Zorgt BootCamp voor rooskleurige toekomst Apple?

Door: Lucas Raggers - 53 reacties

Analist Charlie Wolf raadt mensen aan Apple aandelen te kopen. Deze aanbeveling komt na zijn vermoeden dat Apple wel eens flink kan gaan groeien in de komende jaren. Dankzij BootCamp zullen in de toekomst veel Windows-gebruikers overstappen naar Apple.

“We vermoeden dat Apple meer Macs gaat verkopen nu er Windows op gedraaid kan worden. Ons onderzoek onder Windows-gebruikers in de US thuismarkt laat zien dat 8 procent overweegt over te stappen zodra Macs Windows kunnen draaien.”

Reacties

53 reacties
 • Profielfoto
  PietjePuk

  Moet je daarvoor analist zijn? Djeezus, weet het kleinste kind toch… ???

 • Profielfoto
  Skarf

  Over 10 jaar zit iedereen op Mac en dan is Windows weer virus vrij

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Nou, zo vanzelfsprekend is het allemaal niet. Apple is altijd een ukkepuk gebleven, ondanks 5 jaar OSX.

 • Profielfoto
  Marieke van Osch

  En als degene die de Mac kopen om Windows te draaien merken hoe OSX werkt dan willen ze ook geen Windows meer.

 • Profielfoto
  Xserve

  voorlopig nog, maar als Vista uitkomt zien de pc-eigenaars al helemaal ‘geen reden’ meer om over te stappen:(

 • Profielfoto
  Ketsjap

  Wat een kanjer van een dt-fout in dat nieuwsbericht, het doet zowaar pijn aan de ogen!;)

 • Profielfoto
  profclimber

  hoe als vista uitkomt? word hi jdan beter dan blowme xp pro?

 • Profielfoto
  ISS

  De analist (bron?) vertelt er natuurlijk niet bij voor US dollar hij posities heeft in Apple…

  “We vermoeden..” “ons onderzoek” … zegt niks, wat voor onderzoek, onder hoeveel mensen…? Wereldwijd zegt het ook niks, Amerikanen zijn hier een heel type consument dan Europeanen/Aziaten.

 • Profielfoto
  midas

  ze zijn gedraaid

 • Profielfoto
  Zeikhoff

  Als Vista uitkomt dan kunnen alle windows-afhankelijken ‘genieten’ van al die fijne OSX dingen…
  Waarschijnlijk wat minder soepel, maar toch: makkelijker dingen vinden, widgets, films die niet blijven hangen… Misschien leveren ze er zelfs wel een eigen REbootcamp bij… dat je rek- en strekoefeningen gepresenteerd krijgt elke keer als Vista moet Rebooten…

  Maar Move vergeet even dat tegen die tijd Mac OS XI (?) uit is, en Apple weer laat zien wat Vista eigenlijk in zich had moeten hebben…

 • Profielfoto
  iAgree

  ALs ik het me goed herriner gaat vista niet kunnen booten op de mac’s met intel, er was iets wat er niet meer in vista ingeprogrameerd word waardoor het niet meer mogelijk zou zijn , ik weet alleen ff niet meer hoe dat heet ???

 • Profielfoto
  bvds

  Zelfs indien die 8% zou overstappen heeft apple nog altijd niks zero te betekenen op de computermarkt.We zullen dan nog maar zwijgen over softwarebedrijven die voor een kleine markt van meeloperkes moet software ontwikkelen.Over bedrijven en ziekenhuizen etc zullen we nog maar zwijgen waarom zouden deze een mac kopen om windows op te draaien vergeet niet dat daar snobisme van geen enkel belang is maar wel rendabiliteit.

 • Profielfoto
  LucasX

  Het merendeel van “de computergebruikers” denkt nog steeds dat het gebruik van een computer hetzelfde is als het gebruik van Windows. De meeste gebruikers weten niet eens dat ze een keuze hebben van besturingssysteem!

  Daarom vermoed ik dat het enkel maar “Windows twijfelaars” die reeds bekend zijn met Apple, zullen overstappen naar Apple door Bootcamp.

