macpro
macpro Nieuws 14 maart 2006
Leestijd: 7 minuten

IRTrans en iRed: Beam me up Maccie!

Met de komst van FrontRow en de Apple Remote is infrarood afstandsbediening voor de Mac weer helemaal actueel. Zoals het er nu naar uit ziet zullen straks alle Macs standaard met de Apple Remote worden geleverd. Maar voor de oudere generatie is het ook mogelijk om infrarood te ontvangen. Diverse fabrikanten brengen adapters op de markt zodat je de Mac op afstand kunt bedienen. Maar in deze review staat een bijzondere adapter centraal: de IRTrans in combinatie met de iRed software.

IRTrans
De IRTrans is niet alleen een infrarood ontvanger, maar ook een infrarood zender. En daarmee onderscheidt de IRTrans zich van de andere infrarood adapters. De mogelijkheden die je daarmee krijgt zijn geweldig. Want een Mac die infrarood kan zenden heeft controle over de TV, de stereo, de DVD speler, noem maar op. Alles wat infrarood “spreekt” valt voortaan onder het bereik van onze computer.

De IRTrans is een klein kastje ter grootte van een lucifersdoosje. Het is in diverse varianten verkrijgbaar, zodat voor elke situatie de juiste IRTrans kan worden gekozen. Zelfs ondersteuning voor het afwijkende formaat van B&O wordt geboden.
De keuze voor de juiste IRTrans is op dit moment nog makkelijk:
De USB versie wordt direct (of via een USB hub) op een Mac aangesloten.
De ethernet versie kun je op een willekeurige plek in het netwerk opnemen via een standaard UTP kabel. Alleen wordt de ethernet versie op dit moment nog niet ondersteund door de iRed software. Maar dat zou volgens de maker niet lang meer mogen duren (*).

Zelf heb ik gekozen voor de USB variant, omdat ik met relatief weinig inspanning een USB kabel van de woonkamer naar de kamer waar de Mac mini staat heb kunnen trekken. Aansluiten van de IRTrans stelt weinig voor. De USB kabel in prikken en that’s it. Als je tenminste een USB kabel ergens hebt liggen, want die wordt alleen tegen bijbetaling meegeleverd. Vervolgens moet je de IRTrans ergens opstellen zodat deze infrarood signalen van de afstandsbediening(en) kan ontvangen, maar ook infrarood kan zenden naar de apparatuur in de kamer.
Wat het bereik betreft stelt de IRTrans absoluut niet teleur. Als ik op de bank zit, dan hangt de IRTrans ongeveer een meter achter mijn rug. Maar alle acties van de afstandsbediening worden probleemloos opgevangen. En de TV en stereo hebben ook geen moeite om de infrarood signalen van de IRTrans op te pikken. En dat terwijl er niets eens een “line of sight” tussen de IRTrans en de stereo bestaat.

Daarmee is het onderwerp IRTrans eigenlijk afgesloten. Een kastje dat je aansluit op de computer en vervolgens kunt vergeten.

iRed
De echte infrarood kracht zit namelijk niet in de IRTrans, maar in de software die los van de IRTrans wordt geleverd: iRed. De prijs van de IRTrans is inclusief een licentie voor de software en na aanschaf krijg je binnen enkele minuten een serienummer in je mailbox. De software zelf kun je downloaden op de website. Vergeet dan niet om ook meteen de handleiding te downloaden, want die is bij de software zelf niet inbegrepen. Op dit moment is iRed alleen geschikt voor PowerPC Macs. Een universal binary is in de maak en zit in de beta fase (*).

iRed introduceert het concept van VRCs oftewel Virtual Remote Controls. Een VRC is een venster op het scherm waar je zelf een aantal knoppen in kunt slepen. Die knoppen kun je vervolgens koppelen aan acties zoals het drukken op een knop van een afstandsbediening of het starten van een stukje AppleScript. De hele rij aan afstandsbedieningen kan dus nu van de salontafel verdwijnen en plaatsje zoeken op zolder. Voortaan zit je met je iBook/PowerBook op de bank om lekker een avondje te zappen.

