SuSE Linux Enterprise Desktop 10

Door: Maarten ter Horst - 32 reacties

Novell heeft haar eigen Linux distributie, genaamd SuSE Linux Enterprise. De nieuwe geplande versie, Desktop 10, wordt totaal anders dan versie 9 en moet zelfs geschikt worden voor thuisgebruik. Er ligt veel nadruk op gebruiksvriendelijkheid en het is voor het eerst een supermodern besturingssysteem. Er zitten veel functies in die lijken op die in Mac OS X en het toekomstige Windows Vista. SuSE Linux Enterprise Desktop 10 komt naar verwachting eind september van dit jaar uit. Dit is een belangrijke stap in het toegankelijk maken van Linux voor MKB- en thuisgebruik en Microsoft en Apple zouden vanuit deze hoek voor het eerst serieuze concurrentie kunnen verwachten.

Novell en SuSE
Novell maakt al sinds de jaren ’80 netwerksoftware. Het bedrijf beweegt echter steeds meer naar desktop-besturingssystemen en geeft steeds meer aandacht aan gebruiksvriendelijkheid voor eindgebruikers. Novell heeft in de jaren ’90 het Duitse SuSE Linux gekocht en het systeem doorontwikkeld. Nu bestaat er zowel een gratis versie van SuSE, die door vrijwilligers gemaakt wordt, als de ‘echte’ versie van Novell (de Enterprise-versie). Voor de nieuwe versie van SuSE Linux Enterprise Desktop heeft het bedrijf een spectaculaire nieuwe grafische gebruikersinterface ontwikkeld en heeft daar de afgelopen tijd al het een en ander van laten zien op presentaties.

Applicaties
In het systeem zijn een office-pakket en veel andere apps standaard meegeleverd. De speciale Novell versie van OpenOffice.org is volledig compatible met Microsoft Office (inclusief VB scripts) en schijnt een stuk sneller te zijn dan de normale distributie van OOo. Er is een iTunes alternatief ingebouwd, genaamd Banshee, die gemaakt is in samenwerking met RealNetworks. Linuxgebruikers kunnen daarmee voor het eerst muziek legaal downloaden en ook syncen met je iPod is geen enkel probleem. Er is een programma om foto’s te bekijken, beheren en bewerken met een ingenieus uitgedachte tijdbalk waarmee je door foto’s kunt scrollen. Computers met SuSE 10 zijn probleemloos te integreren in elk netwerk, zonder ingewikkelde setup. Er ligt ook veel nadruk op veiligheid.

Functies van het besturingssysteem
Een snelle zoekfunctie, die gebaseerd is op Beagle en lijkt op Apple’s Spotlight, is diep ge√Įntegreerd in het systeem. Een ‘Startpaneel’ zorgt voor snelle toegang tot o.a. alle veelgebruikte programma’s. Vooral erg indrukwekkend zijn de grafische effecten gebaseerd op Xgl. Xgl is door Novell de afgelopen jaren ontwikkeld om Linux moderner te maken en meer met Mac OS en Windows te kunnen laten concurreren. Het is gebaseerd op OpenGL en werkt met het X window system op Linux. Je hebt vier bureaubladen waar je driedimensionaal omheen kunt lopen. Apple’s Expos√© zit er (onder een andere naam) ook in. Daarnaast zijn er nog veel meer functies. Je kunt bijvoorbeeld bijna alles d.m.v. drag en drop voor elkaar krijgen, net als in Mac OS. Ook kun je bureaublad iconen met de muis uitrekken om de thumbnails van bijv. afbeeldingen beter te kunnen zien.

Linux vs. Windows en Mac OS
De laatste bètarelease van Windows Vista is volgens velen niet indrukwekkend. In plaats van de al jaren beloofde revolutie, is het gewoon een logische evolutie van Windows XP. Bovendien zijn de systeemvereisten enorm. analisten voorspellen al jaren dat bedrijven over zullen stappen van Windows op Linux en dat lijkt nu steeds dichter bij te komen, hoewel we een massale overstap vóór 2008 niet moeten verwachten. Apple kan echter ook nog problemen ondervinden als het serieuze concurrentie krijgt uit de Linuxwereld. Linuxdistributies zijn vaak veel goedkoper of zelfs gratis. Tot nu toe was een Linux systeem moeilijk op te zetten en dus niet geschikt voor het grote publiek. Novell is nu echter het eerste grote bedrijf dat daar verandering in wil brengen, en het zal niet lang duren voordat er meer komen.

