.Mac en de alternatieven

Door: Peach - 51 reacties

.Mac is de gekende onlinedienst van Apple. Voor 99 euro per jaar krijg je als gebruiker een webspace, een e-mailaccount, back-upsoftware, iSync-mogelijkheden en nog enkele kleine voordelen. .Mac kost geld en 99 euro op jaarbasis is niet niets. Voor de meeste diensten van .Mac bestaan trouwens gratis alternatieven. Vooral Google levert weerwerk.

Een overzicht:

Mail Mac.com of Gmail
Bij .Mac krijg je als gebruiker 1GB webspace en je kan je mailtjes via IMAP in Mail laten binnenkomen. Let wel: de 1GB webspace deel je ook met iDisk. Gmail biedt momenteel 2700mb (ongeveer 2,6 GB) en het is ook perfect mogelijk om je mailtjes via POP3 in je e-mailclient te droppen. In beide gevallen is het mogelijk om je e-mail ook via een webstek te bekijken. Gmail is daarbij ook gratis.

iWeb of Blogger/Googlepages
Nee, Apple heeft geen monopolie op het vlak van eenvoudige websites. Googlepages geeft de gebruiker 100mb, url ( http://jouwkeuzenaam.googlepages.com) en een handvol lay-outs. Je hoeft enkel (zoals met iWeb) je tekst en beeldjes in te geven. Googlepages werkt voorlopig nog niet met Safari, dus je moet wel Firefox of Camino gebruiken. Je kan ook Blogger gebruiken. Blogger is in 2002 gekocht door Google en maakt het surfers mogelijk om een blog bij te houden. Beide diensten van Google zijn gratis. Voorbeelden van de werkwijze van Googlepages vind je hier, hier en hier.

iDisk
Voorlopig heeft Google hier nog geen alternatief voor. Op verschillende fora kan je wel al lezen dat Google op punt staat om Gdrive uit te brengen. Bestaan er dan geen alternatieven? Toch wel. Box.net schenkt elke user 1 GB webruimte. Er zitten wel enkele beperkingen op de gratis account. Zo kan je enkel bestanden tot 10mb uploaden en je kan ze niet met anderen delen (daarvoor moet je een betalende account nemen). Het is wel mogelijk om de webruimte met een link op je bureaublad te plaatsen. Een how-to vind je hier.

iSync
Ook op dit terrein werkt Google aan een gratis dienst. Via Google Browser Sync kan je alle informatie van je browser synchroniseren met andere computers. Dit werkt (voorlopig?) nog alleen met Firefox. Hoe werkt het? Wel, je installeert de plugin en je meldt je aan. Vervolgens haalt Google je oude gegevens op. Dit gebeurt automatisch wanneer je Firefox opstart. De dienst is dus ook handig voor gebruikers met 1 computer. Mocht je computer het begeven, dan heeft Google online nog al je gegevens ter beschikking. Je moet wel beschikken over een Google account. Wie gebruik maakt van Gmail synchroniseert sowieso zijn mailtjes. Al je elektronische post wordt nu eenmaal door Gmail bijgehouden (en is dus vanaf elke computer beschikbaar).

Conclusie
Google wordt stilaan een geduchte tegenstander voor .Mac. Google verleent zijn diensten gratis en baseert zich meestal op opensourcetoepassingen. Zijn er dan geen nadelen aan Google? Wel, Google blijft een bedrijf dat informatie verkoopt. Het blijft nog onduidelijk wat er met al de informatie gebeurt en wat het achterliggende motief is van Google. Aan de andere kant kan je je ook afvragen of een doorsnee individu dan zo’n grote geheimen heeft?

In elk geval bestaan er genoeg gratis alternatieven op .Mac. Ja, .Mac heeft nog enkele andere diensten (zoals iCal sync, hulpbronnen, ..) maar die rechtvaardigen niet de prijs van een .Mac-abonnement.

Reacties

51 reacties
 • Profielfoto
  Peach

  Respect voor alle andere redacteurs! Het is een berenwerk om al die links en etc. in je artikel te krijgen. Hoed af voor de rest!

 • Profielfoto
  The_Envoy

  dan stel ik me de vraag wat het beste zou zijn gezien de huidige tendensen (prijs van .Mac is niet echt te rechtvaardigen):
  – prijs van .Mac verlagen
  – zelfde prijs, maar meer voordelen bij de account
  Anyone?

 • Profielfoto
  Mick

  Kun je dan wel gewoon iWeb gebruiken voor die alternatieven?

 • Profielfoto
  Peach

  Neen, maar je net zo makkelijk via Googlepages een pagina maken (makkelijker trouwens, maar dat is mijn mening). En gratis.

