Komt er een opvolger voor de eMac?

Door: macpro - 34 reacties

Onze collega’s van AppleInsider hebben ontdekt dat Apple bezig zou zijn met de ontwikkeling van een nieuwe onderwijs Mac. Het zou gaan om een goedkope uitvoering van de Mac die de uit productie genomen eMac zou moeten gaan vervangen.

Het ontwerp van de nieuwe Mac zou de lijn gaan volgen van de huidige iMacs. Dat betekent dat deze Mac geen beeldbuis gaat krijgen, maar een LCD scherm. En dat heeft weer gevolgen voor de prijs. Om voor het onderwijs toch een aantrekkelijk prijskaartje te krijgen zal Apple dus moeten zoeken naar goedkope componenten.
Denk in dat geval bijvoorbeeld aan de Core Solo processor die ook in het instapmodel van de Mac mini wordt gebruikt.

Direct na de introductie van de iMac G5 heeft Apple een tijdje een speciale uitvoering voor de onderwijsmarkt geleverd. Bij dit model ontbrak het modem en de CD speler, zodat de prijs laag bleef en de kans op storingen door misbruik van de CD speler zelf ook.
Van de intel iMac ontbreekt een educatieve uitvoering.

Als de nieuwe Mac wordt geïntroduceerd, dan zal deze in de tweede helft van dit jaar beschikbaar komen. De productie zou volgens AppleInsider in september kunnen starten, alhoewel dat rijkelijk laat is om voor het begin van het schoolseizoen nog over te stappen op deze Macs.

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  a la Mac

  Bij het goedkope model van vroeger ontbrak de dvd-speler, niet de cd-speler…

 • Profielfoto
  macpro
 • Profielfoto
  a la Mac

  Ik dacht dat het om de eMac ging. Ik trek mijn woorden terug.:)

 • Profielfoto
  RASH

  Apple kennende, zal het ze wel lukken om een LCD model te bouwen dat mooi oogt en toch een laag genoege prijs heeft om in bulk aan te schaffen.

  Ik vraag met wel af, of de MacBook gekocht in bulk niet een betere koop zal zijn. Per slot van rekening is de iMac een tot desktop omgebouwde notebook, dus zo’n grote overgang is het niet van de iMac naar de MacBook.

  De beste oplossing lijkt me een notebook die je kunt ombouwen tot een desktop, zodat de opvolger van de eMac voor zowel klassikaal (desktop) als individueel (laptop) gebruik ingezet kan worden, afhankelijk van wat nodig is.

 • Profielfoto
  dfI*)#HN$@(*_)$U#JHEN#U@P$(#@Halert('hi');

  @Rash… maar dan jat iedere scholier een laptop mee…. Je moet scholen geen laptop geven als ze die niet nodig hebben.

  Ik ben benieuwd wat hij ongeveer gaat kosten… ik gok rond de 700 euro / 800.

 • Profielfoto
  Petje

  Ik denk dat de imac (education) het volgende zal missen ten opzichte van de gewone imac;
  airport, dvd/cd-speler, isight, kleinere videokaart, remote, microfoon.
  verder denk ik een kleine HD van 40 GB en een maximaal 17 inch scherm.

 • Profielfoto
  ottovds

  ik denk ook wel dat een laptop beter zou zijn.
  Practisch kan je je macs dan in meerder ruimtes gebruiken (atelier, schoolbibliotheek,…) Dan moet een instelling mss minder macs kopen om iedereen eraan te kunnen laten werken. En dat moet toch het doel zijn.

  Ik hoop dat we wel eens een andere design zien ??? maar daar vrees ik voor.

 • Profielfoto
  The - DDD

  iMac een van laptop naar desktop omgebouwd systeem?
  Daar ben ik het niet mee eens. Want ookal zijn de verschillen op het eerste oog niet echt aanwezig, toch presteert een iMac met gelijke specs beter dan een laptop.

  http://www.barefeats.com/kak4.html – quake 4 test, dus vooral het verschil in gfx chip.

  http://www.barefeats.com/pbcd.html – Op 1 test na is de iMac sneller dan de MacBook pro

 • Profielfoto
  dfI*)#HN$@(*_)$U#JHEN#U@P$(#@Halert('hi');

  @ottovds, een cd speler heeft hij sowieso wel…Anders is lijkt het me wel een on ding…

 • Profielfoto
  Remon

  Nee voor onderwijs worden ze aan een grote server gezet en
  via de server worden ze geinstalleerd. Scholieren kunnen op
  deze manier geen eigen cd’s installeren en dvd’s kijken.
  Files etc. kan je versturen via internet of op een eigen stick.
  Het lijkt me heel handig. Een modem heeft de school ook niet nodig.

