MSN’en met iChat

Door: Peach - 62 reacties

Bij elke verse Apple wordt iChat geleverd. iChat werkt standaard met AIM/.Mac en met Jabber. Je kan je via Jabber aanmelden op MSN en dus zo chatten. Voor Europeanen is dat een mooi meegenomen eigenschap, want MSN blijft het meest gebruikte chatprogramma op ons oude continent. Voordat je iChat kan gebruiken om te MSN’en, moet je een omslachtige procedure afwerken. Hoe ga je te werk en biedt het een meerwaarde?

Benodigdheden:
Psi
iChat 3
Een MSN-account

Stap 1: Een Jabberaccount aanmaken
Eerst moet je een Jabberserver kiezen. Op deze pagina vind je alle mogelijke geregistreerde servers. Je doet er best aan om een grote server te kiezen. De kans is kleiner dat die servers plots ophouden met bestaan. Een aanrader is Jabberweb. Nadat je een keuze hebt gemaakt, kan je Psi openen. Opgelet: Op sommige servers moet je je eerst manueel inschrijven. Jabberweb vereist geen manuele inschrijving. Maak dan een account aan. Op de webstek van jabberweb staat een geschikte handleiding.

Stap 2: MSN activeren
Nu je Jabber hebt geactiveerd kan je je aanmelden in Psi. Veel zal er niet gebeuren, want je hebt nog geen contactpersonen. Je moet de Psi Gateways gebruiken om MSN te activeren. Ook deze procedure staat stap voor stap uitgelegd op Jabberweb. Let wel op dat je bij stap twee zeker niet vergeet om het adres te veranderen. Als alles goed is verlopen, dan kan je nu op MSN.

Stap 3: Aanmelden via iChat
Het einde is in zicht. Nu moet je enkel nog je account instellen in iChat. Ga naar opties > accounts en stel Jabber in. Voila.
Opgelet: Als je je de eerste keer aanmeldt, dan moet je elke contactpersoon opnieuw aanvaarden. Dus verschiet niet als er plots xx-aantal tekstballonnen op je scherm opduiken.

Hot or not?
Je weet nu ook hoe je moet MSN’en via iChat, maar is het ook een aanrader? Wel, eerlijk gezegd niet. Jabberservers durven al eens dagje niet te werken en je bent afhankelijk van de opties van Jabber en iChat. Zo kan je geen nicknames zien (maar wel onderschriften) en werken bestandsoverdrachten niet altijd. Je bent ook afhankelijk van de mogelijkheden van iChat. Zo is je eigen avatar van een lage resolutie en dit geeft dus een lelijk resultaat bij je gesprekspartners. Hou daarbij ook nog eens rekening met de omslachtige procedure. Jabber en AIM/.Mac gebruiken trouwens een verschillende contactpersonenlijst, dus als je beide services wilt gebruiken via iChat, dan zit je met twee -onhandige- lijsten.

MSN’en op Mac werkt (nog) niet perfect. Audiogesprekken zijn voorlopig nog niet mogelijk en videoconferenties werken enkel via aMSN. Alleszins is het duidelijk dat er betere alternatieven bestaan voor MSN dan iChat. Neem zeker eens een kijkje bij Adium X of Microsoft Messenger.

Reacties

62 reacties
 • Profielfoto
  HSL

  jeez,.. wat een oud nieuws, was hier 1,5 jaar geleden niet al een artikel van?

  update: ja dus: http://www.macosx.nl/?p=showarticle&art_id=1929

 • Profielfoto
  Corneel

  mooi

 • Profielfoto
  Peach

  Wil je dan dat ik het artikel wis?
  Ik heb het geschreven op vraag van verschillende personen op het forum (die niet wisten hoe ze met jabber moesten werken). In het schrijven steekt toch ook snel een uurtje tijden ik vind dus allesbehalve tof om zo’n opmerking te krijgen.
  Daarbij sinds “toen” is er al vrij veel veranderd: nu heb je ook avatars en onderschriften. Dit artikel is trouwens bedoeld om MSN te integreren (en veel minder als review van).
  Verder heb ik geen zin om hier dieper op in te gaan. Ik ben nog maar een “proefpersoon” en als het artikel weg moet, dan zullen ervaren redacteurs dat wel verwijderen. Niet-inhoudelijke opmerkingen mag je me altijd PM’en

 • Profielfoto
  Bor

  Mooi artikeltje hoor! Als ik eenmaal Tiger heb ga ik het zeker proberen.