  Is dat niet duidelijk in het artikel?

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Handig…..veel werkt niet met Safari,andere kan je niet hotlinken,en hoe betrouwbaar is een gratis dienst…..en hoe lang blijft het gratis of zowiezo bestaan?
  Ik vertrouw mijn back-ups toch liever aan .mac toe,zeker omdat ik het zakelijk ook gebruik.

  En vergeet niet de mooie integratie met OS-X…..

 • Profielfoto
  ragoooon

  Ik denk dat de diensten van Google gratis zullen blijven, zoals gmail en blogger,…

 • Profielfoto
  Aardbeihoofd

  Hoe zit het met (het programma) Backup? Ik dacht dat je dit enkel kon gebruiken om te backuppen naar een externe HD als je een .mac account hebt, of vergis ik mij. Ik gebruik het vooral hiervoor.

 • Profielfoto
  MacMeijers

  Tja en een email adres met ………….@mac.com krijg je nergens anders:p

 • Profielfoto
  ISS

  dotMac is géén POP3 >> het is gewoon IMAP-mail (met Apple sausje). Dat is het principe van IMAP: op elke computer altijd je e-mail (post blijft op server bewaard).

 • Profielfoto
  Rickje

  Of google achter de schermen informatie uitwisselt kan mij geen ene reet bommen, nog nooit iets van gemerkt :p

  Hulde aan Google :)

 • Profielfoto
  macxa4

  Ik mis Spymac en Spymac Club. ???

 • Profielfoto
  Double_UK

  En Spymac dan?

  – $25,- p/j
  – 3 Gb schijfruimte
  – 3Gb POP/IMAP email

  Toch ook wel lekker?;)

 • Profielfoto
  Neowave

  Tja persoonlijk vind ik €99,- een beetje aan de dure kant voor een email adres met extras.

 • Profielfoto
  joffrie

  Als dat nu zo ± € 15 zou kosten voor .mac, dan zou ik er toch even over denken. Maar nu? echt niet. Ik vind die € 99 veel te duur.

 • Profielfoto
  barto7

  Tsja, duur is het wel, maar de belangrijkste reden voor gebruik is voor mij het syncen van iCal & Adresboek. En daar heb ik helaas nog niets anders voor gevonden.

 • Profielfoto
  Peach

  Barto7: (mssn had ik dit ook nog in ’t artikel kunnen gooien). Je kan Google Calendar (ja weer Google) gebruiken. Dat is ook “on the net” dus dan kan je je data op elke computer raadplegen. Ik gebruik het niet, maar heb het hiernet effe getest en ja hoor, je kan je iCal-bestandjes importeren

 • Profielfoto
  sypie

  Ik denk dat google echt niet onnozel is en van de bekendste OS-en dingen pikt. Ook microsoft heeft onder Google te lijden. Google heeft een paar mensen die goed kunnen timmeren….want er wordt wat afgetimmerd aan de weg….

 • Profielfoto
  ottovds

  Geef mij maar iWeb. Ik denk dat vele giganten mogen bang zijn van het aanstormend google geweld. Er kan misschien een gratis .mac komen en dan een versie met extra ruimte die betalend is. Als apple google nu geen weerwoord bied, kunnen we straks misschien .mac als passé zien. Ik hoop dat apple een mooi weerwoord zal bieden, dat ook goed is voor ons
  :D Een beetje compititie kan voor de consument nooit kwaad.

 • Profielfoto
  Ispank

  en gdisk dan? daar kan je gewoon gebruik maken van je 2,7 gb van gmail en zo groot als je wil uploaden… werkt perfect.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Kan iemand mij een gMail uitnodiging toezenden?
  etak@freestyle4all.nl

  Dank jullie wel! Ik heb inmiddels een actief gMail account.

 • Profielfoto
  Quad

  daarbij komt ook nog eens dat .Mac super sloom is!

  Bij mij althans..

  volgens mij bevindt mijn server ruimte zich ergens in Amerika ofzo.. Google/Gmail is stukken sneller!

 • Profielfoto
  rednas

  Gelukkig zijn er ook nog alternatieven:

  http://www.macuser.nl of http://www.mac-user.be

  Sander

 • Profielfoto
  Zweef

  Geen alternatief voor iDisk? Jawel hoor!

  gDisk!!

 • Profielfoto
  Lifelogger

  Wilde inderdaad al gaan roepen over gDisk, zoals Zweef terecht opmerkt! Gebruik het al maanden lang en werkt prima hoor.:-)

 • Profielfoto
  ziggy

  Weet wel dat je met al die mooie gratis diensten van Google, het mysterieuze bedrijf toestemming geeft om alles van jou te bewaren in hun eigen databases… Je mail, je afspraken, je bookmarks, je zoekopdrachten, etcetera etcetera.

