Windows op je Mac, deel 2

Door: darh - 58 reacties

Nadat gisteren iedereen al verbaasd was over Boot Camp van Apple zelf, is er vandaag een andere beta uitgekomen. Eerder deze week meldden we al dat er een programma, van het bedrijf Parallels, aan zat te komen dat de mogelijkheid zou geven om Windows in OS X te draaien. Het idee is hetzelfde als met VPC (Virtual PC van Micorsoft) op de PPC Macs, je hebt een apart schermpje waar je windows in draait terwijl je op de achtergrond nog OS X hebt. Het grote verschil met VPC is dat het programma van Paralells optimaal gebruik maakt van de Intel processoren, hierdoor hoeft de code van Windows niet meer vertaald te worden naar PowerPC code, maar kan Windows direct gebruik maken van de Intel processor in de Mac. Dit verschil tussen de twee programma’s zorg voor een zeer grote snelheidswinst. Het grote voordeel ten op zichte van Apple’s Boot Camp is dat je met dit programma niet opnieuw hoeft op te starten om in windows te komen. Wel zal de snelheid lager liggen dan via Boot Camp.

Het Programma is nu als beta gratis te downloaden. De definitieve versie zal waarschijnlijk, net zoals de tegenhanger voor Windows en Linux, $49.99 gaan kosten.

Reacties

58 reacties
 • Profielfoto
  maceddy

  Sja, maar je blijft 2 OSen tegelijk draaien DUS kost het hoe dan ook snelheid…. :sealed:

 • Profielfoto
  Nihilist

  Mooi zo…ook gelijk proberen:D

  Windows in OSX is voor mij nog handiger.

 • Profielfoto
  Nikita

  Ligt het bij mij of geeft die website nog steeds een time-out? (“niet bereikbaar”)
  Ik elk geval, hopelijk virtualiseerd ‘ie ook een goeie videokaart zodat je op die manier makkelijk kan gamen of andere Windows-programma’s kan draaien of zelfs zoiets idioots als een IE-only website kan bekijken. Vooral die twee laatste dingen is het een beetje vervelend om eerst te moeten herstarten :)

 • Profielfoto
  darh

  ja klopt die site van Parallels ligt er uit… misschien om dat iedereen het probeert te downloaden?:P

 • Profielfoto
  athens

  Ik blijf het persoonlijk kul vinden. Maak keuze’s!
  Ik kan mij niet voorstellen dat er mensen zijn die echt blij zijn met deze vorm van integratie.

 • Profielfoto
  apollo51

  En wat is het verschil tussen dit en Q-emu? behalve de 50 dollar…

 • Profielfoto
  Nihilist

  Bij mij gaat ie prima; niet echt heel rap maar ik heb hem wel binnen.

 • Profielfoto
  MacBeer

  Tja Athens, ik kan mij weer niet voorstellen dat er mensen zijn die zich niet kunnen voorstellen dat er mensen zijn die hier wellicht baat bij zouden kunnen hebben…

 • Profielfoto
  Eprom

  @Athens: eet jij ook elke dag hetzelfde?
  Hoe meer keus hoe beter.

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  “wel zal de snelheid lager liggen dan via Boot Camp.”
  Da’s dan weer jammer.
  het wachten is natuurlijk op het moment dat je beide OS-en tegelijkertijd maar wel op volle snelheid kunt draaien.
  Dat zou toch moeten kunnen als er (zoals bij Boot Camp) gebruik wordt gemaakt van de juiste drivers voor grafische kaart etc.

 • Profielfoto
  gamba

  het bevalt mij helemaal niks, gaat apple nu windows dragen, wordt mn snelheid zo opgevroten door windows.
  waardeloze actie: de eerste vraag die iedereen altijd stelt is kan ik alles installeren op mn apple? het antwoord is nog steeds neenu komt er alleen een maaaaaarrrrrrrrr bij.
  fuck windows op pc en om mac

 • Profielfoto
  AlexdePalex

  Q-Emu maakt gebruik van processor emulatie. Ook voor intel. Parellel draait direct op de hardware, wat het dus beduidend sneller maakt. Uiteraard heeft dit invloed op de performance van je systeem, maar als windows idle is, zul je hier binnen OS X weinig van merken. Verder kan je je guest OS ook suspenden. Het opstarten hiervan duurt dan maar een paar seconden.

  gamba. Trek je het nog wel? ???

 • Profielfoto
  Paul

  Please….. verander de kop van deze website….. het lijkt alleen maar te bevestigen wat er op elsevier.nl staat…. : Apple zwicht voor roep om Windows…..
  http://www.elsevier.nl/nieuws/internet_en_gadgets/nieuwsbericht/asp/artnr/93657/index.html

 • Profielfoto
  remcodb2

  Was die nieuwe kop van de website nou echt nodig?

