Nieuwe iMac voor het onderwijs

Door: Peach - 24 reacties

Apple heeft vandaag een 17inch-iMac toegevoegd aan hun assortiment. De nieuwe iMac is speciaal gebouwd voor het onderwijs en heeft een prijskaartje van 959 euro. Hiermee vervangt dit model de oude eMac. Deze iMac wordt standaard geleverd met een 80gb harde schijf en de Intel GMA 950 grafische kaart met 64mb ‘shared’ video. Verder ontbreekt Bluetooth en een SuperDrive. De iSight is wel aanwezig.

Klik hier voor verdere informatie of hier voor de Belgische afdeling.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  chatsmit

  Mooi nieuws. Ik hoop ook dat ze in de lage landen te koop gaan staan, 750 euro is een zeer goede prijs voor zo’n iMac

 • Profielfoto
  Xcode

  Leuke vervanger voor de eMac vind ik zelf…:)

 • Profielfoto
  Peach

  Mijn eigen mening: de eMac had z’n charme en was ‘uniek’, nu zit je qua uiterlijk bij “meer van hetzelfde”. Dat vind ik wel jammer, maar verder lijkt het me ook een goede koop.

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  Persoonlijk had het me logischer geleken wél bluetooth erin te zetten en geen iSight dan omgekeerd. De iSight blijft voor velen een speeltje.

 • Profielfoto
  l-rs

  Hij is hier ook te koop sinds vandaag en kost 959 euro. Het was even zoeken (stond niet expliciet in ’t persbericht namelijk) maar er zit volgens deze pagina wel degelijk Bluetooth op:

  http://www.apple.com/nl/education/imac/

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  die prijs is wel een groot verschil met 750 euro..
  en als je bij alle specificaties ziet van dat model zie je dat bluetooth er niet opzit.

 • Profielfoto
  Marieke van Osch

  @Lord_spianoman
  Ik ben het niet met je eens dat het onderwijs niets heeft aan een iSight en meer aan bluetooth. Denk eens aan werken op afstand, zieke leerlingen, videoconferencing, samenwerken met een andere school, etc. Met bluetooth krijg je waarschijnlijk alleen maar rotzooi van telefoontjes op de iMac.

 • Profielfoto
  benj1989

  ze gaan ook geen aparte cases maken voor onderwijs, toch niet voor ze zien dat het een succes is of niet, wat doen ze anders met dat gaatje?

 • Profielfoto
  Neowave

  @l-rs
  Eh nee hoor…

  http://www.apple.com/nl/education/imac/specs.html

  Op de introductie site bedoelen ze dat de iMac in het algemeen ondersteuning bied voor Bluetooth 2.0.

 • Profielfoto
  Peach

  Blijkbaar heeft Kimmo dit nieuwtje ook opgestuurd naar de redactie. Dank u daarvoor (ook al had ik het niet gelezen)

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  @move. Dat heb ik helemaal niet gezegd. ‘k heb alleen gezegd dat het me logischer leek, ook al om geld uit te sparen.

 • Profielfoto
  l-rs

  @Neowave: dat is dan knap stom door onder “Een poort voor elk apparaat” op de intropagina over Bluetooth 2.0 te reppen.

  Zoals het daar staat geformuleerd:

  …Ingebouwde draadloze AirPort Extreme- en Bluetooth 2.0-voorzieningen. [..] Met deze computer beschikken leerlingen dan ook over alles wat nodig is …

  Is het bijkans false advertising als het er niet in zit.

 • Profielfoto
  dimelot

  Wat ik eigenlijk niet helemaal begrijp, is er waarom zo’n grote HD in zit. Als het goed is zou een school vanaf een server werken, en niet lokaal.
  Maar het is een leuke prijs…hopelijk komen ze ook bij bij binnenkort op mijn school, want daar staan nu de eMacs en ik doe nooit zoveel op school omdat die eMacs trager zijn als mijn eigen iMac…

 • Profielfoto
  RenaultF1

  Met een server werken is niet altijd zo goed doenbaar. En als de studenten zelf een computer nodig hebben is een grote harde schijf belangrijk. Ik vind 80 zelfs al heel klein.

