Aperture 1.1 is Universal en €180 goedkoper

Door: Maarten ter Horst - 38 reacties

Update: In de Benelux kost Aperture nu €319 en bezitters van versie 1.0 kunnen “zeer binnenkort” €180 terugkrijgen via deze actie (de link werkt momenteel nog niet).

Apple heeft versie 1.1 van het professionele fotobewerkingspakket Aperture uitgebracht. De belangrijkste nieuwe functies zijn:

 • Verbeterde kwaliteit van RAW afbeeldingen
 • RAW Fine Tuning
 • Automatische ruiscompensatie
 • Nieuwe kleurmeter
 • Verbeterde exportmogelijkheden
 • Universal binary
 • Andere verbeteringen

Aperture 1.1 is vanaf vandaag verkrijgbaar. Het softwarepakket is t.o.v. versie 1.0 $200,- in prijs gedaald, van $499,- naar $299,-. Mensen die de vorige versie hebben aangeschaft, kunnen dan ook een tegoedbon van $200,- van Apple terugkrijgen. Apple zegt in haar Hot News feed het volgende over de update:

[textquote]Aperture 1.1, a significant update to the revolutionary all-in-one post production tool for photographers, runs natively on both Intel- and PowerPC-based Macs. The update features dramatically improved RAW image rendering and a new set of advanced RAW adjustment controls. Likewise, it delivers impressive speed gains on any Mac. At a new lower price of $299, Aperture is within reach of anyone shooting with a digital SLR camera. [Apr 13, 2006]

– Apple Hot News 4/13/06 8:30 AM[/textquote]
De Aperture 1.1 pagina op de site van Apple is hier te zien en voor het officiële persbericht kun je hier terecht.

Reacties

38 reacties
 • Profielfoto
  YoramIH

  Belangrijkste minpunt (voor de consument) t.o.v. iPhoto is het ontbreken van de integratie met iLife. Het is te verwachten (en hopen) dat dat in een volgende versie wordt ingebouwd, zoals bij andere pro-applicaties (zoals DVDSP) al het geval is.

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Apple voelt de hete adem van de concurrentie in haar nek, dat is op zich prima. Maar wel lullig voor degenen die de volle mep betaald hebben voor een brakke 1.0 versie.

 • Profielfoto
  rvanheukelum

  Op die internationale site staat ook de oude prijs van 499 Washington’s …

 • Profielfoto
  Esquare

  Leuke prijsdaling, behalve voor de mensen die het pakket al hebben… :O

 • Profielfoto
  kluivers

  iemand al een idee wat lightroom gaat doen ? Toch ook wel een aardig pakketje.

 • Profielfoto
  japser909

  mms overbodige opmerking maar ehhh, zou best da op winspul draaien ;)

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Ik voelde me al genaaid toen ik 500 euro neerlegde voor een betarelease. Nu komt de 1.0 eindelijk uit, en dan wordt ik %^%&@# weer genaaid. Als ze dit echt gaan doen ga ik met Aperture onder de arm naar Bunnik en dan wil ik minstens $200 zien :angry: :angry: :angry: :angry:

 • Profielfoto
  PietjePuk

  Dus dit is geen gratis update voor de mensen die versie 1 al hebben? ja toch? :sealed:

 • Profielfoto
  Esquare

  De update is gratis, maar ALS er echt sprake is van een grote prijsdaling (zowat halvering), dan hebben mensen beslist recht om te klagen. Dat zou volslagen bespottelijk zijn.

 • Profielfoto
  athens

  Apple is een commercieel bedrijf. Ik zou ook klagen maar of het echter als individu iets opleverd is af te wachten. Je zult het toch collectief aan moeten pakken.

 • Profielfoto
  a la Mac

  “Ik voelde me al genaaid toen ik 500 euro neerlegde voor een betarelease. Nu komt de 1.0 eindelijk uit, en dan wordt ik %^%&@# weer genaaid. Als ze dit echt gaan doen ga ik met Aperture onder de arm naar Bunnik en dan wil ik minstens $200 zien :angry: :angry: :angry: :angry:”

  Apple kan evengoed de prijs op 500 euro laten staan… Als je daar gelukkiger van wordt…

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  a la Mac:

  Goh, wat een begripvolle reactie van je. ???

