Sachin
Sachin Nieuws 16 mei 2006

Apple zegt neen tegen games (update)

Apple heeft al altijd minderwaardige videokaarten gebruikt in de budget Macs. Met de introductie van de iMac Core Duo leek hier verandering in te komen. Dit toestel wordt geleverd met een ATI Radeon X1600 met 128 of 256MB videogeheugen. Toen Apple wat later de Intel variant van de Mac mini lanceerde met een Intel GMA 950 grafische kaart met gedeelde RAM was de droom over. Wie wil gamen op een goedkope Intel Mac kan het vergeten. Nu was alle hoop gericht op de opvolger van de iBook. Vandaag is het zover! De MacBook staat te pronken op de website van Apple. Vol enthousiasme bekijk je de fantastische plaatjes en specificaties tot je weer terecht komt bij de videokaart. Net hetzelfde verhaal zoals bij de Mac mini en veel inferieure PC’s.

Nochtans stond er op de Apple website, in het PowerPC tijdperk, te lezen dat Apple gebruik maakte van echte videokaarten in tegenstelling tot vele PC fabrikanten. Met de overgang naar Intel heeft ook Apple deze fierheid laten varen.

Veel mensen hechten geen belang aan games. Zelf speel ik ook niet vaak. Met de auto moet je ook meestal vooruit rijden en maar af en toe achteruit. Toch koopt er niemand een auto die enkel vooruit kan rijden. Hetzelfde is geldig voor een computer. Al speel je geen spelletjes toch is het tof te weten dat het kan, of niet soms?

Wie zoekt naar een draagbare Mac die betaalbaar is en waarop je kan gamen mag het vergeten. Begin maar te sparen voor de MacBook Pro!

De game studio’s die spelen uitbrengen voor het Apple platform waren al geschokt over de overgang van PowerPC naar Intel processoren. Dus zal men games moeten uitbrengen in Universal Binary. Deze overgang best haalbaar maar nu Apple er echter voor kiest om terug te vallen op geïntegreerde videokaarten mag men het vergeten. Welke game studio zal nu nog games willen uitbrengen voor het Apple platform als alle eigenaars van MacBooks en Mac mini’s hun games toch niet kunnen draaien. Dat de nieuwe iMac het enige budget toestel is dat geschikt is voor games is wel maar een magere troost …

Nu denk ik niet dat we moeten verder spreken over games op Mac. Gamen doe je toch op een game console of een echte PC!

Update:
Dit artikel was aanvankelijk niet gestaafd en dus hebben de leden die twijfelen alle recht op een gefundeerde onderbouw. De keuze voor deze Intel videokaart met gedeeld geheugen beperkt zich niet tot het niet kunnen spelen van moderne games. Ook de prestaties van programma’s die gebruik maken van OpenGL zullen flink dalen. Cinebench scores tonen aan dat een Mac mini G4 1.5 GHz sneller is in de grafische testen dan een Mac mini Core Solo 1.5 GHz. Alhoewel de ATI Radeon 9200 niet in staat is om alle grafische effecten te ondersteunen in Mac OS X is dit een beduidend snellere videokaart op het vlak van OpenGL.

Alhoewel de nieuwe Mac mini en MacBook, in tegenstelling tot hun voorganger, meer grafische effecten ondersteunen en H.264 videobestanden kunnen afspelen zullen ze toch het onderspit moeten delven tegen hun G4 gebaseerde voorgangers op het gebied van games. Zoals duidelijk blijkt uit de benchmarks van BareFeats is zelfs de Mac mini G4 1,42GHz sneller voor het spelen van UT2004. Voor Doom 3 en Quake 3 halen beide systemen dezelfde frames per seconde. Dit is hoofdzakelijk te wijten aan de veel snellere Intel Core Duo processor aan 1,66GHz. Men kan dus stellen dat een Mac met G4 processor en ATI of Nvidia grafische kaart een betere keuze is dan een nieuwe Intel Mac.

Reageer op artikel:
Apple zegt neen tegen games (update)
Sluiten