Windows start toch op op een Intel-Mac

106 reacties

De wedstrijd om Windows XP te laten booten op een Mac is afgelopen. De afbeeldingen die op Flickr te zien waren van een iMac met Windows en het filmpje dat gisteren op Youtube verscheen, bleken echt te zijn. De winnaar is nu de gelukkige eigenaar van maar liefst $13,854. Voor het winnen van de wedstrijd is aan de volgende voorwaarden voldaan:

 1. Windows XP start zelf op op een Intel-Mac
 2. Windows en OS X kunnen samen op een Mac staan en beïnvloeden elkaars werking niet
 3. Bij het opstarten van de computer kan de gebruiker kiezen welk besturingssysteem hij wil gaan gebruiken (Mac OS of Windows)

Als bij het opstarten van de Mac het grijze scherm weergegeven wordt met het Apple-logo, kan de gebruiker op een pijltjestoets drukken waardoor het logo verandert in het logo van Windows. Vervolgens wordt Windows gestart. Als de gebruiker niets doet, wordt gewoon Mac OS X opgestart. De bootloader en emulator kunnen over een paar dagen door iedereen gedownload worden en werken op de nieuwe iMac Core Duo 20″ en 17″, Mac Mini Core Duo en Core Solo en MacBook Pro.

Bron: macrumors.com

Reacties

106 reacties
 • Profielfoto
  Xigh

  Vet, ik zou dit best willen, maarja, ik wil ook wel graag een Intel Mac:wink: (mac book)

 • Profielfoto
  michi_rishi

  Nu nog OS-X starten op een Dell-doos

 • Profielfoto
  ijsbanaan

  Waarom is iedereen toch zo blij dat windhoos wil draaien op een mac? Ik vind het jammer dat het ze toch gelukt is.

 • Profielfoto
  Maarten ter Horst

  @ ijsbanaan: Ik denk dat je het anders moet stellen: het is jammer dat het voor sommige mensen NODIG is om ook windows te hebben. Er zijn nou eenmaal belangrijke apps die alleen op Windows draaien en het is zonde als je daardoor naast je Mac ook nog een Windowsbak moet aanschaffen. Dit is dus voor sommige mensen wel een uitkomst.

 • Profielfoto
  Undaunted

  En daar zijn we blij mee? Op mijn Mac geen windows!

 • Profielfoto
  macpro

  Ik ben er wel blij mee.
  Als ik straks op kantoor aan de beurt ben voor een nieuwe laptop, dan roep ik gewoon: doe mij maar een MacBook Pro.
  Heb ik voor mij het beste van 2 werelden in 1 apparaat.

 • Profielfoto
  Laagwater

  Wij zijn daar heel blij mee!; je kunt daardoor ineens je Mac als game-computer gebruiken.

 • Profielfoto
  eppelke

  In een Windows georienteerde wereld, is het fantastisch om op dat eiland Apple te zitten. Op rust te komen met een systeen dat blijft lopen, een systeem dat niet geïnfecteerd wordt met allerlei lullige virussen uit de windowswereld een systeem dat je er maar eenmal hoeft op te zetten en dan blijf lopen tot het einde der dagen. Niet zoals bij Windows dat je minimaal 3 maal per maand opnieuw moet installeren. Ik begrijp niet dat mensen altijd terug willen naar dat stilstaande Windows, die eerst 4 jaar kijkt hoe Apple het doet en dan steelt en na het stelen meteen weer achter loopt. En ik denk niet dat er op deze aardbol zo’n sukkels lopen die een Apple kopen, om er vervolgens Windows op te zetten. Dan kun je beter meteen bij dell een kloontje kopen van 400 euro.

 • Profielfoto
  DJ

  amen laagwater…

  eindelijk echt gamen op mijn macbook…

 • Profielfoto
  Richie79

  Ik heb het andersom al gezien. Zat vorige week in een college waar een jongen Mac OSX Tiger op zijn Acer laptop draaide. Hier ook in het begin krijgt hij de keuze welke OS Systeem hij willt draaien, Windows XP of Mac OSX. Het opstarten deed alleen erg lang maar voor de rest deed alles het net zo goed als op een Mac zelf.

 • Profielfoto
  red-devil

  GEWELDIG, er gaat weer een wereld voor mij open. Heb zelf net een MacBook besteld, maar kreeg van de opleiding te horen dat we ook windows nodig hadden
  de ideale oplossing

 • Profielfoto
  LEXY

  Hoe gaat het installeren dan in zijn werk? Moet je eerst twee partities aanmaken? En slikt de intel Mac de Windows installer wel gewoon?

 • Profielfoto
  P5ycH0

  Dit is helemaal niet interresant.
  Het zou pas leuk zijn als je met virtualisatie beide os’s op kan starten en ‘live’ kan switchen tussen de os’s.
  Heeft iemand eigenlijk al eens ergens virtualisatie werkend gezien? En dan bedoel ik niet linux naast linux, want dat lijkt me alleen goed voor development of server environments…..

 • Profielfoto
  WOZ

  SUPER!!!!! Die nieuwe mini gaat er nu helemaal komen! Voor sommige dingen MOET je gewoon windows draaien. Die K*Tsite van het CWI doet het bv alleeen correct in Windows… :angry: Nu heb je het beste van beide op je macje! Helemaal TOP!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dan staat Windows gewoon op je harddisk of op een partitie en ben je net zo bevattelijk voor viruszooi als je Windows-kennissen.

  Dan is VPC of Wintel een – hetzij tragere – veel veiliger oplossing toch?

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Het gaat er op lijken dat alle MAC gebruikers stiekem overstappen op WINDOWS!