 • Profielfoto
  senne

  Moet dit niet aleen bij ‘Truuks’ staan ipv ook bij het Hoofdpagina Nieuws?

 • Profielfoto
  Xenophon

  Leuk gedaan. Laat je niet direct door alle kritiek de wind uit de zeilen nemen. Kritiek krijg je altijd, maar ieder initiatief met een leuk artikel tot resultaat kunnen we toejuichen. Ik zelf gebruik altijd AdiumX en mis al die andere functies niet echt. Maar ik ben dan ook niet echt een chatliefhebber.

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  Als Apple nu gewoon een versie van iChat uitbrengt die met meerdere protocollen werkt zoals Microsoft met die Messenger dat dus doet is er niks aan de hand. Ze zullen wel een contract ofzo hebben met AOL of geen interesse in Europa. Wat zou het anders kunnen zijn ???

 • Profielfoto
  Zweefvliegerke

  ik vind het best een goed artikel.
  ik wist wel dat het mogelijk was omte msn’en op iChat maar eigenlijk nooit verder naar gezocht omdat microsoft messenger voldoet aan mijn eisen. ik heb iChat nog maar een paar keer geopend om in de macosx.nl-chatroom te gaan. nooit geweten dat je om te msn’en in ichat nog ‘zoveel’ moest instellen en nog wat registreren… ik vind het dus best wel en goed artikel, het heeft me weer iets bijgeleerd, maar ik ga het denk ik niet snel uitproberen omdat microsoft messenger nog steeds voldoet om gewoon wat te chatten.
  voor audiogesprekken gebruik ik steeds skype, hulde aan skype…:D

 • Profielfoto
  Chasnam

  Ik prefereer persoonlijk Adium voor zowel MSN als Jabber… Het enige probleem zijn voorlopig de file transfers, en zoals reeds gezegd audio en video… Maar een leuk artikel voor de mensen die graag iChat gebruiken…

 • Profielfoto
  HSL

  @Peach: het is wel een goed artikel, maar imho een beetje overbodig aangezien er in het forum ook al handleidingen staan en er al een artikel was. vandaar dat ik zo reageerde. maar blijkbaar is er behoefte aan.. nou dan heb ik niks gezegd:-)

 • Profielfoto
  McPherson

  Niemand aan de Mercury? Had namelijk als eerste al webcam support…..

 • Profielfoto
  addyboy

  of Proteus? Heeft misschien wat minder opties maar een heel fijne interface

 • Profielfoto
  Chris Meijburg

  Ik moet HS-L gelijk geven, het is niet de eerste keer dat dit onderwerp behandeld wordt. Zoek op het forum maar eens op ‘jabber + ichat’. En op het moment dat iemand je hier vriendelijk op wijst, hoeft dat niet meteen als kritiek te worden opgevat. Maar het artikel is verder leuk geschreven, dus ik zou zeggen, ga zo door, maar probeer in de toekomst ook wat ‘nieuwere’ onderwerpen te behandelen.:)

 • Profielfoto
  Jinta

  Proteus gebruikt en ook Mercury, totdat ik een crash kreeg en de puter opnieuw moest ‘optuigen’ als laatste Mercury en daar liep hij op vast. Nu Adium… tja geen video, maar da’s no probs. Mensen die ik wil zien, hebben ook ichat:-)
  Leuk artikeltje, ik wist dus NIET dat je met ichat kon msn’nen.

 • Profielfoto
  Macman

  Goed artikel hoor, laat HS-L maar lullen en anders zelf een goed artikel schrijven.
  Leuk dat het uitgezocht is, maar ik zie geen voordelen als je de videochat functie van van iChat niet kan gebruiken, met van die mooie glanzende reflecties in een soort tafel, voor wie het niet weet:
  http://www.apple.com/nl/macosx/features/ichat/

  Als ik geluid en video wil dan gebruik ik voor de video Mercury en voor de audio Skype.

  Werkt heel aardig, alleen, ik heb een Intel Mac en dan wordt mijn ISight beeld blauw door een foute video instelling in de software. Daar valt mee te leven. De andere kant werkt overigens goed

  Alleen, sinds Microsoft’s MSN een update heeft uitgebracht werkt de camera niet meer, zucht…:-(

  aMSN Schjnt ook met video te werken, maar dan moet je iets doen met de router en er staat een heel onduidelijke gebruiksaanwijzing bij…
  Ik kom er niet uit.

