Maarten ter Horst
Maarten ter Horst Nieuws 22 februari 2006

Cd’s rippen in hoge kwaliteit met Max 0.5.5

Er zijn veel programma’s om muziek van een cd naar je Mac te kopiëren, maar bijna allemaal lezen ze de cd op de hoogste snelheid die je cd-rom speler aankan en maken daardoor leesfouten. Dit resulteert in kleine tikjes of andere bijgeluiden in het aangemaakte audiobestand. Door krassen op cd’s lopen veel programma’s zo nu en dan zelfs vast tijdens het rippen. Hier is sinds kort een eenvoudige oplossing voor: het gratis programma Max. Dit programma controleert tot 20 keer of het de data goed van de cd gelezen heeft en beschikt over een handig algoritme om beschadigde cd’s toch nog te lezen. Hoewel veel gebruikers genoegen zullen nemen met de ripfunctie van iTunes, is Max voor de echte muziekliefhebber een uitkomst.

Voor Windows bestond er al langer het befaamde Exact Audio Copy, maar nu is er ook eindelijk gelijkwaardige Mac-software. Hoewel Max nog in de betafase is (versie 0.5.5), heb ik met de laatste versie nog geen enkele problemen ondervonden, zowel qua stabiliteit als qua functies.

Als je een cd in je Mac stopt en vervolgens Max opent, haalt hij netjes de CDDB data van internet. Het schermpje ziet er dan zo uit:

Vervolgens kun je meteen rippen met de standaardinstellingen, of de instellingen wat aanpassen. Max maakt tijdens het rippen eerst een *.aiff file en zet deze daarna om in het gewenste audioformaat, of in meerdere audioformaten. Onder andere de encoders LAME (voor MP3), LibVorbis (.OGG) en LibFlac (.FLAC) zijn standaard meegeleverd, maar je kunt ook, schrik niet, MP4/M4A/AAC, AIFF, WAV, AIFC, CAF, AU, AVR, HTK, IFF, MAT4, PCM, PAF, PWF, RAW, SD2, SDS, SF, VOC, W64, WAVEX en XI bestanden maken. Hiervoor maakt Max gebruik van zowel in het programma als in Mac OS X ingebouwde encoders. Het instellingenvenster van al deze mogelijkheden ziet er zo uit:

Voor de ingebouwde formaten MP3, OGG en FLAC zijn er aparte instellingenvensters. Ook voor het rippen zelf kun je instellen hoe goed er foutencorrectie etc. moet worden toegepast:

Max is een open source project en het wordt nog volop verder ontwikeld. Download Max 0.5.5 hier (Mac OS X 10.4 Tiger vereist), of klik hier voor de website.

Reageer op artikel:
Cd’s rippen in hoge kwaliteit met Max 0.5.5
Sluiten