ifeelfine
ifeelfine Nieuws 12 juni 2006
Leestijd: 3 minuten

Pandora: Maak je eigen online radio station

Wil jij ook wel eens iets anders dan de liedjes die in je iTunes-bibliotheek staan en heb je genoeg van de 30 seconden-durende previews van de iTunes Music Store? Neem dan eens een kijkje op Pandora.com. De site heeft zich als doel gesteld om nieuwe artiesten en muziek bij jou te introduceren. Maar dan wel muziek die bij je past.

Op basis van een artiest of liedje zoekt Pandora een nieuw liedje dat bij jouw muzieksmaak past. Op basis van de opbouw van een liedje zoekt Pandora in de database van zo’n 400.000 nummers een liedje dat overeenstemming vertoont met jouw gekozen liedje. Wanneer je de muziek op prijs stelt, kun je ervoor kiezen om een album of liedje van de betreffende artiest aan te schaffen. Pandora biedt daarvoor een koppeling aan met Amazon.com en met de iTunes Music Store.

Als je bijvoorbeeld als favoriete artiest ‘U2’ in tikt, zal Pandora je eerst een nummer van U2 laten horen dat de gemiddelde sound van U2 weergeeft. In ons geval is dat ‘Pride (In het name of love)’. Wanneer je vervolgens een nieuw nummer wilt horen, komt het liedje ‘Melt into the walls’ van Pilate naar voren. De database geeft aan dat hij dit liedje heeft geselecteerd omdat het bijvoorbeeld dezelfde elektrische rock-instrumenten gebruikt, een subtiel gebruik heeft van vocal harmony en een mix is van akoestisch en elektrische instrumentalisatie.

Laten we nu eens een geheel andere artiest als favoriet nemen. Sigur Rós is misschien wel leuk. Volgens Pandora is Sigur Rós’ muziek een mix van akoestische en elektrische instrumenten, met compositie in majeur, en met melodieuze stijl. Een nummer dat hier volgens Pandora goed bij past is ‘Picture Framing’ van Frog Eyes, omdat dit nummer ook melodieus is gecomponeerd, met een focus op de vocalen en een setting in majeur. Ik vind het vreselijk, maar goed, smaken verschillen. Een volgend nummer wordt gezocht wanneer ik Pandora vertel dat ik dit nummer niet kan waarderen. Het duurt echter nogal lang voordat Pandora iets anders vindt dat ik op prijs zou kunnen stellen en er wordt gesuggereerd dat ik een ander station kies om een liedje te gaan luisteren. Ik besluit om nog maar een zoekopdracht in de strijd te gooien.

Om het Pandora een beetje moeilijker te maken, gaan we dit keer voor een Nederlandse artiest. Niet echt my cup of tea, maar recensies schrijven is hard werk en soms moet je offers maken. We gaan voor Bløf. Pandora lijkt nu aardig in verwarring. Hij blijft zoeken, maar na een minuut zijn er nog steeds geen resultaten. Geeft niet, we zoeken verder. Misschien kent Pandora Anouk?

Weer wordt er driftig gezocht en niets gevonden. Het lijkt erop dat Pandora alleen Amerikaanse artiesten kent. Gaan we verder zoeken. Een indy-band. 30 Seconds to Mars. Pandora zoekt en zoekt en zoekt. Okee, nog één keer dan, en nu makkelijker: My Chemical Romance. Weer niets. Het lijkt erop dat we alleen kunnen zoeken op de grotere namen. Gaan we voor Britney Spears.

Het lijkt erop dat Pandora de geest heeft gegeven. De boodschap “I’m sorry, I had a small problem while looking for that music. It’s my fault.” doet wel heel erg zielig aan. Misschien mag Pandora haar muziek niet streamen van de platenmaatschappij. Of is de kwaliteit van de muziek te laag bevonden. We zoeken verder. Radiohead zou toch wel een belletje moeten doen rinkelen? Na een minuut wachten geef ik het op. Pandora’s doos blijft leeg.

Na een reload krijg ik de boodschap dat er technische problemen zijn met de site. Er schijnen mensen aan te werken. Jammer. Hoewel ik in het begin de indruk kreeg dat deze nieuwe mogelijkheid om muziek te ontdekken wel eens een blijvertje zou kunnen zijn, zal Pandora toch eerst de kinderziektes uit de programmatuur moeten halen voordat ik hier weer muziek ga luisteren. Voorlopig hou ik het bij ‘Just for You’ van de iTunes Music Store. Dan maar een korte preview. Ze zijn tenminste wel (bijna) altijd online en bereikbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.