Het Aperture-team is ontbonden

Door: Maarten ter Horst - 24 reacties

Apple heeft het team opgeheven dat het professionele fotobewerkingspakket Aperture ontwikkelde. Dat meldt de meestal betrouwbare Apple-geruchtensite Think Secret. Verschillende ontwikkelaars zijn ontslagen en de rest is overgeplaatst naar andere groepen. Het is momenteel onduidelijk wat er met de verdere ontwikkeling van het programma gebeurt.

Aperture is het meest bekritiseerde softwarepakket van Apple van de afgelopen jaren. Deze stap komt dan ook niet geheel uit de lucht vallen. De bronnen van Think Secret meldden dat de problemen van het programma te maken hebben met een compleet verkeerde software-architectuur, wat betekent dat grote delen ervan herschreven zullen moeten worden om het te verbeteren. Voor de vorige week verschenen Aperture 1.1 update is de ontwikkeling van een deel van het programma aan het Shake en Motion team overgelaten, “om er nog maar het beste van te maken.” De lancering van versie 1.1 was daarom ook twee weken uitgesteld.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Bram

  Meest buggy en bekritiseerd? Als het 1 April was zou ik denken dat het een grap was.

  Is het echt zo erg?

 • Profielfoto
  jps

  mmmm, en ik die juist enkel daarom een nieuwe mac wou kopen, nog maar wachten dan

 • Profielfoto
  PietjePuk

  Hiermee haal je natuurlijk het nieuws liever niet. Spijtig dat dit is moeten gebeuren…

 • Profielfoto
  cheetah

  Aperture 1.0 kreeg kritiek, maar niet omdat het ‘buggy’ zou zijn. De kritiek gold met name de kwaliteit van de RAW conversie, en dat is iets anders dan een ‘bug’. Bovendien zit de ‘engine’ van die conversie in MacOS zelf, niet in Aperture. Aperture 1.1 is een enorme verbetering.

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Ik denk dat Apple gewoonweg te veel kritiek kreeg op de hoge systeemeisen die Aperture stelt. Zeker als je kijkt op welke hardwarde Adobe’s lightroom draait, dan is Aperture niet echt concurrentieel genoeg.

 • Profielfoto
  bieker

  Wat te denken van de vele concurrentie. Er is genoeg goede software. Jammer van het programma maar het is niet anders: einde Aperture (denk ik).

 • Profielfoto
  interFACE

  maare, het is nog maar een rumor mensen, tis nog niet officieel.

 • Profielfoto
  Steff

  En op de Expo werd Aperture nog tot 1 van de beste fotoprogramma’s beschreven.

  ???

 • Profielfoto
  Freek.

  Ja… door wie? Het zijn rumors nog maar ik heb vanaf het begin gezonde twijfel gehad bij Aperture. Als ik als fotograaf om me heen kijk bij de doelgroep (fotografen, beeldbanken, uitgeverijen) dan denk dat Aperture niet een echte toelomst heeft. In deze vorm althans. Daarbij is Lightroom een te grote concurrent, zeker wat betreft prijs/fuctionaliteit/systeemeisen. Meer ‘no nonsence’.
  Dat Aperture in de (eerbiedig bedoelde) amateurhoek meer enthousiasme ontvangt zegt eerder iets over het gelikte uiterlijk en het er niet beroepsmatig en efficiënt mee hoeven te werken dan over de kwaliteit.

 • Profielfoto
  Mendoza

  geen ervaring met het programma, maar alleen die minimumsysteemeisen vond ik even schrikken. ik heb toch een vrij recente iMac, maar kan Aperture niet draaien.

 • Profielfoto
  Bram

  Ok, maar wie van jullie heeft Aperture ook daadwerkelijk voor een aardige tijd gebruikt?

 • Profielfoto
  error

  Ach… InDesign 1.0 was ook een ramp, moet je nu kijken wat een prachtapplicatie het is. D’r komt vast een nieuw team of een samenstelling uit andere bestaande teams. Aperture 2 komt er heus wel.