Novell heeft op haar website pagina’s met video’s over SuSE Enterprise Desktop 10 en Flash-filmpjes met de afzonderlijke Xgl effecten.

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  Qorne

  Mhoa heb het hier draaien zowel Enterprice 9.x en OpenSuse10 en het ziet er idd erg goed uit! maar technische is het nogal brak vooral het YaST configuratie scherm en zeker niet gebruiksvriendelijk daardoor, want het crasht en vernielt je systeem info enz. nee dat is OS X toch stukken beter.

 • Profielfoto
  Tomovich

  Ik snap niet echt wat dit hier komt doen op de voorpagina… Info over alternatieve os’en is leuk maar toch niet hier? Daarvoor bestaat osnews.com al…

 • Profielfoto
  Kenny

  Ik snap niet dat er mensen zijn die steeds kritiek hebben op wat er op de voorpagina staat ;)

 • Profielfoto
  strigoi

  Ik moet zeggen dat het wel heel erg veel lijkt op een verwindowste versie van macosx met een paar extra functies.. Een combinatie van beide operatie systemen. Of het aanslaat..weet ik niet. Ik ga persoonlijk toch voor Mac OS X

  *edit* ik heb net de filmpjes bekeken het is echt Win OS X Vooral die 3D Desktop is vaag afgeleid van het geweldige idee en werk van Apple (voor als je meerdere apps / dingen doet)
  alleen dan op een windows flashy manier uitgevoerd ik word helemaal duizelig van al die animaties / transparantjes / verschuivingen / schermen / dozen etc etc.. Je bent volgens mij meer tijd kwijt met het switchen / zoeken naar je bestanden dan dat het overzichtelijker word. Mijn conclusie uit die filmpjes is: Mac OS X #1 (hoe kan het ook anders) :D

 • Profielfoto
  Peach

  Ziet er indd niet slecht uit. Voor mijn Apple-tijdperk heb ik Linux al eens geprobeerd. Openoffice zat toen nog niet aan versie 1.0 en werkte feitelijk niet goed. Hopelijk werkt het nu al beter.
  Linux is imo gewoon interessant om een oude(re) computer nieuw leven te geven. Wie weet probeer ik het ooit wel nog eens.
  Al iets geweten van de prijs?

 • Profielfoto
  iRik

  Het ziet er iig beter uit dan Windows, alleen denk ik dat je niet veel hebt aan die transparante schermen en 3d navigatie.

  Kan je dit nu ook op een Mac draaien?

 • Profielfoto
  Ewout

  Toch leuk om te zien dat de ‘andere kampen’ niet van die verdomde taakbalk durven af te stappen. Stel je eens voor dat het er echt anders uit ziet… :angry:

 • Profielfoto
  Xserve

  SuSe gebruikt GNOME en GNOME heeft een véél betere taakbalk dan XP, hoor!
  Ik denk dat de huidige versie zo’n ‚ā¨50 kost…
  Niet zo duur dus.

 • Profielfoto
  senne

  Bekijk het Flash filmke over Desktop Organisation. Toch gewoon Exposé? Dan het filmke over Zoom. Toch gewoon Dock Effects?

  Neih… Copy Copy Copy Copy !

 • Profielfoto
  Chasnam

  xgl is leuk, ik heb het reeds eens laten draaien op Dapper (opvolger van Breezy Badger, de huidige Ubuntu 5.10) en het is inderdaad leuk speelgoed..

 • Profielfoto
  Esquare

  Dat de nieuwste versie van Linux nu dan toch echt ‘gebruiksvriendelijk’ is, hoor ik al jaren. En dat valt al jaren enorm tegen. ???

 • Profielfoto
  Brac

  Het is toch nog wat te ‘linux’ voor de meeste mensen, denk ik. Mac OS X is zoiezo grafish veel beter uitgewerkt dus daar hebben ze nog een hoop te doen. Overigens vind ik het wel super dat er een redelijk Windows-alternatief komt uit de Linux-hoek.

 • Profielfoto
  Sybren

  Mooie ontwikkeling dit! Ziet er goed uit.

  Meer spelers op de OS markt > Meer concurentie > Betere besturingssystemen en snelle ontwikkelingen!

  Google wou toch ook gaan werken aan een eigen OS? Hopelijk zorgt het allemaal voor een flinke inkrimping van het marktaandeel van Microsoft.