 • Profielfoto
  Josh

  Zullen we in de komende jaren steeds meer Windowsinformatie krijgen?

 • Profielfoto
  DannyR

  Zou apple deze beta uitgegeven hebben omdat Parallels eerder deze week met het nieuws naar buiten kwam? Steve wil natuurlijk wel de eerste zijn, en wil natuurlijk niet dat iedereen een 3de partij tool gaat gebruiken. Het is natuurlijk wel een van de belangrijkste main featers van 10.5

  Met 10.5 zal je hoogswaarschijnlijk ook windhoos en Osx tegelijk kunnen draaien en kunnen switchn zoals dat nu ook kan met gebruikers

  Persoonlijk kan ik prima zonder die rommel, maar er is nu natuurlijk voor pc gebruikers geen reden meer om geen mac te kopen. Hoe meer geld voor apple hoe meer en betere programma’s voor ons
  :)

 • Profielfoto
  els

  windosx.nl
  :p

 • Profielfoto
  Bugman

  Ik hoop dat de bazen van Apple weten waar ze mee bezig zijn … . ‘Think Different’ ??

 • Profielfoto
  1984

  en nu maar wachten op de virussen…………. :sealed:

 • Profielfoto
  bassmac

  Ondertussen heeft de Volkskrant online een domme opmerking: Nu kunnen Mac gebruikers de belasting diskette gebruiken… Met mijn G3 Imac – voor de boekhouding– ;) hebben we al heel wat belastingaangiftes gedaan voor bedrijf en kennissen…

  Zo gaat de belastingdienst nog denken dat ze niets meer hoeven te ondersteunen voor de Mac!- Hoewel al mijn “oude g3 en g4 Mac’s nog beregoed werken-

  ps Die Header…” it’s alive”, zoals dr Frankenstein al zei.

 • Profielfoto
  beammeup

  Ik val echt uit mijn stoel van de kortzichtige domheid.

  Apple heeft het voor elkaar om binnen de eigen hardware, onder het eigen OS X aan den lijfe te kunnen ondervinden waarom Windows XP zo vreselijk inferieur is.

  Apple zwicht niet,.. ik denk dat Microsoft een heel, heel snel groter wordend probleem heeft.

 • Profielfoto
  MauZ

  je koopt natuurlijk geen mac om daar windows op te zetten

 • Profielfoto
  Night

  Straks koopt iedere windowsgebruiker een mac, omdat het stabieler en veiliger is, en gebruikt windows als noodzakelijkheid erlangs. De meeste grote programma’s zijn er voor zowel Windows als Mac, dus daar kan men prima mee werken, voor die paar ouwe Windows programma’s gebruiken ze dan Wiindows, net zoals de Mac gebruiker. Dát zou nog ‘ns een toekomst zijn:-)

 • Profielfoto
  DannyR

  @ Mauz

  Nee idd koop je geen mac op windows er op te zetten, maar veel mensen die mac’s wel mooi vinden en osx op zich ook wel. Kopen toch geen mac omdat ze bang zijn dat ze hun documenten en vaste programma’s niet kunnen draaien op een mac. Deze angst is natuurlijk complete onzin, maar daar kunnen ze nu dus wel achter komen.
  Ik denk dat dit dan ook apple’s strategie is.
  “keep your friends close and your enemies closer”

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  95% van de wereld draait op windows. Laten we zeggen dat 5% last heeft van goede smaak, zoals wij. Zij zijn afankelijk van window, denken ze. Om ‘cool’ windows te draaien kopen een Apple MacBook Pro, de mooiste en snelste laptop, geld speelt geen rol. Zo komen ze in aanraking met Mac OS X. En worden verliefd. Erger, ze beginnen er in te geloven en zeggen het voort. Apple heeft binnen 6 maanden het marktaandeel verdubbeld. Iedereen siddert. Gelijk wordperfect zal windows een artfact uit het verleden blijken. Yes, I do believe. Amen.

 • Profielfoto
  Mr Van

  ik wil geen windows op mijn mac, nu niet , nooit niet. Ook wordt hier naar mijn mening teveel aandacht aanbesteed, is er geen innovatiever nieuws ? Mijn pc op de zaak (helaas) liep vandaag weer een paar keer vast , en al 16 jr dat ik met apple werk , nog NOOIT een major probleem gehad.
  Ook die kop van deze site. (Zijn we pro-pc aan het worden??) Windows is maar een besturingssysteem en zal zich nooit kunnen tippen wat apple wel kan; innovatieve , mooie, duurzame hardware met stijl. zo nu ga ik eten. :angry:

 • Profielfoto
  Night

  Smakelijk :apple:

 • Profielfoto
  macpro

  Dit gaat de goede kant op.
  Met meer van dit soort acties krijg ik het straks op kantoor wel verkocht om geen Dell meer te nemen maar een MacBook Pro.

