Wireless Mighty Mouse Review

Door: darh - 54 reacties

Het is nog geen week geleden dat de nieuwe Wireless Mighty Mouse werd geïntroduceerd, toch kunnen we jullie nu al een review van het kleine apparaatje aanbieden! El Mystica, lid van macosx.nl wist er zelfs twee te bemachtigen tijdens zijn verblijf in Amerika. Hieronder kan je zijn verslag lezen.

Stel je voor: iets meer dan een jaar geleden besloot ik te switchen. Ik kocht een powerMac 2.7 Dual, 4gb RAM en een 23 inch HD Cinema Display. Enkele maanden later komt de iPod Nano uit. Ziet er mooi uit, dus diezelfde dag bestelde ik er ééntje. Weer een paar maanden later een Airport Extreme en enkele extraatjes geïnstalleerd. Onlangs kwam de MacBook uit. En daarop ben ik dit aan het typen. Een geek dus.

Mijn macBook gaat overal met me mee. Dus ook op vakantie. Ik zit enkele dagen in Miami en lees ’s morgens plots dat de gloednieuwe Wireless Mighty Mouse (WMM) uit is. De dag ervoor ben ik de gloednieuwe Apple-store gaan bezoeken. Dus ik opnieuw erheen. Mooi, hij stond er al! Maar toen ik met mijn doos aan de kassa stond, kreeg ik te horen dat het een zelfgemaakte etalagedoos was en dat er enkel een gewone mighty mouse in zat. Ze verwachtten ze weldra, maar het zou toch gemakkelijk nog 2 dagen kunnen duren. Damn, dan zou ik al in Orlando zitten.

Vandaag dus naar Orlando gereden, ingecheckt in mijn hotel, en op naar “The Florida Mall”. Daar bleken er nog een hele hoop liggen, net als de nieuwe iPod+Nike sportkits, die ook al uitgeput bleken in Miami. Mooi, dus snel 2 doosjes meegenomen.

Op mijn hotelkamer gelijk de boel uitgepakt en getest (het is tien uur avonds, het onweert buiten, wat doe je dan?).

Ik heb thuis een klassieke Applemuis (de generatie voor de Mighty Mouse), en een Logitech MX 1000 lasermuis. Vroeger had ik ook al andere muizen, gaande van Microsoft, over Dell, tot Logitech. Ik heb nu een uur gespeeld met mijn nieuwe WMM en ik kan eerlijk zeggen dat mijn Logitech nog altijd de mijn voorkeur geniet. Waarom? Dat wordt zometeen duidelijk.

Installatie
Apple is altijd al mijn lieveling geweest voor het installeren van nieuwe software. Simple as hell. Eerst mijn bleutooth apparaat herkennen, vervolgens de CD-Rom erin, en software installeren. Na de installatieprocedure moet je wel je computer herstarten, zoals vaak het geval is bij dergelijke apparatuur.
Vervolgens kan je in je systeemvoorkeuren je aanpassingen doen.

 • Instellingen voor je primaire knop;
 • Instellingen voor je secundaire knop;
 • Instellingen voor je scrollbutton: enerzijds hoe je wil scrollen (enkel horizontaal, enkel verticaal, beide of 360°), anderzijds voor je knopeffect. Bij mij opent hij bijvoorbeeld mijn Dashboard (omdat ik nogal vaak enkele widgets gebruik);
 • Instellingen voor de snelheid van je aanwijzer;
 • Instellingen voor je scrollsnelheid;
 • Instellingen voor je dubbelklik interval;
 • Instellingen voor je zijknoppen: je zijknoppen hebben samen triggerfunctie. Ik heb ‘m bevoorbeeld ingesteld dat hij de programmakiezer opent.

Batterijen
Bijgeleverd zitten twee batterijen. Standaard Energizers. Niet-heroplaadbaar. Voor velen zal dit de grootste struikelblok zijn, denk ik. Je kan je muis niet opladen in een dock, of op één of andere manier aansluiten op een usb-poort. Batterijen er uithalen en andere erin lijkt de enige mogelijkheid. En bij voorkeur herlaadbare batterijen, uiteraard. Je kan je batterijen ook controleren via het Bluetoothpanel in je systeemvoorkeuren. De muis heeft ook een klein klepje onderaan. Als je het klepje voor de laser schuift, is het ‘uitgeschakeld’: het groene lampje onderaan gaat uit, de batterijen zijn niet meer verbonden.