  En de rest ploetert maar verder in het Windows moeras…

 • Profielfoto
  arneblk

  Charlie Wolf spreekt trouwens goed nederlands…

 • Profielfoto
  junjur

  @ iAgree.. volgens mij niet, ik heb al gezien dat Vista draaide op een macbook pro (filmpje volgens mij)..

  http://blogs.msdn.com/hans_vb/archive/2006/06/03/615869.aspx

  hmm.. foto’s dus

 • Profielfoto
  Xserve

  @iAgree

  Nee hoor! Zie, normale pc’s maken gebruik van BIOS om de computer aan te sturen. BIOS is al 20 jaar oud. Intel Macs maken echter gebruik van het moderne Intel EFI-firmwaresysteem. Dat wil zeggen dat Windows normaal niet kan opstarten op Intel-Macs. Daarom is een kleine BIOS-emulator geschreven, waardoor Windows wel opstart op Intel-Macs.

  Nu zou Vista EFI native gaan ondersteunen, maar dit is weggevallen. Vista zal dus enkel kunnen draaien via BIOS-emulatie. BIOS-emulatie levert geen merkbaar verschil in snelheid op.

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  Denk dat dit hele verhaal niks verandert aan de verhoudingen in de computerwereld. Voor de gemiddelde consument blijft een computer onderdeel van Windows, Apple is hooguit bekend van die coole iPod, hun andere hardware heeft de interesse van de grijze massa niet.

  Dit zal ook altijd zo blijven. Apple moet het hebben van de trouwe schare kopers, dit is in het verleden zo geweest en ook in de toekomst zal het zo zijn.

  Ik vind het goed zo, van mij hoeft niet elk mens naar de Mac te komen. Dat is een keus die een ieder voor zich maakt.

 • Profielfoto
  iAgree

  Ok xserve dat was wat ik bedoelde idd EFI was het gene dat niet door ging, mijn fout :D

 • Profielfoto
  ottovds

  apple zal steeds groter en groter worden hoor. Er zijn nog nooit zoveel switchers geweest. 50% van de nieuwe macs gaan naar switchers. Ik heb door bootcamp ook al mensen van apple kunnen overtuigen. Ze proberen dan osx (realiseren dat het beter is) maar hebben nog altijd de geruststelling dat als het niet lukt, ze hun mac kunnen omtoveren tot een infurieure windows-pc. Direct een windows voorinstalleren is heus niet nodig hoor, maar het is op die manier een grote troef.

  @Xserve, bedankt om dit even te zeggen. Vista schrapt blijkbaar veel de laatste tijd:) ik denk dat vista nog niet aan tiger zal kunnen tippen (en dan denk ik eraan dat panter eraan komt):D

 • Profielfoto
  coenremmelts

  @ottovds: (en dan denk ik eraan dat panter eraan komt)

  Leopard bedoel je:P

 • Profielfoto
  Neowave

  Apple’s marktaandeel zit nog steeds ver onder de 5% (±2,9% zoiets) dus dus laten we niet overdrijven.

  En goed persoonlijk zou ik nooit een Mac kopen om er primair Windows op te draaien. Meer een bijzaak: Leuk extraatje.

 • Profielfoto
  Bonte

  XP kunnen draaien op Mac is noodzakelijk voor de backwards compatibility, je zal lachen maar osX is gewoon de opvolger van XP en niet Vista. MS is dead, osX 10.5 zal verschijnen voor PC en heel veel gebruikers gaan die zien als de opvolger. Vista heeft niet bepaald een goeie naam door al z’n uitstellen en minder mogelijkheden, je hebt een uber computer nodig om het te draaien en 10.5 zal er gewoon een stuk vroeger zijn. Als Apple dit momentum goed gebruikt dan is 10-20 % marktaandeel van de nieuwe computers een lachertje.

 • Profielfoto
  Neowave

  Dan moet Apple wel eerst de capaciteit hebben om 10-20% van de markt te voorzien van Macintosh computers.
  Mac OS X voor de PC is vrij dubieus en zal Apple weinig goed doen omdat het boven alles een hardware bedrijf is: Het grootste gedeelte van de winst wordt gemaakt door verkoop van Macs.
  Daar komt bij dat de kracht van Mac OS X juist is dat het systeem vrijwel perfect is afgestemd op de hardware waarop het draait, dit kan moeilijk in stand gehouden worden wanneer het vrijgegeven wordt voor iedere computer fabrikant.
  Dell heeft al meerdere malen laten weten Mac OS X te willen gebruiken maar is keer op keer afgewezen door Apple. En ze hebben gelijk, weinig mensen zullen een relatief dure Mac kopen, als ze voor weinig geld Mac OS X op een Dell kunnen draaien.

