99 cent blijft 99 cent

Door: Lucas Raggers - 17 reacties

Steve Jobs heeft gewonnen. Van wie? Van Universal, Warner Music, EMI en Sony BMG. Want na maanden onderhandelen is er met deze platenlabels een nieuw contract getekend over de prijs van nummers en albums in de iTunes Music Store.

Die prijs blijft namelijk gelijk. Voor een nummer blijf je 99 cent betalen. De platenlabels waren hier fel tegen gekant. Zij wilden een systeem waarbij populaire nummers duurder zouden worden en andere nummers weer goedkoper. Steve was tegen omdat dit niet helder zou zijn voor de consument.

De platenlabels zijn waarschijnlijk gezwicht onder de retoriek van Steve Jobs maar zeker ook omdat de iTunes Music Store nu eenmaal een grote jongen is. Ongeveer 80 procent van de verkochte digitale muziek in Amerika komt op rekening van de iTunes Music Store. Dit in een markt die afgelopen jaar met 194% steeg. Zoals uit de mond van een platenbaas opgetekend mocht worden: “The labels need Apple too much right now”.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  arjan901

  populaire nummers of nieuwe nummers vind ik wel dat die duurder mogen worden maar gewoon slechte nummers meoten 99 cent blijven hoe moeten die anders geld verdienen

 • Profielfoto
  Ddg

  Nee, gewoon allemaal hetzelfde!! Dat is juist het sterkte van de ITMS!
  Alle nummers voor dezelfde prijs!

 • Profielfoto
  Zakske

  Yep… en elk album voor 9,90. Prima zo, en niks aan veranderen.

 • Profielfoto
  lammmetak

  whehe Go Steve!!!

 • Profielfoto
  BartjeGossen

  Zouden ze ook al hét keurmerk mogen voeren: http://www.home.nl/nieuws/tech/artikel/00227917 Anders blijven ze natuurlijk nergens!

 • Profielfoto
  tijn22

  ha geweldig:) you rock Steve!

 • Profielfoto
  So Klear

  @arjan901
  Dus jij gunt artisten en platenlabels NOG meer geld terwijl ze al belachelijk veel verdienen?! Ze mogen blij zijn dat ITMS zo populair is!!!

 • Profielfoto
  Chasnam

  Omgekeerd zou ik nog kunnen begrijpen, zoals de fnac, nieuwe cd’s in de eerste weken goedkoper maken, en dan na een goeie week de prijs optrekken to het gewone.. Zodat de echte fans beloond worden voor het volgen van een release.

  Maar inderdaad goed dat our favorite CEO het weer eens heeft klaargespeeld..

 • Profielfoto
  Turbanus

  Maar hier in NL gaan ze in de tegenaanval met een keurmerk…..

 • Profielfoto
  Maarten ter Horst

  Dit is goed nieuws. Ik vind alleen dat je ook de geluidskwalteit van de downloads moet kunnen kiezen. Ik download niets bij de iTMS, omdat het maar 128kbps mp4 is en je duidelijk de vervorming hoort. Ik wil best €1,50 betalen per nummer als het 192kbps is.

 • Profielfoto
  Turbanus

  Muziek downloaden hoor bij onze tijd van snel-snel-snel….. even een paar weekjes ervan genieten en hup weer naar het volgende…. De langdurige genieter zal idd gewoon de cd moeten blijven aanschaffen.;)

 • Profielfoto
  Hanky Dussen

  @Perfect Dark Zero :
  We heten niet allemaal Madonna, Marco Bosato of Coldplay….
  99 % van de artiesten werkt hard, maar verdient niets of nauwelijks iets.
  Het zijn de platenbonzen die de poen pakken en de consumenten die steeds minder willen betalen voor legaal spul.

 • Profielfoto
  Double_UK

  @BartjeGossen
  Ja, iTunes wordt vermeld als ‘True Fan File’ downloadwinkel.
  Alleen hebben zij niet dat gare logootje.

 • Profielfoto
  mephisto

  ok ok ok…

  één ding; de toon van het artikel (én dat geldt voor meer artikelen op macosx.nl) is opvallend positief en lijkt op geen enkele wijze een kritische noot bij het nieuws te (willen) plaatsen. In zekere zin lijkt dit meer op het nieuws van apple.com dan van de ‘onafhankelijke kritische apple-gebruiker.com’.

  met zo’n toon van:
  …Steve Jobs is ge…wel…dig… en heeft ze toch maar mooi ingepakt die jongens van de platenmaatschappijen…

  Ik vind dit meer dan jammer op zo’n groot OSX-forum… het belang van Apple is om hun producten te slijten… Het belang van macosx.nl lijkt mij is altijd kritisch (én natuurlijk kan je positief zijn) en objectief het nieuws te volgen.

  (Of is er niets dan lof en hoera voor Apple?…; als dat zo is en zo blijft, dan voorspel ik macosx.nl nooit een échte bijzonder leidende rol toe in sterk en objectief Apple-nieuws… dan zal het vooral een ‘gezellig’ forum blijven…)

  ;-) m.

 • Profielfoto
  KR1275

  Bij een nieuwe CD maakt het toch ook niet uit hoe groot de vraag is. Ze kosten gewoon hetzelfde (afgezien van concurrentie in winkels e.d.). De hardlopers betalen de minder verkochte muziek en dat ik maar goed ook. Dikwijls is de minder verkochte muziek beter en zit daar veel meer werk in, daar betaal je ook niet extra voor.

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  @mephisto:

  Ik vond het met dit artikel juist wel meevallen met de loftrompet. Ik kan niet zoveel lof en hoera ontdekken behalve de melding dat Steve ‘gewonnen’ heeft. Nou dat is toch ook zo in zekere zin?

  Maar je hebt, in het algemeen, wel gelijk. Er zijn nou eenmaal veel fans bij de redactie. Volgens mij weet je dat al als je naar deze site surft. Niet dan? :)

 • Profielfoto
  JhonJairo

  Helemaal way to go Steve;)