Gebruik
Ergonomisch is dit uiteraard weer een ware Applemuis. Lekker onder de hand, licht, en vlot lopend over je buro. De scrollbol is nog altijd even gevoelig (té, naar mijn mening), en inderdaad erg gevoelig voor vuil. Maar wel erg effectief om verschillende richtingen op te kunnen scrollen. Het grootste minpunt van de WMM ligt voor mij nog altijd in de knoppen. De zijknoppen op mijn Logitech zijn heel duidelijk, en vragen slechts een lichte druk. Bij de WMM moet je echt je muis ‘knijpen’ om de zijknoppen te activeren. Ook de knoppen aan de bovenkant storen me. Ik heb al zeker vijf keer teveel naar het midden van de muis geduwd, waardoor de andere knop werd geactiveerd.

Precisie
Deze muis kan best zijn mannetje staan qua precisie. Ik werk vaak in Fireworks en Flash, 2 programma’s waar verschillende lagen met objecten boven elkaar liggen en dus vaak precisie vereist is. Deze muis beweegt zoals ik het verwacht en ook zoals mijn andere lasermuis dat doet. De lasermuis is in elk geval een goeie zet voor Apple (of beter “Het werd tijd”), en ze hebben het niet verprutst, dat is zeker. Bovendien heb ik ‘m al gebruikt op een bed, een pul, een wit tapijt en een blinkend witte spoeltafel. Nergens waren er problemen. Mijn kamer is hier vrij klein, maar op 5 meter werkt de Bleutooth WMM nog altijd even precies. Grotere afstand is nutteloos, want zover zie ik zelf niet meer precies!

Conclusie
Voor mij kunnen de knoppen beter, had er een systeem voor het opladen van de batterijen mogen zijn, maar daarentegen staan erg grote performaties en precisie. Een 4/5 waard.

Reacties

54 reacties
 • Profielfoto
  pieter78

  Dank voor de review… voorlopig nog geen WMM voor mij dus.. sluit aan bij ervaring met wireless Logitech op het werk, ik houd het nog even bij kabeltjes! :)

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Zo, de review schrijver heeft geen geld tekort! Eerst een Power Macje met 4GB geheugen, dan een iPod, dan een MacBookje en voor de lol nog eens twee Bluetooth muisjes.. in Miami notabene.

  Ach ja, ik gun het hem van harte. Prima review! Mooie muis, maar voor 69 euro een beetje prijzig voor een muis.

 • Profielfoto
  Xigh

  Leuk dat er al een review is. Wat houd 360 scrollen in?

 • Profielfoto
  darh

  @ Xigh, 360 graden, het komt er dus op neer dat je alle kanten op kan scrollen;)

 • Profielfoto
  error

  Mooi. Ik heb ‘m – hoewel veel te duur natuurlijk – sinds vanmiddag in bestelling bij de Apple Store. De levering is weer gratis (het is ze dus toch gelukt).

 • Profielfoto
  AdriaanB

  wat een mooi ding :O jammer dat er inderdaad geen oplader bijzit, en de zijknoppen vind ik bij de Wired MM ook al vervelend ???

 • Profielfoto
  DeXoN

  @ Cloudsurfer
  Hij heeft geen 69 euro betaalt. Het zal 69 dollar geweest zijn wat neerkomt op +- 55 euro als ik me niet vergis.

 • Profielfoto
  worldofrick

  haha ik heb hem vanmiddag in de Onderwijs shop besteld… nu lees ik dit… maar goed… ik ben zelf een standaard muis gewend van HP: 2 knoppen, scrollwieltje en optisch. Dus voor mij (en mn MacBook) zal het wel een hele verbetering zijn :-)… Hoop ik

 • Profielfoto
  ottovds

  maw: idem als mijn wired mighty…
  Veel geklaag, maar dat is voor de switchers. Ik klikte in het begin ook nog vaak verkeerd.