  Er zijn trouwens genoeg artikelen in rotatie die met harde cijfers aangeven dat Apple’s marktaandeel helemaal niet dramatisch stijgt en dat het al jaren achtereen rond de 2-3% hangt.

  10.5 Leopard zegt vooralsnog ook weinig aangezien we met z’n allen nog steeds niet weten wat de nieuwe versie voor verbeteringen met zich zal meenemen en hoe het zal presteren t.o.v. Windows Vista.

  Ik wacht het allemaal rustig af en trek niet al te snel conclusies.

 • Profielfoto
  bvds

  OSX ziet er goed uit maar als ik persoonlijk de vergelijking moet maken met xp is het gewoon een achterlijk traag prulleke en wat mij het meeste ergerd is dat apple publiciteit maakt door ms af te breken dat is het schenden van alle basisregels van handel BREEK NOOIT JE CONCURRENTIE AF.Dat werkt niet dwz dat alle mensen die ms gebruiken dom zijn.Dan moet je zeker niet rekenen op switchers en als ze dan switchen is het een grote teleurstelling want osx is niet stabieler en veel trager en dat gelul over virussen slaat nergens op.Vergeet niet dat ms morgen apple kan opkopen zonder enig probleem.

 • Profielfoto
  Neowave

  Mac OS X is door de UNIX kernel en goede afstemming op de hardware waarop het draait zeker wel stabieler dan menig computer die op Windows XP draait.

  Dat er geen virussen voor Mac OS X zijn in het wild die het systeem zware schade kunnen toebrengen is een feit. Microsoft is zo stom geweest om ieder programma standaard volledige toegang te geven tot het systeem en vitale mappen zoals X:Windows. Die fout maken ze tenminste niet met Vista.

  Mac OS X is wel stukken trager dan Windows XP, valt niet te ontkennen.

 • Profielfoto
  junjur

  @ bvds… ik ben het met je eens, vind os X ook langzaam vergeleken met XP. Maar moet je kijken, er zijn zoveel functies die ongelovelijk handig zijn en echt bijdragen aan je gebruiksgemak. Veel daarvan neemt Vista nu gewoon over.

  moet je hier maar eens kijken:

  http://video.google.com/videosearch?q=vista+on+mac

  ps. iemand die weet hoe dit heet? ik had laatst via TUAW.com een heel goed artikel daarover gelezen maar weet niet meer hoe het heet als hardware en software door hetzelfde bedrijf ontwikkeld worden. (ook al stelt apple de computer ook alleen maar samen uit allemaal onderdelen en doen ze het ontwerp)
  en @bonte, maak het niet te bont he. Zoals Neowave al opmerkt, door de ontwikkeling van hardware en besturingssysteem gemaakt voor elkaar apple het zichzelf makkelijker maakt dan Windows. Dit is in het voordeel van de consument want je koopt een pakket waarbij alle onderdelen naadloos samenwerken.

  hier een mooi stukje daarover, let vooral op het plaatje op de helft van de pagina:

  http://www.osdata.com/holistic/integrat/integrat.htm

 • Profielfoto
  bvds

  Als 20% van de computers niet stabiel draaien en vol virussen zitten is de vergelijking met apple nog een lachertje dat argument werkt alleen voor apple gebruikers windows gebruikers moeten daar mee lachen.HET IS NIET OMDAT DE MEESTE APPLE GEBRUIKERS NIET BEKWAAM ZIJN OM WINDOWS STABIEL TE LATEN DRAAIEN DAT XP EEN SLECHT SYSTEEM IS.Het probleem ligt duidelijk bij de gebruiker.

 • Profielfoto
  bvds

  junjur

  waarom draait protools hier dan veel beter dan logic pro.

 • Profielfoto
  Neowave

  Er zijn zoveel factoren binnen Windows waardoor het systeem onstabiel kan worden die de gebruiker niet te verwijten vallen.

