Cd’s rippen in hoge kwaliteit met Max 0.5.5

24 reacties

Er zijn veel programma’s om muziek van een cd naar je Mac te kopiĆ«ren, maar bijna allemaal lezen ze de cd op de hoogste snelheid die je cd-rom speler aankan en maken daardoor leesfouten. Dit resulteert in kleine tikjes of andere bijgeluiden in het aangemaakte audiobestand. Door krassen op cd’s lopen veel programma’s zo nu en dan zelfs vast tijdens het rippen. Hier is sinds kort een eenvoudige oplossing voor: het gratis programma Max. Dit programma controleert tot 20 keer of het de data goed van de cd gelezen heeft en beschikt over een handig algoritme om beschadigde cd’s toch nog te lezen. Hoewel veel gebruikers genoegen zullen nemen met de ripfunctie van iTunes, is Max voor de echte muziekliefhebber een uitkomst.

Voor Windows bestond er al langer het befaamde Exact Audio Copy, maar nu is er ook eindelijk gelijkwaardige Mac-software. Hoewel Max nog in de betafase is (versie 0.5.5), heb ik met de laatste versie nog geen enkele problemen ondervonden, zowel qua stabiliteit als qua functies.

Als je een cd in je Mac stopt en vervolgens Max opent, haalt hij netjes de CDDB data van internet. Het schermpje ziet er dan zo uit:

Vervolgens kun je meteen rippen met de standaardinstellingen, of de instellingen wat aanpassen. Max maakt tijdens het rippen eerst een *.aiff file en zet deze daarna om in het gewenste audioformaat, of in meerdere audioformaten. Onder andere de encoders LAME (voor MP3), LibVorbis (.OGG) en LibFlac (.FLAC) zijn standaard meegeleverd, maar je kunt ook, schrik niet, MP4/M4A/AAC, AIFF, WAV, AIFC, CAF, AU, AVR, HTK, IFF, MAT4, PCM, PAF, PWF, RAW, SD2, SDS, SF, VOC, W64, WAVEX en XI bestanden maken. Hiervoor maakt Max gebruik van zowel in het programma als in Mac OS X ingebouwde encoders. Het instellingenvenster van al deze mogelijkheden ziet er zo uit:

Voor de ingebouwde formaten MP3, OGG en FLAC zijn er aparte instellingenvensters. Ook voor het rippen zelf kun je instellen hoe goed er foutencorrectie etc. moet worden toegepast:

Max is een open source project en het wordt nog volop verder ontwikeld. Download Max 0.5.5 hier (Mac OS X 10.4 Tiger vereist), of klik hier voor de website.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  chatsmit

  Haha ik mag die Open Source projecten wel. “Error Correction: Full paranoia”, dat zegt wel iets over de gebruikers van dit programma denk ik.:)

 • Profielfoto
  Festinger

  Ha!, goed nieuws!:) Eindelijk een vervanger voor Exact Audio Copy. Ben heel benieuwd, want EAC was nog een van de redenen om een Windows PC te blijven gebruiken. iTunes doet het gewoon niet goed, dat rippen.

 • Profielfoto
  sultankat

  Ziet er goed uit, maar wel alleen te gebruiken vanaf Tiger.

 • Profielfoto
  Maarten ter Horst

  @ sultankat: goed dat je het zegt, ik voeg het meteen toe.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  “Ha!, goed nieuws! Eindelijk een vervanger voor Exact Audio Copy. Ben heel benieuwd, want EAC was nog een van de redenen om een Windows PC te blijven gebruiken. iTunes doet het gewoon niet goed, dat rippen.”

  Waar gaat dit over?

 • Profielfoto
  Ja Rune

  Waarom ript itunes niet goed Festinger?

 • Profielfoto
  chatsmit

  Er zit in iTunes geen paranoia error correction. Voor cd’s met krasjes kan dat wel uitmaken denk ik, maar je kunt in iTunes ook het een en ander instellen qua rip-correctie. Misschien is dat niet altijd genoeg.

 • Profielfoto
  Xenophon

  Leuk artikel, ik ga em proberen.

 • Profielfoto
  Xenophon

  Harstikke mooi programma. Werkt inderdaad leuker dan iTunes. Veel meer opties en ideaal om ‘oude’ cd’s in te lezen.

 • Profielfoto
  TurkishDelight

  thanx for the tip, ik ga em gelijk uitproberen :D

 • Profielfoto
  Sjobal

  Lijkt wel een beetje op Easy CD-DA Extractor op de PC, alleen heb je hier meer audioformaten/codecs ter beschikking. Easy CD-DA is ook heel uitgebreid in te stellen en kan heel snel of heel goed (heel langzaam) rippen.

 • Profielfoto
  a la Mac

  Luister eens naar de finale van de derde (het einde van het vierde deel) en probeer niet onder de tafel te gaan schuilen.