  Weet iemand hoe je dat doet? Ik moet poorten opengooien die ik niet kan vinden… Ik heb een draadloos speedTouch modem, iemand die misschien raad weet?

 • Profielfoto
  ottovds

  Ik was een van die mensen die vroeg naar dit artikel
  Ik vind ook nog steeds adium beter. Ik gebruik adium om te chatten, en skype soms met de window-vrienden. Ik vind vooral de 2 afzonderlijke cantactlijsten hinderlijk. Adium can je zo customisen dat het gewoon niet hinderlijk is en altijd open staat (dan hoef ik niet steeds een venstertje te maximaliseren), wat ik nog niet bij vele chat-clients gezien heb. Misschien gebruik ik weer ichat als het allemaal wat vlotter liep en als ik een webcam heb, maar voorlopig niet.

  Dit had wel beter bij “Truuks” gestaan denk ik ???

 • Profielfoto
  remcodb2

  Ik blijf het apart vinden dat je wel iemands onderschrift kan zien (wat in adium weer niet kan) maar niet iemands naam (wat in adium weer wel kan). Kunnen ze dat nou niet combineren ???

 • Profielfoto
  LEXY

  Ik vind die Jabber functie in iChat heel handig en gebruik het al een tijdje. Weer een applicatie minder en ben zo toch bereikbaar voor mijn MSN buddies. Als iemand mij perse iets wil sturen via MSN, kan ik het origineel altijd nog even aan zetten.

 • Profielfoto
  ISS

  Als in Adresboek ook Jabber-lijstje invult, dan verschijnt in iChat de volledige naam.
  Dus bijvoorbeeld (als XS4ALL’s gratis Jabber server gebruikt):

  – Jan Pietje
  – MSN: janpietje@hotmail.com
  – Jabber wordt dan: janpietje%hotmail.com@msn.jabber.xs4all.nl

  Dit lange Jabber-adres vul in je bij Jan Pietje z’n naam in Adresboek.

  XS4ALL: http://www.xs4all.nl/allediensten/experimenteel/jabber.php

 • Profielfoto
  Skarf

  ik wist het niet en nu wel. Oud of niet, ik ga het eens proberen

 • Profielfoto
  bvds

  Zielig wat je allemaal moet doen om te chatten en te mailen en dan nog de pretentie hebben van een gebruiksvriendelijk os.

 • Profielfoto
  sean2901

  Mercury blijft mijn favo. Gebruik het al van de tijd dat ik nog een windows had. Heeft veel meer functies dan de gewone msn, zelfs meer dan de windowsversie van msn.:)

  Quote bvds:
  “Zielig wat je allemaal moet doen om te chatten en te mailen en dan nog de pretentie hebben van een gebruiksvriendelijk os.”

  Moet ik daar nog op antwoorden?:p Het niet bestaan van een degelijke versie van msn voor mac ligt aan microsoft aangezien het een product van hen is. Think before you act!

 • Profielfoto
  bvds

  Er bestaat ook geen degelijke versie van apple slimme

 • Profielfoto
  sean2901

  Ach als we zo gaan beginne zou ik maar eens beginnen kijken naar meer objectieve meningen dan de jouwe. Het OS heeft zelfs prijzen gewonnen. Ik ga geen woorden meer vuil maken aan mensen als jij.
  MSN kan niet gemaakt worden door apple, het is niet hun software! Hoewel er genoeg alternatieven zijn. Dus jou eerste reactie sloeg al nergens op en als je niet voor apple te vinden bent ga dan naar een ander forum!

 • Profielfoto
  bvds

  Ik gebruik beide systemen en ik praat allleen maar over feiten en niet over die heeft dit en de andere dat.

 • Profielfoto
  ISS

  MSN is door Microsoft gemaakt. Toch een koud kunstje voor Apple om in de volgende versie van iChat MSN-ondersteuning in te bouwen? Jabber, AIM zit er al in… what’s next? Skype? MSN? In Europa én Azie gebruikt iedereen MSN…. AIM dat is iets voor de Amerikanen. Wel leuk een iSight, maar Apple laat hier toch een paar steken vallen naar mijn mening.

