Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 6 februari 2006

Dell stopt met HD MP3 spelers

Wat hebben Philips, Sony en Creative met elkaar gemeen? Allemaal hebben ze een wijze maar pijnlijke les geleerd: don’t challenge the iPod! Al deze bedrijven hebben geprobeerd om Apple’s plek als marktleider op de markt van MP3 spelers over te nemen en allemaal hebbben ze gefaald, al dan niet met desastreuze gevolgen. Toen Dell in 2003 ook een poging waagde, waren de verwachtingen hoog gespannen. Het bedrijf wist al een revolutie te ontketenen op de PC markt, dus wellicht was dit wonderkind van de moderne economie ook wel in staat om de onoverwinnelijke iPod aan te kunnen. Dik twee jaar later blijkt niets minder waar. Afgelopen vrijdag maakte het bedrijf bekend te stoppen met de productie van Hard-drive MP3 spelers.

Dell kwam in 2003 op de markt met de DJ, wat stond voor Digital Jukebox. De apparaten kostte tussen de 200 en 300 euro en hadden een capaciteit van 20 of 30 gigabytes. Vorig jaar introduceerde Dell daarnaast nog een concurrent voor de iPod Shuffle, de DJ Dity. 512 MB flash geheugen kreeg het apparaatje aan boord. Ook de Ditty was niet in staat om een substantieel deel van Apple’s marktaandeel af te snoepen. Desalniettemin zal Dell de Ditty (nog) niet uit het assortiment halen.
De DJ zullen we vanaf nu dus wel moeten missen. Denk alleen niet dat Dell toegeeft dat het geen weerstand kon bieden tegen de iPod. Vrij vertaald zij woordvoerder Liem Nguyen dat Dell de kans zag om de eigen productlijn te herzien en stroomlijnen door de overstap te maken van hard-drive naar flash producten. De waarheid daarentegen is natuurlijk zuurder voor Dell. De onoverwinnelijke PC gigant moet het afleggen tegen het kleintje op de computermarkt, Apple. Daarmee is het opgenomen in de Hall of Shame van electronica giganten die het op de mobiele muziekmarkt moeten afleggen tegen de kleine David uit Cupertino, California die afgelopen kwartaal 14 miljoen iPods verkocht en een marktaandeel geniet van 69 procent in de VS.

Dell zal voorlopig nog wel accessoires voor de DJ blijven verkopen via de website. Daarnaast zal het bedrijf MP3 spelers van andere merken als Creative te koop aanbieden. Van iPods in het assortiment is voorlopig geen sprake. Hiervoor zullen eerst diepe wonden moeten helen.

Reageer op artikel:
Dell stopt met HD MP3 spelers
Sluiten