 • Profielfoto
  Tigertail

  aangezien de emac veel gelijkenissen vertoond met de imac g3.
  denk ik dat z’n opvolger gaat lijken op een imac g4 met een intel processor

 • Profielfoto
  macpro

  @Hans klok: die voorspelling tover ik zo van het toneel. De behuizing van de iMac G4 is ontzettend mooi om te zien, maar te duur om te maken. Zelfs de behuizing van de eMac zelf was uiteindelijk de duurste component. Daarom mag je dus een vrij eenvoudige behuizing verwachten. Die van de iMac G5 komt daarom het beste in de buurt.

 • Profielfoto
  Brims

  Ik denk dat het best wel weer een harloper word!
  Niet iedereen hoeft toeters en bellen!

 • Profielfoto
  dfI*)#HN$@(*_)$U#JHEN#U@P$(#@Halert('hi');

  @Remon… maar de emac is niet alleen school gericht toch?
  of wordt deze totaal school gericht? Want dan zou het niet mogelijk zijn om zelf iets te installeren. (externe cd /dvd lezer mee nemen)

 • Profielfoto
  Len

  Ik hoop dat ze weer een mooie degelijke machine maken. De eMac is, afgezien van het probleem met die rotte videokabeltjes, vrijwel onverwoestbaar en van binnen zeer degelijk afgewerkt, ook wat koeling betreft, in tegenstelling tot de iMac G3.

  Ik ben benieuwd.

 • Profielfoto
  Turbanus

  Gebruik maken van bestaande matrijzen bespaart wel enorm hoor Pro.

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Ik geraak er meer en meer van overtuigd dat ik best nog een jaartje wacht om een nieuwe Mac te kopen. De huidige EMacs 1,42 zijn voor de meeste taken nog steeds snel genoeg en presteren voor sommige programma’s zoals MS Office en Adobe Creative Suite zelfs beduidend beter.
  En het zijn robuuste, betrouwbare machines. Vermoedelijk zullen ze minder snel mankementen hebben dan de Imac en vooral de MacBook (Pro).
  Het scherm mag dan nog een CRT zijn, het is goed leesbaar en je hebt geen last aan je ogen na uren gebruik.
  :)

 • Profielfoto
  The - DDD

  @Mac Hammer Fan

  Maar het energie verbruik van een CRT ligt beduidend hoger dan van een LCD. Daarbij moet ook de warmte productie niet vergeten worden. In een thuis situatie beiden niet zo erg, maar bij een onderwijs instelling kan een hogere aanshafprijs best te verantwoorden zijn als er minder energie verstookt wordt. Zet 30 schermen aan en je energie meter gaat beduidend harder lopen.

  Het wel of niet last krijgen van je ogen ligt niet zozeer aan het feit of je een CRT of LCD gebruikt. Hooguit dat het contrast op een LCD voor sommigen aan de hoge kant is, maar dat is met wat bijregelen prima weg te werken.

 • Profielfoto
  wb441

  (@Petje:)Denk je echt dat ze de airpot weg zullen laten? Dat zou ik nou niet doen! wat wil je nog meer! een draadloss netwerk is toch REEEUUUUUUUUZE handig?

 • Profielfoto
  Jakobbb

  @ wb441 : airpot ?!? :p

 • Profielfoto
  Neowave

  Prima machine de eMac. Ben benieuwd naar de opvolger, helemaal omdat ik de Mac Mini behoorlijk duur vind uitvallen na het kopen van een Pro Keyboard, Mighty Mouse en beetje goed LCD scherm.

 • Profielfoto
  matsoftmac

  Een dun scherm lijkt me niet zo handig voor scholen. Iedereen zit aan het scherm, en dan heb je zo dode pixels. Ik denk dan CRT de beste keus is voor scholen….

