Geen Pentiums meer

Door: Sachin - 30 reacties

Na 13 jaar trouwe dienst zet Intel de Pentium naam de deur uit. De volgende generatie Intel processors voor zowel laptops als desktops krijgen de naam Intel Core 2 Duo. Hierbij slaat de twee op het feit dat dit de tweede generatie processors zijn die verkocht worden onder de merknaam Core Duo. Om desktop en laptops processors uit elkaar te houden krijgen de mobiele Intel chips een letter “T” in hun naam en de letter “E” staat voor het desktop model.

De front side bus snelheid van de mobiele Core Duo bedraagt 800MHz en het desktop variant heeft een FSB van 1066MHz en krijgt een L2-cache van 2 of 4MB.

Over de kloksnelheid heeft Intel officieel nog geen cijfers bekend gemaakt maar volgens TG Daily de mobiele processor zijn werk doen tussen de 1,83GHz en 2,33GHz. Voor het desktop model spreek met over een snelheid tussen de 1,66GHz en 2,66GHz. Opvallend hierbij is dat alle Intel Core 2 Duo processors hun werk doen op een kloksnelheid die lager is dan 3GHz. Dit komt omdat Intel de oude Netburst-technologie vaarwel zegt en zich zal richten op een betere prestaties per watt. De processors zullen overigens gebruikmaken van een gedeeld L2-cachegeheugen en gefabriceerd worden volgens het 65nm procede.

Onder de naam Intel Core 2 Extreme zal de chipgigant de snelste processor uitbrengen. Volgens de geruchten bevat deze processor een front side bus van 1333MHz en een kloksnelheid van 3,33GHz.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  mac osx rules

  Als het maar op mac lijkt…

 • Profielfoto
  rulus

  effe de link aanpassen?

 • Profielfoto
  macpro

  Core 2 Duo is net zo’n bezopen naam als MacBook Pro.
  Maar wel goed om te lezen dat er veel nieuws is op het processorfront.
  Dat bied mooie perspectieven voor onze Mac toekomst.

 • Profielfoto
  gamba

  Ja idd doe mij maar een MacBookPro II met Intel Core 2 Duo Extreme met een “T” (om de verwarring Tegen te gaan), alstublieft.
  ??? :sealed:

 • Profielfoto
  bastiaan1321

  wie had 3 jaar geleden gedacht dat dit soort nieuwtjes van belang waren voor ons maccers…

 • Profielfoto
  wb441

  zou de powermac onmiddelijk mt zo’n chip uitkomen? klinkt alleszins een lekkere processor, alsjet mij vraagt … Die core 2 Extreme zal echt heftig zijn :):):)

 • Profielfoto
  mephisto

  grappig… dat het weer inderdaad zo snel omslaat… zo spraken we nauwelijks van Intel een jaar geleden… en nu IBM passĂ© is, natuurlijk wel…

  kleine reminder naar de ’tijden van weleer’ http://www.apple.com/g5processor/ ’Apple and IBM team up to produce the world’s most advanced processor’ oh oh oh wat cynisch… ;—) m

 • Profielfoto
  Nisei

  Zeg nou zelf: een half jaar geleden kregen bepaalde (lees: de meeste) Mac gebruikers nog braakneigingen bij het horen van de naam Intel maar we hebben de afgelopen maanden meer nieuwtjes over Intel vernieuwingen gekregen dan de afgelopen jaren van IBM.

 • Profielfoto
  mephisto

  mhm… Intel is inderdaad een stuk sneller met alles… maar ik hoop niet dat dat betekent dat de Apple’s elkaar dan ookover de voeten gaan lopen… met die versnellingen, kan je elk half jaar wel een nieuwe apple kopen… ;—) m.

 • Profielfoto
  Dotcpu

  kan je nou zo’n nieuwe intel processor in bijvoorbeeld een mac mini stoppen? (soort van upgrades voor de mac:-P ) ik dacht een tijdje terug gelezen te hebben, dat iemand een 2,33ghz core duo in een mac mini aan de praat had gekregen ???

 • Profielfoto
  mephisto

  gaan we lekker met z’n allen ’tweaken’…;-) m.

 • Profielfoto
  strigoi

  ben echt heel benieuwd hoe apple Intel bij gaat houden..

 • Profielfoto
  Nisei

  Apple kan Intel wel bijhouden alleen kunnen Apple gebruikers Apple dan niet meer bijhouden. Die worden boos als er binnen een half jaar alweer een sneller model uitkomt omdat ze zich dan genaaid voelen. Welcome to the real world;)

 • Profielfoto
  koen

  Apple gebruikers voelen zich al genaaid wanneer een door rumorsites voorspeld model helemaal niet uitkomt. :angry::p

 • Profielfoto
  PietjePuk

  Betekend dit nu dat je Macs sneller minder geld opbrengen bij het terug verkopen?