  Mooi voorbeeld is het Windows register dat op den duur helemaal vast komt te zitten met troep van allerlei programma’s. Er zijn amper programma uninstallers die daadwerkelijk alles verwijderen en als gebruiker zijnde is het niet te doen om alle regkeys en programma bestanden handmatig terug te vinden. Hier is in Windows Vista amper verbetering aan gebracht.

  Dit is op Mac OS X wel anders.

 • Profielfoto
  bvds

  register cleaner gratis te downloaden werkt goed maar je moet het natuurlijk weten KENNIS VAN ZAKEN zoals ik het al meedere keren geschreven heb.

 • Profielfoto
  bvds

  Ik heb een maand geleden cubase sx op mijn mac geinstallerd en daarna verwijderd.Vorige week installeer ik de vst adapter van fxpansion en hij begint ook alle plugins van steinberg te converteren hoe komt dat????????????
  Die staan blijkbaar toch nog ergens.

 • Profielfoto
  Neowave

  @bvds
  Ja dat helemaal geweldig, maar Mac OS X zit dus blijkbaar zo in elkaar dat je die kennis niet nodig hebt omdat het systeem die problemen simpel weg niet kent.

  Al die problemen zijn in meer of mindere maten allemaal te verhelpen, maar zoals ik al zei is het niet de fout van de gebruiker dat deze zich in de eerste instantie voordoen. Hoeveel kennis je ook hebt, het valt niet te voorkomen dat het register vervuilt raakt en het systeem vertraagt.

  Over je programmaatje: FF een Spotlight zoekactie uitvoeren. Kun je ze zo weggooien, simpel genoeg. Over het missen van kennis gesproken!

  Verschil is trouwens dat die zooi op Mac OS X geen vertragingen veroorzaakt. Op Windows helaas wel.

 • Profielfoto
  bvds

  Ik ga u gelijk geven.Zelfs als mijn pc op de helft draait is hij nog veel sneller nu misschien niet meer met intel maar dat is gewoon windows technologie .

 • Profielfoto
  tennapel

  Het lijkt mij apekool. Veel huis-, tuin- en keuken gebruikers kijken naar de prijs en het aanbod van illegaal verkrijgbare programmatuur, of wat ze van de baas legaal mogen gebruiken en zolang Windows applicaties niet direct werken onder MacOSX zullen er weinig switchers zijn OMDAT Apple nu Intel aan boord heeft en bootcamp aanbiedt.

  De gemiddelde huis, tuin- en keuken gebruiker snapt geen bal van bootcamp en weet niet eens dat er iets anders is dan Windows.

  Zakelijke markt = fictie. Bijna alle zakelijke applicaties worden voor de Windows markt gemaakt en draaien niet onder Mac OSX. Bedrijven gaan geen dure hardware aanschaffen om vervolgens er windows op te installeren (extra licentiekosten) en twee OS omgevingen gaan supporten.

  Die analist heeft kennelijk zelf een mandje Apple aandelen gekocht en hoopt via dit soort prietpraat de koers tijdelijk omhoog te krijgen zodat hij ze op korte termijn kan verkopen.

  Het erge is dat we er nog aandacht aan besteden ook…

 • Profielfoto
  bvds

  NEOWAVE

  Denk je nu echt dat ik niet weet waarvoor de finder dient.

 • Profielfoto
  Neowave

  Blijkbaar heb je geen goede zoekactie uitgevoerd anders waren die plugins ook allemaal weggeweest. Dat zeg je net zelf.

  Kennis kennis kennis he.

 • Profielfoto
  bvds

  Help mij dan maar ik heb “vst plugings” ingetikt
  manueel gezocht in de map bibliotheek audio plugins en dan vst
  Jij zult wel de oplossing voor mij vinden

  dank u

 • Profielfoto
  Neowave

  Ik heb dat programma niet geïnstalleerd dus zullen er weinig resultaten bij mij naar boven komen lijkt me…

  En je hebt twee mappen trouwens:
  ~/Library/Audio/Plug-Ins/VST

  en

  /Library/Audio/Plug-Ins/VST

 • Profielfoto
  bvds

  Niet dus er blijft ook prul hangen.In de praktijk wel te verstaan niet met praatjes.

