Maarten ter Horst
Maarten ter Horst Nieuws 14 maart 2006

Start Windows toch op op een Intel-Mac?

Hoewel het al wel mogelijk was om Windows te draaien in een OS X-venster op Macs met processoren van Intel, was niemand er de afgelopen maanden al in geslaagd om Windows er ook zelf op te laten opstarten. Daar lijkt nu verandering in gekomen. De wedstrijd om Windows XP te laten booten op een Intel-Mac heeft nu waarschijnlijk een winnaar. De foto’s die op Flickr zijn verschenen van XP op een Intel iMac bewijzen niets, maar hoogstwaarschijnlijk wordt eind deze week de ontwikkelde emulatiesoftware vrijgegeven.

Ondanks het feit dat zowel Windows XP als Mac OS X nu op Intel-processoren draaien, bleek het toch nog moeilijk om Windows op een Mac op te laten opstarten. Dit komt doordat de zogenaamde Extensible Firmware Interface (EFI), een nieuwe techniek van Intel om het besturingssysteem met de hardware te laten communiceren, niet ondersteund wordt door Windows. Windows PC’s maken nog gebruik van het oudere Basic Input/Output System (BIOS). Waarschijnlijk zijn ontwikkelaars er nu dus in geslaagd om een software-laag te schrijven die Windows laat geloven dat op Intel-Macs het BIOS aanwezig is.

Ook mensen van IBM zeggen een BIOS emulator gemaakt te hebben voor Intel-Macs, onder de naam BAMBIOS. Ook hiermee moet het mogelijk worden om Windows of Linux op Intel-Macs te laten booten. BAMBIOS is gebaseerd op de BIOS-emulator Bochs.

Tot voor kort was Microsoft van plan om het toekomstige Windows Vista compatible te maken met EFI, maar dat plan hebben ze laten varen. Als de aangekondigde BIOS-emulators echter werken, zal ook Vista toch op Macs kunnen opstarten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Start Windows toch op op een Intel-Mac?
Sluiten