Windows applicaties op je Mac, de zoveelste mogelijkheid

Door: darh - 36 reacties

Vandaag heeft het bedrijf CodeWeavers bekend gemaakt dat ze een Mac versie van hun CrossOver applicatie gaan uitbrengen.

Het programma, wat nu alleen nog maar voor Linux beschikbaar is, zorgt er voor dat je in een OS dat gebaseerd is op Unix (zoals Linux en OS X allebei zijn) Windows applicaties kan draaien zonder dat er een Windows installatie aanwezig hoeft te zijn. Dit wordt gedaan door de techniek die ontwikkeld is onder de naam “Wine”. Het team achter Wine heeft bekeken hoe Windows in de kern werkt en hebben dat als het ware herschreven, maar dan met instructies voor een Unix kern.

Het grootste voordeel van deze techniek is dat je niet een hele Windows installatie nodig hebt. Dit is bij de twee andere alternatieven, BootCamp en Parallels Desktop, wel nodig. Dit scheelt een hoop in aanschafkosten aangezien een Windows licentie aardig prijzig is. Ook is het een stuk praktischer aangezien je niet hoeft te herstarten of Parallels met bij behorende Windows hoeft op te starten. Ook zijn de prestaties onder CrossOver een stuk beter dan Parallels, het is namelijk zelfs mogelijk om spellen als Half Life II te spelen, en dat rechtstreeks uit OS X!

Op de site van Cnet News staan een tweetal screenshots van een Alpha versie van CrossOver draaiend onder OS X, hier op kan je zien dat de Windows applicaties in OS X draaien precies zoals ze zouden doen in Windows zelf.

In Linux werken er met behulp van CrossOver ongeveer 50 Windows programma’s, dit zelfde aantal zal onder OS X kunnen gaan draaien als in Juli of Augustus het programma voor OS X uitgebracht zal gaan worden. Deze oplossing werkt net zoals BootCamp en Parallels Desktop alleen op de Intel Macs en niet op de PPC’s.

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  So Klear

  Muhahahaha, dit zal het goed doen al ik het op verjaardagen of familie feestjes weer es op moet nemen voor de Mac! :p

 • Profielfoto
  Jakke

  En wat met virussen?

 • Profielfoto
  darh

  @ Jakke

  Ik weet het niet zeker hoor, ik denk het alleen, maar er werken alleen programma’s waarvoor “informatie” aanwezig is in CrossOver, dus misschien kunnen virussen niet draaien om dat ze niet ge-support zijn door CrossOver?

 • Profielfoto
  Barabas2005

  Crodeweaver werkt niet perfect met games zoals hier wel gesuggereerd word. Transgaming is weer een andere “Wine-tak” die zich wel op game compatibility richt. Hopelijk zullen ook zij de stap naar Mac nemen.

 • Profielfoto
  Xenophon

  Duh, tuurlijk werkt een windows virus niet. Windows is niet eens aanwezig op je systeem. Het programma doet alleen Windows API’s na, en vertaalt ze naar UNIX. De meeste virussen maken gebruik van exploits in Windows code, en die is niet aanwezig, dus geen risico.

 • Profielfoto
  darh

  @ Barabas2005, Ik doelde in principe op de verhouding tussen Parallels oplossing en deze. Echter is het ook zo dat Codeweavers zelf heeft aangekondigd om support voor een aantal games aan de versie voor de Mac mee te geven:)

 • Profielfoto
  Marius1976

  En… wordt dit dan alleen mogelijk op de intel Macs of ook op de PowerPC Macs?

  Groet,
  Marius

 • Profielfoto
  darh

  @ Marius, alleen voor Intel. Ik heb het ook even aan het artikel toegevoegd voor andere met de zelfde vraag;)

 • Profielfoto
  Barabas2005

  Er werken inderdaad een aantal games in Codeweavers produkten.

  Al met al is het een goede zaak dat er nu een verscheidenheid aan programma’s op de markt komt die het mogelijk maakt om ook Windows programma’s te draaien. Dit was echt een gemis in OSX (VirtualPC was een aanfluiting wat dat betreft :P).

  Ik denk dat dit de positie van OSX behoorlijk zal versterken: niet alleen ten opzichte van M$, maar het zal ook wat Linux gebruikers over halen. Bij mij is dat zowieso het geval:D .