 • Profielfoto
  madmax

  Ik wil het liefst weten of deze muis ook zo’n irritante delay van een paar honderdsten heeft en of deze muis net zo zwaar is net als mijn ‘gewone’ Apple Bluetooth muis.
  En maakt deze muis ook van die irritante klikjes die uit een ‘speakertje’ voortkomen (stroomverspilling)?

 • Profielfoto
  Casper

  @ DeXoN: Apple kennende kost hij in Nederland dan gewoon 69 euro’s.

 • Profielfoto
  Byron

  Als ie nou met een draadje aangesloten konw orden op usb, zou echt handig zijn, gewoon als je niet perse draadloos hoeft te zijn, draadje erin, ga je ergens heen ofzo, hup draadje eruit en muisje in de tas..

 • Profielfoto
  Neowave

  Zou iemand de drivers van die Wireless Mighty Mouse kunnen üploaden? Ze zijn nieuwer dan die standaard in Mac OS X 10.4.7 zitten.

 • Profielfoto
  BobOsXTiger

  Whow, een draadloze mighty mouse!! ik zit nu al te m*str*b*r*n :p, als m’n apple store terug open gaat, en hij is er, koop ik hem.

 • Profielfoto
  Aardbei

  Super review! Erg netjes!
  Ik ga hem eerst ff gebruiken in een apple store om die knoppen te testen, maar als dat een beetje netjes werkt dan koop ik hem zeker, m’n blauw/grijze logitech stoort me ontzettend bij mijn all white bureau :)

 • Profielfoto
  macpro

  Goed verhaal. Binnenkort ga ik er ook twee bestellen. Even wachten totdat wat figuren van vakantie terugkomen.

  Een puntje is in de review echter niet aan bod gekomen: deze muis kun je ook gebruiken met slechts één batterij in plaats van twee. Dat maakt de muis een stukje lichter, want dat is een veelgehoorde klacht van de huidige BT muis. Uiteraard gaat dit wel ten koste van de gebruiksduur, oftewel je moet iets eerder de batterij vervangen. Maar dat is zo gebeurd.

 • Profielfoto
  Joor

  hmm macpro, dat wou ik zeggen:p

 • Profielfoto
  KeKo

  wat een crap. Dit vind ik wel het slechtste ooit, geen oplader…
  de eerste draadloze muizen van 5 jaar geleden hadden al opladers, hopeloos dit en dat zeg ik dus echt nooit over apple… (zoals de meesten hier)

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Bedankt voor je KLASSE review! Ben benieuwd hoe hij aanvoelt. Voordeel van een muis met draad is dat-ie lekker licht is. M.a.w. hopelijk is hij niet te zwaar.

 • Profielfoto
  Sjobal

  @ VeRCettY: Je kunt er altijd voor kiezen om slechts één penlite in de muis te doen, hij is dan lichter en toch bruikbaar (zie: http://www.apple.com/nl/mightymouse).

 • Profielfoto
  thijs_ganger

  Ik heb nooit het nut begrepen van een muis zonder staart.

  Een goede review. Maar als enthousiast tablet gebruiker heb ik al jaren geen muis meer aangeraakt… en dat wil ik zo houden denk ik. :)

 • Profielfoto
  Berend

  Ik vind de mighty mouse niet echt een super muis.
  Ik vind hem te plat en het balletje wordt erg snel vies. Geef mij maar Logitech.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik snap het nut niet zo van een oplader bij een draadloze muis. Je muis is dan wel draadloos maar je hebt dan toch nog steeds zo’n lelijk ding met een lelijke draad eraan op je bureau staan.

  De penlites in mijn draadloze muis hoef ik maar één keer in de twee maanden op te laden, dus de rest van de tijd zou zo’n lader gewoon in de weg staan, en bovendien een stopcontact in gebruik nemen. Nu haal ik gewoon zo heel af en toe de lader die ik ook voor mijn andere oplaadbare batterijtjes gebruik tevoorschijn.

