Lancering Windows Vista uitgesteld tot 2007

48 reacties

Op News.com is vandaag te lezen dat Microsoft het langverwachte en lang uitgestelde Windows Vista opnieuw heeft uitgesteld, en nu van eind 2006 tot januari 2007. Aanvankelijk zou Vista maanden vóór Mac OS X 10.4 Tiger uitkomen, maar nu zal ook Leopard (OS X 10.5) eerder uitkomen dan Vista.

Een woordvoerder van Microsoft zei dinsdag het volgende: “We needed just a few more weeks, and that put us in a bubble… where some partners would be impacted more than others”. Oorspronkelijk zou Vista in 2004 al uitkomen. Microsoft heeft sinds die tijd al verschillende belangrijke nieuwe features opzij gezet, zoals een nieuw bestandssysteem dat de computer in een heuse database zou veranderen en EFI ondersteuning. Microsoft liet weten dat vooral het werk aan Windows XP Service Pack 2 de lancering van Vista heeft uitgesteld.

Stephan Baker, vice president van Dell, zei dat vooral PC-fabrikanten hier last van zullen hebben, omdat die hun hardware op Windows Vista afstemmen, hoewel een maand extra volgens hem niet heel grote gevolgen heeft. Volgens analisten kan het voor Apple gunstig zijn omdat Leopard nu niet meer tegelijk met Vista uitkomt, maar eerder. “Microsoft may be underestimating Apple’s potential, especially since the company is expected to introduce some appealing new products in time for the holiday season”, aldus een van de analisten. “This gives Apple the biggest competitive advantage they’ve had in history from Microsoft.”

Reacties

48 reacties
 • Profielfoto
  benj1989

  HAHA lol

 • Profielfoto
  Pasco2

  pffff :p

 • Profielfoto
  Appletaart

  Vista komt nog altijd zoals gepland in November uit, maar dan alleen in coperate versie. De consumenten versie komt pas in Jan-2007. MS heeft volgens de pers “een paar weken extra nodig” en daardoor komen de grote usa pc bouwers (dell/gateway/hp) in de knel met de kerst periode.

  Vandaar het uitstel voor de consumenten versie(s) tot Jan-2007.

 • Profielfoto
  Paul

  Ach, of Leopard daar nu veel ‘profijt’ van heeft zoals dit berichtje suggereert… tenzij Leopard zoveel anders en beter is dan Tiger. Meeste pc gebruikers weten het verschil toch niet en maken zich niet druk om wat Apple doet, toch?

 • Profielfoto
  AppleFlap

  Wow ze maken het wel een heel goed systeem als ze er zo lang voor nodig hebben :?

 • Profielfoto
  Sjobal

  Ach, als je terugkijkt hoe lang het geduurd heeft voordat OS X een beetje werkbaar was (snelheid en beschikbare native software), dan zat je toch al gauw op versie 10.2 à 3. Dat was ook jaren nadat Apple OS 9 op de markt bracht, misschien wel even lang als de periode tussen XP en Vista.
  Vista is ook echt een heel ander besturingssysteem ten opzichte van XP. Het is in ieder geval een grotere update dan die van OS X.4 –> 5.
  Natuurlijk moet dat ook, want Apple ligt op dit moment ver voor :D .

 • Profielfoto
  tennapel

  Ik denk dat een nieuwe versie van Windows lanceren inderdaad een stuk lastiger is: er zijn zoveel bedrijfsmatige en in toenemende mate ook bedrijfskritische applicaties die draaien op Windows OS, dat grote bedrijven het niet pikken als er zaken niet goed gaan.

  Als Vista slecht uit de eerste testen komt zullen weinig bedrijven genegen zijn om over te schakelen en dat is niet best voor de inkomsten van Microsoft.

  Met alle respect, maar Apple Mac OS heeft veel minder impact. Dat staat los van de vraag welk OS beter is, maar is gewoon een marktaandeelverhaal.

