Flock 0.7.1 (bèta) review

Door: a la Mac - 25 reacties

Flock is een vrij nieuwe browser die te vinden is op Flock.com. De browser verkeert weliswaar in de bèta-fase, maar het heeft enkele unieke en revolutionaire functies, zoals: het eenvoudig uploaden van foto’s via Flickr of Photobucket, ondersteuning voor Blogger (en andere blogdiensten) die het bezoek aan deze dienst overbodig maakt en tot slot het zonder moeite delen van favoriete sites met del.icio.us.

Installatie
De installatie verloopt vlekkeloos. Na het openen vraagt een wizard of er bladwijzers, wachtwoorden, thuispagina en andere data uit Safari of Firefox moeten worden geïmporteerd. We kiezen voor de Safari-optie. De bladwijzerbalk ziet er daarna dan hetzelfde uit als in Safari, wat de overstap pijnloos doet verlopen. Zoals elke browser vraagt Flock of het de standaardbrowser mag worden. Dit laten we geheel aan U over.

Weer toont Flock een wizard, genaamd de First Run wizard. We kiezen ervoor Flock alvast goed in te stellen. Hier klikken we gewoon door. Vervolgens kunnen we eindelijk aan de slag met Flock.

Weergave
Flock is in de eerste plaats een browser. De renderingsweergave is dezelfde als die van Firefox, namelijk Gecko. Pagina’s laden vlot en correct. Alleen jammer van het gebrek aan “Mac-gevoel” tijdens het internetten:

We vragen ons dan ook af of Flock niet beter voor de weergavemotor van Safari had moeten kiezen (met behulp van WebKit) i.p.v. Gecko, en geschreven zou zijn in Cocoa. Zo is de helpfunctie compleet anders dan wat wij Mac-gebruikers gewoon zijn en handigheden zoals het woordenboek (m.b.v. Ctrl+Command+D) bestaan gewoon niet.
Natuurlijk kunnen we niet verwachten dat elke exotische browser een volwaardige Mac-versie heeft, maar Mac-gebruikers zijn kwaliteit nu eenmaal gewoon. Wanneer we het About-venster bekijken (zie afbeelding), zien we ook dat rechts van de Aqua-bolletjes (sluiten, minimaliseren en vergroten/verkleinen) een lange grijze knop die dient om de knoppenbalk niet weer te geven. Aangezien die er niet is, is zo’n knop volledig nutteloos. Op zich geen probleem, ware het echter niet dat dit in bijna elk venster voorkomt.

Basisfunctionaliteit
Ook Flock heeft een – weliswaar bescheiden – downloadmanager, zoals iedere browsers (op Internet Explorer na). Opvallend daarbij dat Flock een venster weergeeft waarin staat dat ik moet kiezen of het bestand direct geopend moet worden of eerst moet worden bewaard – waarbij de eerste optie grijs is… Een bèta-kwaaltje mag ik hopen?

Natuurlijk kan ondersteuning voor tabbladen niet ontbreken: op Internet Explorer na heeft zowat elke browser deze functionaliteit. Ook beschikt Flock over een pop-up blokkeerder. Flock kan ook uitgebreid worden met extensies.

Bloggen
Wat Flock zo revolutionair maakt zijn de extraatjes. Bloggen is daarvan misschien wel het belangrijkste. Een blog is een soort online dagboek waar men artikels plaatst zodat anderen het kunnen lezen. We gebruiken de Google-dienst Blogger hiervoor. Eerst moeten we ons daarvoor registreren bij Blogger. Daarvoor klikken we op Blogger.com op de knop genaamd “Create your Blog now”. We kiezen als naam voor onze blog ‘Macpedia’.

Interessant wordt het wanneer we inloggen met ons account. Flock brengt beleefd de melding dat we op een ondersteunende dienst zijn gekomen.

Dit aanbod slaan we niet af. De rest van de procedure spreekt voor zich. Nu de blog gemaakt is kunnen we beginnen posten. We kijken wat rond naar nieuwigheden en ja, op ZDNet vinden we een artikel. We selecteren wat we willen hebben, Ctrl + klikken op de tekst en kiezen “Blog this”. Vervolgens krijgen we venster waar mooi het bericht op staat inclusief bronvermelding. Met wat commentaar erbij is het klaar om te posten (kwaliteitsnormen bestaan nog niet op ons blog).

