Shiira 2.0: een voorsmaakje

Door: Peach - 21 reacties

Shiira lijkt stilaan een degelijke applicatie te worden. Dat blijkt toch uit een (pre)bètaversie van Shiira 2.0. Alles zit nog in een vroeg stadium, maar het oogt toch alleszins mooi. Shiira is een opensource webbrowser en gebaseerd op dezelfde engine als Safari. Opmerkelijke vernieuwingen zijn alvast de nieuwe voorkeuren. Deze instellingen komen aardig in de buurt van Apple’s ‘systeemvoorkeuren’. Verder werken tabs zoals Exposé en zien je bladwijzers er wel erg fraai uit (genaamd: Shelf). Waarom en waarvoor alle aanpassingen aan ‘mijn favorieten’ dienen, is nog niet duidelijk. Net zoals de rest van de (pre)bèta functioneert een groot aantal knopjes van ‘the Shelf’ gewoon nog niet. Andere zaken, zoals je voorkeuren, zijn voorlopig nog niet vertaald naar het Engels. De (pre)bèta is echt nog niet geschikt voor dagdagelijks gebruik, maar bewijst toch wél dat er potentieel zit in Shiira.


‘Tabbed browsing’

‘The Shlelf’: opvolger van de oude bladwijzers

Voorkeuren

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  AdriaanB

  ziet er goed uit :O

 • Profielfoto
  PietjePuk

  Ik kan niet wachten om hem zelf te testen!

 • Profielfoto
  macsterdam

  qua interface is deze versie echt enkele stappen vooruit. Bijzonder fraai vormgegeven allemaal en erg fijn om mee te werken. Hoop dat een publieke versie snel komt. De preview versie zoals hier besproken, die wel buggy is en nogal wat features mist, valt hier te downloaden: http://prdownloads.sourceforge.jp/shiira/21009/proto060719.dmg

 • Profielfoto
  Haddock

  Wat is dit? Ik lees nergens terug wat voor soort applicatie dit is. Aan de plaatjes te zien vermoed ik dat het een browser is. Zo ja, wat voegt het dan toe aan de hele serie reeds beschikbare browsers?

  Volgens mij kan dit bericht het best herschreven worden op een manier dat het ook begrijpelijke kost is voor mensen die niet bekend zijn met eerdere versies van dit programma ???

 • Profielfoto
  PeterMeeuwsen

  Misschien handig om in het artikel nog even te melden wat Shiira is? Ik had namelijk geen idee waar het over ging, en het artikel maakt dat totaal niet duidelijk.

  Edit: Haddock was me net voor, maar gelukkig ben ik niet alleen ;))

 • Profielfoto
  Rickje

  Ik vind het zo een Safari namaak, BAH!

 • Profielfoto
  vishaakje

  @haddock/PeterMeeuwsen, zie toch echt “Shiira is een opensource webbrowser en gebaseerd op dezelfde engine als Safari.” staan… Misschien dat dat gedaan is naar aanleiding van jullie tips:)

  @Rickje, eh, wat? al geprobeerd? Anders zeg je ik vind Safari zo’n IE namaak … bedoel, een browser is een browser, en Shiira bied nog wat leuke osx extra’s.

 • Profielfoto
  PeterMeeuwsen

  @vishaakje: Volgens mij is dat na onze reacties er bij geplaatst

  Anders heb ik er totaal overheen gelezen, in dat geval: mijn excuses!

