darh
darh Nieuws 22 maart 2006
Leestijd: 2 minuten

Binnenkort geen iTunes Music Store meer in Frankrijk?

In Frankrijk heeft gisteren het Franse parlement gestemd over een nieuwe wet. Deze wet moet er voor zorgen dat de bedrijven die online muziek verkopen (o.a. Microsoft, Sony en Apple) hun beveiliging open moeten stellen.

Deze beveiliging, DRM (Digital Right Management) genaamd, zorgt ervoor dat de gekochte liedjes alleen te beluisteren te zijn op mp3-spelers die ook die bepaalde DRM ondersteunen. Dit zie je terug in de iTunes Music Store, de nummers die je daar koopt kan je alleen op een iPod of in iTunes beluisteren.

Nu wil men in Frankrijk dus dat deze beveiliging eraf gaat zodat je de muziek op alle mp3 spelers kan beluisteren. Dit is voor Apple niet gunstig omdat zij veel waarde hechten aan het goed sluitende systeem met de iPod, iTunes en iTunes Music Store. Apple zit er daarom niet op te wachten dat iedereen de gekochte muziek overal op kan luisteren inplaats van alleen op de iPod.

Apple heeft vandaag op de beslissing in Frankrijk gereageerd:

Veel analisten denken dat Apple zich eerder terug trekt uit Frankrijk met hun iTMS dan dat ze hun DRM vrijgeven aangezien Frankrijk maar een klein deel is van hun totale verkopen uit de iTMS.

Frankrijk zegt ook graag te zien dat meer Europese landen soortgelijke wetten gaan opstellen, als dit gebeurt zal het nog een dilemma worden voor Apple wat ze zullen gaan doen. Laten we in ieder geval hopen dat we in Nederland en Belgie onze Stores gewoon houden!

Wel moet gezegd worden dat nu het parlement in Frankrijk voor gestemd heeft, de Senaat ook nog moet stemmen pas daarna kan de wet pas ingevoerd worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.