  Jongens… pas nou op… wie weet draait WINDOWS wel goed op een MAC.
  En blijkt WINDOWS wel fijn te zijn op een MAC.

  Ze zouden het moeten verbieden…

  En uh… volgens mij heeft KarelWillem echt wel een punt hier!!!!

 • Profielfoto
  MacThijn

  opzich best wel gunstig!
  ik zou er best osx en xp op willen!!:D

 • Profielfoto
  Strifer

  best nuttig inderdaad, zo kan ik wat meer games spelen en in het uiterste geval van nood windows gebruiken. probleem wordt echter wel: hoe snel zijn die dingen met windows xp en hoe lopen de games uberhaupt…. en facking hell: VIRUSSEN. moet ik weer gaan internetten met een virusscanner enzo…. ik gebruik mac, dus ik weet niet eens hoe dat moet;)

  anyway, het heeft voor die doodenkele keer wel een voordeeltje denk ik.

 • Profielfoto
  Alexander Online

  Stelletje macfreaks… Windows ernaast draaien is toch fijn als je een keer wat wil gamen wat vaak op OS X niet kan? Niet gelijk complete betogen gaan houden over mac en OSX erop enzo, beetje vermoeiend:P

 • Profielfoto
  Pandikokku

  pff wat een chatbox hier. Vraagt niemand zich dan af HOE ze het gedaan hebben? Misschien is het wel een truuk die 3 uur duurt met 20 hacks en firmware cracks en allerlei andere dingen waar je garantie van ongeldig wordt.

 • Profielfoto
  ziggy

  Het is nog steeds fake… de iMac draait gewoon een fullscreen filmpje af. Je ziet zelfs de cursor bewegen terwijl de filmer niet eens de muis beroerd…

 • Profielfoto
  P5ycH0

  HOE ze het gedaan hebben? Ze hebben een BIOS emulator gebruikt. Google !!!!

 • Profielfoto
  WallytheShark

  tof toch, kunnen we eindelijk fatsoenlijk gamen.

  http://www.gamesmaken.startpagina.nl:p :p

 • Profielfoto
  Brims

  vind apple dit leuk?

 • Profielfoto
  Esquare

  Geweldig, ik verheug me al op de eerste probleemdraadjes. :D

 • Profielfoto
  Haddock

  Al die mensen die zich afvragen waarom in godsnaam XP op een mac te zetten, doen die dan niks anders dan mailen en internetten? Er zijn zoveel dagelijks programma’s die alleen maar op windows draaien. En an heb ik het nog niet eens over de websites die het niet goed doen op een mac, niet met Safari, niet met Firefox en niet met Camino.

  Wanneer dit goed werkt, en dus niet zo traag als vpc, dan is dit voor mij JUIST de reden om een intel-Mac aan te schaffen.

 • Profielfoto
  Byron

  Vind het wel bijzonder dat na het installeren van windows xp op een mac, je ook meteen een heel mooi fade in microsoft logotje krijgt.. Het lijkt me dat je dit zelf moet schrijven ofzo in de firmware, maar voorzover ik weet is het niet standaard dat dat gebeurd.. Ook is niet te zien in het filmpje dat diegene macosx boot, waardoor het een beetje twijfelachtig is of het niet gewoon een tft scherm met een imac hulsje eromheen is..

 • Profielfoto
  ijsbanaan

  Als het zo door gaat hebben we over een paar jaar een fusie tussen mac en microsoft = Macsoft, Al die mac gebruikers die altijd lopen te zeiken over windows gaan nu stiekem toch maar windows draaien onder het motto compatibiliteit vind het een beetje een slap excuus. Een keuze voor een mac is vaak omdat het OS een beter alternatief is voor windows maar blijkbaar telt die niet meer.

 • Profielfoto
  Hemi

  Windows op Mac….
  Dus toch een echt virus voor de Mac…? :sealed:

  Of hoe maak ik van een innovatief goed zorgeloos computer-systeem een onbruikbaar apparaat met veel onderhoud en ellende? ???
  :O :D

 • Profielfoto
  pitch

  micromac ?!?

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  BTW MacSoft bestaat al…
  Is een game ontwikkelaar

 • Profielfoto
  Ross

  Ik snap al dat gezeik niet over dat windows niet op een mac moet kunnen of waarom het moet. Steek je kop uit het zand man. Er zijn zat windows applicaties die niet op een mac draaien die een hoop mensen nodig hebben. Er zijn een hoop schoolprogramma’s of whatever dat gewoon voor de pc is geschreven. Waarom zouden wij dat niet moeten mogen gebruiken op een mac. Open je wereld. Ik ben ook gek op mac, maar ik zie echt wel dat er meer is dan een mac. Ik heb voor bepaalde dingen zoals mijn financiele programma’s mijn telefoon programma’s schotel programma’s en meer, het windows platform nodig. Er is niks mis met die programma’s/ Het is juist geweldig dat we straks met 1 apple alles kunnen doen. OPEN YOUR MIND.

 • Profielfoto
  SebastiaanV

  Wat ik me dus net bedenk:)
  Op mijn nieuwe MacBook (hopelijk met iSight, die hopelijk 1 april wordt aangekondigd) zit hopelijk een ingebouwde webcam.
  Oftewel kan je eindelijk msnen met een top webcam:)
  Hoeii

  Ik vind het een mooie vondst, maar ik vraag me wel af of de virussen die dan op de Windows partitie (partitie?) komen schadelijk zijn voor je Mac programma’s… Als dat zo is sla ik namelijk over..

 • Profielfoto
  KarelWillem

  WinTel draaien met XP er op. Dan draait Windows ook op je Mac en heb je geen last van al die virus-ellende op de Mac-schijf.

