Start Windows toch op op een Intel-Mac?

50 reacties

Hoewel het al wel mogelijk was om Windows te draaien in een OS X-venster op Macs met processoren van Intel, was niemand er de afgelopen maanden al in geslaagd om Windows er ook zelf op te laten opstarten. Daar lijkt nu verandering in gekomen. De wedstrijd om Windows XP te laten booten op een Intel-Mac heeft nu waarschijnlijk een winnaar. De foto’s die op Flickr zijn verschenen van XP op een Intel iMac bewijzen niets, maar hoogstwaarschijnlijk wordt eind deze week de ontwikkelde emulatiesoftware vrijgegeven.

Ondanks het feit dat zowel Windows XP als Mac OS X nu op Intel-processoren draaien, bleek het toch nog moeilijk om Windows op een Mac op te laten opstarten. Dit komt doordat de zogenaamde Extensible Firmware Interface (EFI), een nieuwe techniek van Intel om het besturingssysteem met de hardware te laten communiceren, niet ondersteund wordt door Windows. Windows PC’s maken nog gebruik van het oudere Basic Input/Output System (BIOS). Waarschijnlijk zijn ontwikkelaars er nu dus in geslaagd om een software-laag te schrijven die Windows laat geloven dat op Intel-Macs het BIOS aanwezig is.

Ook mensen van IBM zeggen een BIOS emulator gemaakt te hebben voor Intel-Macs, onder de naam BAMBIOS. Ook hiermee moet het mogelijk worden om Windows of Linux op Intel-Macs te laten booten. BAMBIOS is gebaseerd op de BIOS-emulator Bochs.

Tot voor kort was Microsoft van plan om het toekomstige Windows Vista compatible te maken met EFI, maar dat plan hebben ze laten varen. Als de aangekondigde BIOS-emulators echter werken, zal ook Vista toch op Macs kunnen opstarten.

Reacties

50 reacties
 • Profielfoto
  yvanp

  En dan nog eens in dual boot opstarten (macosx en windows) en het is helemaal compleet!

 • Profielfoto
  madmax

  Die foto op flickr kan makkelijk gefaked zijn door een screenshot van een PC scherm op de iMac te openen of door VPC te draaien… het zal mij in elg geval benieuwen…

 • Profielfoto
  Zout

  Ik heb VPC nog niet aan de praat gezien op een Intel mac….

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Ik weet niet of ik Windows op een mac zou willen draaien…
  alhoewel… als ik het er alleen maar voor erbij!

 • Profielfoto
  Djmichel

  Wie wil dat nou kunnen…;) XP op een powerbook…:)

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  Komt allemaal goed, mensen. Ook Vista zal op Intel-Macs werken. Virtual PC wordt momenteel geport en opnieuw geschreven. Gewoon afwachten. Over een tijd weten we meer, al staat wel vast dat Windows hoe dan ook gaat werken op de Mac.

 • Profielfoto
  ziggy

  fake fake fake
  Hoe moeilijk is het om een scherpe foto te maken van een stilstaand beeldscherm… dit ziet er allemaal amateuristisch wazig uit, bewust mijns inziens. Nep dus.

 • Profielfoto
  Nikita

  Leuke foto hoor, maar wie zegt dat het een Intel iMac is? Ik kan het ook laten lijken alsof mijn mini opstart in Windows… Zet het op Full Screen en voila.
  Dit bewijst nog niks ;)

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  “Ik heb VPC nog niet aan de praat gezien op een Intel mac….”

  Wil niks zeggen want het kan evengoed een iMac G5 iSight zijn dat je daar ziet op de foto’s.

 • Profielfoto
  Mateusz

  zie dit ook eens..

  “Geen Vista op Intel Mac zegt Microsoft”

  http://www.pcmweb.nl/nieuws.jsp?id=1182325

 • Profielfoto
  Zji

  Heb je een Mac, zet je er Windows op.. Het moet niet veel gekker worden.

 • Profielfoto
  iSander

  Ik hoop dat het snel zal lukken om windows en macosx naast elkaar te laten lopen op een mac. Sommige programma’s zijn windows-only en ik MOET deze gebruiken. Natuurlijk hoop ik ook dat macosx aan de apple machines gebonden blijft.

 • Profielfoto
  strigoi

  Viva la Photoshop of 4real..? Mij maakt het niet uit ik sta op het punt te switchen naar Apple. Niet puur vanwege goede design van apparaten, maar voor de OS. Dat is toch ook Apples parade paardje. De hardware opzich is niet bijzonder..De manier waarop het in elkaar is gezet daarintegen wel. Maarja noway dat ik ipv Mac OS X windows op mn future macbook pro zet!

  (Enige waarvoor windows interessant is, is voor games ^^ )

 • Profielfoto
  Milottegirl

  Wie wil dat nou? Ik in ieder geval niet.

 • Profielfoto
  Sebdude

  Now dual boot, zou handig zijn.. Maar toch.. Windows op een mooie iMac… YUCK!!!! :angry:

 • Profielfoto
  Alexander Online

  Het is anders wel handig als je af en toe een spelletje wilt doen, de meeste draaien toch echt niet op osx.