 • Profielfoto
  LEXY

  Ik vind het maar een vaag verhaal. Hoe kun je nu 3/4 jaar vantevoren zeggen dat je nog 2 tot 3 weken extra nodig zult hebben? En als dat dan zo precies kan, waarom niet wat extra mensen erop zetten om het wel op tijd af te krijgen?! Lancering voor de kerst lijkt me toch belangrijk genoeg om alles uit de kast te halen.
  Verder zal het me worst wezen.

 • Profielfoto
  maruk

  Is het ook niet zo dat tegenover een groot marktaandeel een heleboel geld staat? Ik vind het toch typisch dat mensen met bijna ‘onuitputtelijke’ financiele middelen, problemen hebben om dingen klaar te spelen.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Prima ochtend nieuws. Maar waar staat dat Leopard nu eerder uit komt? Ik heb daar nog helemaal niets van gezien, afgezien van een klunger-patent-tekening.

 • Profielfoto

  WHAHAHAHA
  echt iets voor microsoft… zij willen zien wat leophard de nieuwe features meebrengt en maken die na in Vista…

 • Profielfoto
  macqintosh

  Het uitstel an sich maakt niet veel uit, dat is Microsoft eigen zullen we maar zeggen. De reden van het uitstel is zorgwekkender, ze hebben meer tijd nodig om lekken te dichten.
  De geschiedenis herhaalt zich, alle Windows versies tot nu toe waren zogeheten gatenkazen, dus waarom zou Vista daar een uitzondering op zijn?

 • Profielfoto
  Nisei

  Gunstig voor Apple? Ik weet het niet. Ik kan me niet voorstellen dat mensen naar een ander systeem gaan switchen alleen maar omdat Leopard wat eerder uitkomt dan Vista.

 • Profielfoto
  Djmichel

  Windows mensen die nu XP hebben en een pc willen straks toch wel overstappen naar Vista…alleen al in de hoop dat die wat minder vast loopt. Dus verder maakt het geen verschil wanneer Vista word uitgebracht…

 • Profielfoto
  error

  Ach ja… Microsoft zal met het steeds weer uitstellen van Vista wel een laughing stock blijven… maar ga d’r maar aan staan… een besturingssysteem ontwikkelen waar +90% van de computers op de wereld mee werken.

  Apple is met z’n ieniemini-marktaandeel natuurlijk veel meer flexibel.

 • Profielfoto
  ISS

  Apple kan het wel maken om een incompleet systeem te lanceren en later te updaten (x.1, x.2, etc). Microsoft kan dat gewoon niet maken, kwestie van marktaandeel & aantallen. Ik lees ook hier weer van die kinderachtige Microsoft-haat reacties.

  Zijn er nu al Appelaars die zenuwachtig zijn dat Vista wel of niet zal werken op Apple with Intel inside?;)

  Ik lees veel ‘Leopard’: kan iemand mij vertellen wat hier bijzonder aan is? M.a.w.: wat is de killing-application van de Tiger-opvolger? Of is het gewoon een ‘Service Pack-opvolger’?

  Zo, en nu eerst een kopje koffie.:)

 • Profielfoto
  The - DDD

  @tennapel
  Je zegt dat het belangrijk is dat Vista compatible is met bestaande software…

  Waarom is het dan zo dat op dit moment bedrijven nog steeds maar mondjesmaat aan het upgraden zijn naar XP?

  Meeste bedrijven draaien voor kantooromgevingen vaak nog gewoon 2000.

  Wat betreft de server kant net zo.

  Bedrijven hebben heel andere belangen dan consumenten en kunnen het niet riskeren om als een stel jonge honden achter iedere nieuwe versie van een OS aan te gaan hollen. Zelfs niet als er een kritische update uitkomt, dan nog kunnen grote bedrijven die niet zomaar gaan uitrollen. Stel dat door die update een belangrijk programma voor de dagelijkse gang van zaken op zijn plaat gaat? Moet je is kijken wat voor probleem je hebt als je door een update een paar dagen gewoon NIET normaal kan werken met een half/heel bedrijf.