Enkel nog een naam verzinnen en met een druk op de knop wordt het gepubliceerd. Netjes krijgen we onze post te zien. Deze revolutionaire werkwijze maakt het hele Blogger-bezoek overbodig en werkt bovendien een pak sneller.

Foto’s
Op een gelijkaardige manier werkt ook Flickr. Na de registratie op Flickr.com kunnen we de gegevens gewoon toevoegen bij de Flock-instellingen (Flock-menu > Accounts and Services). Daarna kan men afbeeldingen uploaden met de Photo Uploader (te vinden in het Tools-menu). Na het uploaden zijn de plaatjes netjes te zien in een balk vanboven (de zogenaamde topbar). Een klik op zo’n foto brengt ons naar de Flickr-site. Klik hier voor een plaatje.

Zoeken
Op Internet Explorer na hebben alle belangrijke browsers een ingebouwd zoekveld. Dit behoort tegenwoordig tot basisfunctionaliteit: Safari heeft het, maar Firefox ook, evenals Camino, Opera en Flock. Maar zoals gewoonlijk heeft Flock nog een extraatje in petto: met het zoekveld kan Flock niet alleen op het web zoeken met Google, Yahoo, Ask, Wikipedia, Amazon, eBay en nog een paar, Flock kan daarnaast ook zoeken in de historie en in de bladwijzers. En alsof dat nog niet genoeg is, gebeurt het ook nog op een Spotlight-achtige manier: hij wacht niet met zoeken tot een druk op de Return-toets maar weergeeft meteen de resultaten na de eerste druk op een toets. Helaas werkt deze functionaliteit enkel nog met Yahoo wat betreft het zoeken op het internet.

RSS
Zoals elke browser (uitgezonderd Internet Explorer) heeft Flock ondersteuning voor RSS. RSS in Flock werkt zoals het hoort: snel en vlot. RSS werkt vlot met ‘My News’, het bijbehorende menu. Een afbeelding zegt hierbij meer dan duizend woorden.

Favorieten
Wie ervaring heeft met del.icio.us kent het principe: de beste sites die U kent posten op del.icio.us en daarna delen op het internet. Het nut ervan lijkt mij beperkt, hoe dan ook, wie zich registreert op del.icio.us en daarna zijn accountgegevens invoert in Flock (Flock-menu –> Accounts and Services…) kan daarna aan de slag. Links aan de adresbalk staat namelijk een blauwe knop, en als U erop drukt wordt het oranje. Veel nut heeft deze functie niet, maar als U geregistreerd bent bij del.icio.us wordt de lijst favorieten er automatisch mee uitgerust. De ene hecht meer belang aan speeltjes dan de andere.

Oordeel
Voordelen: Flock is ongetwijfeld een van de beste browsers van het moment. Hoewel Flock zich nog en bèta-fase bevindt werkt het zeer vlot en prettig. Op bepaalde momenten stond ik stomverbaasd te kijken naar hoe eenvoudig Flock ‘ingewikkelde’ dingen als bloggen en foto-delen maakt. Er zijn hier en daar nog een paar schoonheidsfoutjes te vinden, maar daarvoor is het een bèta. Ik kan deze browser iedereen aanraden die wat meer wil doen dan enkel naar vrtnieuws.net gaan of zijn e-mail nakijken.

Nadelen: Flock heeft misschien een paar indrukwekkende functies, maar mist een goede basis: het eigenlijke internetten. Geen mooie uiterlijk als Safari, een paar missers in het design zelf, geen woordenboek, geen mogelijkheid tot het maken van een samenvatting en andere zinvolle extra’s. Problemen met het overstappen terwijl Safari evengoed werkt. Lelijke weergave. Enkel in het Engels. Bèta.