 • Profielfoto
  olav

  “The new low-cost PC, which will act as a replacement for Apple’s now defunct eMac line, appears to be on track to catch the latter half of the 2006 educational buying season.”

  of

  “De productie zou volgens AppleInsider in september kunnen starten, alhoewel dat rijkelijk laat is om voor het begin van het schoolseizoen nog over te stappen op deze Macs.”

  Het is geen schande om nieuws van andere bronnen over te nemen maar het lijkt me handiger om dan gewoon het artikel te vertalen (en eventueel in voetnoten te voorzien van uitleg waar nodig voor de Nederlandse en Vlaamse lezers). Handiger dan het artikel na lezing te interpreteren en deels te presenteren als eigen nieuws.

 • Profielfoto
  macpro

  In hetzelfde artikel staat ook “Based on a series of proprietary checks, it’s believed that the Cupertino, Calif.-based company is aligning component suppliers for a manufacturing ramp of the computers that it plans to initiate around the September timeframe.”

 • Profielfoto
  olav

  “Based on a series of proprietary checks, it’s believed that the Cupertino, Calif.-based company is aligning component suppliers for a manufacturing ramp of the computers that it plans to initiate around the September timeframe.”
  Hetgeen betekent dat het productieproces in september volop zal gaan draaien. Het misverstand ligt waarschijnlijk in de vertaling van “he latter half of the 2006 educational buying season.” Dat seizoen loopt tot eind november 2006. Als Apple de pc in voldoende volumes kan produceren vanaf september zal dat geen beletsel hoeven te zijn voor de potentiéle kopers.

 • Profielfoto
  macpro

  Daar zou ik als potentiële koper toch niet blij mee zijn. Als Apple pas vanaf september volop zou kunnen leveren loop ik als school het risico dat de apparatuur niet op tijd is/wordt geleverd. Houd ook rekening met het installeren/inrichten e.d. en de planning wordt al gauw erg krap.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Als je een eMac met een LCD scherm uitvoert dan krijg je toch gewoon een iMac. Kan het goedkoper?

 • Profielfoto
  JJmac

  Ik ben er maar wat blij mee, mijn huidige Emac gaat nog steeds als de brandweer.

 • Profielfoto
  jps

  een 15″ iMacje

 • Profielfoto
  RASH

  Ik moet zeggen dat mijn eMac zeer katbestendig is. Al mijn vorige computers (budget PCs) gingen stuk, omdat katten ze stuk maakten (gecrashte harde schijf, gebarsten monitor etc.). Schoolkinderen zijn op de lange duur niks vergeleken met een stel slopers op fluwelen voetjes en de eMac kan het allemaal hebben:D

  Ik ben dus zeer geïnteresseerd in een eventuele opvolger van de eMac, vooral als die zo populair wordt, dat Apple hem weer beschikbaar maakt voor het algemene publiek (en mijn katten).

 • Profielfoto
  ottovds

  ik versta dat cd-speler gedoe niet
  je kan toch programma’s installeren via downloads/ usb-sticks?
  de enige deftige reden is dat het minder kost ???

 • Profielfoto
  bassmac

  O.a omdat Apple -ook volgens eigen zeggen(Apple NL)- geen onderwijs computers meer maakte, heeft onze school alle oude macs en alle nieuwe vervangen door budget pc’s. Erg voor ons. En de i-macs hadden dan iSight enz aan boord, nou en.
  Over 2 a 3 jaar zijn al die pc’s kapot en afgeschreven, zullen er hopelijk wel weer intelMac’s komen. Hopelijk…want ze kregen die pc’s en de Mac’s niet in een beheersbaar netwerk.

 • Profielfoto
  Sjobal

  Het wordt natuurlijk gewoon een iMac met Core Solo, geïntegreerde graphics, kleine harddisk en Combo Drive. En zónder Bluetooth, WiFi, iSight, Apple Remote. Dan kan de prijs gemakkelijk met € 450 naar beneden.
  Met onderwijs korting zo’n iMac voor € 849?

  Specificaties:
  Intel Core Solo T1400 (1,83 GHz)
  512MB DDR2 SDRAM 533 MHz
  17″ 1440×900
  80 GB Harddisk
  Intel GMA 950

 • Profielfoto
  athens

  Ik zag ergens Aces direct staan, ik zou daar nog geen roestige spijker bestellen, laatstaan een Apple.