Apple trekt verschillende producten terug uit Europa

Door: ifeelfine - 61 reacties

Met ingang van 1 juli 2006 zal Apple een aantal producten niet meer op de Europese markt brengen. Dit naar aanleiding van een Europese richtlijn die stelt dat producten met gevaarlijke materialen, zoals onder andere lood, kwik en cadmium, niet verkocht mogen worden.
De producten die niet meer geleverd gaan worden, zijn de iSight, het AirPort Base Station met modem, het AirPort Base Station met power over het ethernet en antenne, de iPod shuffle externe batterij en de hele eMac lijn die momenteel alleen nog aan het onderwijs wordt verkocht.

Volgens bronnen worden vanaf vandaag geen orders meer aangenomen voor deze producten, zodat de deadline van 1 juli voor verkoop niet wordt overschreden. Hoewel Apple dus geen nieuwe producten levert, zullen de resellers wel hun voorraad mogen verkopen tot de producten op zijn.

Andere producten waarin gevaarlijke stoffen werden gebruikt, zijn volgens Apple al verbeterd en kunnen verkocht blijven worden na 1 juli.

Reacties

61 reacties
 • Profielfoto
  Marconius

  Oftwel: wij kunnen nu nog gevaarlijke producten kopen…

 • Profielfoto
  macses

  dat betekent dat er nieuwe iSights moeten komen aangezien de mini en macpro geen iSight hebben. Of ze zouden nieuwe ACD moeten maken met ingebouwde iSight, wat me uitgesloten lijkt.

 • Profielfoto
  kaiser pro

  Waarom is dat gevaarlijk ????????? ???

 • Profielfoto
  BigAL

  ohoh… ik voel een hoestje opkomen… uche uche… misschien wordt het tijd voor een rechtszaak.

 • Profielfoto
  Alfetta

  Jammer, had nog altijd een isight willen halen, hopelijk maken ze een modificatie dan in de toekomst!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Komen vast snel vervangers voor. Oftewel gewoon dezelfde producten met ander basismateriaal (lijkt ‘creatief met kurk wel’).

 • Profielfoto
  KarelWillem

  iSight is al verdwenen uit de store.
  Van Airport is alleen de Express nog over.

 • Profielfoto
  Jello

  De stoffen zijn niet gevaarlijk… maar niet milieu vriendelijk… en daar streeft Europa naar.

 • Profielfoto
  aaike

  Slappe actie toch van Apple om gewoon de producten niet meer te verkopen ipv. voor milieuvriendelijkere chemicaliën te kiezen…

 • Profielfoto
  Bor

  WTF! hoe moet ik nu draadloos gaan internetten als ik eenmaal een MacBook heb!

 • Profielfoto
  els

  @KarelWillem – retro-basisstation van kurk. Dat wordt een hit!

 • Profielfoto
  bitsflew

  @aaike

  Het gaat voornamelijk over het gebruik van lood voor soldeerverbindingen, nu is dat niet het grootste probleem, echter sommige electronica componenten bevatten ook lood (denk aan vertinde aansluitdraden van weerstanden,condensatoren etc) , maw Apple moet ook de componenten keuze herzien wat op zich weer tot een redesign kan lijden als de componenten niet in RoHS uitvoering leverbaar zijn. Waarschijnlijk stonden de genoemde producten toch al op de (binnenkort) eol lijst.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  @Bor: Airport Express?

 • Profielfoto
  Stutger

  En hoelang hebben de mensen die thuis een eMac hebben nog…?;)

 • Profielfoto
  chatsmit

  Momenteel eMac nog verkocht aan het onderwijs?? Hoeveel kost(te) hij dan nog nieuw? Ik kan ze niet vinden op Onderwijs store?

 • Profielfoto
  ifeelfine

  Alfetta: veel Apple Centers hebben nog iSights op voorraad.

  Aaike: dit zijn de producten waarvoor niet snel genoeg een oplossing kon worden gevonden. Zoals je kon lezen, zijn er andere producten die wel op tijd zijn veranderd. Waarschijnlijk is Apple al druk doende om ook deze producten te verbeteren.

  Bor: Een AirPort Express is misschien een idee?

 • Profielfoto
  els

  Ik heb kort geleden nog een eMac voor mijn moeder gekocht. Fijn ding.