Conclusie: Het toekennen van een gepaste beoordeling in de vorm van het aantal sterren is in het geval van Flock zeer moeilijk. Voor de ene gebruiker, die graag journalist speelt en nogal eens zijn opinie wil verkondigen op een weblog, op een eenvoudige manier foto’s op Flickr wilt zetten of zijn favoriete sites wilt delen met zijn medemens is Flock ideaal. Voor een andere is Flock niet meer dan een zwakke kopie van Firefox met een paar mogelijkheden om wat processen te automatiseren die hij toch niet nodig heeft, maar waar hij ondertussen wel de onovertroffen weergave van Safari links moet laten liggen. Persoonlijk schat ik de waarde van Flock op zo’n 4.5 sterren. Aangezien dat MacOSX.nl deze noteringsvorm niet ondersteunt, geven we Flock dan maar vier sterren.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  Arno

  En waar halen we Flock vandaan? Van http://www.flock.com;)

 • Profielfoto
  a la Mac

  Toegevoegd. Nu is ie compleet hé.;)

  Best wel vreemd hoe snel dat een artikel van zo’n slordige 1250 woorden (1181 + de eerste alineau) getypt is. Geen idee hoe lang ik er aan gezeten heb, maar het léék heel kort…

 • Profielfoto
  Notgib

  1x vermelden dat het om een beta gaat lijkt me voldoende overigens ;)

 • Profielfoto
  Arno

  Ik vind het tot nu toe een mooie brower! Die Flickr-integratie is erg handig.

 • Profielfoto
  Paine

  Interessant artikel. Al moet ik zeggen dat het “behalve Internet Explorer” me na 2 keer wel begon te irriteren. Geloof me, ik gebruik IE absolutt never nooit niet als het hoeft maar de vergelijking die in dit artikel tig keer wordt gemaakt is niet relevant.

 • Profielfoto
  foobar

  nou à la Mac, je moet die 1250 woorden nog wel een paar keer doorlezen hoor;)
  staan toch nog wat foutjes in :P, maar verder leuk verhaaltje:)

 • Profielfoto
  a la Mac

  «Interessant artikel. Al moet ik zeggen dat het “behalve Internet Explorer” me na 2 keer wel begon te irriteren. Geloof me, ik gebruik IE absolutt never nooit niet als het hoeft maar de vergelijking die in dit artikel tig keer wordt gemaakt is niet relevant.»

  Gewoon maar om aan te tonen dat IE niet echt vernieuwt is sinds 2001, op een pup-up blokkeerder na (in Service Pack 2) en een hoop veiligheidslek-patches…

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Flock is denk ik alleen interessant voor fervente bloggers, flickrs en bookmarkers. Ben je dit niet, dan zijn er betere alternatieven.

 • Profielfoto
  macmatters

  Er word gesproken over die grijze knop rechts boven die volgens jullie de knoppen balk niet laat verwijdereern.

  Wel bij mij werkt het wel en dat is een zege want deze knop ontbreekt nu juist in safarie welke een inconstitentie is van apple want die knop is juist in een browser een zeer gewenste optie waneer je effen gauw die knoppen balk weg wilt hebben voor een hele pagina om het vervolgens weer met die knop die balk weer terug te krijgen om de browser weer gewoon te gebruiken,

  Daar kan zelfs Apple nog wat van leren

  Verder is het een goede browser a la a camino die ook andere funkties ondersteund welke safarie omits Het zo wel mooi zij als er meer skins kwamen zodat je er een aqua of safari uiterlijk van kan maken maar dat ismaar make-up functionaliteit is belangrijker en dit is nog maar een beta

 • Profielfoto
  coenremmelts

  mooie browser

 • Profielfoto
  Sixer

  Deze browser is lekker vlot en voelt lichtgewicht aan. Fijn spul.

  Dat gejammer over die toolbarbutton vind ik overigens nogal overbodig.

 • Profielfoto
  Steff

  Hmmm BETA dus ik blijf nog voor Firefox. Maar dit is natuurlijk wel een goede extra browser erbij.

  Hoermeer concurrentie er is.. des te beter de eindproducten van de bedrijven.

  Ik ben benieuwd naar 1.0;)

 • Profielfoto
  Neowave

  Zo waardeloos van Firefox en Flock dat ze totaal geen gebruik maken van Mac OS X technologieën zoals Quartz, Aqua etc. Errug jammer.

 • Profielfoto
  Bitcrumb

  Spellingscontrole is zeker WEL aanwezig.