  En als je het geheim van Google kent, dan doe je dat niet meer zo makkelijk…

 • Profielfoto
  gewoonbob

  he! je vergeet wat! ical synchroniseren? icalx.com. en wat dacht je van http://www.google.com/calendar webbased en werkt fantastisch samen met ical als jij dat wil. en ook leuk maar ik gebruik het niet: de gratis [webdav] space die je krijgt bij je xs4all abbo: http://www.xs4all.nl/allediensten/experimenteel/webdisk.php

  ik citeer:’Via appeltje-K in Finder maak je connectie met https://webdisk.xs4all.nl/
  Log in met je loginnaam en wachtwoord’

 • Profielfoto
  Rupert Nicolson

  Handzaam overzichtje! Voor mij geen reden om mijn .mac op te zeggen. Betrouwbaarheid en integratie in OSX zijn ook wat waard. Trouwens, ook voor iSight, applemuizen, beeldschermen en ga zo maar door bestaan ook goedkopere alternatieven die hetzelfde kunnen, maar toch net niet helemaal… toch? Kennelijk ligt de kwaliteitsnorm voor diensten voor sommigen anders dan voor hard- en software.

 • Profielfoto
  Reno

  Mooi overzicht idd! Persoonlijk vind ik het wel jammer dat google-pages niet samenwerkt met iWeb….

 • Profielfoto
  incorrect

  Het is al eerder geschreven: .Mac heeft wel een aantal supernuttig dingetjes. En ja, als die 99 euro uitgeeft dan werkt het gewoon wel lekker. Wat ik absoluut k*t vind van .Mac is de t-r-a-g-e verbinding. Het is mij persoonlijk (wie wel?) nog nooit gelukt om een photocast te publiceren. Ik denk dat dat xs4all ding nog het meest in de buurt komt.

  Maar goed, het syncen van je adresboek en je kalenders (zonder ingewikkeld te doen) is ook wat waard. Maar iets als iDisk zal, voordat ze de servers verhuizen naar knooppunt amsterdam ZO, wel nooit lekker werken.

 • Profielfoto
  benj1989

  idd, .mac heeft echt wel een trage verbinding

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  ik ga toch liever voor een totaal pakkket bij 1 leverancier
  in dit geval .Mac

  geen gezeur en het werkt.
  En de prijs valt me wel mee als je ziet wat dat totaal pakket te bieden heeft.

  Naast dat alles met 1 druk op de knop te regelen valt en is afgestemd op je ilife software vind ik het onnodig om het zelfde bij een bijelkaar geraapt zooitje van open source software te zoeken waarbij je altijd compromieen maakt.

  de concurrentie komt in de buurt en is soms een beter alternatief maar vaak ook niet. En de nr1 rede waar ik ooit en mac voor heb aangeschaft is de gebruiks gemak/vriendelijkheid en die zie ik ook weer terug in .mac

  Ik heb de alternatieven geprobeerd en nog is overwogen.
  heb als nog gekozen voor .mac. Alles in 1 pakket en de gebruiksvriendelijkheid van de alternatieven haalt het niet bij die van .mac

  Maargoed dat is mijn ervaring
  die kan per persoon verschillen.

 • Profielfoto
  l-rs

  Ja, .Mac is niet vooruit te branden helaas. Gisteren lag hij er ook nog uit zelfs. Als ik volgend jaar moet beslissen of ik verleng, is dat negatief.

  Dan moet ik deze nog maar es doornemen:

  http://tinyurl.com/md4wn

 • Profielfoto
  Hans Klein

  iMac account duur ? Benzine, mobiel telefoneren of een vergeten afspraak bij je tandarts is duur ! We praten over 0.27 euro per dag voor een perfecte intergratie van diensten welke door de consistente wijze van werken binnen de iApps door iedereen laagdrempelig is te gebruiken. Het stimuleert het gebruik door de plezierige en transparante wijze van werken. Een voorbeeld: mijn 5 gezinsleden hebben door werk of studie allemaal hun eigen agenda. Zij houden deze bij via iCal. Doordat we allemaal met één imac account syncroniseren zijn we op de hoogte van elkaars (openbare) bezigheden. Zo kan iedereen op die gecombineerde agenda anticiperen en deze voor elkaar aanvullen. Mijn, met iSync gesynchroniseerde, N70 waarschuwt me voor die afspraak met de tandarts welke door mijn vrouw (voor mij) in haar iCal kalender was geplaatst. Niet opdagen bij die kerel had mij € 32.50 gekost. Nee, die 0.27 euro werkt voor mij eerder kosten verlagend !