 • Profielfoto
  HSL

  Azie msn?

  alleen in nederland is het het meest gebruikte programma, de rest van europa doet tenminste nog slim met ICQ en AIM.

 • Profielfoto
  Peach

  HS-L? Waarop baseer jij je? Ik heb even wat opgezocht en ik kom toch telkens terug op MSN messenger.

  een duidelijke vergelijking: http://www.comscore.com/press/release.asp?press=800

 • Profielfoto
  iJoost

  Je kunt middels Jabber ook iChat gebruiken met een GMail-account.

 • Profielfoto
  bvds

  Ik gebruik msn veel in Afrika en Europa en al mijn contacten hebben een hotmail adres .
  Spijtig maar dat is de realiteit en logisch omdat dat het beste werkt.Safari is schandalig tam en incompatibel ipv met die kleuren bezig te zijn zouden ze beter meegaan met de tijd.

 • Profielfoto
  HSL

  Peach, daar was laatst een onderzoek geweest vanuit de UvA,
  en daar kwam uit dat nederland het enige land is waar MSN totaal
  heersend is.

  :-)

 • Profielfoto
  ISS

  Wat is totaal heersend en welk onderzoek? Het zal mij en met mij veel gebruikers een worst wezen welk protocol werkt: MSN, AIM, ICQ… Dat interesseert de gebruiker niet. Men wil gewoon lekker chatten en webcammen met elkaar!

  MSN, AIM, Jabber…. als de achterliggende bedrijven zouden willen dan zou je al lang met iedereen kunnen chatten. Maar… de belangen (en marktaandelen) zijn te groot. En allemaal vinden ze zichzelf de beste. Ik heb de hoop al opgegeven. En ja… ik gebruik alleen MSN, want ik ken niemand in Europa of Azie met iets anders dan MSN.

 • Anoniem

  Jammer dat een tip over iChat weer moet uitmonden in een welles-niets spelletje over hoe goed/slecht Apple is, waar de meeste MSN gebruikers zitten en wie er gelijk heeft.

  @Peach: Thnx voor de tip, scheelt een hoop zoekwerk!

 • Profielfoto
  iRik

  Gebruikt er hier nog iemand Jabber Australia?, daar heb je niet eens Psi voor nodig.

  Dit doorlezen kan helpen: http://www.jabber.org.au/ichat

 • Profielfoto
  Peach

  als jij manueel al je vrienden wilt invoegen (een per een) is dat indd ook een mogelijkheid.

 • Profielfoto
  Oppie

  Toch, dat ‘bvds’ hier nog rondhangt is een duidelijke aanwijzing dat hij toch wel baalt dat het het als enige hier een “rot OS” vind.
  Als je iets echt niet goed, of geschikt, voor jezelf vind, ga je door met iets anders, en blijf je niet hangen bij het ‘verkeerde ding’. Zo niet ‘bvds’…
  Pathetisch hoor!:p

 • Profielfoto
  bvds

  Ik blijf niet hangen ik gebruik msn omdat ik niet anders kan.

 • Profielfoto
  iAgree

  er aandacht aanbesteden helpt ook niet oppie;-)

 • Profielfoto
  Marius1976

  @bvds en de rest

  Ik gebruik ook alle twee de systemen, en ik begrijp je frustratie, maar je geeft (in mijn optiek) de verkeerde zaken de schuld. Dat het omslachtig is om met iChat te msn-en zegt niets over het OS (jij geeft het OS de schuld in je eerste reactie).

  Verder is de optie msn nu eenmaal niet in iChat ingebouwd, en is het middels een truukje toch mogelijk. Meestal zijn dit soort truukjes omslachtig.

  Dat apple er niet voor gekozen heeft iChat aan te sluiten op het msn netwerk, daar zullen ongetwijfeld (commerciele, politieke) redenen voor zijn.

  Waar jij (in mijn ogen) tegen aanloopt is dat de programma’s voor het windows platform vaak sneller updaten en nieuwere opties hebben, waardoor ze dus vaker soepeler lijken te ogen. En dat vind ik ook irritant. We zitten ook al veel te lang op Skype 2.0 te wachten bijvoorbeeld, en je opmerkingen over Safari snijden ook hout.

