Peach
Peach Nieuws 9 juni 2006
Leestijd: 3 minuten

.Mac en de alternatieven

.Mac is de gekende onlinedienst van Apple. Voor 99 euro per jaar krijg je als gebruiker een webspace, een e-mailaccount, back-upsoftware, iSync-mogelijkheden en nog enkele kleine voordelen. .Mac kost geld en 99 euro op jaarbasis is niet niets. Voor de meeste diensten van .Mac bestaan trouwens gratis alternatieven. Vooral Google levert weerwerk.

Een overzicht:

Mail Mac.com of Gmail
Bij .Mac krijg je als gebruiker 1GB webspace en je kan je mailtjes via IMAP in Mail laten binnenkomen. Let wel: de 1GB webspace deel je ook met iDisk. Gmail biedt momenteel 2700mb (ongeveer 2,6 GB) en het is ook perfect mogelijk om je mailtjes via POP3 in je e-mailclient te droppen. In beide gevallen is het mogelijk om je e-mail ook via een webstek te bekijken. Gmail is daarbij ook gratis.

iWeb of Blogger/Googlepages
Nee, Apple heeft geen monopolie op het vlak van eenvoudige websites. Googlepages geeft de gebruiker 100mb, url ( https://jouwkeuzenaam.googlepages.com) en een handvol lay-outs. Je hoeft enkel (zoals met iWeb) je tekst en beeldjes in te geven. Googlepages werkt voorlopig nog niet met Safari, dus je moet wel Firefox of Camino gebruiken. Je kan ook Blogger gebruiken. Blogger is in 2002 gekocht door Google en maakt het surfers mogelijk om een blog bij te houden. Beide diensten van Google zijn gratis. Voorbeelden van de werkwijze van Googlepages vind je hier, hier en hier.

iDisk
Voorlopig heeft Google hier nog geen alternatief voor. Op verschillende fora kan je wel al lezen dat Google op punt staat om Gdrive uit te brengen. Bestaan er dan geen alternatieven? Toch wel. Box.net schenkt elke user 1 GB webruimte. Er zitten wel enkele beperkingen op de gratis account. Zo kan je enkel bestanden tot 10mb uploaden en je kan ze niet met anderen delen (daarvoor moet je een betalende account nemen). Het is wel mogelijk om de webruimte met een link op je bureaublad te plaatsen. Een how-to vind je hier.

iSync
Ook op dit terrein werkt Google aan een gratis dienst. Via Google Browser Sync kan je alle informatie van je browser synchroniseren met andere computers. Dit werkt (voorlopig?) nog alleen met Firefox. Hoe werkt het? Wel, je installeert de plugin en je meldt je aan. Vervolgens haalt Google je oude gegevens op. Dit gebeurt automatisch wanneer je Firefox opstart. De dienst is dus ook handig voor gebruikers met 1 computer. Mocht je computer het begeven, dan heeft Google online nog al je gegevens ter beschikking. Je moet wel beschikken over een Google account. Wie gebruik maakt van Gmail synchroniseert sowieso zijn mailtjes. Al je elektronische post wordt nu eenmaal door Gmail bijgehouden (en is dus vanaf elke computer beschikbaar).

Conclusie
Google wordt stilaan een geduchte tegenstander voor .Mac. Google verleent zijn diensten gratis en baseert zich meestal op opensourcetoepassingen. Zijn er dan geen nadelen aan Google? Wel, Google blijft een bedrijf dat informatie verkoopt. Het blijft nog onduidelijk wat er met al de informatie gebeurt en wat het achterliggende motief is van Google. Aan de andere kant kan je je ook afvragen of een doorsnee individu dan zo’n grote geheimen heeft?

In elk geval bestaan er genoeg gratis alternatieven op .Mac. Ja, .Mac heeft nog enkele andere diensten (zoals iCal sync, hulpbronnen, ..) maar die rechtvaardigen niet de prijs van een .Mac-abonnement.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.