Dell stopt met HD MP3 spelers

34 reacties

Wat hebben Philips, Sony en Creative met elkaar gemeen? Allemaal hebben ze een wijze maar pijnlijke les geleerd: don’t challenge the iPod! Al deze bedrijven hebben geprobeerd om Apple’s plek als marktleider op de markt van MP3 spelers over te nemen en allemaal hebbben ze gefaald, al dan niet met desastreuze gevolgen. Toen Dell in 2003 ook een poging waagde, waren de verwachtingen hoog gespannen. Het bedrijf wist al een revolutie te ontketenen op de PC markt, dus wellicht was dit wonderkind van de moderne economie ook wel in staat om de onoverwinnelijke iPod aan te kunnen. Dik twee jaar later blijkt niets minder waar. Afgelopen vrijdag maakte het bedrijf bekend te stoppen met de productie van Hard-drive MP3 spelers.

Dell kwam in 2003 op de markt met de DJ, wat stond voor Digital Jukebox. De apparaten kostte tussen de 200 en 300 euro en hadden een capaciteit van 20 of 30 gigabytes. Vorig jaar introduceerde Dell daarnaast nog een concurrent voor de iPod Shuffle, de DJ Dity. 512 MB flash geheugen kreeg het apparaatje aan boord. Ook de Ditty was niet in staat om een substantieel deel van Apple’s marktaandeel af te snoepen. Desalniettemin zal Dell de Ditty (nog) niet uit het assortiment halen.
De DJ zullen we vanaf nu dus wel moeten missen. Denk alleen niet dat Dell toegeeft dat het geen weerstand kon bieden tegen de iPod. Vrij vertaald zij woordvoerder Liem Nguyen dat Dell de kans zag om de eigen productlijn te herzien en stroomlijnen door de overstap te maken van hard-drive naar flash producten. De waarheid daarentegen is natuurlijk zuurder voor Dell. De onoverwinnelijke PC gigant moet het afleggen tegen het kleintje op de computermarkt, Apple. Daarmee is het opgenomen in de Hall of Shame van electronica giganten die het op de mobiele muziekmarkt moeten afleggen tegen de kleine David uit Cupertino, California die afgelopen kwartaal 14 miljoen iPods verkocht en een marktaandeel geniet van 69 procent in de VS.

Dell zal voorlopig nog wel accessoires voor de DJ blijven verkopen via de website. Daarnaast zal het bedrijf MP3 spelers van andere merken als Creative te koop aanbieden. Van iPods in het assortiment is voorlopig geen sprake. Hiervoor zullen eerst diepe wonden moeten helen.

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  Anoniem

  Jammer … wou net m’n iPod Video inruilen voor ééntje van Dell!:P

 • Profielfoto
  OEPS

  Boeiend nieuws zo op de maandag, fantastisch te horen dat de Dell stopt met de productie. Kunnen we ons weer even superieur voelen met “onze” iPod.

 • Profielfoto
  svreeburg

  Wie zal de voldende zijn die het gaat opgeven?
  Het spreekt trouwens toch wel weer van enorme visie dat MS binnenkort met hun eigen iPod-killer komt.
  Misschien hebben ze een betere kans van slagen vanwege hun eigen store… maar ik denk het niet.

 • Profielfoto
  sybian

  jammer… :
  lang leve concurrentie

 • Profielfoto
  iRik

  De enige iPod killer is de volgende iPod;)

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  @ sybian

  kort leve de concurrentie zul je bedoelen;)

 • Profielfoto
  Apfel

  Lees net dat dat de iPod is aangeklaagd wegens gehoorverlies. (californie)

 • Profielfoto
  Paul_B

  Nou, Dell heet de 1e generatie iPod ook een tijdje verkocht, kunnen ze zo weer oppakken toch?

 • Profielfoto
  Cars

  Mooi zo! Weer eentje minder :)

  Aangezien ik door mijn iPod ook overtuigd ben om een iMac te kopen, is de kans groot dat de komende jaren het marktaandeel van Apple gaat stijgen! :D

  Misschien is Microsoft wel over 15 jaar verdwenen :p

 • Profielfoto
  Remon

  Ik wil niet lullig doen maar heb je die dell Dj gezien
  daar lachen ze je toch vierkant mee uit als je daarmee
  over staat loopt totaal geen klasse of stijl eigelijk alles
  aan dat ding heeft de iPod beter:
  – Design
  – Materiaal (goedkoop plastic)
  – Kleuren scherm
  – Funcites
  – Capiciteit
  – het merk natuurlijk wie wilt een nou een dell mp3?
  Niet zo heel gek dat ze ermee stoppen snap niet eens
  waarom ze er ooit aan begonnen zijn.

