Maarten ter Horst
Maarten ter Horst Nieuws 24 maart 2006

Waarom Adobe geen Universal CS2 uitbrengt

Een ontwikkelaar van Adobe, Scott Byer, legt vandaag in zijn blog uit waarom de Universele versies (versies die ook op de nieuwe Macs met Intel-processoren werken) van Photoshop en alle andere professionele applicaties van Adobe zo lang op zich laten wachten. Apple CEO Steve Jobs suggereerde vorig jaar dat het alleen een kwestie is van een checkbox in Xcode aanklikken en hercompileren, maar dat blijkt bij Adobe heel anders te liggen.

Ten eerste werkte Adobe tot nu toe niet met Xcode, maar met Metrowerks CodeWarrior. Om de programma’s Universal te maken, moeten ze nu alle code omzetten naar Xcode en dat blijkt veel werk. Bovendien zegt Byer dat Xcode nog geen volwaardig systeem is voor het ontwikkelen van grote projecten als Photoshop. CodeWarrior heeft zich aangepast aan de altijd groeiende applicaties die ermee gemaakt werden, maar Xcode is nog relatief nieuw. Byer zegt echter dat Apple geweldig werk doet en deze achterstand snel inhaalt.

Daarnaast zegt Byer dat Apple het bij de overstap van 68k- naar PowerPC-processoren in de jaren ’90 handiger aangepakte dan nu met de overstap op x86 chips van Intel. Toen lanceerde Adobe dan ook wél vrij snel een update voor de nieuwe hardware. Dat komt volgens Byer omdat het toen makkelijker was om slechts een deel van de programmacode om te zetten en een ander deel nog te laten emuleren. In zijn post gaat hij hier verder op in.

Ten slotte staat in het artikel dat Adobe al erg ver is met de ontwikkeling van de CS3 applicaties. Het zou zonde van de tijd zijn om eerst Photoshop CS2 helemaal om te gaan zetten in Xcode en een korte tijd later al met CS3 op de proppen te komen. Volgens Byer kunnen de ontwikkelaars hun aandacht beter alleen richten op de CS3-versie, zodat die eerder uitkomt.

Update – In een vandaag gepubliceerd interview met Forbes heeft Adobe topman Bruce Chizen gezegd dat Creative Suite 3 waarschijnlijk niet uitkomt vóór het tweede kwartaal van 2007. De nieuwe versie van Acrobat zal eind 2006 nog komen. De voormalige producten van Macromedia en Adobe zullen goed geïntegreerd worden. “By the time we launch CS3, the value of the two companies will be clear,” aldus Chizen. Over de nieuwe versie van Photoshop wil hij nog niets loslaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom Adobe geen Universal CS2 uitbrengt
Sluiten