 • Profielfoto
  martijn888

  xs4all heeft tegenwoordig ook een idisk achtige schijf; ik heb het geprobeerd maar het is onwerkbaar traag. 100 euro vind ik prima, alleen erg jammer dat vooral isync en backup nogal buggy zijn voor dat geld!

 • Profielfoto
  -rein

  Ook Goowy is goed bezig met het bouwen van online services. De vraag is natuurlijk hoelang dit gratis gaat blijven…
  http://www.goowy.com

 • Profielfoto
  D i c K

  Als je iets per dag begint uit te rekenen komt alles goedkoop uit. Auto van 25000 euro waar ge 15 jaar mee rijd kost ook maar 19 cent per uur… 100 euro voor een emailadres met extra’s vind ik toch redelijk duur hoor.

 • Profielfoto
  Bonte

  Ik heb het overwogen maar .Mac is gewoon te traag, om de zenuwen van te krijgen.

 • Profielfoto
  merijn

  Is er iemand die mij ook nog een uitnodiging voor een gMail account kan sturen…?
  merijn.dijkstra@mac.com
  Alvast bedankt!!:D

  – Bij deze ontvangen. Bedankt! –

 • Profielfoto
  ENell

  Ik wil ook graag een uitnodiging voor gMail

  nelljr@casema.nl

  Bij voorbaat dank!


  ontvangen! bedankt!

 • Profielfoto
  goulashkanone

  Wat dacht van Yahoo?
  Ik werk er al jaren mee, altijd snel en betrouwbaar.

 • Profielfoto
  SeeSharp

  .Mac hoeft helemaal geen 99 euro te kosten. Op eBay vind je genoeg aanbieders uit de VS die een activatiecode aanbieden (die werkt over de hele wereld). Het enige wat je nodig hebt is een PayPal-account. Ik heb dit jaar voor $67 (52 euro) een .Mac-abonnement. En met de al genoemde trage verbinding vind ik het ook geen euro méér waard.
  Voor de mensen die nieuwsgierig zijn geworden: de verkoper op eBay had de gebruikersnaam “shop4macs”. Veel succes!

 • Profielfoto
  Lustigson

  Hmm… “een betalende dienst”. Doe mij ‘r maar twee, als de dienst je er geld voor betaalt. ;)

 • Profielfoto
  boerke

  Hou toch op over die .mac.
  99 euro belachelijk.
  registreer je eigen domein. bij een provider met wat hulpmiddelen.
  ben je 40 euro per jaar kwijt voor hetzelfde.
  Sync en idisk is dan wel je eigen verantwoordelijkheid.

 • Profielfoto
  boerke

  @Hans Klein Typisch een moderne consument.
  teveel betalen voor alles wat elders goedkoper te krijgen is…
  met dezelfde moeite!

  zeker ook een veelgebruikte bonuskaart…en wuppies!

 • Profielfoto
  hardus

  Tenenkrommend, die mensen die niet kunnen schrijven en het toch doen.

  “.Mac is een betalende dienst en 99 euro op jaarbasis is niet niets”

  Dus je krijgt 99 euro per jaar?

 • Profielfoto
  Peach

  Je hebt volkomen gelijk, Hardus! Zeer leuk om te lezen dat het uurtje opzoekwerk (en halfuurtje schrijfwerk) niet compleet voor niets is geweest. (Al is dit indd geen goed stuk, maar .. ach ja)

 • Profielfoto
  WaZoo

  Is het echt zo makkelijk om hier een gmail account te krijgen via jullie? Zo ja, dan hou ik mij (als trouwe dotmaccer) toch ook graag aanbevolen. Want die opslag en snelheid is soms wel heeeeeeeeeeeeeeeeeeel erg prettig:)

 • Profielfoto
  WaZoo

  bij de weg: wazoo@chello.nl

  of willen jullie mijn .mac account?:)

  edit -> geregeld! bedankt b!:)

 • Profielfoto
  dekimme

  Ik wil die Gdrive wel is uitproberen. Iemand die me een uitnodiging kan sturen?

  dekimme@hotmail.com

 • Profielfoto
  ottovds

  gDrive is niet ideaal.
  de versies voor linux en windows werken goed met elkaar, maar werken niet goed met de macosx versie.

 • Profielfoto
  jan klomp

  Ik het op mijn site nu ook mogelijk gemaakt om voor iedereen die dat wil z’n iCal kalenders te publiceren. Je hoeft alleen maar een account aan te maken. En uiteraard is het GRATIS zoals dat hoort.
  http://www.mac-net.nl/gratis-ical-online-publiceren..html