 • Profielfoto
  Xserve

  Zitten in PowerPC Mac mini’s ook gevaarlijke of milieuonvriendelijke stoffen? :sealed:

 • Profielfoto
  bitsflew

  @XServe
  Alle elektrische/elektronische apparatuur die geproduceerd is in 2005 of daarvoor bevat lood, dus ook je DVD speler,TV en GSM.

  Voor de geïnteresseerden, als vervanger voor het klassieke lood/tin soldeer wordt nu een legering uit tin,zilver en koper gebruikt.

 • Profielfoto
  Tjeerd

  nou jongens.. voor de gene die één van deze producten toch moet hebben, ik zit over 2 weekjes in de USA.. dus ik kan van alles meenemen

 • Profielfoto
  michi_rishi

  In plaats van dat Apple nou meteen even zijn verantwoording neemt en meteen de hele lijn van milieuvriendelijke alternatieven voorziet…

  Slechte sier maakt Apple hier hoor!

 • Profielfoto
  bitsflew

  @Tjeerd

  Ook het importeren van niet RoHS compliant apparatuur is na 1-6 is verboden! Voor je het weet mag je die iSight(s) achterlaten bij de douane.

  BTW Je mag voor mij wel een AppleCare voor de MacBook Pro meenemen, want dat is een heel stuk goedkoper (237-277 euro ipv 439 euro) in de US

 • Profielfoto
  passenger

  @Tjeerd: Doe maar een stuk of vijf eMacjes dan… ;)

 • Profielfoto
  Hanky Dussen

  weet iemand een waardige vervanger voor de Airport Extreme ? Van een ander merk uiteraard (helaas), maar wel eentje met dezelfde mogelijkheden.

 • Profielfoto
  popsickle

  @Bor: Die airport producten zijn best niet de enige wireless producten die je online kunnen helpen hoor.. Elke standaard wireless router/hotspot will do, er moet niet per sé n appeltje op staan:)

 • Profielfoto
  worldofrick

  Precies. Ik heb ook draadloos internet op mijn MacBook en ik gebruik een draadloze Belkin Router. Én ik heb ook nog een Airport Express om draadloos te kunnen printen en muziek te luisteren op mijn stereo-installatie. Het is er allemaal compatibel mee!

 • Profielfoto
  Turbanus

  Printplaten mogen niet meer met lood gesoldeerd worden. De hele wereld staat er nog vol mee natuurlijk. Bedenk nog eens iets in Brussel zou ik zeggen…..

 • Profielfoto
  petermac

  Sja jongens, als we over x aantal jaren een gezondere omgeving willen hebben, dan moeten en nu eenmaal op een bepaald moment maatregelen getroffen worden. Nu is dit stom voor Apple, maar het is toch maar een relatief kleine moeite om te stoppen met de verkoop van die producten éh… het is voor alle bedrijven zo. Op een bepaald moment moet er een beslissing genomen worden…

 • Profielfoto
  iJoost

  Het zal wel voornamelijk gaan om de loodvrije soldeertin. Zie: http://www.okaphone.nl/loodvrij.shtml

 • Profielfoto
  SanderQ

  Deze Apples zijn niet eetbaar…

 • Profielfoto
  Quad

  TERECHT DAT DIE PRODUCTEN NIET MEER VERKOCHT WORDEN!

  Milieu gaat voor alles

 • Profielfoto
  iJoost

  Nou ja, als je het “voor alles” vindt gaan, dan kun je natuurlijk al je huidige elektronica ter recycling aanbieden en nieuwe loodvrij gesoldeerde elektronica kopen.

  Verbeter de wereld, begin bij jezelf…;-)

 • Profielfoto
  willemP

  dat laatste is natuurlijk onzin, daarmee belast je het millieu dubbel, eerst de oude spulletjes opmaken en dan nieuwe kopen.
  wil je echt zuinig met millieu en het gebruik van grondstoffen omgaan moet je het doen met je spullen tot ze er bij neervallen en niet elke 2 a 3 jaar iets nieuws aanschaffen. en daar zit nou net het probleem, ook bij mij.. :sealed:

 • Profielfoto
  Joor

  ik denk dat er dus gewoon een airport base station met ingebouwde isight komt :p

 • Profielfoto
  BigAL

  Precies… snoep verstandig eet een apple.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  @bitsflew