 • Profielfoto
  PretPedKadet

  Virussen, virussen en parasieten! Zorg dat je weet wat je installeerd en download. Internet met behulp van apple applicaties en installeer een virusscanner. Zo en nu niet meer bang zijn:D

 • Profielfoto
  remcodb2

  Goede ontwikkeling, ik zie dit meer zitten dan dualboot of virtualisatie.

 • Profielfoto
  sally

  Zal Microsoft dit fijn vinden?

 • Profielfoto
  ENell

  Ik denk het niet:)

  Als Microsoft zijn koers zo blijft varen dan moet het zijn dominante positie uit handen geven.

  Apple ontwikkeld zich meer dan ooit! De grootste reden om geen Mac aan te schaffen is verleden tijd.

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  Ik denk niet dat iemand het wat kan schelen of Microsoft dit fijn vindt, er iets tegen doen kunnen ze amper. Maar wat ik wilde zeggen; NU begint het pas écht interessant te worden.

 • Profielfoto
  boerke

  mmmhh,
  wat dit betreft leg ik weer mijn voorkeur aan parallels…
  die staken hun kop uit, gelijk na de intro van de intelmac’s, en hebben een kant en klaar, en goed product.
  Ik zit niet echt te wachten op iets waarin sommige dingen wel, en
  andere niet werken. De keuze is bootcamp/ of virtualisatie…als die virtualisatie niet optimaal is (zoals in wine) wat moet ik er dan mee?

  ik heb trouwens de Pi-test gedaan. (1mb)
  op mini met bootcamp 35 sec.
  op mini met parallels 38 sec.
  (oftewel, met deze virtualisatie lever je hooguit 10% van je systeemsnelheid in)

  niet slecht dus….
  (snelste ter wereld met een core duo conroe, en een boel kouwe helium = 10 sec)
  uiteindelijk versla je met je minietje dus al je pentiumvrienden, (40+ sec) tenzij ze super overclockers zijn….
  iemand die iets weet over mac-mini-intel-overclocking?

 • Profielfoto
  Neowave

  Zo hey! 50 hele programma’s? We mogen weer in onze handjes knijpen!;)

  Haha van die 50 programma’s is 75% al lang beschikbaar voor Mac OS X! Lekker doelloos. Toch maar Windows native draaien voor games.:p

 • Profielfoto
  Barabas2005

  Niet helemaal doelloos. Ik gebruik Parallels om Excel sheets te maken met macro’s die niet in Office 2004 op de Mac werken. Verder kan het een impuls geven aan switchers die niet meteen hun dure office pakket opnieuw willen aanschaffen.

 • Profielfoto
  boerke

  Ik dacht dat de office software aardig mac compatble was
  @Perfect Dark Zero
  Zeg op die feestjes hooguit….de enige compu die alle Os’en (native) ondersteund….

 • Profielfoto
  pengels

  betekent dit dat je geen Virtual PC meer nodig hebt?

 • Profielfoto
  michi_rishi

  Werkt het ook op G4 en G5 processoren?

 • Profielfoto
  tennapel

  Handig voor webontwikkelaars: goedkope oplossing om de verschillende Internet Explorer versies voor Windows te kunnen testen tegen een laag bedrag, zonder dat je van omgeving hoeft te switchen of een Windows licentie nodig hebt.

 • Profielfoto
  ottovds

  nu M$ meer van zijn code zal moeten prijs geven, zal de ontwikkeling van dergelijke producten nog beter en sneller gaan. Ze betekenen hun eigen dood

 • Profielfoto
  joffrie

  Natuurlijk werkt dit niet een G4 of G5 processor. Enkel de nieuwe Intel Mac’s, waar je ook bootcamp op kunt installeren.
  Het klinkt mooi, maar ik denk dat het minder soepel en simpel werkt zoals het hierboven beschreven staat.

 • Profielfoto
  JeePee

  @ mvdlande: Zoals boven door darh al werd vermeld, alleen geschikt voor Intel, alle PPC-Macs (G3, G4 en G5) vallen dus af.:D (Ah, joffrie was me voor. :O )

 • Profielfoto
  Xserve

  Uit ervaring met Linux moet ik zeggen dat ik Crossover Office niet beter vind dan Wine, waar het op gebaseerd is. Het enige voordeel aan Crossover is de fijne GUI en de ondersteuning. Maar de programma’s werken niet beter dan in Wine.