  Ook op reis hoef ik geen extra lader voor mijn muis mee te nemen.

  Wat dat betreft, prima gedaan dus van Apple!

 • Profielfoto
  strigoi

  @ Keko Alleen vanwege een muis die je niet aan staat? Apple koop ik athans vanwege het OS dat zoveel malen stabieler en veiliger is dan ms windows.. Verder weten ze hun producten op de meest optimale en functionele manier te maken. Maarja je hoeft ook niet te switchen veel dell plezier ;)

 • Profielfoto
  iStudent

  Ik vind apple een fantastisch merk, maar heb de muizen altijd crap gevonden en deze is weer niet veel beter. Goed review wel, ik ben het helemaal met de schrijver eens wat betreft de linker en rechter muisknop, je moet echt knijpen om je muis duidelijk te maken wat je wil. Voor de rest is laser en draadloos wel weer leuk van het het kleine clitorisje bovenop ben ik ook wel gecharmeerd. Maar metname de vorm (alsof je een gladde kei in je hand hebt) en de knoppen zijn echt verschrikkelijk. Ik vraag me af waarom Apple niet een soort ‘Mighty Mouse Pro’ uitbrengt die je iets meer het gevoel geeft dat je muis het verlengde van je hand is. Zelf doe ik heel veel DTP werk en ik vind dat dit gewoon niet kan met deze muis. Ik vraag (dit is een vraag dus) me af hoe andere DTP’s hierover denken, wat vinden jullie van de vorm en de knoppen?

 • Profielfoto
  KeKo

  @strigol:
  ik gebruik al 20 jaar een apple en jij?
  Ik zie alleen mensen met draadloze muizen en die moeten relatief vaak worden opgeladen is mijn ervaring, ik vind het dan heel prutserig als je dan elke keer batterijen moet verwisselen, als die wel 2 maanden meegaan, dan heb ik niks gezegd, maar eerlijk gezegd kan ik me dat niet voorstellen…

 • Profielfoto
  appleboy

  leuk muisje :p

 • Profielfoto
  sirtimo

  Ik ben dus ook benieuwd of hij ook die Verschrikkelijke delay heeft van een paar honderste seconden zoals al eerder opgemerkt waardoro hij voor mij volslagen ongebruikbaar is. Ik had d ie gewone bluetooth muis, 110 euro voor betaald,, bijna niet gebruikt, is gewoon onwerkbaar in photoshop

 • Profielfoto
  appletjesfris

  Ik heb mijn mighty mouse vandaag binnen gekregen werkt perfect.
  En ja de batterijen gaan echt 1-2 maanden mee.
  Als je hem maar uitzet aan de onderkant.

 • Profielfoto
  Sixer

  Ik kan niet werken met de Mighty Mouse. Teveel overlap tussen de twee muisknoppen en dat scrollballetje vind ik maar niks.

 • Profielfoto
  peterterhark

  heb een tijdje geleden mij draadloze gewone muis omgewisseld met de draad MM. Bevalt erg goed en als ik de oude zware kiloknaller weer eens in mijn handen heb, hoef ik niet weer draadloos. Bovendien is ie altijd verdwenen onder een berg papier. Dus voor mij nog geen draadloze MM!

 • Profielfoto
  SebastiaanV

  appletjesfris:
  Ik heb mijn mighty mouse VANDAAG binnen gekregen werkt perfect.
  En ja de batterijen gaan echt 1-2 MAANDEN mee.
  Als je hem maar uitzet aan de onderkant.

  Lol dude! Je geloofwaardigheid zakt hiermee naar het nulpunt!

  Je hebt hem vandaag gekregen, en je weet nu al dat hij 1 tot 2 maanden meegaat? Knap man! Hoe doe je dat?!

 • Profielfoto
  Prohibit Art

  Weet iemand of deze nieuwe muis goed werkt op een zwarte doffe (schoolbord) ondergrond ???
  Mijn huidige optische apple muis werkt er in ieder geval voor geen meter op.

  groeten

 • Profielfoto
  Tijmen Kielen

  Ik heb m net binnen, echt een leuk muisje. hij doet het zelfs op je hoofd, dat is echt een verbetering in vergelijking met de vorige MM.

