Pandora: Maak je eigen online radio station

Door: ifeelfine - 32 reacties

Wil jij ook wel eens iets anders dan de liedjes die in je iTunes-bibliotheek staan en heb je genoeg van de 30 seconden-durende previews van de iTunes Music Store? Neem dan eens een kijkje op Pandora.com. De site heeft zich als doel gesteld om nieuwe artiesten en muziek bij jou te introduceren. Maar dan wel muziek die bij je past.

Op basis van een artiest of liedje zoekt Pandora een nieuw liedje dat bij jouw muzieksmaak past. Op basis van de opbouw van een liedje zoekt Pandora in de database van zo’n 400.000 nummers een liedje dat overeenstemming vertoont met jouw gekozen liedje. Wanneer je de muziek op prijs stelt, kun je ervoor kiezen om een album of liedje van de betreffende artiest aan te schaffen. Pandora biedt daarvoor een koppeling aan met Amazon.com en met de iTunes Music Store.

Als je bijvoorbeeld als favoriete artiest ‘U2’ in tikt, zal Pandora je eerst een nummer van U2 laten horen dat de gemiddelde sound van U2 weergeeft. In ons geval is dat ‘Pride (In het name of love)’. Wanneer je vervolgens een nieuw nummer wilt horen, komt het liedje ‘Melt into the walls’ van Pilate naar voren. De database geeft aan dat hij dit liedje heeft geselecteerd omdat het bijvoorbeeld dezelfde elektrische rock-instrumenten gebruikt, een subtiel gebruik heeft van vocal harmony en een mix is van akoestisch en elektrische instrumentalisatie.

Laten we nu eens een geheel andere artiest als favoriet nemen. Sigur Rós is misschien wel leuk. Volgens Pandora is Sigur Rós’ muziek een mix van akoestische en elektrische instrumenten, met compositie in majeur, en met melodieuze stijl. Een nummer dat hier volgens Pandora goed bij past is ‘Picture Framing’ van Frog Eyes, omdat dit nummer ook melodieus is gecomponeerd, met een focus op de vocalen en een setting in majeur. Ik vind het vreselijk, maar goed, smaken verschillen. Een volgend nummer wordt gezocht wanneer ik Pandora vertel dat ik dit nummer niet kan waarderen. Het duurt echter nogal lang voordat Pandora iets anders vindt dat ik op prijs zou kunnen stellen en er wordt gesuggereerd dat ik een ander station kies om een liedje te gaan luisteren. Ik besluit om nog maar een zoekopdracht in de strijd te gooien.

Om het Pandora een beetje moeilijker te maken, gaan we dit keer voor een Nederlandse artiest. Niet echt my cup of tea, maar recensies schrijven is hard werk en soms moet je offers maken. We gaan voor Bløf. Pandora lijkt nu aardig in verwarring. Hij blijft zoeken, maar na een minuut zijn er nog steeds geen resultaten. Geeft niet, we zoeken verder. Misschien kent Pandora Anouk?

Weer wordt er driftig gezocht en niets gevonden. Het lijkt erop dat Pandora alleen Amerikaanse artiesten kent. Gaan we verder zoeken. Een indy-band. 30 Seconds to Mars. Pandora zoekt en zoekt en zoekt. Okee, nog één keer dan, en nu makkelijker: My Chemical Romance. Weer niets. Het lijkt erop dat we alleen kunnen zoeken op de grotere namen. Gaan we voor Britney Spears.

Het lijkt erop dat Pandora de geest heeft gegeven. De boodschap “I’m sorry, I had a small problem while looking for that music. It’s my fault.” doet wel heel erg zielig aan. Misschien mag Pandora haar muziek niet streamen van de platenmaatschappij. Of is de kwaliteit van de muziek te laag bevonden. We zoeken verder. Radiohead zou toch wel een belletje moeten doen rinkelen? Na een minuut wachten geef ik het op. Pandora’s doos blijft leeg.