  Natuurlijk snap ik wel dat het op zich goed is dat de prijs omlaag gaat. Lijkt me terecht, voor dat product. Het is gewoon geen $500 euro waard.

  Maar je mag best enig begrip opbrengen voor de mensen die door Apple waren overtuigd dat ze het neusje van de zalm kochten voor $500, vervolgens een beta pakket kregen met bagger RAW conversie, retetraag (op mijn dual 2 GHz G5 met 1.5 GHz verdorie), en met allerlei kleine bugs. En dan vervolgens word ik als beta-tester ook nog eens genaaid met het feit dat ik er dus kennelijk $200 teveel voor heb betaald!

  Zo ga je gewoon niet met je klanten om vind ik. Ik vind het heel heel erg slordig van Apple. Als ze eerlijk zijn en goed op hun klanten passen bieden ze de early adopters (aka beta testers) een teruggave van $200 euro aan. Want dit kan natuurlijk echt niet zo.

 • Profielfoto
  The - DDD

  Nah afgaand op wat er gebeurd is en de prijs op de apple site denk ik niet dat er sprake is van een prijsdaling, maar van een blunder.

 • Profielfoto
  Blaxje

  Nee, de store is zojuist geupdate en het pakket is inderdaad 200 dollar in prijs gezakt.

 • Profielfoto
  addyboy

  Mensen die de vorige versie hebben aangeschaft, kunnen dan ook een tegoedbon van $200,- van Apple terugkrijgen.

  http://www.apple.com/promo/aperture/

 • Profielfoto
  japser909

  E COUPON das net zoals koop wa bij de kijkshop als je er wat gekocht heb
  :(

 • Profielfoto
  chatsmit

  kun je toch weer twee strakke ipod hoesjes voor kopen :)

 • Profielfoto
  The - DDD

  Ah, dus toch. En die e-Coupon is het minste wat ze kunnen doen na zo’n plotse prijsdaling, zo kort na de eerste release.

  Maar dan nog, er is gewoon teveel voor betaald en zie zoiets maar is in een boekhouding te verwerken.:P

  Denk dat er nog steeds veel mensen niet gediend zullen zijn van de 200 dollar die ze zo minder hebben. Voor Apple wel de beste oplossing zonder gezichtsverlies te leiden en daarbij, die 200 is voor Apple geen 200, daar gaat het verschil tussen de kostprijs en verkoopprijs van je alternatieve aanschaf nog vanaf tot een maximum van 200 per bon.

  Leuke deal voor Apple dus, rente trekken en eigenlijk een deel van het geld direct in je zak steken.

 • Profielfoto
  Mendoza

  @zaphod_B
  laat je even weten wat Bunnik er van vond? :D

  ik ben in ieder geval zeer benieuwd. . . . .

 • Profielfoto
  MacUser

  Vergis ik me nu of zit er nog steeds geen CA en DeVignetting in de RAW conversie ?. Je zou toch verwachten dat Apple bij het ontwikkelen van een applicatie kijkt naar wat de concurent die de standaard zet (Adobe) heeft en dat in ieder geval erin stopt + de nodige extra’s die de concurent (nog) niet heeft. En dat biedt je dan aan, en dan scoor je dus positieve reakties (en verkopen).
  Groet Wim.

 • Profielfoto
  Bonte

  Ik wordt alvast een potentiële nieuwe klant, amateur zijnde hield de prijs van 500 euro me tegen om een RAW camera te kopen. 300 lijkt me een correcte prijs die ik ook wil betalen.

 • Profielfoto
  Johnyw

  Je moet de rebate coupon echt opsturen, kan niet per email !Dat vind ik straf!

 • Profielfoto
  Triumph

  319 euro in de store Nederland

 • Profielfoto
  JohanWouters

  Rebate vooralsnog alleen voor Amerikanen (zie de kleine lettertjes onderaan de coupon)

 • Profielfoto
  Mango NL

  ik snap het niet met dat universal binary, draaien de universal binary programmas nou ook op volle snelheid op g5’s?

 • Profielfoto
  a la Mac

  Een ‘Universal Binary’ is een programma dat op volle snelheid draait op PowerPC (G3, G4, G5) en Intel (Core Solo, Core Duo).

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Mendoza: zeker zo’n Apple fan die alles wat Apple uitbrengt helemaal geweldig vind?