 • Profielfoto
  flashaddict

  Even een leuk filmpje over Steve Jobs: http://www.jaggle.nl/log/item.php?id=18934

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  Dit is weinig opzienbarend nieuws. Vista komt vroeg of laat wel, maar of de mensen daar nou wakker van liggen betwijfel ik. Het gros zal niet upgraden, behalve wanneer men een nieuwe pc aanschaft. Los Windows aanschaffen loont voor de meesten niet, aangezien de huidige hardware bij velen al een paar jaar oud is en Vista nauwelijks zal aankunnen. Ik vermoed dan ook dat een hoop mensen een nieuwe pc zullen aanschaffen voor Vista. Vandaar dat de grote fabrikanten pissed-off zijn. Die zien hun kerstverkopen in rook opgaan omdat de klanten waarschijnlijk wachten tot die machines Vista hebben alvorens tot aankoop over te gaan.

  Wat Apple betreft kan ik kort zijn: dat systeem is niet zo interessant voor het gros als je door hun bril kijkt. Het gaat allemaal aan ze voorbij, of Leopard nu eerder dan Vista uitkomt of niet.

 • Profielfoto
  iPod Jimmy

  Whahaha kunnen die wankers nog even dingen van Leopard kopieren:D

 • Profielfoto
  chatsmit

  Het is allemaal reclame dat uitstellen. Al jaren wordt er reclame gemaakt voor Vista anex Longhorn enz. door het constant uit te stellen. Elke keer de deadline verleggen, weer een nieuwsbericht, en zo gaat dat al jaren. Maar het is goed Mac nieuws aangezien in we in die tijd kunnen kiezen of we OSX of Vista willen starten…

 • Profielfoto
  DoppieDoppie

  Apple heeft het uitstel van Windhoos niet nodig om een beter besturingssysteem te zijn. Nog altijd is Apple degene die de standaard zet en Mickeysoft degene die er achteraan huppelt.

  Vertaalde quote Bill Gates:
  “Dat wil ik ook! Dat wil ik ook!”

 • Profielfoto
  kermit

  hoe lang hebben we niet moeten wachten op OSX? met het doodgeboren kind Copland ertussen…

 • Profielfoto
  Nikita

  Quote van Sjobal: Vista is ook echt een heel ander besturingssysteem ten opzichte van XP.

  Dus jij zegt: geef het een ander jasje, plak een paar andere versienummers aan je software, gooi d’r een dock-like sidebar programma in en je hebt een nieuwe, compleet andere Windows? Laat me niet lachen :p
  Noem jij ’s 10 dingen die in Vista compleet nieuw zijn t.o.v. XP. En dan heb ik het dus niet over een ander kleurenschema ;)

 • Profielfoto
  The - DDD

  Als je Vista met Tiger vergelijkt, dan lijkt het naar mijn idee op dat Vista meer features heeft dan Tiger.

  http://www.microsoft.com/windowsvista/

  Maar alsof het om features alleen draait.

  Wel verwacht ik dat Apple met Leopard echt wat leuke dingen uit de kast moet trekken om gevoelsmatig bij te blijven. Ookal doet Windows Vista wat OSX al jaren doet.

 • Profielfoto
  jaapoost

  Hahaha, geweldig!
  Zul je zien dat het nog een ramp is, dat vista, wanneer het uitkomt.

  Bovendien, de screenshots die ik heb gezien waaren gewoon een XP met een extra glansje, kortom; wederom walgelijk… houdt ctrl-alt-delete maar paraat!