  Ik zelf ‘gebruik’ XP om mijn navigatie te upgraden. Gewoon onder VPC. Niet vooruit te branden, maar alla. Voor die 1x per jaar dat ik me verlaag tot het XP-niveau kan me dat niets schelen.

  Bovendien schijnt WinTel wel behoorlijk snel te werken op de Intel-Mac’s.

  Maar never nooit zal ik Windows rechtstreeks gaan draaien op mijn Mac.

 • Profielfoto
  danielpunt

  Intressant.
  Alleen is het jammer dat je moet herstarten om Windows te gebruiken. Niet erg handig.

  Maar ik vind het een goede vooruitgang hoor:)

 • Profielfoto
  Haddock

  “Al die mac gebruikers die altijd lopen te zeiken over windows gaan nu stiekem toch maar windows draaien onder het motto compatibiliteit vind het een beetje een slap excuus ”

  Wat is er mis met het combineren van het beste uit twee werelden? De compatebiliteit van windows waar nodig en het gebruiksgemak van OSX waar mogelijk.

  Deze nieuwe windowsmogelijkheid afschieten is niet meer dan puberaal fanboy gezwets. Echte Maccers weten toch wel beter…

 • Profielfoto
  apollo51

  Zolang er nergens staat hoe het moet kan het net zo goed een fullscreen video zijn afgespeeld op een iMac.

 • Profielfoto
  Eprom

  @Apollo: nee het is “confirmed” en ik ben er blij mee. Onze boekhouder gebruikt een zelfgeschreven programma en je raadt het al het draait alleen op Windows, dus voor mij is dit echt een uitkomst.

 • Profielfoto
  iRow

  Kan ie eindelijk van het gewonnen geld een goede cameraman betalen.

 • Profielfoto
  ROCKSTAR

  vet

 • Profielfoto
  Nisei

  Geweldig.
  Dit zou voor veel potentiële switchers wel eens de doorslag kunnen geven om een Mac te kopen.
  Zelfs ik zit er nu aan te denken om een Mac te kopen. (tenzij het binnen zeer korte tijd mogelijk wordt om OSX op een PC te laten draaien);)

 • Profielfoto
  KiDo

  werkt dit ook op de non-intel macs?? ik wil dit wel hebben op mn eMac, das egt handig, kan het ook tegelijk?? dat je kan switchen??

 • Profielfoto
  Toon.B

  …allemaal heel leuk, en het komt in de buurt van hetgeen waarnaar we toe willen :

  Windows-applicaties (incl. games) draaien op een Mac zonder (!) Windows

  …maar los daarvan :

  Apple heeft voor Rhapsody (eind jaren ’90 de codenaam van de voorloper van OSX) ooit een concept gelanceerd met een Blue Box, Red Box en Yellow Box…
  …waarbij onder OSX twee ‘compatibiliteitsmodi’ zouden gaan draaien ; de ene voor (Classic) MacOS en de andere voor …u raadt het al ….Windows

  10-tegen-1 dus dat Apple in z’n eigen lab’s al lang een ‘ultimate dual OS’ heeft draaien op de eigen Intel-Mac’s…

  …en alleen nog wacht op het marketing-wise beste moment om dat te introduceren…
  (…eind dit jaar bijv. – gelijk met 10.5 Leopard ; en ‘tegenover’ Windows Vista…)

  Succes !!
  Toon.B

 • Profielfoto
  Viva

  Geen rotzooi op mijn Macs; geen vage shareware, geen gehackte frontrows en dus ook geen Windows.

  Als ik een onstabiel, lelijk en onbegrijpelijk systeem wilde hebben had ik wel een windoos gekocht.

  En liever ook niet te veel switchers erbij

  :-G

 • Profielfoto
  Pasav

  Kan ik misschien eindelijk die R/C Sim draaien voor mijn heli … nu nog een intel iMac ..:D

 • Profielfoto
  rolandvc

  Geweldig OS, geen virussen, geen onderhoudskosten, gebruiksgemak : dat is samengevat de reden dat ik met een Mac werk. De design kast errond is mooi meegenomen, maar niet doorslaggevend voor mijn keuze. Dus ik ga mij zeker niet allerhande problemen op de hals halen door Window op mijn computer te gaan gooien. Wie daar zin in heeft, doet maar aan, maar het lijkt mij dan volkomen zinloos om een Mac te kopen. Ik gebruik al meer dan tien jaar een Mac, zowel voor privé als voor bedrijfstoepassingen en heb in die tijd nog nooit behoefte gehad aan Windows. Hopelijk wordt dit forum binnenkort niet overspoeld met allerhande topics van mensen die problemen hebben met hun Windowstoepassingen op de Mac.

 • Profielfoto
  Jor1

  Haddock op donderdag 16 maart 2006 10:21
  Al die mensen die zich afvragen waarom in godsnaam XP op een mac te zetten, doen die dan niks anders dan mailen en internetten?

  nee die zijn blij met een computer waarmee ze WEL kunnen WERKEN
  ipv constant problemen oplossen.

  (ja ik werk met beide systemen, en ken de problemen xp maar al te goed)

 • Profielfoto
  japser909

  sleuk toch ?:D wie zeiden nou dat het niet kon btw ? de betweters ? :)

 • Profielfoto
  Djmichel

  Als je allemaal ziet wat er aan meuk gekopieerd word als je windows installeerd word ik er helemaal onrustig van… een hoop rotzooi om de boel te laten draaien. Ik heb jaren lang op een pc gewerkt en ik ben niets voor niets over gestapt naar een mac…

 • Profielfoto
  Turbanus

  Ik zie voor mezelf nog geen enkel voordeel of zo. Maar ik zie hier straks wel een heel forumdeel bijkomen voor gebruikers die allerlei vragen over die software hebben….