  Maar vind het niet echt een koopje, in België zal dat ding dan een 1000€ kosten, en een student kan een normale 17″ imac voor 1240€ aankopen. Prijsverschil is dus tussen de 240 en 300€. Hiervoor heb je 512MB geheugen meer, een DVD-schrijver, grotere harde schijf (dubbel zo groot zelfs), een betere grafische kaart, bluetooth en een afstandsbediening voor front row.

 • Profielfoto
  Peentje

  nou ja ik vind dit een goede prijs voor een Apple, ook geschikt voor overstappers die toch graag een iMac ipv een minimac willen.
  Ik kan me voorstellen dat als je oude pc&randapparatuur ouderwets/versleten is , en je dan een mini mac zouden kopen kunnen ze ook nog alle randapparatuur erbij aanschaffen!
  Nu heb je voor minder dan 1000 euro’s toch zo’n mooie iMac

 • Profielfoto
  Len

  Au.

  – LCD (zonder glasplaat, hallo elleboog of vinger met energieke arm)
  – Slot loading drive (hé! mijn minidisc doet het niet en hij komt er niet meer uit! Ik hoor alleen maar ‘krak’ en geschuur)
  – Valt gemakkelijk om na een stoot met een (rug)tas, elleboog of iets dergelijks. Heb dat al gezien met de G5 iMac in een kantoorruimte.
  – Duur…

  Nee, dit ding stelt me echt teleur, sorry. En dan heb ik nog niet eens de andere voordelen van de eMac gehad die deze e-iMac waarschijnlijk niet bezit (koel, robuust).

 • Profielfoto
  strigoi

  @Len
  Je kan deze iMacs best in mediatheken van onderwijs plaatsen.. daar is toezicht en verder is het daar vrij rustig (is mijn ervaring uit het verre verleden).

  Verder kan het in het Hogere en Universitair ook makkelijk terecht.. ik bedoel hoeveel vandalisten etc lopen daar nou rond? Dus vind het zeker een goede uitkomst van apple.

  Veel beter dan die trage CRD bakken van eMacs, waar je al na 5 minuten werken barstende koppijn van krijgt door de schermrefreshrate.
  OF ze een gat in de markt hebben betwijfel ik aangezien dell nogsteeds systemen voor 400-500 E levert.. maar ze zijn op de goede weg een zoals ook al eerder is gezegd het is ook een aantrekkelijk instap model

 • Profielfoto
  Len

  @strigoi: De eMacs zijn alles behalve traag. Heb je er wel eens een gehad met voldoende geheugen (512 MB)?

  Ze zijn sneller dan de iMac G5 op ‘automatish’ voor veel dingen. Die iMac G5 was een ramp (en ja, ik heb er drie getest, Rev. A). Vooral de interface is een stuk vlotter op de eMac, of eigenlijk elke andere Mac dan de iMac G5 rev. A.
  Waarschijnlijk zijn die Intels sneller, dat weet ik niet, maar dat is niet moeilijk. Met de processorsnelheid op ‘laag’ ingesteld (enige manier om die dingen beneden de 80°C en een beetje stil te houden) was zo’n rev. A iMac G5 ongeveer zo snel als een 600 Mhz G4…

  De CRT heeft een hoge refresh rate, kun je goed naar kijken. Ik heb er hier een staan, nooit koppijn van gehad. Van een veel te hoge resolutie op een 17″ widescreen krijg je de kriebels, en dat was met de Rev. A iMac zeker het geval. Native resolutie is nogal hoog voor het formaat. De schermen van het 17″ model waren ook erg slecht. Zeer kleine verticale kijkhoek en lichte vlekken in de hoeken. Ja, bij alle drie. Ik hoop dat ze dát er in ieder geval uit hebben.

  Op een universiteit kunnen ze wel staan. Hoewel… overal waar veel mensen rondlopen gebeuren ongelukken, en zo ook op een kantoor waar zo’n iMac gewoon plat ging na een onbedoelde tik. Of de minidiscs…

  Ik vind de eMac nog steeds op alle punten winnen als onderwijscomputer. De iMac is leuk voor thuis of op het kantoor, maar in een publieke ruimte? Ik moet er niet aan denken. Daar is ie dan ook nog eens veel te duur voor.

  EDIT: Dell heeft machines vanaf €300,- incl. Met combo drive en 512 MB RAM… Natuurlijk, het blijft Dell, maar toch.

