Je eigen muziek in de iTunes Music Store

Door: Maarten ter Horst - 23 reacties

Op de website TuneCore.com is een paar maanden geleden een dienst gelanceerd waarmee muzikanten zonder tussenkomst van platenmaatschappijen hun muziek kunnen aanbieden in vier online muziekwinkels, waaronder de iTunes Music Store en de muziekwinkel Rhapsody van RealNetworks. TuneCore heeft een overeenkomst met Apple afgesloten, waardoor muzikanten per verkocht nummer waarschijnlijk meer gaan verdienen dan gevestigde artiesten die een contract hebben met een normale platenmaatschappij. Doordat je niet te maken hebt met een platenmaatschappij, houd je als artiest zelf alle rechten en zit je niet vast aan een contract.

Iedereen kan zich inschrijven op de website van TuneCore en betaalt dan $7,98 per jaar. Vervolgens kun je nummers insturen, wat per nummer en per land waarin je het wilt uitgeven $0,99 kost. Daarna betaal je niets meer, maar kan iedereen je nummers en albums in iTunes kopen voor respectievelijk $0,99 en $9,99. Een belangrijk deel van het opgebrachte geld gaat echter wel naar Apple. TuneCore zegt van Apple geen uitspraak te mogen doen over hoeveel de muzikanten verdienen per gedownload nummer, maar benadrukte wel dat dit per nummer meer zal zijn dan bij de grote platenmaatschappijen. Lees hier de FAQ’s.

Wie weet breek je op deze manier via iTunes door, wat zeker in de toekomst niet ondenkbaar is, omdat iTunes een steeds groter marktaandeel behaalt ten koste van de “ouderwetse” cd-winkels. Hoewel het promoten van je muziek wel een struikelblok vormt, heeft TuneCore een paar goede tips om je een eindje op weg te helpen (1, 2, 3). Verder biedt TuneCore ook de mogelijkheid om je muziekverkoop te integreren in je eigen website, echte cd’s te bestellen, eigen T-shirts en posters uit te geven en nog zo het een en ander. Er zijn de laatste tijd veel diensten bijgekomen een waarschijnlijk stopt het hiermee niet.

Het is opmerkelijk dat Apple met TuneCore in zee is gegaan, aangezien er daarv├│├│r alleen muziek in de iTunes Music Store lag die uitgegeven wordt door ‘echte’ platenmaatschappijen.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Thoomas

  Ben ik nou net geen muzikant:p
  (En er staat in het artikel muz-ie-kanten maar het is muz-i-kanten)

 • Profielfoto
  Maarten ter Horst

  Klopt, bedankt, aangepast.:)

 • Profielfoto
  PietjePuk

  Prachtig initiatief gewoon, meer naar de artiest, minder naar de geldwolven van platenmaatschappijen!

 • Profielfoto
  iAgree

  Klinkt geweldig al zeg ik het zelf , zou mooi zijn als het allemaal zou gaan lopen zonder de tussenkomst van de grote uitgevers .

 • Profielfoto
  Daan.

  Er word dus gezegt alles gaat naar de muziekant, maar ook een deel naar apple. Wat klopt er niet in deze zin?

 • Profielfoto
  dennis

  Hoe zit het met betalen, hopelijk geen credit card ervoor nodig?
  En is het toegestaan dat ik een mix maak (doormiddel van mijn draaitafels) van bekende (en minder bekende) artiesten en deze mix naar ze uploaden als album?

  Groetjes,
  Dennis

  P.s. ik heb in de FAQ gekeken, maar kon het antwoord niet vinden.

 • Profielfoto
  m0no

  mixen van ander mensen lijkt me niet te mogen, jij hebt immers de rechten van die nummers niet.

 • Profielfoto
  dennis

  Ik zie het anders..
  De platen heb ik gekocht van de artiest, die mix ik samen.
  Mijn ‘kunstwerk’ wil ik graag laten horen aan andere mensen.
  Vooral via iTunes zou dat natuurlijk geweldig zijn!
  Volgens mij kan ik het wel doen omdat ik de platen gekocht heb, of heb ik het mis?
  Een DJ hoeft toch niet per nummer dat hij afspeeld geld neer te leggen?

 • Profielfoto
  Bram

  Helaas, muziek koop je niet. Het is eigenlijk maar een licentie.

 • Profielfoto
  dennis

  Hoe zit het met een remix?
  Ik gebruik alleen een stem van een bepaald persoon.
  Is dat ‘het zelfde liedje’ ?:)

 • Profielfoto
  tennapel

  @dennis: soms zijn ‘verfoeilijke’ isntansties wel handig. Neem contact op met de BUMA Stemra, die kunnen je waarschijnlijk alles vertellen hierover.

 • Profielfoto
  a la Mac

  Nu nog goede muziek en…

  De nieuwe Beethoven, sta op!