Na een reload krijg ik de boodschap dat er technische problemen zijn met de site. Er schijnen mensen aan te werken. Jammer. Hoewel ik in het begin de indruk kreeg dat deze nieuwe mogelijkheid om muziek te ontdekken wel eens een blijvertje zou kunnen zijn, zal Pandora toch eerst de kinderziektes uit de programmatuur moeten halen voordat ik hier weer muziek ga luisteren. Voorlopig hou ik het bij ‘Just for You’ van de iTunes Music Store. Dan maar een korte preview. Ze zijn tenminste wel (bijna) altijd online en bereikbaar.

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  Xigh

  Dat gaan we eens proberen.

 • Profielfoto
  DJ

  oud…

 • Profielfoto
  Dorkiban

  Kijk eens op http://www.last.fm/ Dit is een variant op Pandora, maar heeft een eigen music player (ook voor OS X) en een plugin voor Itunes, zodat het programma als het ware je smaak leert. Werkt errug goed.

 • Profielfoto
  tennapel

  Een review schrijven op basis van 1 ervaring is een beetje onzinnig. Ik gebruik Pandora al een tijdje en het werkt uitstekend als je een beetje aandacht geeft aan het raten van muziek en de zoekselecties uitbreiden.

  Radiohead zit wel degelijk in hun database, ik heb zelf een Radiohead station aangemaakt.

  Het grappige is dat je niet muziek voorgeschoteld krijgt op basis van de voorkeuren van andere mensen, maar op basis van kenmerken van de muziek. Daar zit van alles tussen, maar soms vind je artiesten of songs die je anders nooit gevonden zou hebben en dat is wel zo leuk.

 • Profielfoto
  Joop Vos

  Pandora gebruik ik nu een klein half jaar. Op de een of andere manier vind ik het prettiger werken dan Last.fm. Dat kan wellicht komen omdat ik voornamelijk jazz-stations aanmaak en de database van Pandora reageert daar uitstekend op. Zo ontdek je nog eens wat: The Bad Plus … absolute jazz feestmuziek … gaat dat horen!

  Oja, er is ook een Pandora music player … PandoraMan!

 • Profielfoto
  addyboy

  Ik gebruik soms wel eens Pandora en ik denk dat Jenneke het toevallig net niet heeft getroffen. Qua rock (jimi hendrix, led zeppelin etc) is er aardig wat te vinden en ook qua jazz (dave brubeck, miles davis, john coltrane etc) vind je boeiende en onbekende artiesten. Ik heb nog niet zo veel pop of top40 muziek geprobeerd.

  Tip: Pandora slaat muziekbestanden op in de map temp dus als je stiekem toch al die nummers wilt kun je die vinden onder een of ander vaag bestandje (even kijken naar bestandsgrootte en aanmaak) en zet je er vervolgens .mp3 achter. 128 kbit mp3

 • Profielfoto
  Bor

  moet ik ook eens proberen zo te horen…

 • Profielfoto
  ROCKSTAR

  nu laat je het er wel héél negatief uitkomen

  ik heb er alvast nog geen problemen mee voor gehad
  hij helpt je écht om nieuwe muziek te vinden!!:)

  het enige nadeel is dat hij bandbreedte vreet!!! :angry:

 • Profielfoto
  gjvo

  In de New Scientist staat dit programma besproken (http://www.newscientisttech.com/channel/tech/mg19025541.400.html), plus de concurrent, IP mixer (http://www.musicip.com/). Ik ga die ook eens proberen.

 • Profielfoto
  ifeelfine

  Ik ga morgen nog eens proberen, maar ik vind het idee zelf wel tof. Als het niet werkt kan ik het alleen niet goed beoordelen.

 • Profielfoto
  Speculozevink

  K ga het toch ook eens proberen precies. Zoals andere progjes in zijn soort hangt het grotendeels af van wat je zoekt. K heb in ieder geval al goede ervaringen met last.FM gehad.
  Het zijn hele toffe progjes om nieuwe groepen te ontdekken.