  Rechterklik in een veld & je kunt kiezen voor een spellcheck!

  En hoe kun je nu opperen dat het een zwakke kopie is van FireFox als browser. Het is gewoon een exacte kopie als browser, het heeft alle functionaliteit die FireFox ook heeft.

  Hier en daar schort toch iets aan die review hoor!

  Zo had je bij de favorieten toch wel het taggen en de collections kunnen vermelden + het doorbij horende gebrek aan nesting.

 • Profielfoto
  Hans

  Wat een kinderachtig artikel zeg. IE dit, IE dat…

  Kijk eerst een naar de tekortkomingen van Safari voordat je IE af gaat zeiken. Daarbij IE7 heeft alle dingen wel, maar is er niet voor de MAC. Sterker nog er is officieel geen enkele ondersteunde versie van IE voor de MAC meer, dus waarom zou constant naar IE verwijzen.

  Het is toch MacOSX.nl en niet WinXP.nl ?

 • Profielfoto
  The - DDD

  Wat ik niet snap is waarom er het niet gewoon een firefox exension is. Veel meer is het namelijk niet. Gewoon een XUL hack met wat dingetjes die vast ook wel als losse plugins voor firefox te krijgen is.

  Ook zo stom dat ze enkel een osx download aanbieden, uit de developer documentatie blijkt dat je gewoon win32 en linux builds kan draaien.

  Moet je dit linkje raadplegen, kwestie van iets in de bookmark adresbalk zetten: http://help.blogger.com/bin/answer.py?answer=152&query=blogthis&topic=0&type=f

  En blogthissen maar.

  Heb je ook BlogThis in Safari.

  Alle andere functies zijn vast ook wel als plugin voor in ieder geval Firefox e Camino ergens vandaan te halen.

  Flock == niet boeiend en zeker niet revolutionair.
  als je het mij vraagt.

 • Profielfoto
  iRik
  “Wing

  Wat een kinderachtig artikel zeg. IE dit, IE dat…

  vindt je het gek? het is door een kind van 13 geschreven;)
  http://www.blogger.com/profile/8937935

  Het is toch MacOSX.nl en niet WinXP.nl ?

  Willem’s blog gaat voornamelijk over Windows:p

 • Profielfoto
  bassmac

  Leuk zo’n verslag over een nieuwe browser. Prima actie Willem.
  Hebben jullie niks anders te doen als flauw commentaar te geven?

 • Profielfoto
  rutgerz

  Aardig artikeltje hoor, maar echt, al dat gezeur over IE is zo ontzettend onvolwassen. Het komt echt over alsof je dit artikel gebruikt om indirect IE te bashen. Verder een aardige web 2.0 browser, dat flock.

 • Profielfoto
  a la Mac

  Om de echte reden te geven voor de “IE-bashing”, dat is niets meer dan een knipoog naar een browser die al een jaar of vijf niet is vernieuwd…

  Commentaar gaat trouwens via pb…

 • Profielfoto
  Mac Marcel

  Waarom gaat een groot deel van de commentaren steeds vaker over de journalistieke kwaliteit van de betreffende auteur?

  Dames en heren bezoekers van MacOSX.nl, er zijn echt veel betere sites op het internet als je geïnteresseerd bent in opkomende top-journalisten of literatuur.

  Hier vind je nieuwtjes over Apple: geniet en zeur niet:-)

 • Profielfoto
  koen

  Als het artikel vol met slordigheden zit op taalgebied, hoe weet ik dan dat ook niet het geval is met de inhoud van het artikel zelf? Een spelcheck is toch het minste wat de schrijver kan doen, kost maar een paar minuten. Dat heeft niets te maken met top-journalistiek of literatuur, maar wel met respect voor de lezers.

 • Profielfoto
  japser909

  fantastisch artikel !!!:D

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Artikel van een 13 jarige journalist? In dat geval een uitstekend artikel. Mijn complimenten.

  Alles in z’n perspectief – he mensen..

 • Profielfoto
  JDVM

  Ik heb deze browser, en ik moet zeggen: ik vind hem wel gewoon fijner dan FireFox, terwijl er bijna niks echt ánders is. Ik denk dat ik ‘m d’r gewoon mooier uit vind zien ofzo.