  En tot slot (voor de rest): iedereen mag commentaar geven, en ik denk dat het nooit verkeerd is om te kijken naar de boodschap achter de woorden. De spullen zijn nou eenmaal niet op voorhand al beter alleen maar omdat het op een apple loopt. Helaas. De computer en het OS zijn schitterend, maar soms voel ik me ook wel wat in de kou staan.

  Groet,
  Marius

 • Profielfoto
  MacBeer

  IChat kan uitstekend met MSN communiceren ZONDER Jabber. En videochat in MSN op de Mac is een fluitje van een cent.
  Technisch gezien zijn de opstakels niet zo hoog. De reden dat MSN niet normaal in iChat kan heeft te maken met contractuele zaken. Datzelfde geldt voor audio en video in MSN op de Mac.
  De Mac Business Unit van Microsoft KAN veel maar MAG bijna niets.

  Apple en Microsoft zullen er wellicht nooit contractueel uitkomen. Tot die tijd moeten we het doen met kunstgrepen als Jabber en hopen dat enthousiaste developers de gaten vullen.
  Dus, het OS heeft hier NIKS mee te maken.

 • Profielfoto
  ottovds

  kan je met msn op aim? -nee
  ken je met yahoo op aim? -nee

  dus, “bvds”, je kritiek is totaal onterecht. onze MS-patient heeft ervoor gezorgd dat msn volledig niet lukt op de mac. Dat is gewoon puur de vuile MS piepo’s hun schuld. Zij hadden maar een goede versie op mac moeten uitbrengen.

  Ik vind deze manier om te msn’en ook veel teomslachtig, en ik gebruik nu “adium”, dat heeft dezetlfde functies als de macMSN van MS en je bent op ongeveer alle kanalen berijkbaar.

  Blijkbaar is bvds zo’n switcher voor wie het switchen moeilijk is. Maar dat licht aan hem, en niet aan OSX.

 • Profielfoto
  bvds

  zever, computer starten en werken daar gaat het hier over en dat switchen sorry enkel met een mac werken is onmogelijk als je xp gewoon bent.

 • Profielfoto
  rvanheukelum

  De MSN dienst heeft vooral in Europa voet aan de grond gekregen, met name in Nederland. Buiten Europa, dus ook in thuisland US of f#ckin A loopt MSN helemaal niet. AIM en Yahoo! zijn de koplopers.

 • Profielfoto
  sean2901

  Ik heb daar nochtans geen problemen mee gehad. Ben van de ene dag op de andere geswitched en heb nog nooit zo graag achter mijn laptop gezeten als nu. Daarstraks nog geraakte de gewone PC van mijn pa niet op mijn netwerk, terwijl ik met mijn mac nooit problemen heb. Ik raak zelden of nooit nog een PC aan. Enkel als wat van mijn kennissen weer in de problemen zitten met hun XP, dan mag ik het weer komen oplossen.
  Mijn mac doet de meeste dingen veel efficiënter dan mn PC.

 • Profielfoto
  bvds

  Jij bent dus een specialist en ik niet
  Proficiat

 • Profielfoto
  kenmasters

  Leuk dat er aandacht aan geschonken wordt, er zijn vast mensen die dit niet wisten en wel leuk vinden.

  Los van dat is MSN in iChat iets wat in de huidige struktuur van iChat vrijwel onmogelijk is om fatsoenlijk te laten werken. iChat is gebouwd op AIM en daar is niks mis mee maar de verschillen met MSN zijn op alle vlaken zo groot dat zelfs de features van de vrij beperkte MS Messeger 5 niet te doen zijn.

  Het zou fijn zijn als Apple echte MSN support in iChat zou bouwen maar vergeet niet dat MSN wereldwijd, en zelfs in Europa, niet zoveel voorstelt als in Nederland. AIM is nog steeds ruim de grootste en bijvoorbeeld in Duitsland, behoorlijk groot land in Europa, heerst ICQ nog steeds. Er zijn maar een paar landen ter wereld waar MSN echt marktleider is en die hebben bepaald de prioriteit.

  Apple moet overigens wel iChat eens compatibel maken met AIM Triton en AOL op zijn beurt moet ICQ eens volledig AIM compatibel maken met AV want zo moeilijk kan dat niet zijn.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Pffffff…… Er lopen hier wel wat pubers rond met te veel tijd volgens mij.