  Je zegt voor je het weet mag je het bij de douane achterlaten. Dan nu even praktisch: Volgens mij is er geen enkele wijze waarop een douane of wie-dan-ook kan controleren of er inderdaad meer dan, of minder dan 0,1% per gewichtseenheid aan b.v. lood in je apparaat zit (want dat is de norm). Het is niet zo dat er helemaal geen lood of andere zware metalen in mogen zitten. Het is volgens mij voorlopig nog een behoorlijk theoretisch verhaal. Daarbij komt nog dat er van een zeer groot gedeelte van de gebruikte componenten geen RoHS-compliant alternatieven zijn en dus wordt de handhaving van een dappere maar voorlopig onhaalbare wet onmogelijk. maar goed.. misschien verder niet het juiste forum om hier dieper op in te gaan…

  ln.XSOcam

 • Profielfoto
  Xcode

  Naja, als we natuur daar mee redden moet het maar.;)

 • Profielfoto
  bitsflew

  @ln.XSOcam

  De richtlijn is heel duidelijk
  Voor producten die verkocht worden binnen de EU is het gebruik van lood in soldeerverbindingen vanaf 1-6 verboden! Er zijn vrijstellingen maar die gelden niet voor producten als de iSight of eMac

  De grote componenten leverciers (Farnell,RS,Foxconn) kunnen van alle componenten een RoHS compliant versie of equivalent leveren.

  BTW In Japan is een gelijksoortige richtlijn al langer van kracht.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Ja natuurlijk is het een nobel streven en ze moeten het ook doen, maar hoeveel kilo lood zit er eigenlijk in 100.000 Airport Base sation?? Ik denk als je de loodgieter éen huis van voor 1950 van hun loden pijpen laat ontdoen dat je er al ruim overheen zit.
  Bovendien Loodaccu’s zijn b.v. vrijgesteld van deze regeling anders doen onze auto’s het opeens niet meer zonder aangeduwd (geslingerd) te worden. En die accu’s zitten nu juist bomvol met lood.. evenzo de Cadmium in onze Nickel Cadmium batterijen.

  Een lange weg te gaan.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  @bitslflew

  De grote componenten leverciers (Farnell,RS,Foxconn) kunnen van alle componenten een RoHS compliant versie of equivalent leveren.

  Als dat nu eens waar werd, dan waren we een heel eind op weg! Ze hebben misschien een hoop vervanging voor hun componenten, maar er zijn zoveel componenten die niet door hen geleverd zijn en waarvan er toch nog geen vrijstelling is. Er zijn zoveel gebieden waarvoor het nu geen prioriteit heeft een RoHS-compliant vervanger te maken, maar waarvan een ieder toch dagelijks / indirect gebruik maakt. Equivalenten werken wel als je iets simpels maakt, maar lang niet voor alles.
  Overigens zijn er bij jou voorbeeld: Farnell twee maal zoveel producten (en halffabrikaten, componenten) te vinden als je zoekt op : RoHS No

  Overigens zijn de regels in Japan wezenlijk anders ..bij mijn weten.. Enfin bitsflew, ik denk dat je een goede reactie hebt geplaatst hier en voor velen hebt duidelijk gemaakt dat we ergens wel op de goede weg zijn.

 • Profielfoto
  athens

  Kan ik mijn Apple eMac terug brengen naar MacSupport? Ik wil namelijk geen gevaarlijke apparaten die niet aan Europese normen voldoen thuis hebben staan. Ik ben uit gegaan van een “clean” product. Morgen toch maar even polshoogte nemen.

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  belachelijk dat Apple niet wereldwijd de producten terug trekt en onmiddelijk de verkoop stopt van deze producten. Of is het milieu alleen in Europa te vinden…:D

 • Profielfoto
  Neowave

  Dat verklaart de slapeloze nachten sinds ik een eMac op me kamer heb. AANKLAAAAGUH!

  :D

 • Profielfoto
  a la Mac

  «Kan ik mijn Apple eMac terug brengen naar MacSupport? Ik wil namelijk geen gevaarlijke apparaten die niet aan Europese normen voldoen thuis hebben staan. Ik ben uit gegaan van een “clean” product. Morgen toch maar even polshoogte nemen.»

  Wat kunnen zij doen? Jij hebt het product gekocht, een nieuwe mogen ze niet geven en dat ze jou een iMac cadeau doen lijkt mij onwaarschijnlijk. Gekocht is gekocht. Enige oplossing: weggooien.