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  ik wist niet eens dat die een mp3-speler hadden :O

 • Profielfoto
  iAgree

  nu gaan ze flash players maken zeker

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  Dat maakten ze al in 2003 ;-). Maar die lijn gaan ze nog niet stopzetten, zoals je al wist als je het artikel goed had gelezen ;-).

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  2005 bedoel ik. Die HD DJ was van 2003

 • Profielfoto
  Beathoven

  Ze maken goede monitoren, maar aan een mp3 speler van dell waag ik me maar niet:)

 • Profielfoto
  Zweefvliegerke

  Ik vind toch niet dat creative gefaald heeft hoor, in m’n school is het denk ik zowat eerlijk verdeeld Creative/iPod. De videofunctie van het video-creativemodel vind ik tocch wel superieur aan de iPod (veel meer ondersteunde formaten). Ik denk dat het design toch wel Apple’s sterkste troef is…

 • Profielfoto
  babysnake

  suf hoor, om dit als belangrijk nieuws te brengen.

 • Profielfoto
  Josh

  Monopoly voor APPLE is ondanks alle liefde voor APPLE niet goed. APPLE kan rustig beslissen de prijs niet verlagen.

 • Profielfoto
  Robert de Groot

  Nu nog stoppen met het produceren van computers en het leven van veel mensen wordt weer een stuk beter.

 • Profielfoto
  Paul

  hun beamertje werkte ook al niet op m’n powerbook dus dat mp3 playertje zal dan ook wel niet gwerkt hebben…. vandaar dat niemand hem koopt… hihi…

 • Profielfoto
  sybian

  @ 4saus – minder concurrentie vind ik (net als Josh) dus jammer, monopoly is ongunstig voor creativiteit, innovativiteit én voor de prijs!

 • Profielfoto
  Napsju

  Ik wist niet eens dat een Dell, een kleiner bedrijf dan Apple HD MP3players maakte… :O

 • Profielfoto
  Hugoengels

  Prima, opzouten met die Dell zooi!

  Nu de computers nog…:D

 • Profielfoto
  bvds

  De geluidskwaliteit van alle mp3 spelers is schandalig lachwekkend slecht en binnen een jaar kijken we er op terug zoals op een sony walkman.
  Dit is gewoon een modeverschijnsel voor gemakkelijk beinvloedbare zwakke personen.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Hahahaha, maar goed dat jij geen analist bent bvds!

 • Profielfoto
  Pjotr

  Vergeet niet dat het wegvallen van alle MP3 spelers (die wav of wmv of zoiets) andere (windows) formaten ondersteunen, juist concurrentie voor MS zal zijn. Jammer dus dat Dell ermee stopt. De weg komt dan vrij voor allerlei Windowsuser met xenophobe neigingen die vnl spul van MS willen (vanwege mogelijke compatibiliteitsproblemen). Hoe minder Dell hoe meer MS vrees ik.

 • Profielfoto
  Bonte

  Die MS mp3 player maakt maar een kans als ze breid zijn er zwaar op te verliezen, voor een pure MP3 speler kunnen ze dat niet doen (omdat niemand het doet) maar wel als het een soort PSP wordt. Ben wel benieuwd wat MS juist op de markt zal droppen.

  Uitermate grappig is wel dat Steve Jobs de naam X-player heeft laten vallen in een interview, die kunnen ze alvast niet meer gebruiken. :)

  Laten we meehelpen
  X-music
  MS-X :p

 • Profielfoto
  bassbug

  Nu M$ nog een lesje leren….

  Hangt trouwens af hoe M$ dat spelertje heeft ingeschat: gewoon winst (of verlies) op hardware, als drager van hun musicstore of zelfs gewoon als legitimatie van hun WMA bestandstype…

  Weet niet waar M$ het hardst op hun bek mee kan gaan ???

 • Profielfoto
  Pjotr

  MS is financieel in staat zich in een marktsegment te kopen. Inderdaad door zware verliezen te accepteren. Getuige de X-box en de X-box2 zijn ze hiertoe inderdaad ook bereid. Alle hulp (zoals het wegvallen van windows gebonden concurrentie) speelt deze jongens in de kaart.

  Steve weet dit ook en probeert de markt te behouden en te beinvloeden door het verschaffen van informatie zoals verkoopcijfers en praat als marktaandeel. Intervieuws waarbij de meest waarschijnlijke naam als achterloos (X-player or whatever) wordt genoemd, heeft tot doel de voorsprong te behouden. Analisten zullen ook denken dat Apple hiermee reeds rekening houdt en troeven achter de hand heeft. (hoe bedoelt u “reality distortion?”)

