macpro
macpro Nieuws 7 augustus 2006

Apple introduceert de Mac Pro

Zoals verwacht heeft Apple vandaag de opvolger van de PowerMac G5 geïntroduceerd. Onder de naam Mac Pro is vanaf vandaag een nieuwe lijn voor de professionele Mac gebruiker beschikbaar. Naast de wijziging van de naam is de belangrijkste wijziging natuurlijk de overstap op de Intel processor. Samen met de aangekondigde nieuwe Xserve is hiermee de transitie naar het intel platform compleet.

Apple heeft voor de Mac Pro gekozen voor de Woodcrest processor, ook wel bekend als dual-core Xeon. Deze processor heeft gelijkenissen met de Core 2 Duo maar heeft daarnaast ook nog eens de mogelijkheid om in multi-processor configuraties te worden gebruikt. En die mogelijkheid wordt benut, want de Mac Pro wordt standaard leverbaar met twee 2.66 GHz processoren, maar er zijn ook configuraties met 2 GHz of 3 GHz processoren. De 64 bits dual-core Xeon processor heeft 4 MB level 2 cache per processor en een 128 bits vector engine. Met dit hart is deze Mac 1.6 tot 2.1 keer zo snel als de PowerMac G5 Quad.

De kast van de Mac Pro is vrijwel gelijk aan die van de PowerMac G5, maar de binnenkant van de kast is volledig vernieuwd. Doordat de intel processoren minder koeling nodig hebben is er meer ruimte overgebleven voor extra hardware.
Zo kun je in de kast 4 harde schijven kwijt, waardoor de opslag capaciteit intern tot 2 Terabyte komt. Uitbreiden van die schijfcapaciteit is eenvoudig; gereedschap heb je er niet bij nodig.

Ook nu zijn 3 vrije PCI express sloten beschikbaar. Het graphics slot is iets lager in de kast te vinden, want het is nu dubbel zo breed voor grotere grafische kaarten. Standaard wordt de NVidia GeForce 7300 GT met 256 MB geheugen geleverd. Via BTO kan dit worden gewijzigd in een NVidia Quad FX4500 of een ATI Radeon X1900 XT met 512 MB geheugen.
De Mac Pro wordt geleverd met een 16x SuperDrive, maar er is ruimte voor een 2e optische drive.
Airport en bluetooth zijn standaard niet aanwezig en dat is eigenlijk een vreemde keuze.
Wat ook niet (meer) aanwezig is, is het analoge modem. Maar een extern USB modem is leverbaar.

Voor randapparatuur beschikt de Mac Pro over 2 FireWire 800 poorten, twee FireWire 400 en 5 USB 2.0 poorten. Audio kan zowel analoog als digitaal de Mac in- en uitgevoerd worden.

De prijs voor de Mac Pro is €2499, maar via BTO (Build-to-order) opties kan de Mac Pro verder worden uitgebreid. Apple biedt “miljoenen” combinaties voor de Mac Pro, dus er is voor elk wat wils.

Forum topic: Eindelijk: De Mac Pro!

Reageer op artikel:
Apple introduceert de Mac Pro
Sluiten