 • Profielfoto
  rrrichie

  beetje overdreven allemaal. Lood is ook al uit de benzine, maar het spul dat ervoor in de plaats is gekomen is schadelijker dan het lood dat erin zat. Nu haalt de katalysator dat eruit, maar alleen als deze warm is. Wil je dus kanker, ga dan achter je auto staan als deze koud is en adem die dampen maar eens in. 100% kans. Bij pompbediendes die nog bij benzine-stations staan of garagehouders zijn procentueel meer gevallen van kanker bekend dan bij de rest van de bevolking. Maar ja laten we blij zijn het lood is er tenminste uit. Het punt was dat lood dat destijds uit de uitlaat kwam inert was (verbrand) en reageerde dus nergens meer mee. http://www.newmediaexplorer.org/sepp/2004/08/19/green_gasoline_benzene_leukemia_risk_in_children_confirmed.htm
  Gewoon lobby van mensen om zogenaamd iets goed te doen, in plaats van het hele plaatje te bekijken.

 • Profielfoto
  iJoost

  Het lood in de soldeer is vooral een probleem (voor het milieu) als er niet zorgvuldig mee wordt omgegaan nadat het product wordt afgedankt. Geen enkele reden om je zorgen te maken over een eMac in je slaapkamer.

  En willemP, zag je die knipoog?

 • Profielfoto
  ifeelfine

  “Kan ik mijn Apple eMac terug brengen naar MacSupport? Ik wil namelijk geen gevaarlijke apparaten die niet aan Europese normen voldoen thuis hebben staan. Ik ben uit gegaan van een “clean” product. Morgen toch maar even polshoogte nemen.”

  Zou er niet op rekenen. Een koop is een koop.

  En die shit is echt niet ineens gevaarlijk geworden ofzo..

 • Profielfoto
  G3Lay-Z

  Dit is wel een ernstig bericht. Ik mag toch wel hopen dat wij hiervoor alternatieven terug zullen zien. Tevens vraag ik mij af of ik mij zorgen moet maken? Ik ben in bezit van een iSight, en nu?

  Laten we hopen dat wij niet weer eens te ver zijn doorgeslagen met onze regels.

  Cheers!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Nee, de Emac’s en iSights etc. kunnen niet terug naar de dealer, ze moeten naar het chemisch afval, net als de koelkasten en de oude bekende gele Heineken kratjes – mochten ook niet meer, want geel plastic, daar zit Cadmium in. Maar zolang je ze niet opeet heb je er geen last van. Geen paniek dus – lijkt me gewoon heel duidelijk een milieumaatregel & Apple zal zich gewoon aan die regels moeten houden. Al is het wel zo dat ze om 1 of andere vreemde reden de Europese markt altijd minder belangrijk vinden – terwijl volgens mij het computer – en internetgebruik nergens zo hoog is als hier. Er worden om die reden ook geen Apple commercials hier uitgezonden. Ik hoop dat Apple wel snel met een nieuwe biovriendelijke iSight komt, want ik ben er NET aan toe! Mijn oude Philipsje laat me maar op & neer hupsen bij het webcammen.

 • Profielfoto
  kristo

  Als er nog iemand een zo goed als nieuwe iSight wil? Ik verkoop de mijne.

 • Profielfoto
  KiDo

  dan betekend dit dat we geen airport kunnen gebruiken hier? dat was net zo fijn, airport express:) en hoe zit het dan met mbp en mb en de nieuwe imacs? die hebben een ingebouwde isight, mogen die dan nog wel verkocht worden? ik vind het nergens op slaan

 • Profielfoto
  Anoniem

  @ jello

  i quote: “Wanneer mensen cadmium inademen kan dit ernstige chade aan de longen toebrengen, dit kan zelfs de dood tot gevolg hebben.”

  cadmium is een zeer gevaarlijke stof voor de gezondheid, vandaar ook de hele heisa rond de Umicore fabrieken hier in lommel en omstreken. de hele bodem moet gesaneerd worden in en rond de Umicore fabriek van Balen. Mensen die in lommel wonen hebben tot 4 keer meer kans om longkanker te krijgen, zo is pas gebleken uit een intensieve studie. dit is volledig te wijten aan cadmiumvervuiling in de bodem, en die cadmium komt dan weer van Umicore.

  dus het is niet enkel voor het milieu dat ze het doen.

 • Profielfoto
  japser909

  voor de lezers die alleen over soldeertjes praten;
  lood, kwik en cadmium staat er ??? ik denk eerder aan die kinderen die met hun voetjes in de kwik en cadmium,lood staan in dat goedkope land waar alles ECHT rot is om te werken, was er ooit is gezegt dat Apple op een milieuvriendelijke manier werkt ? ik dacht dat daar een draadje al over was btw :angry:

 • Profielfoto
  iJoost

  Nee, grapjassen. Er mag alleen geen nieuwe elektronica verkocht worden die met loodhoudende tin in elkaar gesoldeerd is.