Voordat het zover is moet je eerst iRed leren welke afstandsbedieningen je hebt. Dat is even een flinke klus waarbij je knop voor knop aan iRed bekend moet maken. In de handleiding wordt gesproken over een manier om dat sneller te laten werken, maar dat heb ik niet aan de praat gekregen. Tijdens deze acties merk je dat de gebruikers interface van iRed nog wel wat werk kan gebruiken. Bediening via de muis gaat goed, maar als je bijvoorbeeld de tab toets gebruikt om te navigeren, dan springt die meestal niet naar de locatie die je zelf in gedachten had. Dat betekent dat je de muis veelvuldig moet gebruiken terwijl je die hand eigenlijk vrij moet hebben om de afstandsbediening te gebruiken.
De codes kun je per afstandsbediening groeperen, zodat je het overzicht niet kwijt raakt. Welke codes je allemaal beschikbaar hebt kun je zien in de Inspector.

De Inspector kun je gebruiken om knoppen van een VRC te koppelen met een toets van een echte afstandsbediening. Vervolgens zal een virtuele druk op de knop ervoor zorgen dat de IRTrans die code gaat zenden. Maar je kunt de Inspector ook gebruiken om ontvangen infrarood signalen te koppelen aan acties.
In bovenstaande afbeelding zie je links de trigger “Sony CD / 5”. Aan een trigger kun je actions koppelen. Dat doe je door deze in het “Archive of Actions” aan te klikken, gevolgd door een druk op de knop “To Actions”. Het archief bestaat uit alle codes die je van je eigen afstandsbedieningen hebt geleerd en AppleScript functies die je hebt ingevoerd. In dit voorbeeld is aan de “5” toets van de Sony CD afstandsbediening een stukje AppleScript gekoppeld dat ervoor zorgt dat het nummer dat gespeeld wordt een waardering krijgt van 5 sterren.
Maar je mag aan een trigger ook meer dan één actie koppelen en die actie mag ook een infrarood code zijn. Zo kun je dus op de VRC een knop maken die de TV op teletekst zet en vervolgens je favoriete pagina ophaalt.

Heb je je VRCs gedefinieerd, dan kun je lekker met je Mac op de bank gaan zitten en zappen. Maar het is natuurlijk niet handig als je dan zo’n IRTrans aan je Mac moet laten bungelen. Daar heeft de maker van iRed aan gedacht. Want de IRTrans mag je ook op een andere Mac aansluiten. Daar draai je dan ook iRed en via een Bonjour verbinding weten beide Macs elkaar te vinden. En voor de FrontRow liefhebbers is er goed nieuws: de iRed software werkt ook samen met FrontRow. Bij de software zit een voorgedefinieerde VRC die de Apple Remote nabootst zodat je FrontRow direct kunt bedienen.

De kracht van AppleScript zorgt ervoor dat je iRed goed kunt integreren met andere applicaties. Thuis gebruik ik Indigo om de verlichting te besturen. En Indigo is ook goed te gebruiken met AppleScript. Dat geeft een aantal leuke mogelijkheden. Zo heb ik in Indigo een trigger gedefinieerd waarmee ik mijn SLIMP3 speler aan en uit kan zetten. Aan die trigger heb ik 1 regel AppleScript code toegevoegd om de stereo voortaan samen met de SLIMP3 aan of uit te zetten.
In iRed heb ik aan de knoppen van de DVD speler een paar AppleScript acties gekoppeld. Druk ik op de play toets, dan wordt de TV voortaan direct op het DVD kanaal gezet, het volume gaat 5 stapjes omhoog en Indigo krijgt een signaal om de verlichting om te schakelen naar film mode, zodat het in de kamer wat meer op een bioscoop gaat lijken.
Maar ja, op een gegeven moment is de popcorn toch op en moet je even nieuwe halen. Dus dan druk ik op de pauze toets: de film stopt en tegelijk krijgt Indigo van iRed te horen dat de verlichting in de kamer en keuken aan moet gaan. Zodra ik terugkom met een verse lading popcorn druk ik weer op de play toets en de film gaat verder terwijl het licht langzaam weer wordt gedimt.

Het voert te ver om hier alle mogelijkheden van iRed en de IRTrans op te noemen. Want ze worden beperkt door je eigen fantasie. Zeker in combinatie met andere software kun je een stukje huis automatisering regelen dat helemaal op maat is. En dat alles voor €99,-

IRTrans website
iRed website
X10 Home Automation: Wil de laatste Mac het licht uitdoen?
Forum topic: Huis verlichting en andere apparaten besturen via je Mac ??

(*) Update: op 16 maart is iRed versie 1.7 uitgebracht met daarin de Universal Binary en ondersteuning voor de ehternet versie van de IRTrans module.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.