 • Profielfoto
  bvds

  Dat moet de oplossing zijn geniaal

  dank u

 • Profielfoto
  appleboy

  kheb gisteren windows xp geinstaleerd met parrales werkt prima dus k denk niet dat ik over ga stappe op BootCamp ???

 • Profielfoto
  japser909

  blijf vooral dromen lieverds :D

 • Profielfoto
  yali

  Als je een computer gebruikt voor zaken is het kostenplaatje zeker zo belangrijk. Looks zijn dan ondergeschikt. Nog immer is het zo dat voor hetzelfde geld meer Windows kan worden aangeschaft dan Mac. Ook is dan de aangeschafte Windows flexibeler om eventuele hardware (b.v. videokaart) relatief goedkoop te vervangen. Als je dat bij een Mac wil doen dan zal je een Mac moeten kopen welke al in aanschaf het dubbele is van de Windows.
  Waarom overstappen op een dure Mac om hetzelfde te draaien als op de Windows? Natuurlijk blijft een Mac cooler om te zien en ook het operating systeem is veel mooier, maar het moet wel betaalbaar blijven.

 • Profielfoto
  Apollo

  Grappig zeg, ik zie dat er mensen zijn die het gebral van bvds serieus nemen ???

 • Profielfoto
  Freek.

  @ yali, twee jaar geleden hebben we bij ons op de studio uitgebreid onderzoek gedaan naar de prijsverschillen tussen nieuwe Windowssystemen en vervanging van 5 G4’s voor G5’s (PowerMac desktop DP). Machines worden zwaar (foto-)grafisch belast en goed kleurmanagement was belangrijk. Op het hele plaatje kwam Windows in de aanschaf (‘vergelijkbare’ kwaliteit hardware) 15 % goedkoper uit.
  Het administratieve deel van ons bedrijf werkt op Windows. Zowel voor de Mac-systemen als de Windows-systemen hebben we onderhoudscontracten met gerelateerde IT-bedrijven afgesloten. Rarara… voor het Mac deel zijn we op jaarbasis echt aanmerkelijk minder geld kwijt. Zodanig zelfs dat de hogere aanschafprijs van de Macs totaal in het niet vallen. Per saldo is de Mac dus goedkoper.

 • Profielfoto
  yali

  @FreedMac
  Ik ben kleine zelfstandige, voor mij is het prijsverschil toch echt te groot. Mijn accounted komt echt niet op een prijsverschil van maar 15%. Dan had ik het echt wel geweten!

 • Profielfoto
  Bonte

  @Neowave
  Beetje laat antwoord van mij maar met 20% marktaandeel bedoel ik natuurlijk ook de Dell’s die uitgerust worden met osX. Zoiets hoeft helemaal geen probleem te zijn als Dell zich houd aan de hardware voorwaarden van Apple en Intel, zou perfect moeten lukken nu dat Apple zelf veel standaard materiaal gebruikt. Nu ja, het lukt Apple om 12 miljoen ipods te maken in een kwartaal dus waarom zou dat niet lukken bij computers, ik denk dat ze er klaar voor zijn.

  Kan Apple het zich trouwens veroorloven om osX te verbieden op PC’s als ze zelf XP promoten op Mac? Dat is moreel niet meer verdedigbaar en het brengt meer op dan je denkt, MS krijgt 80 dollar per XP-machine en dat op zich is al meer dan wat Apple verdiend op een Mac Mini. Met Vista wil MS dat bedrag trouwens sterk optrekken tenzij ze bang geworden zijn van osX op PC. :p

 • Profielfoto
  Neowave

  Ik denk dat je het niet helemaal begrijpt:
  Windows op een Mac = Meer verkoop voor Apple = Meer winst
  Mac OS X op een Dell = Minder verkoop voor Apple = Minder winst

  Anders dan Microsoft verdient Apple vrijwel niets aan Mac OS X licenties zelf (€129,- en Windows Vista Ultimate gaat naar verwachting €450 kosten). Het is de hardware verkoop van Macs (op #1) en iPods (op #2) die de winst definieren. Als je een Dell kunt kopen voor €600,- inclusief monitor, toetsenbord en muis die Mac OS X draait kijkt “niemand” meer om naar de vrij prijzige Mac mini. Zo simpel is het.