  En de banner is geweldig! :D

  Denk nog maar eens terug aan de OS X banner.
  Dan zie je goed het verschil tussen Apple en Microsoft.

 • Profielfoto
  Viva

  haha, die van Ammelrooy (Volkskrant) weer door de bocht… diskette’s in een Mac?

 • Profielfoto
  athens

  Uiteraard heeft ieder een mening, laat dat zo blijven;-) Ik zal dan voor sommigen toegevoegde waarde zijn om beide platformen te beheren maar: twee geloven op één kussen daar komt de duivel tussen…

 • Profielfoto
  osxgio

  Mmm ja op kantoor zal ik heel blij zijn om gewoon windows te kunnen gebruiken en thuis lekker video/foto doen in de apple mode

  Ik kijk nu al uit naar de aanschaf vabn Mac Pro

 • Profielfoto
  iAgree

  Ik vraag me af of je via deze software wel je iSight met msn kunt gebruiken das namelijk de ENIGE reden waarom ik xp op me mac zou willen hebben;-) .Ik begreep dat ddat met bootcamp niet zou werken namelijk

 • Profielfoto
  zero200

  wintel? Q? dit is al het 3de programmatje wat dat doet…

 • Profielfoto
  tonie

  Ooit vond ik het belangrijk om VPC te bezitten. Uiteindelijk ontdekte ik dat het makkelijker is om gewoon in OSX te werken en heb ik VPC voor het laatst anderhalf jaar geleden geopend. Ik voel nu geen enkele noodzaak meer om bootcamp of wat dan ook te gebruiken.
  Volgens mij zijn deze programma’s alleen bedoeld om de gebruiker te laten inzien dat ze beter in OSX kunnen gaan werken.

  (die voorpagina is een tijdelijk grapje hoop ik)

 • Profielfoto
  eightmedia

  toch wel handig voor mensen die met webdesign bezig zijn om nu de sites te testen zowel op Mac als Windhoos zonder te moeten switchen tussen 2 machines.

  voor de rest zou ik niet weten waarom ik het zou gebruiken.

 • Profielfoto
  dennis

  Hoe games (BattleField 2 Demo) draaien op een Mac!

  –> http://web.mac.com/richardpride/iWeb/Site/Movie.html <-- Persoonlijk vind ik het super, maar ik vraag me af of dit niet ten koste gaat van de (game) software op Mac gebied.. Wat zou jij kiezen als je programmeur was, als Macs toch ook Windows software kan draaien..

 • Profielfoto
  Rnowed

  Ik sluit me aan bij Driek de Gadgetfreak:

  Een stukje Bieslog: http://bieslog.vpro.nl/programma/bieslog/news.jsp?news=27853566

 • Profielfoto
  Beathoven

  Bootcamp vanmiddag gezien.. dit is het slechtste wat er ooit op de Mac heeft gedraaid:P

 • Profielfoto
  wmstudio

  Ik heb een programma dat alleen maar onder windows beschikbaar is en daar heb ik een aantal jaren geleden een licentie op genomen. Dit programma gebruik ik regelmatig en ik ben dus zeer gebaat bij het kunnen draaien van een windows programma op een mac en b.v.k. in een virtuele machine. Dual boot zie ik niet zitten.

 • Profielfoto
  iMacOtto

  Het lijkt wel of de geschiedenis zich een beetje herhaald.
  Wie herinnert er zich nog de Performa 630 DOS Compatible, waarbij
  je een machine kocht (codenaam Houdini) waarin een heuse 486 en een
  68040 processor zat. Hiermee kon je in MacOS opstarten en in DOS. Volgens mij werd de harddisk gedeeld en zelfs de ingebouwde hardware door beiden OS-en ondersteund.
  Jammergenoeg is dit nooit een succes geworden, maar het idee van
  een computer die verschillende OS-en ondersteund was wel bijzonder.
  Uitwisselbaarheid van diverse programma’s werkend onder een specifiek
  OS was op deze manier elegant opgelost.
  :)

 • Profielfoto
  boerke

  @beathoven
  Dus morgen de hele zooi terug naar de applewinkel?

 • Profielfoto
  DannyR

  Reken er maar op dat Apple straks met een anti Windhoos campagne komt. Met als bootschap dat apple zo veel beter is en zo veel verder is dan MS.