 • Profielfoto
  Neowave

  @l-rs
  Er staat niet dat ze specifiek de low-end iMac bedoelen.:p

  @Len
  Ik werk ook prima op me eMaccie!;)

 • Profielfoto
  bassmac

  Ik meen dat ze vorige week met Bt nog 1069 kostten, die i-macs…
  960 is best duur voor onderwijs, wintel heb je voor 700 compleet, pleur je weg na drie jaar, dat wel, en wil je echt multimedia dan is die instapper zowieso te licht. Zij zijn in ieder geval te laat, bij ons staan alleen nog maar windows-bakjes, misschien over twee of drie jaar dat er weer bekeken wordt of er weer Mac’s komen. Ik ben bang van niet, sysbeheer vindt ze niet te combineren met de huidige servers en Apple Nl kon indertijd ook niet helpen.
  Al met al gewoon een kale instapmachine die niet zo uitbreidbaar is. Minimac voor thuis kun je wel leuk opvoeren!!
  (Dit alles vanaf eenI-mac G4 prima ding)

 • Profielfoto
  G-Force

  @Len
  1440×900 op 17″ te hoog? Sorry hoor maar hoe is het dan gesteld met jouw ogen? Als het dit niet was geweest was het wel 1280×800/768 geweest, dat is voor een computer als de iMac een waardeloze resolutie…

  Wat betreft dat het best een fragiele machine is, dat ben ik met je eens. Omvallen van de machine, express of niet express is not-done op een school. Als ik zie hoe de Dell computers bij mijn oude school behandeld werden. :sealed: Iemand zat met zijn enorme nagels krassen te maken en te tikken op het TFT scherm, die heeft het uiteindelijk begeven. Alle stickers (incl. Windows licentie sticker) zijn eraf gehaald. Er is een keer een TFT scherm omgevallen omdat iemand zijn tas ertegen aan gooide etc. etc. Ze zijn er slecht aan toe. Door deze gevallen mochten we op een gegeven moment niet meer zonder toezicht (en terecht hoor) het lokaal in.

 • Profielfoto
  Sjobal

  Ik had het al zo voorspeld, alleen dan nog zonder iSight en WiFi en met Core Solo, dus de specs van de iMac ‘Education Configuration’ zijn in realiteit nog beter.

  Dit betekent overigens dat de prijzen van de gewone iMac’s ook wel wat lager kunnen, want wat kost een normale iMac nu extra om te maken/assembleren:
  €11,47 voor 160GB in plaats van 80GB
  €79,35 voor X1600 in plaats van GMA950
  €..9,99 voor Bluetooth
  €..0,00 voor 1x512MB in plaats van 2x256MB (want Apple koopt groot in)
  €..7,00 voor SuperDrive in plaats van Combo Drive
  €..9,99 voor het afstandsbedieninkje

  Samen is dit €117,80; terwijl de (Educational Store) meerprijs voor een normale iMac ten opzichte van deze nieuwe iMac EC €261,80 is. Mij lijkt dus dat de normale iMac wel met €100 naar beneden kan.
  In realiteit zijn de prijsverschillen tussen de twee systemen nog lager voor Apple dan in de Pricewatch van Tweakers.net, omdat Apple zo grootschalig inkoopt (wanneer de prijzen van componenten allemaal proportioneel dalen, dalen ook de verschillen tussen de prijzen, daar heb je geen betrouwbare bron binnen Apple voor nodig). Natuurlijk is het prijsverschil puur gebaseerd op marketing overwegingen, dat is ook legitiem en slim van Apple. Resultaat daarvan is wel dat de uitgekleedde versie van de iMac een betere prijs/prestatie verhouding vertegenwoordigd (puur op inkoopwaarde gebaseerd, niet op bepaalde prestaties van het systeem).
  Ik vind het nieuwe systeem een geweldige deal voor het geld, en zou hem zo kopen als tweede systeem voor in de huiskamer.

 • Profielfoto
  BobOsXTiger

  Ik vind het fantaatish, echt de bom dat Apple dit heeft gedaan. Dan kunnen de schoolkinderen ook een met klasse werken:p ;) .

 • Profielfoto
  Quad

  @Sjobal

  Waar slaat dit op wat je zegt?

  En hoe kom je aan de prijzen.. Die slaan al helemaal nergens op.

  Ik vind het een prima prijs verhouding. En de ‘gewone’ iMacs zijn zeker niet te duur geprijsd..