 • Profielfoto
  franswilco

  Ik ben erg blij met dit programma. Met iTunes MP3’s rippen is voor mij vanaf dag 1 een regelrechte ramp. Ik moet altijd liedjes twee keer importeren want de eerste keer zitten er altijd fouten (tikken, hissen, stotteren) in.

  Dat gezegd, nu ik tegenwoordig in AAC rip lijkt het geen probleem meer.

 • Profielfoto
  Wallinator

  Ik heb dit programma ook een tijdje gebruikt, maar ben toch maar weer terug naar EAC gegaan. Max gebruikt het Unix programma cdparanoia om de cd’s te rippen, maar aan het cdparanoia project wordt al sinds 2001 niet meer gewerkt. Nu hebben moderne drives vaak een buffer die de errorcorrectie tegenwerkt. EAC is in staat deze buffer te overschrijven maar cdparanoia beslist niet. Lang niet alle errors/krasjes zullen dus gefixed worden.

  Ook Enhanced CD’s zullen problemen opleveren, omdat cdparanoia de moderne cd’s met “datatracks” niet herkent.

 • Profielfoto
  Macs

  Lijkt me een handig programmaatje! ‘k Ga die toch es uittesten! :p

 • Profielfoto
  Barabas2005

  voor normale cd’s een perfect programma. Voor protected cd’s onbruikbaar. De CD “Push the Button” van The Chemical Brothers kwam er bijvoorbeeld uit als mp3’s met white noise :( .

 • Profielfoto
  Festinger

  @Ja Rune & gijsraggers (“Waar gaat dit over?” )
  Het gaat over hetgeen al in het bericht staat. iTunes en andere programma’s maken door onnauwkeurig (of te snel) lezen, leesfouten. Daardoor klinken veel via iTunes geripte CD’s niet goed.

  Ook op ogenschijnlijk onaangetaste CD’s zitten soms toch beschadigingen. Door corrosie bijvoorbeeld. Bij het op 1x afspelen / rippen is de correctie van die fouten (meestal volledig) mogelijk en zijn ze onhoorbaar.

  Ik kan Max helaas niet proberen, want ik heb Panther.:(

 • Profielfoto
  Harryk

  Ook Panther, althans op m’n desktop, en vraag me dan af of er noodzaak was bij de programmeurs om versie 10.3.9 buiten te sluiten. Ik heb niet kunnen vinden welke oudere versie nog wel op Panther werkt.

 • Profielfoto
  michelvdb

  Wat is het verschil? ???

  Plaatje
  [v]Gebruik foutcorrectie bij lezen audio-cd’s
  http://img153.imageshack.us/img153/4036/afbeelding16ff.png

 • Profielfoto
  sultankat

  Bijna altijd wordt een lans gebroken voor de apple software in vergelijking met andere software en nu is iTunes ineens te min voor velen. Ik heb hier thuis een Hi-end audio installatie staan die ieder gebrek genadeloos blootlegt, maar tot op de dag van vandaag hoor ik geen verschil tussen originele en met iTunes gecopieerde cd’s (wel natuurlijk AIFF codering en foutcorrectie aan).

 • Profielfoto
  ronald

  Inderdaad, ik heb ook geen enkel probleem met Itunes.
  Een high-end installatie staan.
  Veel cd’s — origineel uit begin tijdperk van de cd’s – klinken niet. Worden genadeloss afgestraft.
  Goede cd’s zijn fantastisch. En als je muziek vanaf 256 kb vbr hebt en die brand is de kwaliteit gemiddeld goed.
  Itunes voegt geen ongeregeldheden toe.
  Ik mis dus die window programma’s niet. Zou wel aardig zijn als we sacd’s konden rippen (uiteraard je eigen sacd’s) zodat je die in uitstekende kwaliteit op je ipod kan zetten.
  enige probleem geven copy controlled cd’s die dus geen cd mogen heten want die zijn niet niet volgens de standaard van het Redbook.
  Misschien dat het genoemde programma daar makkelijk een copy van maakt. Daarna branden en dan zijn ze wel weer af te spelen.

 • Profielfoto
  James T. Kirk

  EAC is een geweldig programma wat ik nog steeds mis vanuit de Windows wereld (Een andere is Paint Shop Pro. PSElements is onvergelijkbaar gebruiksonvriendelijker) Het zou een goede zaak zijn als de samenstellers van MAX eens contact zouden opnemen met Andre Wiethoff van EAC, mogelijk zouden zij EAC’s foutcorrectie mogen gebruiken. Tenslotte is Andre de beroerdste niet, mits je zijn eigen programma niet verandert. Maar ja, wie ben ik? Ik heb gezocht op de site van Max of ik de suggestie daar misschien zou kunnen deponeren, maar zag niet hoe, iemand?

 • Profielfoto
  jort

  Goed programma!

 • Profielfoto
  James T. Kirk

  Oh, ja, inmiddels 0.6.1 uit!:D