  Zo werkt MS Office net zo goed in Wine als in CrossOver.

 • Profielfoto
  Tigertail

  ik denk dat dit programma voor de meesten een goed alternatief is omdat de windows uitvoeringen van o.a : ms office , mediaplayer , internetexplorer en msn beter zijn dan de mac versies.

 • Profielfoto
  Dotcpu

  @boerke: het is niet zo vreemd dat je Mac mini alle pc’s eruit trekt: er zit een core duo in. De core 2 duo staat op het punt om uitgebracht te worden, dan kan je beter gaan vergelijken tussen pc’s en macs… Nu is het appels (ok, mandarijnen dan) met peren vergelijken…

 • Profielfoto
  Zeekomkommer

  Briljant, nu kan je iTunes for Windows ook op je Mac draaien!!

 • Profielfoto
  macses

  het feit dat er maar 50 apps ondersteund worden is voor mij voldoende reden om vor parallels of boot camp te gaan. Toch wel mooi idee om het zo achter de schermen te laten werken

 • Profielfoto
  TijhofGraphics

  Dus afgezien van het feit dat eht alleen de programma’s kan doen die ze ondersteunen…..

  Werkt het op de zelfde soort manier als Classic(is niet (opstarten in) OS9), Gewoon programma aanklikken en beginnen?

  maar inderdaad… Het is eigenlijk onzin.
  Parralels en BootCamp is gewoon 100% windows:mac. Dus wat er ook is wat je ook doet als het op Windows werkt werkt hier daar ook mee, en dat is met die geval dus niet. Alleen de programma’s die hun kennen en die hun ondersteunen kunnen… weg-ermee(behalve als de 1.0 versie uit Agustus wel alles kan)#

  Greetz. TG

 • Profielfoto
  gjvo

  Een groot verschil lijkt me dat je met bootcamp of parallels (of VMware of Xen of …) een heel tweede systeem te onderhouden hebt, met security updates, virusscanner, firewall en de hele narigheid. Met wine/cross-over heb je dat niet, dan draait je applicatie gewoon onder linux of Mac OS X. Lijkt me wel handig voor de belastingdienst kinderopvangtoeslag .

 • Profielfoto
  Brac

  Waar ik zelf eigenlijk naar op zoek ben is Internet Explorer 6 (en later 7) voor de Mac. Dit is voor webdesigners die onder verschillende platforms willen testen erg handig, maar hier is nog geen simpele oplossing voor. Om nou een hele XP licentie (a +/- 250 euro) te kopen om IE te draaien gaat me wat ver.

 • Profielfoto
  japser909

  nie zo mal doen mensen !!! nod 32 is de beste tool kost nix an cpu en zuivert je windoos direct zonder poespas, virussen… ha je pc is slim genoeg !!! men is wel verplicht het te installeren das een minpunt, he gatverdamme wat een klote OS maar het werkt wel !!! eindelijk is af van flip2mac wat gewoon sux, lul ik teveel ? ;)

 • Profielfoto
  ghatusupy

  betekend dit adobe ps zonder rosetta ?:p

 • Profielfoto
  Djuri

  Neem aan dat hiervoor weer X11 gebruikt wordt, ziet er daarom wel iets minder netjes uit dan Microsoft Office for Mac. Zelfde is met OpenOffice maar daarvoor hebben ze gelukkig NeoOffice:)

 • Profielfoto
  James T. Kirk

  @TijhofGraphics: Ik kan je niet helemaal volgen, wat bedoel je met “hun kennen” en “hun ondersteunen” Is dat VAN hun of bedoel je toevallig “zij”?

  Hoe dan ook, mijn volgende Mac wordt zeker een IntelMac want dan kan ik óók weer Paint Shop Pro 7.0 voor Windows die ik nog bezit, eindelijk draaien, want dat ging ook prima onder Code Weavers. Mogelijk ook Grafity, een uitstekende newsgroupclient die helaas alleen bestaat voor Windows, zou ik willen proberen, maar weet niet of die ook werkt.