Peach
Peach Nieuws 10 juni 2006

MSN’en met iChat

Bij elke verse Apple wordt iChat geleverd. iChat werkt standaard met AIM/.Mac en met Jabber. Je kan je via Jabber aanmelden op MSN en dus zo chatten. Voor Europeanen is dat een mooi meegenomen eigenschap, want MSN blijft het meest gebruikte chatprogramma op ons oude continent. Voordat je iChat kan gebruiken om te MSN’en, moet je een omslachtige procedure afwerken. Hoe ga je te werk en biedt het een meerwaarde?

Benodigdheden:
Psi
iChat 3
Een MSN-account

Stap 1: Een Jabberaccount aanmaken
Eerst moet je een Jabberserver kiezen. Op deze pagina vind je alle mogelijke geregistreerde servers. Je doet er best aan om een grote server te kiezen. De kans is kleiner dat die servers plots ophouden met bestaan. Een aanrader is Jabberweb. Nadat je een keuze hebt gemaakt, kan je Psi openen. Opgelet: Op sommige servers moet je je eerst manueel inschrijven. Jabberweb vereist geen manuele inschrijving. Maak dan een account aan. Op de webstek van jabberweb staat een geschikte handleiding.

Stap 2: MSN activeren
Nu je Jabber hebt geactiveerd kan je je aanmelden in Psi. Veel zal er niet gebeuren, want je hebt nog geen contactpersonen. Je moet de Psi Gateways gebruiken om MSN te activeren. Ook deze procedure staat stap voor stap uitgelegd op Jabberweb. Let wel op dat je bij stap twee zeker niet vergeet om het adres te veranderen. Als alles goed is verlopen, dan kan je nu op MSN.

Stap 3: Aanmelden via iChat
Het einde is in zicht. Nu moet je enkel nog je account instellen in iChat. Ga naar opties > accounts en stel Jabber in. Voila.
Opgelet: Als je je de eerste keer aanmeldt, dan moet je elke contactpersoon opnieuw aanvaarden. Dus verschiet niet als er plots xx-aantal tekstballonnen op je scherm opduiken.

Hot or not?
Je weet nu ook hoe je moet MSN’en via iChat, maar is het ook een aanrader? Wel, eerlijk gezegd niet. Jabberservers durven al eens dagje niet te werken en je bent afhankelijk van de opties van Jabber en iChat. Zo kan je geen nicknames zien (maar wel onderschriften) en werken bestandsoverdrachten niet altijd. Je bent ook afhankelijk van de mogelijkheden van iChat. Zo is je eigen avatar van een lage resolutie en dit geeft dus een lelijk resultaat bij je gesprekspartners. Hou daarbij ook nog eens rekening met de omslachtige procedure. Jabber en AIM/.Mac gebruiken trouwens een verschillende contactpersonenlijst, dus als je beide services wilt gebruiken via iChat, dan zit je met twee -onhandige- lijsten.

MSN’en op Mac werkt (nog) niet perfect. Audiogesprekken zijn voorlopig nog niet mogelijk en videoconferenties werken enkel via aMSN. Alleszins is het duidelijk dat er betere alternatieven bestaan voor MSN dan iChat. Neem zeker eens een kijkje bij Adium X of Microsoft Messenger.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
MSN’en met iChat
Sluiten