 • Profielfoto
  RASH

  De kracht van Mac OS X ligt in de nauwe integratie van hardware en software. Zowel Microsoft als Novel slaan hierbij de plank volledig mis.

  Omdat het ondersteunen van zoveel verschillende configuraties zoveel tijd kost, zal voorlopig Apple wel het innovatieve bedrijf blijven dat het is. Wie nu al wil gebruiken wat de anderen pas over twee of vier jaar kunnen aanbieden, gaat voor Mac OS X.

 • Profielfoto
  Neowave

  Zolang er geen commerci√ęle applicaties uitgebracht worden zoals Adobe CS2, Microsoft Office, Apple’s iLife suite etc. kan ik Linux echt niet serieus nemen voor de thuismarkt. Al die open source oplossingen zijn leuk maar halen het toch echt niet bij de “echte” versies.

 • Profielfoto
  chatsmit

  Bestaan er geen Linux varianten die wel uniek zijn in hun OS en GUI? Gewoon compleet anders. Als iedereen hetzelfde maakt gaat het geen kant op. Waarom niet gewoon een complete nieuwe interface, zoals je bij wijze van spreken in films wel eens kan zien. Ik kijk al 20 jaar naar venstertjes met kruisjes, en waarom staat er (ingeschat) gemiddeld 30 procent van je beeldruimte onzin op je scherm die je op dat moment niet nodig hebt enz. enz. Trouwens, ik hoor van Suse al jaren hetzelfde nieuws. Alweer een nieuw systeem dat echt een concurrent wordt, en die andere 10 daarvoor dan?

 • Profielfoto
  mvdenberg

  Voordat ik met OSX in aanraking kwam, had ik verschillende Linux distro’s geprobeerd: mandrake, Red hat, fedora, en suse 9. Ik heb in 2,5 jaar tijd veel vernieuwingen gezien, en zie nu screenshots van versie 10: nog steeds erg lelijke vensters: de icoontjes zien er leuk uit, maar de combinatie van lettertype en vensters… ik weet het niet.
  En waar mijn problemen lagen: het is leuk als je een programma gebruikt dat standaard in je distro zit. Maar wanneer je een programma wil zoeken op tucows kom je bedrogen uit: je moet vaak compileren. De tegenwoordige package bestanden werken ook niet altijd, of zijn niet altijd leverbaar.
  Leuk dat ze versie 10 op de markt brengen: ga zo door! Maar geef mij maar OSX :)

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Ik ben sedert enkele weken met Linux bezig, heb al enkele distributies uitgeprobeerd en kom tot de volgende vaststelling: MacOSX is veel gemakkelijker te configureren. Als er bij Linux iets misgaat is het echt zoekwerk… En MacOSX was op mijn computer ook stabieler, om van Open Office Org. maar te zwijgen…
  Waar MS Office 2004 perfect uitwisselbaar blijft met mijn collega’s die Windows gebruiken, kan ik dat van de Linux Office helemaal niet zeggen… Alleen had ik wel de indruk dat het internet sneller werkt bij Linux.
  Enfin, misschien heeft Novell nog een paar kinderziektes verholpen en wordt Linux ook steeds beter. Als het Aiport zou ondersteunen wil ik het wel eens uitproberen…
  Maar naar mijn gevoel heeft MacOSX nog steeds geen echte concurrent.

 • Profielfoto
  zAo

  Mensen, het mag dan wel gejat zijn voor een zeer groot deel, maar let wel: het is allemaal gratis te verkrijgen (niet in de Novell Linux Desktop 10, maar in andere gratis distributies).
  Ik ben een groot fan van Apple en haar OS X, maar de prijs mogen ze nog weleens aan sluitelen :D

 • Profielfoto
  chatsmit

  Voor degene die geen geld wilt spenderen, is elk OS gratis… Het gebruik van een OS levert in bedrijven ook weer geld op, dus mag er een geschikt prijskaartje aan hangen wat mij betreft. Zodat de OS builder meer mogelijkheden heeft om weer betere software op de markt te strooien :)

 • Profielfoto
  So Klear

  Ik vind dat wie jat van wie onzin. Het gaat erom wie het het beste uitwerkt.

  Mac OS X versla je niet zomaar, maar concurentie is goed! Ik denk juist dat over niet al te lange tijd blijkt dat Microsoft helemaal niet zo onverslaanbaar is als men denkt…

 • Profielfoto
  zAo

  In features is Microsoft misschien te verslaan (zijn ze al?!), maar kwa aanbod van applicaties en compatibiliteit zijn ze voorlopig niet te verslaan (helaas)

 • Profielfoto
  Avensys

  Offtopic: Moet dat Novell logo er nou echt zo lelijk en afgeraggeld uitzien? (topic-image)

 • Profielfoto
  feiko

  Zou je het ook geloven als iemand zei dat het volgende model van de Lada een bedreiging is voor de Golf?