  Voorlopig heeft nog niet iedere Windoos gebruiker ook een MP3 speler. MS zit met WinMobile erg sterk in de telefoons. Steeds sterker eigenlijk (nu ook Palm overstapt op Winmobiel) Wat Motorola en Apple niet is gelukt (in samenwerking met een of andere wereldberoemde telefoon aanbieder), kan via WinCE varianten nog wel lukken. Wereldwijd, ingebakken in de telefoon op WinXP, kopen van muziek, overal af te spelen. Niet op zo’n ouderwetse speler die slechts (illegale) muziek speelt. Nee, je kan er ook mee bellen, spelen, emailen, organiseren etc. Hoe meer features hoe beter is het devies bij MS (en bij 80% van de computeraars) “U hoeft niets te installeren, het zit reeds in uw systeem” (vastgebakken) wordt een verkoopargument. (waar de EU weer een sanctie aan verbindt)

  Minder is meer geldt niet voor 80% van de computeraars. Veel features wel. Incompitibiliteit wordt opgelost door: “koopt slechts van MS”.

  Me dunkt dat MS de muziek nu van groter belang acht dan een spelconsole. De spelmarkt is namelijk reeds voor een groot deel in de handen van MS. Het iPod halo effect (iPod bezitters die switchen naar een iBook of andere Mac) is namelijk groter dan je zou denken. Deze opmars stuiten is dus voor MS van groot strategisch belang.

  Ik had liever gehad dat Dell wel players had blijven produceren voor crappy (=MS) muziekformaten. Wegvallen van concurrenten voor de komende MS is jammer.

  (Ondanks wat MS straks gaat beweren zijn er gelukkig ook iPods zijn voor de feature liefhebbers die behoudens audio ook video, agenda, adresgegevens etc. en binnenkort ook synchronisatie hebben met mail, outlook etc. Ook voor XP)

 • Profielfoto
  Uxmal

  iPod blijft natuurlijk de top! Daarnaast heb ik toch ook een beetje een zwak voor Sony. M’n eerste walkmann was een sony eind jaren 70. Had nog nooit iemand gezien. En die had een paar dingen die de iPod nu nog niet eens heeft. Daarna hebben ze alleen de ontwikkeling niet doorgezet. Maar het is niet voor niks dat Steve Jobs af en toe flirt met Sony. :D

 • Profielfoto
  Viva

  > Napsju

  Dat was een paar weken geleden. De grotere beurswaarde van AAPL t.o.v. DELL heeft volgens mij 1 dag geduurd.

  http://quotes.nasdaq.com/Quote.dll?symbol=AAPL&symbol=dell&mode=stock&multi.x=26&multi.y=4

  ;-)

  PS: AAPL is inmiddels $ 14 mld minder waard

 • Profielfoto
  RASH

  Ik vind het een vertandig besluit van Dell om op te geven. Het succes van de iPod is vlgs mij te danken aan de integratie van hardware (iPod) en software (iTunes en iTunes Music Store). Dell zit alleen in de hardware.

  Ik wil bepaalde uitspraken die door anderen gedaan zijn relativeren.

  Natuurlijk maakt Apple zich aan soortgelijke praktijken als M$ schuldig als ze een proprietary bestandsformaat als AAC erop nahouden. Ze houden de markt dicht voor concurrenten door het populairste muziekformaat niet open source te maken. Met O.S. zou Apple stevige concurrentie kunnen krijgen en gedwongen worden om nog innovatiever te zijn dan ze nu al zijn. De markt dichtgooien is altijd slecht voor de consument.

  Apple schroomt ook niet om met “groene briefjes” te wapperen als het erop aan komt. Denk maar aan het voorval Apple vs Apple en Apple Garageband vs Garageband.com. Geld geven om ergens in te komen is blijkbaar heel normaal in het Amerikaanse bedrijfsleven. En Apple heeft er een handje naar om merknamen te kiezen die al bestaan en vervolgens dat af te kopen met een grote som geld. Niet bepaald slim voor doorgaans zo’n uitgekookt bedrijf als Apple.

  Ik vind de produkten die Apple maakt prachtig, maar de bedrijfscultuur staat me net zo min aan als die van Microsoft. Ach, misschien is het wel zoals bij voetballen. Het spelletje is leuk om te zien, maar wat erom heen zit is volledig oninteressant. Zelfs het privéleven van de spelers kan me weinig schelen, zolang ze maar een goede pot voetbal produceren op het veld.

 • Profielfoto
  japser909

  HD playerts gaan toch stuk, en ram playerts niet, omdat het niet slijt :D

 • Profielfoto
  iDJ

  ‘De enige echte iPod-killer is iPod zelf!’