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  @ Haddock

  Windows mag dan wel de meest gebruikte zijn…
  maar is nog steeds niet de beste…
  en dat zullen zo ook niet worden…

  maar het is ook maar hoe je het bekijkt!

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Dit is dan al het derde mac-virus in een maand: XP.

 • Profielfoto
  Macs

  Leuk dat het gelukt is, maar windows op een mac is voor mij helemaal niet nodig. We hebben een win pc en mac in huis, ik werk enkel op de mac. Die windows heb ik gewoon niet nodig! Tzou stom zijn om die op mijn mac te zetten.

 • Profielfoto
  Remon

  Wachten op vista dan maar! Dan zet ik hem er wel bij op
  als ik een intel mac heb. Het kan geen kwaat als hij echt
  aan de voorwaarden heeft voldaan dus ja.

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  Mensen, laten we elkaar vooral niet gekmaken over of dit wel een goede ontwikkeling is of niet. Een ieder moet voor zichzelf uitmaken of hij/zij Windows op Intel-mac wil draaien of niet. Ik zou dat wel doen omdat het me ten eerste een lompe pc scheelt en ten tweede ik voor sommige zaken niet anders kan.

  Er is nu eenmaal meer software voor Windows dan OS X. En die ellende die veel mensen met Windows hebben wordt veroorzaakt doordat ze aan hun pc morrelen of te lui zijn om een deugdelijke virusscanner te gebruiken en die ook te updaten. Voorts heerst er een gebrek aan kennis bij veel pc-gebruikers; ze weten vaak weinig van het systeem.

  Dat zijn de grote problemen, want wie gewoon alles onderhoudt heeft weinig last. Maar nogmaals: iedereen moet voor zichzelf uitmaken of Windows nodig is of niet. Daar moeten we ons niet druk over maken. Het is nu eenmaal zover dat het kan draaien op een Mac.

 • Profielfoto
  realaddictive

  Iedereen mag van mij zelf weten of ze windows willen draaien, maar dit is dus waar mensen bang voor waren. Die intel switch was risky… nu beginnen mensen te zeggen dat er meer software voor windows is, dus gaan ze booten in windows om games te spelen en de cwi ??? site te bekijken met internet explorer.

  Waarom zou je dan nog booten in OS X? ga je helemaal je computer opnieuw opstarten om te e-mailen of muziek te luisteren? Kan je net zo goed itunes downloaden op je windows partitie. Let maar op, de gamers onder ons en mensen met andere windows software gaan minder en minder booten in OS X. Hierdoor is de afzet markt voor OS X software nog kleiner gemaakt en wie weet ziet adobe er geen brood meer in om een versie van flash/dreamweaver/photoshop te maken voor OS X aangezien iedereen al boot in windows. En dan sterft ons mooie OS X een stille dood…. Ik neem niemand kwalijk dat ze willen gamen op hun mac, maar keep it real… je gaat na verloop van tijd niet meer booten naar OS X… wacht maar af!

  De enige oplossing zou idd een leopard zijn die windows software kan draaien zonder te hoeven rebooten.. Maar volgensmij is dat ivm patenten en copyrights helemaal niet te doen… MS zou dat nooit goedkeuren… Of het zou brak werken

 • Profielfoto
  Djmichel

  realaddictive…. ik word er stil van… :sealed:

 • Profielfoto
  parreira

  Hmm… over een paar dagen? Dan is het al 1 april… :p

 • Profielfoto
  strigoi

  Geloof wel dat windows op intel macs draait.. maar is dit zoiets als virtual pc of echt native?
  Hoe werkt het waar staat windows geinstalleerd? En kunnen er dan ook gewoon windows virussen etc. op komen?
  Verder ben ik benieuwd hoe hij het voor elkaar heeft gekregen..

 • Profielfoto
  Anoniem

  goed dat het erop kan, ik studeer handelsingenieur in de beleidsinformatica en heb een dell laptop moeten kopen omdat ze op de unief met windows werken. kan dus wel een handig hulpje zijn als je het voor zulke dingen nodig hebt.

  Anderzijds vind ik het klote: virusscanners op je mac, spyware, malware,.. ga zo maar door. die stromen nu allemaal je Mac binnen. en ik dacht dat dat toch een factor was die ons onderscheidde van het windowspubliek.
  We houden allemaal zo van onze prachtige Macs en nu zouden we het gaan besmetten door windows erop te draaien. Ik zou het zeker niet doen, dan koop ik me nog liever een aparte windowsbak.
  Mijn Mac heb gekocht omdat ik dan van alle zever van windows af was (en ik ben heus niet alleen denk ik), en nu ga je het op je mac zetten ???

  De puurheid van de mac komt erdoor in gevaar naar mijn mening.
  ik denk dat steve jobs er al spijt van zal hebben dat hij naar intel is gegaan als hij hoort dat de mac community windows draait op hun Macs

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  @ Realaddictive,

  Apple heeft het altijd al moeten hebben van een trouwe schare kopers en dat zal ook altijd zo blijven. Ik ga echt niet OS X links laten liggen omdat ik nu ook Windows kan draaien op mijn nieuwe Mac. Het is voor erbij, meer niet.

  Bedenk dat Adobe vooral in de professionele sector actief is. Voor veel thuisgebruikers zijn die pakketten die jij noemt niet interessant vanwege de hoge prijs. Wat dat betreft maak ik me geen zorgen.