  Zoals zo vaak zal oom Steve het zo brengen dat we het allemaal snappen en oke gaan vinden.

 • Profielfoto
  Paul

  :( Enne….. kunnen we nu toch maar weer die banner veranderen hierboven? Zijn er nog goede ontwerpers onder ons? Of komt er nog een Linux versie of Windows 98? 95? ME? System 7.6?
  Of kun je nog iets maken dat het zomaar weggeklikt wordt wanneer we op dat X kliken :D

 • Profielfoto
  Dralion76

  Ja, doe die banner maar weg.

  Het vloekt met alles waar Apple voor staat.

  I really don’t get it………… maar dat zal dan wel subjectief zijn.

 • Profielfoto
  Joor

  zucht, helemaal eens mr van. ik heb niet voor niets een mac thuis. mn hele lifestyle is design en mac en dan kom je op je favo macsite, wat ziet mijn oog: een windowsbanner. auw. ga alsjeblieft ff snel veranderen…

 • Profielfoto
  strigoi

  Waarom heeft apple niet openGL verder ontwikkeld. Als games op een Mac draaiden was er volgens mij ook al een stuk minder demand naar MS op een mac geweest..

  Btw mensen weet iemand of je mac (opstart) snelheid verlies als je bootcamp op je mac zet?

 • Profielfoto
  FullMonty

  @ Joor

  Dat klinkt wel heel vreemd, je ‘lifestyle’ (wat een woord bah) baseren op een stukje siliconen. Ik dacht dat fanboysime een kwaal uit de pc wereld was…

  Waarom wordt er zo druk gedaan rond een uitbreiding van de capaciteiten van de door ons zo geliefde Macs, dat ze nog meer kunnen?

  Anyway, dat stukje Battlefield 2 zag er niet slecht uit op toch middelmatige iMac hardware. Wil wel eens een gelijkaardig filmpje zien als er een Intel-based Powermac uitkomt.:)

 • Profielfoto
  Sachin
 • Profielfoto
  LEXY

  Ziet er snel uit dat Paralels. Ideaal allemaal.
  Als je nog sneller wil kun je alsnog rebooten. Net als vroeger met OS 9.

 • Profielfoto
  P5ycH0

  Wat een zieke reacties allemaal zeg. Wat(tf) maakt het nu uit of het mogelijk is om andere os’s te draaien op een apple?

  Zint ’t je niet, Prima. Maar waarom zo afgeven?

  Ik ben het een beetje beu om te horen dat er macfreaks zijn die ‘hun’ systeem op een of andere manier verdedigen.

  Daarnaast maak ik uit veel posts op dat men niet eens weet waar men het over heeft. Men haalt dual boot & virtualization door elkaar. Ook beseft men niet wat virtualization kan betekenen.

 • Profielfoto
  justi

  @tychop:
  Je bevind je op een “macfreak” forum… dus wat verwacht je nou? Dat de toetreding van intel en microsoft met open armen wordt ontvangen?

  Volgens mij ben jij diegene die het MAC “gevoel” niet helemaal begrijpt… :sealed:

 • Profielfoto
  Nisei

  Mac gevoel?
  Dit lijkt meer op fascisme…
  Get a life!

 • Profielfoto
  Brak Mak Morn

  Eindelijk… Flight Simulator op m’n Mac.
  Neverwinter Nights mét de toolset.
  En nog zo’n paar game-toepassingen.
  Verder heb ik al jaren geen behoefte meer aan Winddoos applicaties.
  Is er ook niet zoveel, dacht ik.
  Enne, o, ja, Wim de Bie heb ik altijd al een lutser gevonden.

 • Profielfoto
  iAgree

  Nisie loop jij dan ook niet zo te zeiken hier op het forum en ga doen wat je zelf zegt.

 • Profielfoto
  Mr Van

  Je hebt gelijk. is er al toevallig al een bootcamp ? klaar voor op mijn werkpc dan kan ik osx draaien. Mac gevoel? waarom heb je het veel betere betrouwbare stabielere windows dan nodig ?

 • Profielfoto
  japser909

  wat voor reden hebben we om winxp te draaien btw ? ???

 • Profielfoto
  Rini

  gamecube backups te branden met nero is hier de reden;)
  (intel imac). en het leegzuigen van de newsgroepen met newsbin pro.
  Unison word je niet zo heel vrolijk van.. en dan zijn er nog een paar van die shit programmas waarvan ik de naam zo nie kan vinden.
  Snachts als xp de newsgroepkes leeghalen.. en overdag osx:)
  Het beste van 2 werelden.. halelujah.

 • Profielfoto
  Chester2

  Dit is veeeeel langzamer dan bootcamp