 • Profielfoto
  jopie huizinga

  helemaal leuk! de database lijkt redelijk divers en uitgebreid.

 • Profielfoto
  LEXY

  Bij de weg, voor toffe muziek kun je natuurlijk ook altijd bij StudioR@dioLEXY terecht. Donderdag voor de beukers en zondag voor de aaiers. Voor elk wat wil(d)s dus…;)
  http://studioradiolexy.web-log.nl

 • Profielfoto
  jopie huizinga

  last fm, effe gecheckt, en zo gek nog niet!

 • Profielfoto
  Milottegirl

  Het is een leuk systeem. Ik heb voor de grap een band ingetypt, die ik leuk vind en ze zochten er als tweede een band bij die ik ook al ken. Alleen kende ik het nummer dat ze lieten horen nog niet.

 • Profielfoto
  a la Mac

  Ziet er ook klassieke muziek bij? Want dat laweit dat jullie opsommen hoor ik hier wel genoeg uit de cabrios komen. :sealed:

 • Profielfoto
  ram0n

  cool :p

 • Profielfoto
  Skarf

  ik zeg het niet snel, maar dit is toch wel aardig oud nieuws! Maargoed, kennelijk voor vele toch nieuw:)

 • Profielfoto
  sean2901

  Mjah vind het echt wel handig.:D

 • Profielfoto
  addyboy

  @ à la mac

  laatste keer dat ik checkte kon het nog niet maar werkte ze er aan.. dus kijk maar even

 • Profielfoto
  KiDo

  ik ben juist verbaasd over wat ie wel vind, rare underground reggea bandjes die ik ken vind ie zonder moeite, misschien lagen die lage zoekresultaten bij de schrijver van dit artikel wel aan die website problemen? ik vind het in ieder geval erg leuk gedaan, die komt in mn favorites

 • Profielfoto
  Uxmal

  Leuk! Kende het niet. :)

 • Profielfoto
  Rickje

  ff kijkeh…

  Naah, ‘k vind het kl..e!

 • Profielfoto
  formulefan

  @addyboy:

  Waar vind je die temp map?

 • Profielfoto
  Napsju

  He, gister nog maar twee sterren van de 5, en nu al drie. ???

 • Profielfoto
  Bonte

  Vind het wel cool maar ben nu progrock aan het zoeken via de groep Riverside en het wil maar niet lukken, ofwel metal ofwel te soft. Zal wel aan het genre liggen:)

 • Profielfoto
  gjvo

  En dat terwijl wij de dienst helemaal niet mogen gebruiken. Uit de help => legal stuff (http://www.pandora.com/legal.shtml):

  “In order to use any of the Pandora Services, you must be a resident of the United States of America and at least 13 years of age.”

  En inderdaad kent hij niet zo veel van mijn muziek, maar wel genoeg voor een avondje lekker luisteren.

 • Profielfoto
  addyboy

  @formulefan:
  het is de tmp map in je HD (ik weet niet of deze standaard wel of neit zichtbaar is maar bij mij staat er gewoon een map tmp in de HD)

  ze heten iets zoals dit: WebKitPlugInStream6Vyce1

  (p.s. sorteer op datum. de kleine bestanden die je ziet van 4 kb ofzo zijn de plaatjes die bij het album horen)

 • Profielfoto
  KiDo

  ok, ik wist niet dat er een player voor was, leuk, ga ik ook doen

 • Profielfoto
  RASH

  “MacOSX.nl – Apple nieuws met een _ranzig_ smaakje” Een review schrijven is een kunst die duidelijk niet iedereen tot in de puntjes beheerst.

 • Profielfoto
  mcdaddy

  Is dit Apple nieuws?

 • Profielfoto
  Marconius

  Wel erg negatief allemaal. Pandora vind ook kleine Engelse bandjes als Kasabian. Ik heb aardig wat leuke dingen gevonden via Pandora:D