  IK heb alleen iets geks. in het boekje staat dat je de muis maar 1x moet koppelen. maar iedere keer als ik mn MBP openklap moet ik m opieuw kopelen.. dat is wel wat vreemd….

  verder is de muis naar mijn mening met 2 penlites niet te zwaar.

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  @ NEMjit

  Ja maar HOE LANG heb je ‘m op je hoofd gehad? En moet je dan steeds je hoofd draaien?

  ;)

 • Profielfoto
  Uxmal

  Het blijven in mijn ogen vervelende dingen. Dat verwisselen van batterijen wordt je toch gestoord van op den duur…? :(

  Laat maar snel komen die draadloze oplader :p

  (….Portable Power Transfer
  The initial reason Bluetooth was perceived to be useful was the elimination of wires. Although one wire that many may believe always necessary is a power wire. Taylor (2004: 1) says that ‘Splashpower Limited is focused on the elimination of the “last wire” in electronic devices – the charging lead. The company’s unique and patent-pending SplashpowerTM technology enables a range of devices to be powered and recharged simply by resting them on the SplashPad – without any wires or contacts’. This application of Bluetooth has obvious potential for any portable device that requires battery power, from mobile phones, to computers, music devices plus many more….)

  bron: http://wiki.media-culture.org.au/index.php/Bluetooth_-_Future

 • Profielfoto
  Tijmen Kielen

  @ VeRCEttY

  Jij hebt mn hoofd nog nooit gezien he!;)

  Nee maar even serieus: echt geen oppervlakte te gek voor dit muisje!

 • Profielfoto
  appletjesfris

  Hij Sebastiaan.V Grappenmaker

  Ik gebruik al een jaar een bleutooth muis van apple.

  appletjesfris:
  Ik heb mijn mighty mouse VANDAAG binnen gekregen werkt perfect.
  En ja de batterijen gaan echt 1-2 MAANDEN mee.
  Als je hem maar uitzet aan de onderkant.

  Lol dude! Je geloofwaardigheid zakt hiermee naar het nulpunt!

  Je hebt hem vandaag gekregen, en je weet nu al dat hij 1 tot 2 maanden meegaat? Knap man! Hoe doe je dat?!

 • Profielfoto
  EL Mystica

  HI Everybody!!

  I’m reading all of this …. OW crap, zit ik nu nog steeds in het Engels te typen.

  First, Eerst, wil ik iedereen bedanken voor de goeie reacties op mijn review. Het is niet mijn eerste review, maar wel mijn eerste review wat betreft Appleware. Hier in de States is Apple veel meer te zien in het straatbeeld al blijven heel wat bedrijven nog aarzelen. iPods zie je overal, en met de gekste pimps: cased in een cd-doosjes achtig iets, in allerlei crazy casings, … iPods en accessories worden op heel wat meer plaatsen verkocht dan dat in België het geval is. Echte toppers zijn (naast de hulsjes en zakjes) de mini-hifi’s.

  Second, ten tweede: de muis. Ik heb ‘m al geprobeerd op een zwart ondervlak en ook daar werkt hij op. De singlebattery optie heb ik nog niet geprobeerd. De vertraging ken ik van vroeger. Momenteel merk ik er hier nog niks van, maar dat kan nog komen.

  De meesten vallen inderdaad over de te herladen batterij. Terecht. Maar mijn Logitech MX 1000 lasermuis thuis heeft elke week een laadbeurt nodig. Ik werk er gemakkelijk tot 14 uur per dag mee (naast een tablet) en langer trekt die het niet, hoor.

  Persoonlijk ga ik mijn WMM houden voor mijn laptop (handig in de zetel en in bed:p ), en de tweede? Die ga ik vermoedelijk weggeven…

 • Profielfoto
  poembaa

  Hihi, en je zoekt nog een goed doel om hem aan weg te geven? Hulp nodig?:p

  (Hmmm, of lijk ik nu op “ik wil een mac voor nop”)

 • Profielfoto
  SebastiaanV

  @ appeltjesfris

  Hoe weet je dan dat de WMM 1 tot 2 maanden meegaat :sealed: Slaat toch nergens op, is een hele andere muis. Laser, meer knoppen, scrollbal..