  Resumerend kunnen we zeggen dat het in Chat-land tijd is voor een algehele standaard-afspraak. Zoiets als ASCII of RTF voor tekstverwerkers.
  Dat moet toch niet zo heel moeilijk af te spreken zijn?

  Het moet niet uit mogen maken waar jij mee wilt chatten; MSN, iChat, etc.
  Alles moet gewoon met elkaar kunnen praten.

 • Profielfoto
  Sandor

  En als ik alleen wil videoconverancen zonder .mac account wat is dan de beste optie om naast msn te draaien. MSN hou ik gewoon aan voor chatten.

 • Profielfoto
  macanneke

  Hoi,

  Ik gebruik sinds kort Sightspeed- zie http://www.sightspeed.com – dat werkt fantastisch om met PC gebruikers te videochatten…en je kan ook videoberichten inspreken. Erg leuk…Je kan er ook nieuwe vrienden maken, maar dat zal minder zijn dan bij MSN…

 • Profielfoto
  kenmasters

  Sightspeed heb ik laatst ook geprobeerd omdat Skype nog geen video biedt op de Mac. Ik moet zeggen dat het best lekker werkt.

 • Profielfoto
  boris_bunnik

  werkt leuk hier, als je 150 mensen in je lijst hebt is het alleen ff irritant.
  de hele procedure is best lang.

 • Profielfoto
  gamba

  chill

 • Profielfoto
  unSOUND

  Bovendien kan het ook zonder extra software als PSI, het enige wat je dan moet doen is op de site van Jabber aangeven dat je ook een MSN account wil gebruiken, dan worden al je MSN accounts doorgesluist naar je Jabber account, kwestie van even dit formuliertje invullen:

  http://www.jabber.org.au/transports/

 • Profielfoto
  Freek.

  MSN, Hotmail… wat is dat eigenlijk ?

 • Profielfoto
  mulderd

  Goed artikel.

  Videochatten en chatten met MSN gebruikers kan ook al heel lang via Mercury. via http://mercury.to/ kan je een client downloaden, die danwel in Java is geschreven en best wat resources pakt, maar wel goed werkt. Ja kan er ook een Jabber account in aanmaken.

  Best leuk spul. Bijna elk pakket wel uitgeprobeerd, zoals Adium, Microsoft Messenger, maar dit is de gene die het beste werkt bij mij. Ook Winks, nudges en video werkt hierin. Ook de logmogelijkheden zijn erg uitgebreid.

  Sightspeed had ik nog niet van gehoord. Ga ik ook eens proberen.:D

 • Profielfoto
  boris198629

  misschien een dom vraagje, maar kan je je nickname aanpassen als je met je msn-account op ichat zit? bij mij staat daar mijn “jabber”-naam…

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  Fijn artikel. Dit was inderdaad eerder bekend, maar dan moest je her en der gaan opzoeken in het forum op een hoop diverse plaatsen. Nu is er een erg duidelijk overzicht van alle mogelijkheden, mooi artikel.

 • Profielfoto
  appleboy

  Merury messenger;) is hetzelfde als msn 7.0 voor windows maar dan voor Mac:)

 • Profielfoto
  Boris-Ja

  En als ik nou ook Gtalk tegelijk wil?

 • Profielfoto
  snipper

  De moeite van het artikel schrijven ten spijt blijft het een erg omslachtige methode. De oplossing is: Adium gebruiken http://www.adiumx.com/

  Werkt probleemloos met alle mogelijke accounts, van AIM/iChat/Bonjour, MSN, Yahoo Messenger, ICQ, IMPP (Jabber), Google Talk, .Mac, Lotus SameTime, Novell Groupwise, QQ, Gadu-Gadu en Live Journal Talk.

 • Profielfoto
  winniemac

  Voor nieuwe gebruikers is dit toch aardig nieuws. Jammer dat MSofty zich niet iets vriendelijker opstelt tov Apple. Op een Apple kan je tenminste beide systemen naast elkaar draaien. Als Appele en MSofty eens samen gingen kijken misschien komen ze dan tot een nog beter chatprogje waarbij het niet meer uitmaakt wat je draait

 • Profielfoto
  lsmisch

  Zelfs onder Leopard is dit nog steeds een zeer goeie handleiding hier en daar loopt er een linkje verkeerd maar een beetje zelfgooglen lost al veel op.
  Bedankt.
  Eens de omslachtige instelling voorbij is werkt het perfect.