  :D

 • Profielfoto
  The - DDD

  Vista heeft wel 3D rendering in de UI… :O

 • Profielfoto
  YoYelloW

  en wat denk je? dat door al die “feateres”de computer ook sneller gaat lopen, ik denk dat het veel te volgepropt is met rommel. ik hoorde ens dat je voor vista een 2x zo snelle computer nodig had om dezelfde dingen te kunnen doen als onder xp. Vinden de hardware fabrikanten ook leuk.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Haha…ongelofelijk gewoon. Voor je het weet, is Apple bezig met 10.6 en moet Vista nog steeds uitkomen

 • Profielfoto
  iRik

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar wat Leopard ons te bieden heeft:P
  ik weet nu namelijk meer over Vista dan over Leopard :(

 • Profielfoto
  Mr.Mark

  een melding over WINDOWS Vista op een Mac OSX website? waar gaat het met de wereld naartoe. …

 • Profielfoto
  Remon

  Er is nog niets bekend over Leopard voor zover is weet.
  Ik vind het maar beetje raar dat apple om de 2 jaar een
  nieuw systeem uit brengt.

  Ik vind de look van Vista erg mooi met dat transparante glans.
  Verder is windows groter als osx naar mijn zeggen. Netwerk
  delingen etc. Verder moet windows gewoon goed zijn zolals
  andere ook zal zeiden want je kan beter 1 maandje uitstellen
  dan wanneer het niet zal werken. Nu is het bij windows erg lang
  uitgesteld 3 jaar ongeveer maar goed dat kwam doordat windows xp
  niet goed was ontwikkeld microsoft kan zich deze fout niet nog
  een permiteren. Windows Xp was geen bepaald hoogstandje
  veel dingen die niet goed liepen etc. Service pack 2 kan je dus eigelijk
  zien als een soort tussen systeem. Vista moet in een keer goed zijn.
  En we mogen er nu dus wel iets van verachten aangezien het 3 jaar
  later uitgekomen dus dan gepland.

  En osx is een mooi systeem maar daar zitten ook gewoon teveel
  fouten in. Hier lopen programma’s gewoon tevaak vast ilife pakket
  valt eruit of mail. Het kan dus allemaal nog wel verbeterd worden.

 • Profielfoto
  iRik

  @soulcreeper, dat wou ik eigenlijk ook zeggen :sealed: (maar anders krijg ik weer commentaar van Adriaan Mol)

 • Profielfoto
  Nikita

  @ Remon:
  Die glas-look van Vista lijkt mij eerlijk gezegd alleen maar onhandig. Moet jij je ’s voorstellen hoe dat eruit ziet als je veel vensters open hebt staan… Dan zie je dus om je scherm heen een doorzichtige rand… Apple is bij OSX niet voor niets van dat doorzichtige spul afgestapt.

  Wat betreft OSX en vastlopen van je iLife of Mail; dan zou ik maar eens een hardware test draaien, want dat soort dingen komen echt hoogstzelden voor en zijn zelfs dan het gevolg van defecte hardware, vaak het geheugen. Ik heb HOOGST zelden een vastloper :sealed:

 • Profielfoto
  tennapel

  @ The — DDD:

  precies,bedrijven stappen met steeds meer vertraging over en dat voelen ze in de portemonnee in Redmond. Vista belooft dermate veel beveiligings- en remote beheer opties dat het juist voor bedrijven aantrekkelijk moet zijn om over te stappen, zodat hun cost of ownership omlaag zal moeten gaan.

  Wat betreft features en 3D interfaces: als IE7beta2-v2 een voorbode is dan word ik er niet blij van: de hele logica van de interface (waar je menu’s kan vinden etc.) is op z’n kop gezet. Waar we helemaal niet op zitten te wachten is een nieuw Apple OS met nog meer gadgets (lees: Dashboard). Er zitten een aantal zaken in de Tiger interface die het leven wat makkelijker maken, maar er zit ook teveel rommel en onduidelijkheid in; je kan soms wel op drie verschillende manieren bij hetzelfde contextmenu terecht komen of een handeling uitvoeren. Net als de applicatie interfaces die ook maar blijven wijzigen.