  Ik zal nooit videobewerking onder Windows willen doen en vele Maccers met mij. Zo zijn er nog wel meer zaken te bedenken waar ik de Mac voor inzet. Ik maak me geen zorgen, Apple is toch niet gek?

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  @ Burton freestyle crew

  Welnee, Jobs heeft er echt wel over nagedacht. Denk je dat het die man wat kan schelen als ik Windows op mijn Mac heb lopen? Hij denkt alleen aan de verkoopcijfers en terecht. Daar moet Apple winst mee maken. Wat jij vervolgens met je Mac doet zal hem worst wezen.

  De trouwe Maccers zullen er altijd blijven en Apple zal echt niet bij hele gezinnen in huis gaan verschijnen, dat geloof ik gewoon niet.

  Veel Maccers willen niet eens Windows hebben dus dat zit wel goed.

  Ik maak me weinig zorgen daarover. Linux draait al sinds jaar en dag op x86 en daar zijn toch ook geen massale virussen opgedoken ;)

 • Profielfoto
  realaddictive

  Pleeborstel,

  Ik denk niet dat de hele professionele markt die adobe products gebruikt zo trouw en pro-mac is. Als adobe de producten alleen maar uitbrengt voor windows dan installeren die bedrijven gewoon windows, zo simpel is het. De voordelen die de mac versies van deze software hadden zijn sinds de uitfasering van OS 9 en de komst van Windows 2000 al steeds minder geworden. Ik gebruik flash en dreamweaver, ben niet echt een photoshop guru, maar flash en dreamweaver werken in ieder geval even goed als niet beter op windows dan op OS X. OS X kon goed omgaan met grote bestanden en had colorsync, maar ik denk echt niet dat dat schamele groepje professionals adobe zo ver krijgt om een hele development cycle van miljoenen dollars te starten, terwijl deze groep gebruikers makkelijk windows kunnen aanschaffen… Tis niet alsof ze een keus hebben.. Als adobe niet meer wilt, dan houdt het gewoon op.

  Bedenk wel, dit gebeurt niet overnight… ik heb het nu over een periode van 5 jaar…. waarin OS X steeds minder gebruikt gaat worden, en steeds minder software krijgt.. De computer wereld draait niet alleen om adobe of final cut. Het marktaandeel van 3% wordt 1,5%, etc. en uiteindelijk wordt het OS X team een verliesgevende unit binnen apple omdat zo weinig mensen het gebruiken, en doekt apple het op. Dan worden ze een strictly hardware leverancier.. Denk aan os/2 en BeOS. They won’t be the first.

 • Profielfoto
  iHoutem

  Degene die OS X laat draaien op een Windows bak ben ik eeuwig dankbaar, dat zou voor veel Windowsgebruikers een makkelijke switch naar Apple zijn!!!

 • Profielfoto
  Jlle

  @realaddictive:
  Tenzij de boel wordt omgedraaid en Apple met een OSX voor PC-s uit komt.
  Het gaat allemaal enorm meevallen. Omdat Windows nu op Mac-s kan draaien is het echt niet zo dat OSX binnen vijf laar ter ziele is.
  Je gaat er in je betoog wel erg vanuit dat de wereld en de ontwikkelingen van OSX en de Mac vijf jaar stil staan.

 • Profielfoto
  Haddock

  We bekijken dit te negatief. Men is bang dat als je eenmaal Windows kunt booten op een Mac dat men dan minder OSX zal gebruiken en dit dus ten koste gaat van dit mooie besturingssysteem. Bekijk het van de andere kant. Velen, waaronder ik zelf, hebben zowel een mac als een pc simpelweg omdat je sommige PC-software moet kunnen draaien. Deze ontwikkeling betekent dat ik die PC de deur uit kan schoppen en er eindelijk een mac voor in de plaats kan aanschaffen zonder de compatibiliteit te verliezen met mijn Windows-programma’s.

  Doordat ik windows kan draaien op een intel mac koop ik een mac en verkoop ik onze pc. Dat kan toch nooit slecht zijn voor Apple? Ik werk al sinds 7.6.1 met een Mac en zal echt alleen Windows booten op die momenten dat ik het nodig heb (niet vaak).

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  @ realaddictive

  Wat maakt het eigenlijk uit voor ons? De wereld is nu eenmaal zo, degene met de meeste centen heeft gewonnen. Ik geloof nog steeds niet dat Adobe eens ermee zal kappen op OS X-gebied. Maar als het wel gebeurt is dat maar jammer.

  Ik zal er niet mee zitten. Apple gaat toch al aan het gros van de mensen voorbij, zeker hier in Nederland. Daar kent men het wel van vooral de iPod, maar meer ook niet. Ik zie dagelijks mensen een pc kopen. Van switchers hoeft Apple het echt niet te hebben hoor.

  Een pc die Vista kan draaien kost nog altijd minder dan een Mac. Zelfs de mini is wat dat betreft geen alternatief.

  Maar Apple heeft wel een schare trouwe kopers en die gaan echt niet naar de pc-boer voor een Windows-computer. Die mensen zullen er altijd blijven net als het feit dat Apple altijd klein zal blijven. Ik hoef geen massale switch naar de Mac te zien want daarvoor hebben de meeste mensen te weinig verstand ervan. Zij kijken alleen naar de prijzen en dan moet je niet bij Apple zijn.

  Ik zie die gezinnen niet letten op design of wat dan ook, dat interesseert hen weinig tot niks. Men koopt gewoon wat gangbaar is en dat is een pc.

  En nogmaals, die Adobe-producten zijn voor veel mensen niet interessant. Misschien dat er op professioneel niveau wat gaat veranderen de komende jaren, maar voor de thuissituatie zal alles zo blijven zoals het nu is: 95% pc en de rest Mac.