 • Profielfoto
  ijsbanaan

  Ik hoop niet dat dit zal gebeuren dan is het einde in zicht, windows moet op z’n eigen bakken blijven en niet op mac’s dan gaat de hele mac sfeer verloren zou zonde zijn. Houd ook in dat er virussen op je mac komen je een makkelijke prooi bent voor hackers, elke dag moet updaten en om de zoveel tijd je systeem moet herinstalleren. En hoe moet dan dan met de laptop’s zonder delete knop, Ctrl-Alt-Del word dan wel moeilijk

 • Profielfoto
  Zorcky

  Wat die spellen betreft vrees ik wel dat dit niet zal lukken met Windows op een Intel Mac. Hiervoor moet de grafische kaart ook voor 100% worden ondersteund en zoals ik me heb laten wijs maken zijn deze in de Intel Macs ook weer speciale Mac varianten met een Mac Rom……

  En kom op ondersteun eens de Mac Game wereld, koop die spellen en geef ze een kans, alleen door een goede verkoop kunnen zij ons als maar betere support geven en steeds maar sneller en met recentere titels!

 • Profielfoto
  Anoniem

  Gloeiende:D
  Als… en ik benadruk, áls, Windows dan ook nog eens net zo vlot draait als op een gewone WIndows-bak, dan kun je héél misschien ook eindelijk Windows+windowsgames spelen op de Mac!

  Ik ben alles behalve een windowsliefhebber, maar ’t zijn de games die je af en toe toch doen twijfelen om een PC te halen. Zo’n spelcomputer is wel leuk, maar het genot van een microfoontje, fatsoenlijk toetstenbord en emailen/gamen/chatten tegelijk is toch wel erg fijn:)

 • Profielfoto
  Machieru

  @ Zorcky
  enige wat de Mac Game wereld goed zou ondersteunen, is een standaard a la Direct X. Gamemakers zijn nou eenmaal meestal lui ^^

 • Profielfoto
  Petje

  Dat wil je toch niet…….Windows op een mac

 • Profielfoto
  Bor

  Wie wil dit nou? Ik zag laatst ook de windows XP screensaver voor mac os X. Ik moet al braken bij de gedachte.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  zucht… en meteen weer die bullshit posts hier over “ojee ik wil geen windows op m’n mac” of anderen in de trant van ‘there goes the neighbourhood’. Helemaal gillers zijn de schreeuwerds die meteen roepen “aargh dan krijg ik virussen in m’n mac”.

  Ik ga mezelf niet eindeloos herhalen, want ik heb dit al meermalen keren gezegd. Ik zal het kort samenvatten:

  POEP GEEN ONZIN ALS JE NIET WEET WAAR JE HET OVER HEBT EN ZEUR ALSJEBLIEFT NIET ZO

  ‘nuff said.

  Ontopic: even afwachten of die geen hoax is. Inderdaad erg wazige foto’s. Dit is erg makkelijk te faken. Ik geloof het pas als ik ergens kan lezen hoe ze het PRECIES hebben geflikt.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  P.S. no flame intended maar ik word zooooo moe van die onzin ;). Lieve mensen: er zijn nu eenmaal personen die graag ook Windows draaien op hun mac. Voor bedrijfssoftware die er niet is voor de Mac, of voor spelletjes (als dat gaat werken idd) enzovoort. Dat kun JIJ wel dom vinden maar er zijn mensen die dit GRAAG willen. En los daarvan, het is toch gewoon leuk om te kijken of het lukt? Hacken noem je dat ;).

 • Profielfoto
  Macs

  Het is inderdaad wel leuk om dingen te doen met je computer waarvoor die niet gemaakt is! Moest ik een intel-mac hebben zou ik het waarschijnlijk wel eens proberen om er windows op te zetten, maar ‘k zou het alleszins niet blijven gebruiken! Windows is echt een ouderwets systeem, dat hoort niet thuis op een moderne mac, maar als er mensen zijn die het willen proberen, heb ik daar alle begrip voor!

 • Profielfoto
  Meccs

  @Zaphod_B: Ben het met je eens hoor.

  Lijkt me handig dual-boot. Het is natuurlijk de vraag hoe de overall performance is en de performance bij grafisch intensievere applicaties.

 • Profielfoto
  RASH

  Er was toch een prijsvraag uitgeschreven? Ik neem aan dat diegene die Windows op een MacTel draaiende heeft dit ook moet aantonen om voor het prijzengeld in aanmerking te komen.

  Ik zit ook niet te wachten op Windows op mijn Mac, maar het kunnen draaien van Windows programma’s onder Mac OS X zie ik (en ik denk velen met mij) wel zitten. Sommige programma’s zijn eenvoudigweg niet beschikbaar voor Mac OS X, maar wel voor Windows.

 • Profielfoto
  Xigh

  Ik vind het opzich best vet. Gebruik je dan dezelfde schijfruimte? Want ik kan me best situaties voorstellen waarin ik iets in Mac OS maak en dat graag wil bekijken onder Windows en andersom. Ik zie de voordelen wel van 2/3 besturingssystemen op een computer.