 • Profielfoto
  Chasnam

  Heeft iemand toevallig een idee of er een versie beschikbaar is waar de voorkeuren ook in het engels zijn, m’n chinees is deze week precies wat minder, en zou graag een paar dingen aanpassen, tenzij ik natuurlijk over de optie gekeken heb om de taal in het engels te zetten, dan is dit een redelijk nutteloze post… Dus voorlopig ben ik maar terug naar 1.2.2

 • Profielfoto
  Rickje

  Vishaakje, ik heb geen behoefte aan die extra’s :p

 • Profielfoto
  macsterdam

  er komt zeer binnenkort een publieke beta dus nog even geduld.
  btw, er is net weer een nieuwe beta uit: http://prdownloads.sourceforge.jp/shiira/21067/proto060724.dmg

  @rickje: één van de extra’s is full-screen browsen en daar ben ik persoonlijk erg blij mee! Misschien kun je Shiira zien als Safari Pro :D

 • Profielfoto
  Temega

  Mensen die niks te doen hebben gaan nu nog nieuwe browsers ontwikkelen. Kbedoel, is firefox niet goed genoeg?
  Als je echt je tijd wilt benutten, ga dan crossbrowser technieken ontwikkelen, hebben mensen wat meer aan dan weer een browser. Of een plugin dat quicktime movies net zo goed renderd met firefox als met safari, dan zou je mij tenminste een plezier doen:P

  Kansloze browser ontwikkelaars…

 • Profielfoto
  macsterdam

  @Temega: ‘tis maar goed dat niet de hele wereld denkt zoals jij – dan zou er nooit meer vooruitgang zijn. ???

 • Profielfoto
  vishaakje

  macsterdam, idd waar, zowiezo is het goed om je programmeer spieren er mee te ontspannen:)
  Een boxer moet ook eerst goed tegen een zandzak leren slaan;) En mijn eerste prog had ook alleen ‘hello world’ staan zoals iedereen waarschijnlijk:D

 • Profielfoto
  Marius1976

  Zo raar is de reactie van Temega niet. Er zijn inmiddels zo veel webbrowsers, dat je bijna door de bomen het bos niet meer ziet.

  En omdat er maar 1 of 2 ‘engines’ zijn, kom je de problemen in compatibiliteit bij vrijwel al die browser ‘kloons’ tegen.

  Aan de andere kant is het natuurlijk altijd leuk als er mooie programma’s worden gemaakt, met leuke ‘eye candy’ en snufjes enzo. Maar voor mij persoonlijk hoeft het dus ook niet zo nodig.

  Maar goed… ieder z’n smaak

 • Profielfoto
  macsterdam

  ik snap dat niet iedereen behoefte heeft aan extra’s, maar qua interface en functionaliteit is Safari vrij simpel. Daar is op zich niets mis mee, sterker nog, het kan een enorme plus zijn, maar er is absoluut ruimte voor verbetering. Als je naar Omniweb 5.5 kijkt en nu dus naar Shiira 2, dan klopt het dat de de render-engine van Safari gebruiken (wel de nieuwste overigens, die nog niet in Safari zelf zit btw). Daarnaast hebben beiden heel veel extra functionaliteit en handigheidjes die veel verder gaan dan alleen eye-candy.

  In mijn ogen dagen beiden ontwikkelaars (omni / shiira) apple ook uit om een nog beter product te maken, en daar wordt iedereen weer beter van. Verder vind ik het altijd leuk te zien dat er nieuwe en originele zeken ontwikkelt worden op browser-interface gebied (denk: Tabposé!)

 • Profielfoto
  Maced.2

  mmm ….ik hou het ff bij Flock en safari.
  :D

 • Profielfoto
  Berend

  Hij loopt niet stabiel die 1.2.2
  Maar ziet er wel erg prima uit.

 • Profielfoto
  zAo

  Eindelijk weer een browser die gebaseerd is op khtml en niet op de Gecko engine.

  Was het maar 7 augustus :D

 • Profielfoto
  Neowave

  Ziet er erg relaxed uit, punt is alleen dat ik toch nooit van Safari af stap. Ben benieuwd wat de volgende belangrijke Safari versie ons gaat bieden.

 • Profielfoto
  Maced.2

  Let op Luitjes er is weer een nieuwe beta uit………

  http://hmdt-web.net/shiira/en :p