 • Profielfoto
  thijs_ganger

  Ik vind het fantastich nieuws. Er zullen wel wat haken en ogen aan zitten (zoals als altijd aan geld verdienen ;) ).

  Ik wil weten of die dienst wel gaat werken voor de nederlandse iTMS.

  Dat lijkt me nu de belangrijkste vraag!

 • Profielfoto
  Goes

  @Dennis: Het staat wel in de FAQ, maar dan onder covers

  http://www.tunecore.com/index/faq#Cover

  Tweede alinea Mechanical Licenses

 • Profielfoto
  Gans

  @Dennis:
  Ten eerste moet een DJ (of radiostation, of kantoor met een lift) wel degelijk geld afdragen per gespeeld nummer. Dit gaat via de BUMA-STEMRA. Als het nummer voor een live publiek gespeeld wordt via de SENA.
  Ten tweede zou het een beetje onredelijk zijn als jij 6 cent per verkocht nummer (want dat is het bedrag) gaat verdienen met muziek van iemand anders.

  @Forum
  Dit is natuurlijk heel goed nieuws. Maar jammer voor Adam Curry, die een soortgelijke dienst voor PodSafe Music aan het opzetten is. De artiesten die hun nummers zonder platenmaatschappij op het pmn zetten, zullen nu waarschijnlijk massaal overlopen naar iTunes, omdat ze daar hun nummers toch aan een wat groter publiek kwijt kunnen. Ik denk dat het een gevoelige tik voor PodSafe muziek wordt!

 • Profielfoto
  zeezout

  @Dennis
  Zodra een nummer herkenbaar is voor de Buma zal je hier rechten over moeten betalen, ik geloof(weet ik dus niet zeker) dat je een nummer 30 seconden mag afspelen zonder daar rechten over te betalen… dat wordt wel erg snel mixen dan!
  Maargoed inderdaad, de Buma kan je hier alles over vertellen…
  Andere optie; gooi een dikke laag effecten over je mix heen, daardoor worden de nummers onherkenbaar en misschien kun je je mix hiermee een extra vette dimensie geven. TIP: verkoop het dan gewoon alszijnde je eigen gemaakte muziek.
  :p

 • Profielfoto
  Double_UK

  “Er word dus gezegt alles gaat naar de muziekant, maar ook een deel naar apple. Wat klopt er niet in deze zin?”

  @Daan:

  ‘wordt’ schrijf je met dt, ‘gezegd’ schrijf je met een ‘d’ en ‘muzikant’ zonder ‘ie’. :D

  Maar ik begrijp wat je bedoelt. Apple is in dit geval de ‘winkel’. En je zal, net als in de echte wereled, moeten betalen om iets in iemands winkel te leggen. Dat is ook wel begrijpelijk. Dat platenmaatschappijen een groot deel van de winst afromen van een artiest waar ze niets in hebben ge├»nvesteerd is altijd een groot onrecht geweest. Want waar waren zij toen die ene muzikant z’n eerste gitaar kocht van z’n zuurverdiende geld? En hoeveel hebben zij meebetaald aan de repetitieruimte? En wie vergoedt al die duizenden uren repetitie die hij en z’n band erin hebben gestopt? Nee, pas als een artiest op eigen kracht succes heeft, storten ze zich erop en willen meeverdienen. Rot toch op.
  Goed initiatief.:)

 • Profielfoto
  patricko

  6 cent HAHAHAHAHA

 • Profielfoto
  lensco

  6 cent per verkocht nummer? Ik versta uit de faq anders dat je 68 cent krijgt per verkocht nummer – 70% van wat Apple vraagt. Niet slecht, absoluut niet.

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  6 cent zou idd wel belachelijk weinig zijn.

 • Profielfoto
  kie_ken

  Haha! Concurrentie voor de CrapAttackBarrack!

 • Profielfoto
  iAgree

  6 cent per nummer klinkt meer als een wurg deal van sony records of soortgelijke;-)

 • Profielfoto
  joostinthehouse

  @iAgree
  6 cent is het geld wat de Buma uitkeert aan de muzikant als zijn/haar nummer op de radio te horen valt. Of als het in de kroeg gedraaid wordt, of als het op kantoor gedraaid wordt, of als het in de pauze van een festival gedraaid wordt of als je de KPN belt en je moet 28 minuten wachten tot je geholpen wordt en ze spelen dat nummer af.

  Maar het is een goede zaak dat er deze mogelijkheden zijn. Er loopt genoeg talent rond wat zeker net zo goed is als de gevestigde orde maar geen kans krijgen om wat voor reden dan ook. En die moeten zich zeker kunnen profileren. We kunnen ons beter gaan bezighouden met iets wat echt is dan met iets wat ons door de maag gesplitst wordt.

  Ik juich het dus zeker toe!!