 • Profielfoto
  japser909

  Ik zei al eerder: het kan wel :sealed:

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Waar zijn de pogingen om Mac op Dell te draaien? Dat zie ik eerder gebeuren.

 • Profielfoto
  El Fidel

  Op mijn mac geen rommel!!! punt uit !

 • Profielfoto
  Geitekaas

  Ik zou best blij zijn..

  Veel leuke spellen zijn er die niet op de mac komen. Ja, ik zou het best leuk vinden…

 • Profielfoto
  Nikita

  Krijg je straks een virus die ongevraagt XP op je Mac gaat installeren :p

 • Profielfoto
  Xserve

  @gijsraggers, de nieuwste OS X (10.4.5) draait ondertussen perfect op praktisch alle pc’s dus … in welke tijd leef jij?

  zie deze site:
  OSx86project.org

 • Profielfoto
  inberlin

  waarom een virusmagneet op een te dure machine zetten? Heb ooit met virtual PC gestoeit, kolere wat een gedoe. Op mijn mac mooi geen polonaise

 • Profielfoto
  Maurits Lagerberg

  Maar het kan tog zo zijn dat er mensen zijn die een achtergrond van Windows op hun eigen achtergrond gezet hebben of is dat een domme theorie?
  En wie bewijst dat het een intel is?
  Misschien is het wel gewoon een 17 inch 1.4 Ghz

 • Profielfoto
  coenremmelts

  wat ik niet snap… : waarom zou je in GODSNAAM windows op je macje willen draaien

 • Profielfoto
  Maurits Lagerberg

  Maar stel dat die achergrond van Windows gewoon “gedownload’ is op google en dat ze die er als achtergrond op hebben gezet.
  En misschien is het geen Intel.
  Dan is het misschien wel gewoon een 17 Inch 1.4 GHz

 • Profielfoto
  Maurits Lagerberg

  Maar stel dat die achergrond van Windows gewoon “gedownload’ is op google en dat ze die er als achtergrond op hebben gezet.
  En misschien is het geen Intel.
  Dan is het misschien wel gewoon een 17 Inch 1.4 GHz

 • Profielfoto
  chatsmit

  Ik vind het een vooruitgang!:D nog even, nog even…

 • Profielfoto
  sweek

  Ik wil dit heel graag eigenlijk. Ik vind Windows ook een heel goed besturingssysteem, met een heel ruim aanbod aan software.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Dames en heren, lees ff alle reacties voordat je gaat posten. Er wordt een beetje te vaak gevraagd ‘waarom iemand dit zou willen’, en ‘of dit niet nep is’.

 • Profielfoto
  RASH

  Als besturingssysteem zal Windows best goed zijn, maar Mac OS X is een paar slagen beter: sneller, veiliger, gebruikersvriendelijker.

  Er is wel goede software exclusief voor Windows, maar nog meer software op Windows valt onder de categorie ‘crapware’. Streep je alle crapware weg, dan is er niet zoveel meer software voor Windows als voor Mac OS X (denk ik – ik heb het nog nooit uitgeprobeerd).

 • Profielfoto
  Night

  “En los daarvan, het is toch gewoon leuk om te kijken of het lukt? Hacken noem je dat”

  Ik zag toch laatst ook ergens een draadje van iemand, die probeerde een Windows PC te bouwen in een G5 casing. Ook zo’n leuke uitdaging… alleeen al om te kijken of het lúkt :D

 • Profielfoto
  xer

  Ik zou veel liever een Windows app in een OS X venster willen hebben. Niks geen gedoe met Windows OS of emulatoren. Moet toch mogelijk zijn.. Af en toe gebruik ik software die stomweg niet te krijgen is voor MAC.

 • Profielfoto
  DJP

  @xer,

  is ook mogelijk, met behulp van darwine. Is al geport naar intel macs.
  ;)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Windows komt er bij mij niet op! Misschien bij mijn zoontje, die altijd maar zeurt over de MSN Messenger die mooier is op Windows en het grotere aanbod van computerspellen. Maar dat is dan ook het enige!

  Het wordt inderdaad pas ECHT interessant als MacOSX op een Windows machine gaat draaien

 • Profielfoto
  DJP

  Dat is al lang het geval MacAanZee, check ff osx86project.org ???

 • Profielfoto
  huinkroese

  Een uur geleden gepost op een blog van de whizkid die het voor elkaar heeft om XP volledig te draaien.
  Lang filmpje, maar wel geinig om Windows op een iMac te zien werken.

  http://www.vimeo.com/clip=54824

  Dus, het kan. En nou gauw eraf flikkeren en gewoon OSX gebruiken!
  : )

 • Profielfoto
  Nikita

  Ik heb het filmpje ook gezien, maar ik vraag me af in hoe verre ‘ie het systeem dan wel de EFI gehackt heeft om XP d’r op te krijgen. Alleen al vanwege het andere opstartscherm. Bij XP is dat hooguit 16 kleuren, hier zo’n beetje alle kleuren e.d.