 • Profielfoto
  MacGyver

  vrees het wel…. Ikzelf hou toch meer van de powerpc van IBM, en die word twedehans goedkoper. :)

 • Profielfoto
  Alfetta

  De mac mini heeft inderdaad gewoon een socket waar de cpu in geklikt wordt, een cpu upgrade is dus inderdaad zonder al teveel moeite eenvoudig mogelijk! Geld volgens mij ook voor de intel imacs!

 • Profielfoto
  XyonN

  Bij deze een linkje naar iemand die van zijn Mac mini Core Solo 1.5 GHz een Mac mini Core Duo 2.16 GHz heeft gemaakt d.m.v. vervanging v/d CPU.

  http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=91459

 • Profielfoto
  Steff

  Volgens de geruchten bevat deze processor een front side bus van 1333MHz en een kloksnelheid van 3,33GHz.

  Heeft AMD nog wat geld over voor extra onderzoeken voor hun nieuwe processor?

  Kanonnen wat een wereldding!

 • Profielfoto
  Jor1

  Intel power E pro Core 2 duo mega-extreme ST3 chip Inside™

  watte? :angry:

 • Profielfoto
  Djmichel

  Juist hier was ik nou bang voor… ik ken van die pc lui die elke dag aan het knutselen zijn want het kan sneller… kabeltjes hier…soldeerpuntjes daar… Ik vrees er steeds meer voor dat de hele boel gewoon weer ouderwets een puinhoop word. Juist de mac die zo langzaam verouderde en nog heel lang recent blijft word nu toch een computer waarvan mensen zeggen… “welke nieuwe processor heb jij?” “ik heb gister weer een nieuwe gekocht”

  :(

 • Profielfoto
  FullMonty

  Pfff wat een geblaat. Ik hou van het snelste en het goedkoopste, en voor zuinige CPU’s zijn dat momenteel de Intel Core’s. Nu kan Apple eindelijk mee qua prestaties is het nog niet goed voor sommigen.

 • Profielfoto
  Xigh

  Nah lekker toch, ik vind alle technische vooruitgang goed. Stimuleert andere bedrijven ook om wat meer te pushen bij het ontwikkelen van dingen.
  Hele stomme vraag nog als laatste. De G5 zou 64bit worden. Dat ging allemaal fijn en er was veel ophef over, maar nu ineens hoor je daar niks meer over. Heb ik gewoon iets gemist (mijn grot heeft geen verlichting) of ben ik gewoon dom… ehm, naja dat laatst sowieso.

 • Profielfoto
  Sjobal

  De Core 2 Duo is tot 20% sneller dan de Core Duo, op gelijke klok- en bussnelheid. Dankzij de hogere bussnelheid (1066 vs. 667 MHz) van de Core 2 Duo en de gemiddeld hogere kloksnelheden t.o.v. de Core Duo wordt de snelheidstoename nog groter.
  Het laatste geldt zeker voor de Core 2 Extreme met een veel hogere klok- en bussnelheid dan de snelste Core (2) Duo. De Extreme kan zomaar 125% sneller zijn dan de processor in de iMac 17″ (Core Duo 1,83 GHz)!
  Voor de nieuwe PowerMac moet je rekenen op de Woodcrest versie van de Core 2 Duo, want de desktopversies (Conroe) werken niet met z’n tweĂ«en op Ă©Ă©n moederbord. Misschien komen er wel PowerMacs met een single-socket Conroe Ă©n dual-socket Woodcrest. Die laatste zal een prijzig machientje worden, want Intel staat bekend om haar hoge prijzen voor professionele chips.

 • Profielfoto
  macqintosh

  core 2 duo klinkt echt niet.
  noem het dan core duo 2
  of als ze alleen refereren naar core zet het dan aan elkaar vast dus,

  core2 duo

 • Profielfoto
  tennapel

  Betere prestaties per Watt klinkt mij goed als het betekent dat je dezelfde snelheid krijgt met minder warmteontwikkeling en langere batterijduur op van laptop.

  Mijn iBook G3 is nog kapot en ik werk nu op een Pentium M op een Toshiba en dat ding wordt altijd zo heet….

 • Profielfoto
  iHoutem

  JEEJ, jaren op gewacht, joepie!!!

 • Profielfoto
  Buzz

  Eigenlijk is volgens mij alleen dat ‘core’ de vervanging van de naam Pentium. Solo en Duo slaan dan natuurlijk op het aantal cores per chip. Ik verwacht dus in de komende jaren nog:De Core 3 Duo, de Core 3 Quattro, de Core 4 Octo en Core 5 HexaDeca Extreme.

  Laat maar komen… ;)

 • Profielfoto
  strigoi

  Idem hier, jaren op gewacht maar levert apple ook gelijk deze nieuwe chips in haar notebooks etc?

 • Profielfoto
  RDNZL

  Het meervoud van Pentium? Pentia?