 • Profielfoto
  strigoi

  Het nieuwe model van de Lada een bedreiging zijn voor de Golf..? Wie weet, onderschat nooit je tegenstander ;) (Offtopic)

 • Profielfoto
  joffrie

  Linux is voor de kenners en programmeurs.
  Mac is voor de creatievelingen en alternatievelingen.
  En Windhoos is voor de gewone mensen, die kennen alleen M$. En die zullen het altijd blijven gebruiken. Hoe sterk de anderen ook zijn.

  Voor mij zijn er nog maar 2 spelers: Mac & Linux.
  Ik geef de voorkeur aan de eerste.
  :p

 • Profielfoto
  McCloud

  @Senne

  Ik snap gewoon niet dat als iemand anders (lees OpenSource community, Linux is namelijk alleen de kernel van het OS) iets goeds overneemt van Mac OS-X dat er gelijk geblaat wordt: COPY COPY COPY.

  Heb je enig idee waar Mac OS-X op is gebouwd ???? Juist ja, FreeBSD: COPY COPY COPY :sealed: Dat heeft Apple dus ook niet zelf bedacht!!!!!!!

  Wat maakt het nou in godsnaam uit of iemand een goed idee van iemand anders overneemt, daar worden we uiteindelijk toch allemaal beter van???

 • Profielfoto
  Pjotr

  Nou, leuk hoor.
  Artikel niet geheel juist, gebruikersvriendelijk “opzetten” van Linux al enige tijd middels de Anaconda installer van YellowDogLinux voor PPC.

  Verder zal een OS pas echt terrein winnen bij de beschikbaarheid van goede applicaties. Voor Linux zijn vele en vaak ook gratis applicaties beschikbaar. Helaas is het vaak en lang zoeken. Veel applicaties hebben overlappende mogelijkheden, sommige missen juist weer mogelijkheden, dan weer zelf compileren of starten vanuit textbased interface.

  Dat Linux de wereld nog niet heeft veroverd ligt niet aan het OS. Het is echter een kwestie van tijd voordat er allerlei, goed bij elkaar aansluitende, applicaties ontstaan. Een Office pakket is er slechts een van. iLife is momenteel een uniek MacOSX pakket, het is wachten totdat dit ook voor Linux bestaat.

  Dat Apple overstapt op Intel en vervolgens graag de concurentie aangaat met MS is niet voor niets. Indien er nu niet wordt ingelopen op MS, wordt OSX straks door Linux ingelopen. Het beste systeem op dit moment is echt wel OSX. Is geen fundamentalisme. Head to head met MS of welke Linux distro dan ook zal ieder overtuigen. NU moet Apple hard toeslaan en markt veroveren. Op het turf van MS (dat Vista weer moet uitstellen) en de diverse Linux distro’s die nog wat app’s te kort komen (in kwaliteit)

 • Profielfoto

  Ik vind het eigenlijk net XP met een goor goedkope skin eroverheen!

 • Profielfoto
  XBL

  Zolang alle beschikbare software voor Linux niet ge√Įnstalleerd kan worden zoals op Mac OS X of zelfs zoals op Windows, wordt het niets voor jan met de pet. Het vergt toch elke keer weer wat zoeken en pielen voordat het helemaal werkt (en dan nog werkt het niet helemaal fijn).

  Het is trouwens SUSE, al een tijdje niet meer SuSE.

  Jochem

 • Profielfoto
  VOID

  Het ziet er uit als een voor de leek bruikbaar besturingssysteem. Maar waarom heeft het net als dat andere besturingsysteem op de PC geen stijl en is het zo lelijk? Apple-software wordt bijna altijd met smaak vormgegeven.
  Grafisch vormgevers graag meehelpen met die Open Source! :D

 • Profielfoto
  James T. Kirk

  @Ewout:
  Je kunt KDE (het bovenliggende desktopsysteem) veel gemakkelijker aanpassen dan OSX en je Linux desktop een dock geven, net zoals in OSX en zelfs met een OSX bovenbalk! Maar gedownloade programma’s werken vaak inderdaad minder mooi of zelfs slecht vergeleken met OSX.