  Er is geen enkele reden waarom je al je elektronica, je TV, je stereo, je auto, je telefoon, je wasmachine, je deurbel… (want daar gaat het over, niet alleen over die iSight of Airport) nu zou moeten afdanken. Alleen in nieuw verkochte producten mag geen loodhoudende tin meer gebruikt worden (lees de link die ik gaf). Op die manier neemt de hoeveelheid lood die in ons milieu terechtkomt vanzelf steeds meer af.

  Sterker nog, als we dat nu allemaal ineens gaan afdanken nog voor het versleten, is DAN bewijs je het milieu wel een heel slechte dienst!

  Gewoon je huidige spullen blijven gebruiken in de wetenschap dat we toch weer een stapje vooruit zijn gegaan.

  En jawel er zijn meer stoffen verboden dan alleen lood. Maar zonder tegenbericht lijkt het mij waarschijnlijk dat we het bij de genoemde spullen niet over Cadmium of Kwik hebben maar gewoon over het lood in de soldeertin.

 • Profielfoto
  japser909

  wat hebben jullie toch ? ???
  lezen jullie wel ? :angry:

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Heb zojuist voor $125.000 gesettled met Steve over m’n iSight.

 • Profielfoto
  trabant

  Alsof het Europees parlement elke maand naar Straatsburg verhuizen zo milieuvriendelijk is. Ik heb liever een product dat deugdelijk is en lang meegaat, dan iets wat milieuvriendelijk is samengesteld maar om de haverklap moet worden vervangen. Ik ben heel milieubewust opgegroeid, maar sinds er overal steeds meer regeltjes voor zijn en komen, heb ik er niet de minste moeite meer mee oude motorolie door de plee te spoelen. Boffen jullie dat ik tweetakt rij;)

 • Profielfoto
  MacUser

  Altijd al gedacht dat een iSight een levensgevaarlijk produkt is.

  Net als batterijen, die zijn hartstikke slecht voor het milieu, daarom kieper ik ze ook niet in de GFT bak want dan worden ze vermalen en komen ze in de compost terecht.

  Nee ik gooi m’n batterijen gewoon tussen het overige huisvuil, dan weet ik tenminste zeker dat ze milieu vriendelijk worden verbrand of op een hele grote hoop terecht komen waar ze dan later weer een ski heuvel van kunnen maken:-)

 • Profielfoto
  DrLex

  Ik hoop dat de mensen die hun iSight of wat dan ook willen verkopen/weggooien omdat er “gevaarlijke producten inzitten” een grap aan het maken zijn. Het is hier al tientallen keren gezegd, maar het ‘gevaarlijke product’ in kwestie is hier vooral het lood dat in de soldeerverbindingen of componenten gebruikt is. De andere stoffen komen vooral voor in types van batterijen die al lang niet meer populair zijn. Wist je trouwens dat als je metalen tandvullingen hebt, je met een flinke portie kwik in je mond rondloopt?

  Enkel als je je iSight gaat opeten (en er vooral eerst goed op kauwt ;)) riskeer je wat lood binnen te krijgen. En dan nog, de hoeveelheid die je lichaam dan zou opnemen is peanuts in vergelijking met wat je 15 jaar geleden inademde bij een wandeling door een stad, dankzij de toen loodhoudende benzine. En toen vielen de mensen ook niet spontaan dood op straat. Je iSight met die paar gram lood zal je dus nu ook niet vermoorden door zijn loutere aanwezigheid. Gelukkig maar, want al je elektronische toestellen die meer dan een paar jaar oud zijn bevatten nog veel meer lood dan die iSight.

  Zoals iemand anders ook al gezegd heeft ga je het milieu zwaarder belasten door je loodhoudende elektronica zo snel mogelijk weg te gooien. Zolang je die blijft gebruiken, blijkt dat lood netjes waar het is. En tegen dat het ding versleten is, zijn er waarschijnlijk nog betere recyclagetechnieken dan nu.

 • Profielfoto
  LHOON

  Wat is hier nu feitelijk de prioriteit: een oprechte bekommernis voor het milieu (waarbij men rekening moet houden met het échte risico van deze producten), of een veralgemening van de Europese regelneverij?