  Degenen die de Mac een warm hart toedragen zullen Apple altijd weten te vinden en daar moet dat bedrijf het van hebben. Alleen zijn sommigen nu bang en bekijken het te negatief vind ik. Het komt allemaal wel goed hoor!

 • Profielfoto
  strigoi

  Ben persoonlijk iemand die op het punt staat naar apple te switchen (macbook pro) en ik moet zeggen dat ik met gemengde gevoelens naar deze ontwikkeling kijk.. Want aan de ene kant doet het me gewoon pijn aan de ogen.. XP op mac(book pro) + eventuele gevaren voor spyware / virussen etc. Maar anderzijds kan ik zo wel eventuele apps en games die niet op apple draaien gebruiken dus dat is weer een plus punt. Alleen denk ik op dit moment dat windows niet op mijn future apple verschijnt dan hou ik gewoon mn windows pc nog ff bij mn desk..

 • Profielfoto
  realaddictive

  Nee, ik ga ervanuit dat bedrijven die software voor mac en windows maken misschien uit kosten overwegingen alleen software voor windows gaan maken, en bedrijven die nu strictly windows software maken geen OS X software gaan maken, omdat die markt krimpende is ipv groeiende. Apple verbiedt namelijk het gebruik van OSX op non apple hardware, dus die groep zal nooit heel groot worden, en de groep die apple hardware koopt zal misschien wel groeien, maar het windows gebruik onder deze groep zal ook groeien, dus netto zijn er onvoldoende OS X gebruikers. Als apple OS X vrijgeeft en deals sluit met HP, Dell, etc. dan kan het nog anders lopen, maar dan zal apple er financieel weer op achteruitgaan, ze verdienen namelijk geen snars aan software.. Al met al is mijn doem scenario nog het meest realistisch.

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  Welnee, Microsoft is steenrijk geworden met bijna alleen softwareverkoop. Behalve wat toetsenborden en muizen maken ze alleen software en daar kun je echt wel aan verdienen.

  Apple is slecht in marketing, dat is het grote probleem. Voor Jobs houdt de wereld op bij New York, Bill Gates heeft echter ingezien dat er meer is dan alleen de VS en daarom is Microsoft groot geworden. Puur door de markt te zien en ernaar te luisteren.

  Die markt heeft kennelijk geen zin in het alles-in-een-concept zoals Apple dat doet. Anders had men wel massaal een Mac gekocht. Het is de keus die het verschil maakt tussen beide platformen. Dat gaat nu niet ineens even veranderen.

  Apple en Microsoft bedienen beide hun doelgroepen.

 • Profielfoto
  realaddictive

  En het punt wat ik wilde maken pleeborstel, is dat die schamele groep gebruikers niet voldoende zijn om OS X te blijven ontwikkelen. Apple is first and foremost a pubicly traded company, en moet aan shareholder value denken. Het is niet winstgevend om een heel OS te onderhouden als maar 0,001 % van de wereld het gebruikt.. juist omdat bepaalde (belangrijke) klantgroepen locked in zijn op mac hardware wegens gewenning, etc. en deze mensen vroeger geen windows konden draaien, was de enige manier om deze groep te bereiken mac software. Vandaar dat belangrijke spelers in de software markt Mac versies ontwikkelden. Nu deze gebruikersgroep Windows kan gaan draaien en een groot deel daarvoor kiezen, is het niet winstgevend genoeg meer om het OS te onderhouden… Jij en een paar andere mac fans zullen wel niet willen, maar er is gewoon geen software meer.. Je MOET wel voor je belastingaangifte, voor je werk, voor de websites die je bezoekt, etc. mark my words.. over 5 jaar praten we verder ;)

 • Profielfoto
  realaddictive

  ennuh.. Microsoft verdient zoveel aan software omdat ze al jaren lang OEM leveranciers hun windows versie verkopen, en minder uitgaven hadden aan hardware productie, supply chain management, etc. Als apple nu wilt overstappen naar dat model moeten ze eerst zo’n lijst van OEM leveranciers opbouwen, en de kosten van hun hardware facilities en supply chain moeten verlagen. Want OS X op dell betekent minder mensen die een Mac kopen, dus weer verlies op de hardware. Apple is geen softwarecompany… Geen microsoft en kan niet zaken doen zoals microsoft dat doet.

 • Profielfoto
  dfI*)#[email protected](*_)$U#JHEN#[email protected]$(#@Halert('hi');

  best goed denk ik voor sommige mensen. Die speciale programma’s nodig hebben voor school, werk of iets anders. En andere dingen gewoon op OS X kunnen draaien.

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  Het klopt wel dat Microsoft een andere strategie heeft gekozen dan Apple, maar ik denk zelf dat Apple wel overeind zal blijven.

  In ieder geval kun je niet om Windows heen, of je dat nou leuk vindt of niet. Elk mens krijgt er vroeg of laat mee te maken, helaas.

  Ook ik maak websites met Windowsprogramma’s, puur vanwege de keuze en de prijs. Ik heb dus ook al jaren een pc omdat ik soms wel moet ja.

  Ik weet niet of OS X op de lange termijn gaat overleven, maar ik ga er niet wakker van liggen als het ophoudt te bestaan. De wetten van de vrije markt zijn nu eenmaal dat degene die het slimst is zal winnen.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Zolang je Mac OS X gebruikt voor internetten, en Windows voor spelletjes hoef je je niet druk te maken om virussen, etc.