  Sorry hoor, ik ben best Apple fan maar ik vind het zot om dan gelijk alle kritiek zo stom weg te lachen. Ik ben nog steeds consument en heb recht op waar voor m’n geld.

  Ik ben serieus amateur fotograaf en voel me flink belazerd door Apple op Aperture gebied. Ze hebben gewoon een beta product voor teveel geld geshipped. Iedereen die dat nu hiero een beetje lacherig afdoet heeft er denk ik geen $500 voor betaald of heeft geen kennelijk niet serieus met het pakket proberen te werken.

  Die $200 rebate is geinig hoor, maar je moet het verdorie per snailmail insturen (anno 2006, hoe verzinnen ze het!!!!) en dan kun je dat ook alleen nog maar besteden bij de Apple Store. Beetje een cigaar uit eigen doos maar beter iets dan niets en het is wel het allerminste wat ze konden doen inderdaad.

  En natuurlijk ga ik niet naar Bunnik maar het geeft goed aan hoe pissed of ik was over dit product. En dat is ook wel een opstapeling van frustraties na elke keer te hebben betaald voor die iLife updates die iPhoto deze keer echt ‘amazingly fast’ gingen maken.

  No way dus, het bleef traag als dikke stront (ja op een dikke G5). Pas de laatste versie van iLife was acceptabel. En nee daar heb ik dit keer eens niet voor betaald, na dat wel te hebben gedaan voor 3 voorafgaanden…

  Apple moet gewoon zorgvuldiger omgaan met haar trouwe klanten op het gebied van software. Alleen dan kunnen ze gaan proberen hun naam waar te maken op dit gebied!

  Anyway, ik krijg dus een cigaar van $200. Heb nog geen tijd gehad om die nieuwe Aperture echt goed aan de tand te voelen, het is in ieder geval sneller!

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Johan Wouters: SHIT ik lees het ja!!! Zijn ze nu helemaal van de pot gerukt!!!?? @E@^#%^$@#^@#

  Aaargh. Dit wordt tijd voor de consumentenbond of m’n rechtsbijstandverzekering. Zal wel niks worden, lang leve de kleine lettertjes.

  :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry:

 • Profielfoto
  Maarten ter Horst

  Zie de update van het artikel bovenaan: In de Benelux kost Aperture nu €319 en bezitters van versie 1.0 kunnen “zeer binnenkort” €180 terugkrijgen

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Hmm, we shall see…. Dankjewel voor de tip Beethoven.

 • Profielfoto
  interFACE

  Toch erg krom van Apple dat als er geld teruggegeven moet worden ze wél de koersverhouding van de dollar t.o.v. de euro hanteren (teruggave $200,- < --> €180,-), jammer dat ze dat niet doen met producten (iPod 30GB USA $299,- < --> NL €329,-)

  Stelletje naaiers bij Apple ???

 • Profielfoto
  klaus

  interface, wat bedoel je?

  Aperture 1.1 kost 319 euro. Aperture 1.0 kostte 500 €. Het verschil is dan toch 180(1) euro.

  Ben benieuwd wat voor veranderingen de update brengt. Natuurlijk moeten we niet alles zomaar slikken wat Apple uitbrengt, ze kunnen wel wat kritiek krijgen, kan alleen maar beter zijn op lange termijn.

 • Profielfoto
  michi_rishi

  Kopen in de VS dus.
  daar is die 299USD (ca 225 euro)
  maw dat scheelt ongeveer honderd euro!

 • Profielfoto
  Torz

  Waarom worden wij euopeanen toch altijd genaaid:p

 • Profielfoto
  MacX

  Typisch, de Dollar is toch goedkoper dan de Euro. Fijne rekenmeesters die appleboeren.

 • Profielfoto
  a la Mac

  Bij de Amerikaanse Apple Store zit de BTW er niet bij…

  Om dan nog te zwijgen van importkosten, douanekosten, taksen, vliegtuigkosten en natuurlijk onkosten…

 • Profielfoto
  Jaguaromac

  Hallooo, zijn jullie nog wakker? Analysten zeggen dat vanavond al de nieuwe iBook komt, op de Financial Results Q2 van Apple geruchten zeggen misschien weer met verschillende kleuren! Waarom zie ik daar hier niks over? Zie MacRumors.com.

 • Profielfoto
  Jaguaromac

  uhh ik bedoel dus vandaag vanavond, ik had me een dag vergist