  Wat ik hoop van Leopard is veel meer consistentie, want eerlijk gezegd begint het Mac OS net zo’n graaitrommel te worden als Windows.

 • Profielfoto
  Mr Van

  Waarom staan dit soort berichten op een mac forum, zijn we zenuwachtig waar bill meekomt. Concentreer zelf liever meer waar apple meekomt.
  Het blijft appels met peren vergelijken.
  Van mij part draaien mensen windows op een apple. Ongeveer hetzelfde zoiets als “kan mijn auto ipv ron95 ook op diesel rijden… jaaa het is gelukt…, tot en met twee straten verder #$%&

 • Profielfoto
  ijsbanaan

  Dat word 2008 als het zo doorgaat :D

 • Profielfoto
  iAgree

  zegt , boeie;-)

 • Profielfoto
  donnnow

  Naar ik weet heeft Apple enkel gezegd dat ze leopard eind 2006 , begin 2007 uitbrengen. Dit hoeft dus helemaal niet te betekenen dat het voor Windows Vista uitkomt. Voor hetzelfde geld brengt Apple het in April uit.

 • Profielfoto
  Maced.2

  ctrl-alt-delete:D zal ik maar zeggen

 • Profielfoto
  Ipatrick

  WAAAAHAHAHA
  hebben ze tnog ni genoeg uitgesteld
  chance dak me met mac dara niks van moe aantrekken:D:p

 • Profielfoto
  HAK

  quote:
  Oorspronkelijk zou Vista in 2004 al uitkomen

  Whahahahaha,, vista komt alleen maar 3 jaar langer uit dan gepland,.. ik snap niet waarom dit bericht op macosx.nl staat,, maar het is wel diep triest dat het zo laat pas komt, en dat terwijl vista slechts ”xp in een nieuw jasje” is.

 • Profielfoto
  Outragemac

  Een voordeel van het uitstel van Vista: de technische afschrijvingsperiode van al die oudere PC’s is weer met een jaartje verlengd ;)

 • Profielfoto
  Ian L

  Ik weet niet waar iedereen het vandaan heb maar wat ik gelezen heb. Is dat vista van de grond opnieuw opgebouwd is. dus niet een winxp met een nieuwe kleurtje. Anders kun je ook zeggen dat tiger een panter is met een nieuwe thema wat volgen mij ook is ???

 • Profielfoto
  ijsbanaan

  Volgens mij is windows vista niet vanaf het begin gebouwd en is het wel een uitgewerkte xp versie, met het verschil dat xp nog enige sporen van DOS in zich had en dat dit bij vista helemaal verdwenen zou moeten zijn. En om even op YoYelloW terug te komen is het inderdaad ongelofelijk wat voor eisen vista stelt aan je systeem, heb vista de beta getest en een opstart tijd van 4 minuten is snel terwijl mijn pc redelijk up to date is qua hardware maar dat is typisch microsoft per versie een verdubbeling van de systeemeisen:D

 • Profielfoto
  Nikita

  @ ijsbanaan: XP is NT 5.1 en NT is in de begindagen (dat was versie 3.1, MS logica ;) ) o.a. ontworpen door een UNIX-vent. Compleet van de grond af opgebouwd en dus ook niet op DOS gebaseerd. Bij mijn weten dan…
  In elk geval, Vista schijnt eerst gebaseerd te zijn op XP, maar zou een jaar of wat terug in de prullenbak gekieperd zijn, waarna ze bij MS weer opnieuw zijn begonnen, from scratch. Althans, dat zeggen ze. Wat er van waar is, is vraag twee. Persoonlijk geloof ik er niet zoveel van… :sealed:

 • Profielfoto
  macG5

  Laat dat vista mer komen, ik popel omda te proberen.. leopard word hoop ik NOG beter;)