  Zolang Apple niet zelf Windows op Macs gaat verkopen en geen support biedt is het prima vol te houden. Daar komt bij dat Windows van zichzelf al op iedere Intel-based computer draait en intern gezien is een Mac niets afwijkends meer. Apple zou dan beveiligingen moeten aanbrengen die het onmogelijk zouden maken Windows te installeren wat op z’n zachtst uitgedrukt vreemd zou zijn. Mac OS aan de andere kant is altijd al (op een korte periode na) hardware gebonden geweest.

  Kortom, voor Apple is het totaal niet aantrekkelijk om 3rd party fabrikanten ook Mac OS X te laten verkopen omdat ze er zelf qua winstmarges niets mee opschieten. Mac OS X zal misschien meer gebruikt worden maar het is naïef om te denken dat het hardware bedrijf zo idealistisch is dat het ze alleen daar om gaat.

  En hoe vaak lees je wel niet over dat Apple de release van een nieuw product moet uitstellen i.v.m. levering problemen?

  @Apollo
  Ik weet het maar verveelde me. Vond het wel mooi dat na al zijn gezeur over kennis bvds niet eens wist hoe ie een zoekactie moest uitvoeren om een plugin van Mac OS X te verwijderen.:D

 • Profielfoto
  Bonte

  Neowave : “Ik denk dat je het niet helemaal begrijpt:
  Windows op een Mac = Meer verkoop voor Apple = Meer winst
  Mac OS X op een Dell = Minder verkoop voor Apple = Minder winst”

  MS krijgt 80 dollar per PC licentie, dat is bijna evenveel wat Apple verdiend op een mini maar dan x10 met een kans op veel meer als ze het goed aanpakken. De tijd van voorzichtig de eigen markt beschermen en de diehard mac gebruikers systematisch uit te zuigen is voorbij. Steve wil de volledige thuis-PC heroveren en dan moet je risico’s durven nemen. Het zal alles of niets zijn in deze rechtstreekse aanval op Microsoft.

 • Profielfoto
  Freek.

  @ yali: ligt er ook aan welke Apple’s met welke peren vergeleken worden, hoe en waarvoor jij je computers gebruikt, hoeveel systemen je hebt staan en hoeveel onderhoud je nodig hebt natuurlijk.
  Naast de genoemde voordelen werken zeker de fotografen bij ons véél systematischer, prettiger en dus efficiënter met een Mac dan met Windows. Ook dat levert aanwijsbaar meer op dan de pure hardwareinkoopprijs van een systeem zou vermoeden.
  Pech voor jou, mazzel voor mijn collega’s en mezelf natuurlijk :D

 • Profielfoto
  Neowave

  @Bonte
  Ja nogmaals: Microsoft verdiend zoveel aan Windows, Apple niet aan Mac OS X. Windows XP Professional kost bijna 2x zoveel als Mac OS X 10.4 Tiger, Windows Vista Ultimate gaat €450 kosten. Dus die vergelijking gaat niet op. Microsoft heeft al jaren z’n hele verkoop strategie gebaseerd op software en Apple op hardware.

  Apple kan echt niet van de een op andere dag de retail prijzen van hun eigen systeem verdriedubbelen. Dat pikt niemand.

  Ik zie niet hoe Apple Mac OS X kan vrijgeven EN hun eigen hardware nog denkt te verkopen. De iMac is een prachtige machine maar voor €1900 heb ik een PC in huis die vele malen krachtiger is.

 • Profielfoto
  bvds

  Apple speelt al lang niet meer mee op de computermarkt met zo’n klein marktaandeel moeten ze wel met gadgets als de ipod op de markt komen om te overleven.Door een mac mac te kopen weet ik ook wat de oorzaak is, nogmaals 5 jaar zijn ze minstens achter en dan dat gezever beter voor foto’s dat ze dan eens een mac uitbrengen met een fatsoenlijke videokaart want iedere mac heeft een low budget kaart.

 • Profielfoto
  Neowave

  @bvds
  Helaas klopt er 1 ding niet aan je theorietje: Apple verdient meer geld aan de totaal verkoop van Macs dan aan gadgets zoals de iPod.

  En lees dit ens: http://neosmart.net/blog/archives/190 heb je iets om te ontkennen.;)