 • Profielfoto
  realaddictive

  pleeborstel.. helemaal mee eens! Wel zonde :( .. Ach wie weet komt Virtual PC 8 binnekort uit waarin je supersnel windows kan draaien met directx en drag and drop naar OS X, waardoor mensen ons goeie oude OSX niet hoeven te verlaten, maar gewoon games draaien within os x;)

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  Ik denk dat Virtual PC nog wel even op zich laat wachten. De vraag is in hoeverre die Direct X ondersteunt en hoe die omgaat met de andere verschillen die er nog altijd zijn tussen Mac en Windows. VPC is trouwens een boegbeeld van hoe de Apple-community nog altijd aan Microsoft vastzit, al is het hier niet direct maar via een achterdeur;)

  Sowieso vraag ik me af hoe je Windows op je Mac gaat booten zonder al die drivers die nodig zijn te installeren. Immers, voor de chipset, videokaart, geluidskaart heb je bij Windows toch echt drivers nodig wil het allemaal goed werken.

  Ik ben wel benieuwd hoe die gasten dat dan hebben gedaan.

 • Profielfoto
  ralphclaes1

  en hoe zit het dan met virussen kan je nu ook alle virussen van windows binnenkrijgen en opscharen

 • Profielfoto
  realaddictive

  de meeste drivers zitten standaard in windows ingebakken… Geforce and Radeon kaarten bv hebben meestal geen 3rd party drivers nodig, worden automatisch door windows herkend… Veel van de andere hardware ook.. denk dat alleen de isight en de remote etc. niet goed zullen werken.

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  Ik had anders voor mijn Soundblaster Audigy 2 en ATI Radeon 9800 Pro echt wel drivers nodig. Anders werkte het niet goed. Maar goed, zodra je weet van wie de onboard-peripherals zijn kun je de drivers meestal wel vinden.

  De iSight zal waarschijnlijk een driver nodig hebben ja, al denk ik dat dat ding niet eens door Apple zelf gemaakt wordt, net als de afstandsbediening. De chipset van die webcam is wellicht van Logitech. Zou mij niks verbazen in ieder geval.

  Ben wel nieuwsgierig hoe ze precies XP aan de praat hebben gekregen. Misschien dat die gasten zelf drivers in die bootloader hebben gezet?

 • Profielfoto
  realaddictive

  volgensmij zijn drivers niet nodig om windows op te starten, hooguit doet het geluid het niet en heeft het scherm maar 256 kleuren… maar opstarten werkt wel.. ik denk dat alleen een bootloader is gebruikt die een normale bios emuleert, die op een normale manier met de harware communiceert, dwz ouderwetse bios handelingen vertalen naar efi handelingen.

 • Profielfoto
  Anoniem

  @ pleeborstel.

  1) Apple is niet klein meer. Ze zijn een “multibillion company” geworden sinds de komst van de iPod.

  2) Zoals je beweert “Apple geen rekening houdt met andere markten.”
  Geloof je nu heus dat Apple zo zou denken, nee hoor.
  Het komt enkel zo over misschien en dat is omdat wij een heel ander publiek zijn dan de amerikanen. Wij (europeanen) houden niet van bombastische gigantische winkels, marketing moet hier heel anders aangepakt worden dan in amerika.
  In Japan heb je wel zulke gigantische Apple stores (cf. Tokyo) omdat de japanners dat nu eenmaal ook graag hebben.

  3) De Mac community is al lang niet meer zo klein. Ik werk zelf in een Apple Centre als jobstudent. Je kan niet geloven hoeveel volk er over de vloer komt.

  4) Omdat dit nu ontdekt is, gaat heus niet heel de mac community massaal windows draaien op hun mac. Mac OS X is datgene dat een mac geweldig maakt om mee te werken. je vergeet de instabiliteit en virussen die gepaard gaan met het windowsplatform blijkbaar.

  5) Mac OS zal nooit verdwijnen, als dit gebeurt gaat Apple mee ten onder.

  6) Adobe is niet de enige ontwikkelaar voor het Mac platform. Adobe is zich meer aan het toespitsen op Apple. Alle professionele media designers (webdesigners, reclamemakers,….) werken enkel met mac en aan dit publiek kunnen zij gemakkelijk en massaal BV. CS2 kwijt.

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  @ Burton freestyle crew

  Ik zei ook al eerder dat Apple het wel zal redden. Feit blijft dat het in Nederland een klein merk is, al zie je het wel steeds vaker ja. Mede dankzij de Apple Centres.

  Maar van switchers zullen we het niet moeten hebben. Die zijn er ongetwijfeld, maar bovenal moet Apple het hebben van de trouwe Maccers ;)

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  @ realaddictive

  Ik vraag me wel af of er dan met Windows te werken valt met die 256 kleuren en het ontbreken van geluid. Ik neem toch wel aan dat men wel iets zal gaan vertellen over hoe dat probleem opgelost moet worden. Niemand staat te wachten op Windows wat op halve kracht werkt omdat bepaalde hardware niet wordt herkend.

  Dus ja, ik ben wel benieuwd naar het een en ander.

  Update: ik zie op die site dat mensen met een Intel-Mac de oplossing nu kunnen downloaden. Er staan ook links naar een forum en een site waar vragen worden beantwoord met betrekking tot drivers.

 • Profielfoto
  bvds

  Wat doen jullie eigenlijk met xp dat het zo slecht werkt.Bij mij werkt xp veel beter dan osx

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  @ bvds

  Ik kan me niet voorstellen dat XP beter is dan OS X. Zeker niet wat stabiliteit en betrouwbaarheid betreft. Daarvoor werk ik al te lang met OS X. Het zit veel degelijker in elkaar dan Windows XP en de software die beschikbaar is voor OS X bevat ook minder fouten.

