darh
darh Nieuws 30 juni 2006
Leestijd: 1 minuut

Windows applicaties op je Mac, de zoveelste mogelijkheid

Vandaag heeft het bedrijf CodeWeavers bekend gemaakt dat ze een Mac versie van hun CrossOver applicatie gaan uitbrengen.

Het programma, wat nu alleen nog maar voor Linux beschikbaar is, zorgt er voor dat je in een OS dat gebaseerd is op Unix (zoals Linux en OS X allebei zijn) Windows applicaties kan draaien zonder dat er een Windows installatie aanwezig hoeft te zijn. Dit wordt gedaan door de techniek die ontwikkeld is onder de naam “Wine”. Het team achter Wine heeft bekeken hoe Windows in de kern werkt en hebben dat als het ware herschreven, maar dan met instructies voor een Unix kern.

Het grootste voordeel van deze techniek is dat je niet een hele Windows installatie nodig hebt. Dit is bij de twee andere alternatieven, BootCamp en Parallels Desktop, wel nodig. Dit scheelt een hoop in aanschafkosten aangezien een Windows licentie aardig prijzig is. Ook is het een stuk praktischer aangezien je niet hoeft te herstarten of Parallels met bij behorende Windows hoeft op te starten. Ook zijn de prestaties onder CrossOver een stuk beter dan Parallels, het is namelijk zelfs mogelijk om spellen als Half Life II te spelen, en dat rechtstreeks uit OS X!

Op de site van Cnet News staan een tweetal screenshots van een Alpha versie van CrossOver draaiend onder OS X, hier op kan je zien dat de Windows applicaties in OS X draaien precies zoals ze zouden doen in Windows zelf.

In Linux werken er met behulp van CrossOver ongeveer 50 Windows programma’s, dit zelfde aantal zal onder OS X kunnen gaan draaien als in Juli of Augustus het programma voor OS X uitgebracht zal gaan worden. Deze oplossing werkt net zoals BootCamp en Parallels Desktop alleen op de Intel Macs en niet op de PPC’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.