 • Profielfoto
  Simmens

  mooie review, wat is de functie van de rechtermuisknop eigelijk? krijgt die dan de functie van de Ctrl toets? of de Apple-toets? If yes zou ik graag mn huidige wireless BT muis vervangen hoewel ik het weer een schandalige prijs vind.

 • Profielfoto
  appletjesfris

  Sebastiaan.V (Switcher)

  @ appeltjesfris

  Hoe weet je dan dat de WMM 1 tot 2 maanden meegaat Slaat toch nergens op, is een hele andere muis. Laser, meer knoppen, scrollbal..

  Weet je wat nergens opslaat die reactie’s van jou.
  We zullen het wel zien, in ieder geval mijn bleutooth muis gaat tussen de1-2 maanden mee.

 • Profielfoto
  kristo

  Een draadloze muis lijkt handig maar is het niet!

  Waarom? De 2 AA batterijen (heroplaadbaar of niet) wegen er teveel aan. De muis wordt daardoor bij veelgebruik ondraaglijk zwaar en log. Je zou van veel minder RSI krijgen. ???

 • Profielfoto
  Macteach

  >IK heb alleen iets geks. in het boekje staat dat je de muis maar 1x moet koppelen. maar iedere keer als ik mn MBP openklap moet ik m opieuw kopelen.. dat is wel wat vreemd….

  Voldoende is even een keer te klikken met de muis, dan komt de verbinding ook weer tot stand!

 • Profielfoto
  hjallie

  Als je de trackpad van de macbookpro een tijdje gebruikt hebt wil je geen muis meer!:D

 • Profielfoto
  Hugo Dhooghe

  Ik snap niet wat jullie tegen hebben op de muis met staart en het scrolwieltje. Dit werkt toch perfect! Heb me ook alvast -alhoewel veel te duur- een bluetooth mighty mouse besteld, werkt die echt met 1 batterij en moet je die telkens uitzetten na gebruik?:p

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Halen.

 • Profielfoto
  macpro

  @Uxmal: verwisselen van de batterijen is eens in de zoveel weken. Als je van zoiets gestoord wordt, dan moet je je tolerantie grens eens opkrikken. ;)

  @kristo: zoals al vaker aangegeven: de BTMM kun je ook met één batterij gebruiken. En dan is ‘ie alweer een stuk lichter.

 • Profielfoto
  error

  Die nieuwe functies (o.a. 360° scrollen en dat ‘zoomen’) zitten in de Mighty Mouse 1.2 Software op de cd die bij de Wireless Mighty mouse zit.

  Wat blijkt? Deze software werkt ook met de normale Mighty Mouse (met een draadje)! Heel fijn dat 360° scrollen!

  benieuwd wanneer Apple deze versie beschikbaar maakt voor ieder, waarom wachten tot 10.4.8 of 10.5?

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Toch een nadeeltje gevonden: hij werkt niet op je XP van BootCamp…

 • Profielfoto
  mymac

  @ simmens

  schadalige prijs:S?
  valt toch reuze mee, als je het vergelijkt met de MX1000 is hij niet veel duurder, en het blijft apple, dus dit kan je bij elk product zeggen over hun…
  ???

  maargoed, superreview, hier heb ik wat aan ook al was ik toch al van plan hem te halen [met nog 550€ schuld bij mn pa:p ]
  wel jammer dat hij niet op XP van BootCamp werkt maar ik zit toch nog op mijn goude oude iMac G5 PowerPC waar ik nog steeds blij mee ben:D

 • Profielfoto
  leavestone

  Hey werkt de soft mbt tot zoomen ook met de bedraade Mighty Mouse?

 • Profielfoto
  miniad

  Zal het ook niet op XP gaan werken als er een nieuwe driver-cd is aangemaakt en geinstaleerd?