  Ik heb trouwens ook geen grote problemen met XP hoor. Nog nooit een virus gehad bijvoorbeeld. De meeste ellende met een pc wordt veroorzaakt door degene die achter het toetsenbord zit ;)

 • Profielfoto
  Maarten ter Horst

  Voor degenen die de moeite nemen om de 3e pagina met reacties te lezen: de installatieprocdure schijnt nogal ingewikkeld te zijn, voor de gewone gebruiker nauwelijks uitvoerbaar: http://macwereld.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=1203&Itemid=166

  Maar ik wacht nog wel even met posten op de voorpagina, dit is pas versie 0.1 van de installatiesoftware en waarschijnlijk komt er nog wel een eenvoudigere uit. Ik ga niet alle tussenstapjes ook melden.

 • Profielfoto
  benj1989

  binnenkort kan je gewoon een dmg downloaden dat je gewoon op een partitie moet zetten en dan kan je waarschijnlijk op windows booten, of toch iets in die aard

 • Profielfoto
  ArjanW

  Kunnen die kortzichtige Microsoft-bashende apen hun mond niet een keer dichthouden? Stelletje infantiele obsessieve fanboys.

 • Profielfoto
  masyna70

  Als dit XP werkt, dan pleurt ik dus onmiddelijk die PC de deur uit en houd ik alleen een Mac op mn buro over die als een cameleon al het werk aankan.
  Moet ik alleen nog wel een Intel Mac aanschaffen.:p

 • Profielfoto
  dennie

  Omdat windows nu ook op een mac kan draaien zegt nog niks hoor heel veel apps/games werken nog niet ze hebben alleen windows aan de praat gekregen

 • Profielfoto
  Maarten ter Horst

  Hoezo werken de apps nog niet? Apps die op Windows XP werken, werken ook als Windows op een Mac geïnstalleerd is.

 • Profielfoto
  dennie

  geen idee hoe het precies zit hoor ik heb het ook maar gelezen

  http://www.nu.nl/news/695610/50/Hackers_laten_XP_op_iMac_draaien.html

 • Profielfoto
  Maarten ter Horst

  Jah dat staat daar inderdaad ja. Ik weet niet uit wat voor bron zij dat nou weer vernomen hebben; het kan zijn dat sommige grafische stuurprogramma’s nog niet werken maar dat zou me raar lijken. Maar als er over een aantal dagen wat meer bekend is, post ik het wel weer op de voorpagina. Ik wacht nu even de ontwikkelingen af.

 • Profielfoto
  Maarten ter Horst

  In de nieuws submit heeft Giele een link gepost naar de bootloader: http://download.onmac.net/
  Dit is versie 0.1 ervan. De installatieprocedure is nog niet eenvoudig.

 • Profielfoto
  Brainiac

  Is dit niet gewoon een emulatie?

  Ik dacht dat gewoon technisch gezien niet mogelijk was :angry:

 • Profielfoto
  Maarten ter Horst

  @ Brainiac: In een artikel van een paar dagen geleden wordt het een beetje uitgelegd: http://www.macosx.nl/?p=showarticle&art_id=2250

 • Profielfoto
  strigoi

  Ik wacht gewoon rustig af.

 • Profielfoto
  Maarten ter Horst

  Ik ook. Ik hoorde van iemand dat hij met WinTel van OpenOSX Windows XP al goed aan de praat had, goede snelheid. Alleen hij herkent nog geen cd’s. Dat schijnt al wel te kunnen maar hij heeft het nog niet voor elkaar. Zo heb je met al die emulaties dat er bepaalde dingen moeizaam werken (en dan vooral vaak usb, cd-rom drives, geluid, etc). dat is erg jammer. Maar de vooruitgang gaat erg snel.

 • Profielfoto
  iHype

  Shit dit is dope! Jammer dat ik een Powerbook G4 heb en dit feestje voor mij dus niet doorgaat ;(

 • Profielfoto
  bassmac

  Zo! Dat wordt dan 3DstudioMac!!!

  @iHype: Al die windows-laptops zijn rampendingen vergeleken met een powerbook, dus verder mis je niet zoveel.

  enne @ die andere: CWI kon ik altijd goed aan met firefox, netscape, mozilla, maar juist niet met explorer!

 • Profielfoto
  iHype

  @bassmac: Dus jij bedoelt dat ik XP ook op een Powerbook G4 zou moeten kunnen draaien hehe ;P

 • Profielfoto
  snipper

  Ik wil ff kwijt dat http://openosx.com/wintel/index.html absoluut belachelijk onbruikbaar traag is op een 2x 2.5 Ghz G5 PowerMac. Zonde van je tijd en geld!! :angry:

 • Profielfoto
  Anoniem

  Joy of Tech heeft weer een aardige strip over XP op een iMac: http://www.geekculture.com/joyoftech/joyarchives/802.html

 • Profielfoto
  Chester2

  Hoi emotionele Maccers,
  Tja; onder het motto niet lullen maar doen heb ik het geprobeerd op mijn iMac 20″. Het is een lastige klus, maar als het dan eenmaal draait is het heeeel snel, want native. En alles draait, behalve 1 ding; videodrivers.
  Alleen de videosupport is niet aanwezig, dus de schermopbouw is dramatisch. Dit kunnen ze niet 1,2,3 oplossen en dus is deze oplossing voor gamen niks. Ik heb het er weer afgegooid en ben weer een ervaring rijker.
  Als je vragen hebt, dan weet je me te vinden. Groetjes

 • Profielfoto
  Buzz

  Een Photoshop benchmark onder Windows op een MacBook Pro is blijkbaar sneller dan op elke andere Core Duo Windows laptop:
  http://gearlog.com/blogs/gearlog/archive/2006/03/21/8212.aspx