  Jobs zal tijdens dit hele proces wel weer flink hebben lopen tieren.

 • Profielfoto
  Mendoza

  @bram
  ik ben bang dat de meeste mensen een mac hebben die niet aan de minimumeisen voldoet . . . . software maken die alleen draait op de allersnelste modellen is sowieso al geen goed idee.

 • Profielfoto
  Freek.

  InDesign was op het begin misschien een ramp maar wel een programma waar ziekgebeukte Quarkgebruikers op zaten te wachten. Dat zoiets een aanlooptijd heeft is logisch.
  Aan een programma als Aperture is ook absoluut behoefte. Maar voor die prijs en systeemeisen en een hoop weinig te gebruiken features lopen vele ‘Pro’s’ niet warm.
  Daarbij bewijst Adobe weer dat ze op dit gebied eenoog is. Vergeet niet dat veel fotografen nu via Bridge-RAWConverter-Photoshop helemaal in een Adobe workflow werken. Een goede aanvulling daarop via Lightroom kan het beste alternatief worden.
  En Bram, ik heb Aperture niet gebruikt, ben bij de demo/introductie geweest in A’dam, heb van a tot z de Aperture pagina’s van Apple kritisch doorgelezen. De Lightroom beta is getest en ben tot de conclusie gekomen dat investeren in Aperture op dit moment zonde van m’n geld en moeite is. Eerst maar eens wachten op Lightroom v1.

 • Profielfoto
  kontheur

  ze hebben Aperture toch nog even gebruikt om op het bureaublad te zetten van de nieuwe 17″ Mac Book Pro…

 • Profielfoto
  fistkikker

  Op macrumors staat o.m. dat de ontwikkeling van de beeldbewerkingsengine al over gedaan was naar de teams van motion en shake. Een zelfstandig team opheffen wil nog niet zeggen dat het programma ‘opgeheven’ wordt…

  Klinkt niet goed, dit, maar misschien komt Aperture nu wel veel Bigger and Better terug (duim, duim, duim, want het concept is geweldig)

 • Profielfoto
  onem

  Zeker weten, ik was toch heel erg tevreden met Aperture, ik vindt het een prachtige tool, om mee te werken. Vooral het archiveren is prachtig. Ik zou het heel erg jammer vinden als dit programma zou verdwijnen.

 • Profielfoto
  luclodder

  Ik werk sinds 2 maanden met Lightrooom, en ben nu vanwege functionaliteiten toch weer naar Aperture gegaan.
  Dit is een Rumor!
  Aperture werkt heerlijk en net zo snel als Lightroom.

 • Profielfoto
  Freek.

  En Lightroom is een beta hè… Ben wel benieuwd wanneer de eerste echte versie uitgebracht wordt.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Hallo, sinds wanneer wordt een Rumor hier als nieuws gebracht? En daarbij, ook al zou het waar zijn dat het team ontbonden wordt, betekent dat nog niet het einde van Aperture. Verder weet nog niemand wat adobe qua prijs met Lightroom gaat doen, dus om al over prijs/kwaliteitsverhoudingen te beginnen… Ok een stevige hobbel op de weg, maar Aperture heeft het in zich om een gezonde plaats in het Prosegment van Apple in te nemen!

 • Profielfoto
  Pandikokku

  Software project teams worden zo vaak vervangen / veranderd. Niet alleen bij Apple maar overal. En dit is een “think secret” roddel dus alle verhalen over het einde van Aperture zijn onzin.

  Het cancelen van Aperture zou een grootse flater zijn voor Apple, en dat zou Steve niet toelaten. Mensen er uit schoppen wel, producten cancelen niet.

 • Profielfoto
  Brims

  Ik vind alleen de naam maar niks van dit programma dus wat dat aangaat mag er best een nieuwe variant komen die ProPhoto heet of zoiets

 • Profielfoto
  Sal

  ik vind aperture echt een geweldig handig en gebruikersvriendelijk probramma.

 • Profielfoto
  Esquare