuancering hadden.
  Gelukkig delen veel personen deze mening nog met mij. De maatschappij, dat ben je zelf, wordt weer een stuk duidelijker …

  ps. zijn vast en zeker dezelfde personen die DRM kraken ook prima vinden. Ilegaal, nog nooit van gehoord. ???

 • Profielfoto
  candykane

  ECO’s Get a life , zo stom lijstje maar het is maar een druppel die geen reed uitmaakt. Ga eens opzoek naar echte vervuilers!
  Dus in oostblok of china daar maakt het wel degelijk uit!